Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 7:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
 Czekać czy nie czekac... do ślubu :) 
Autor Wiadomość

Aha, a to tego nie wyhaczyłem :) No to jest bez sensu, ale co na to poradzimy...tak jak pisałem, ważne żeby samemu być w zgodzie z własnym sumieniem :)

No własnie Beli też o tym mówiłem, co za rónica ilu? Liczy się fakt...a jak przebaczam to już po całości...a nie jak 2 to OK, ale jak 50 to już nie przebaczę. I też uważam, że prawda mniej boli niż oszustwo, które wyjdzie na jaw. A nawet jak nie wyjdzie tu, to wyjdzie TAM i też (censored) blada :)

Podstępne bestie ci Izraelici :clever: no kto by pomyślał :D:D

pzdr :)

Śr sie 25, 2004 13:43
Moderator

No to teraz ja :D Wracam do pytania: czekać czy nie czekać? ;)

Czytam właśnie książkę na ten temat ;) (W. Półtawska „Przygotowanie do małżeństwa”)

Autorka podaje kilka powodów, dla których należy zachować czystość przed ślubem: argumenty biologiczne, społeczne, etyczne, moralne i argument teologiczny.

Argument biologiczny jest troszkę nawet banalnym, ale do mnie przemawia ;) A mianowicie jest to budowa kobiety. Mam tu na myśli błonę dziewiczą. Z jednej strony jest to bariera ochronna przed zakażeniem, a z drugiej ma wymiar symboliczny. Może zostać zniszczona tylko jeden raz w życiu. Błona ta nie odrasta i nie regeneruje się. Jest to symbol tego, że stało się coś, po czym dziewczyna jest już inna, odmieniona na zawsze. Nie dziwię się, że Pan Bóg tak to obmyslił :D ;)
Poza tym do argumentu biologicznego można też zaliczyć aspekt psychologiczny. Bowiem przedarcie błony dziewiczej zapada w świadomość i zapisuje się w niej na zawsze. Pierwszy stosunek seksualny zapada kobiecie w pamięci na zawsze i nie da się o nim zapomnieć nigdy.
Dlatego, gdy moment ten jest przeżyty w sposób negatywny, z poczuciem winy, poczuciem krzywdy, wstydu, żalu lub choćby niepokoju, może to pozostawić w psychice kobiety uraz wobec przyszłych przeżyć seksualnych.

Argument społeczny opiera się głownie na założeniu troski o los dziecka. Oczywiste jest, że owocem współżycia może być potomstwo i z tym należy się liczyć zawsze. Myślę, że człowiek odpowiedzialny nie będzie podejmował tego ryzyka. Pisze „ryzyka”, bo faktycznie jest to ryzyko. Ryzykuję tym, że w wyniku współżycia zostanie poczęte dziecko, a więc możliwe, że nie będzie miało domu i ,co najważniejsze, rodziców z prawdziwego zdarzenia, którzy chcą być ze sobą przez całe życie, dla których dziecko będzie darem, a nie przekleństwem i ciężarem.

Argument etyczny. Czy to co robię jest obiektywnie dobre? Czy wypływa z miłości? Czy przypadkiem nie jest powodowane egoizmem i pragnieniem osobistej przyjemności? Egoizm nie jest wartością pozytywną, więc współżycie przed ślubem obiektywnie też nie jest pozytywne.

Argument teologiczny i chyba najważniejszy. Dla człowieka wierzącego, dla którego Pan Bóg jest najważniejszy, ten argument zawsze powinien wystarczyć. Nie liczy się moje zdanie, to co ja chcę, ale to co Bóg ode mnie chce. A Bóg mówi jasno : nie cudzołóż.

Czasem ten zakaz Kościoła odnośnie współżycia kojarzy się nam bardzo negatywnie. Ktoś lub coś pozbawia nas czegoś pięknego, wyrażania swej miłości do drugiego człowieka itp.
Teraz pozostaje tylko pytanie jak tą miłość wyrażać skoro w taki sposób nie wolno? Czy da się ją wyrażać w inny sposób? Jak to zrobić, by druga osoba wiedziała, że ją kocham?
Te pytania wydają mi się retoryczne ;) Pary powinny wiedzieć o czym mówię :D

To wszystko nie jest łatwe – wiem o tym. Jednak możliwe, jeśli tylko dwoje ludzi tego chce i oprze to pragnienie na Bogu :)

Pozdrawiam serdecznie :)

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Śr sie 25, 2004 13:57

teraz tylko odpowiednio to przedstawić obrazowo młodzieży i... sukces murowany...
tak myslalm jak to przedstawic...
co myślicie o nadgryzionych i nienadgryzionych owocach, czy to do młodzieży przemówi?

Śr sie 25, 2004 16:06
teraz tylko odpowiednio to przedstawić obrazowo młodzieży i... sukces murowany

Julio
Zastanawiam sie czy pisalas to zdanie w formie ironicznej czy tez faktycznie tak myslisz?

pozdrowka

Śr sie 25, 2004 16:09

oj beli... faktycznie tak myśle... nie bylo w tym ironi...
zastanawiam sie tylko jak dotrzec do mlodzieży i przedstawić jej to zagadnienie na tyle skutecznie i interesujaco, by zmusilo ich to do zastanowienia... nad tym problemem... :)

Śr sie 25, 2004 16:40
Ja też tak czasami robię.
Czasami ten sposób jesteś w stanie lepiej wytłumaczyć młodzieży naukę Koscioła.

Śr sie 25, 2004 16:46

dzieki ddv tylko moze podpowiesz mi jakies sposoby? wiem, ze obrazowo najlatwiej i najskuteczniej jest dotrzec do mlodziezy, tylko... jak?
czy myslisz, ze piomysl z owocami moze byc skuteczny?
a moze masz jeszcze jakis sprawdzony sposob, moze mi cos w ej kwestii podpowiesz?

Śr sie 25, 2004 16:48
Zaczekaj do wieczora - podam Ci więcej przykładów.
Pzdr :)

Śr sie 25, 2004 16:52

co myślicie o nadgryzionych i nienadgryzionych owocach, czy to do młodzieży przemówi?

Oj, nie przemówi! Co najwyżej zirytuje, a wyjątki tylko potwierdzają regułę. Prawda jest taka, że dziś bardzo niewiele osób idzie do slubu w stanie "nienaruszonym". Moim skromnym zdaniem, wszystko się zmieni gdy odejdzie moda na konsumpcyjny tryb zycia. A USA coraz lepiej rozwija się ruch True love waits, mówi się o nowej rewolucji seksualnej. Zwyczajnie, ludzie zaczynają mić dość wszechogarniającego ich seksu, wracają do starych, sprawdzonych wartości.

Śr sie 25, 2004 16:57
Więcej na ten temat:
http://www.goscniedzielny.pl/artykul.ph ... ym+numerze
Ponadto polecam:
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/I/IP ... nosci.html
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/I/IP ... sseks.html

Śr sie 25, 2004 17:21
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/Z/ZR ... ualna.html
Coś dla wierzących, odrobinę wątpiących ;)
http://www.mateusz.pl/katecheza/mlodzi/9.htm
http://www.mateusz.pl/ksiazki/js-pn/js-pn_33.htm

Śr sie 25, 2004 17:31

ddv, blizej mi do cielęcia niz do wołu, szkołę konczyłam wcale nie tak wiele lat temu i wiem co się działo. Największym obciachem było słuchanie katechetki z piatką dzieci o czystości i prawdziwej milości, a już na pewno nikt nie odważył sie podanych przez nią argumentów wypowiadać na głos w obecności kolegów. Słowo "czystość" w kontekście seksualnym było wśród nieformalnej grupy młodzieży prawdziwym tabu.

Tak więc, argumenty z serwisu opoki nadają się do kosza na śmieci, jedyny ratunek w organizacjach typu True love waits. Autorytetami w tych czasach dla młodzieży są ludzie niemal tak młodzi jak oni, do tego piękni i sławni - dobry był pomysł z miss Kalifornii;), a nie katechetki i księża (wyjątkiem jest chyba tylko Jan Paweł II). No cóż, kultura masowa się udziela wszystkim, Czasem można pomyslec i dobrze ją wykorzystać :)

Śr sie 25, 2004 17:35
1.O księżach, katechetach i siostrach zakonnych krąży wiele opowiastek.
Sęk w tym, ile z nich pokrywa się z prawdą.
2. A co to ma do rzeczy, że katechetka ma ileś tam dzieci - czy to ma być "na minus" katechetki ??
Absolutnie tego nie rozumiem :o

Śr sie 25, 2004 17:46

dzieki za cenne uwagi. u progu nowego roku szkolnego są one dla mnie bardzo ważne. wiem, ze katecheci i to co oni mowią nie zawsze jest słuchane... ale czasem kiedy u żyje sie skrajnych przykładów, moze to zmusić "nowoczesną" mlodzież do zastanoweinia sie...
oj, cieżka praca mnie czeka uff....

Śr sie 25, 2004 17:47
Nie pokręciły Ci się tak przypadkiem pojęcia:
1 "Czystość przedmałżeńska"
i
2. "Czystość małżeńska
Wiesz - te dwa pojęcia - choć pozornie nieco zbliżone - bardzo różnią się między sobą ...

Śr sie 25, 2004 17:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona