Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 0:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Proszę o pomoc. 
Autor Wiadomość

Post Proszę o pomoc.
Witam!
Dzisiaj byłem u Spowiedzi Świętej i mam pytanie. Proszę się nie śmiać bo wiem, że to może się takie wydawać, ale dla mnie to ważne.

Dzisiaj otarłem się przypadkowo(nieświadomie) o szafkę i poczułem przyjemność... Postanowiłem się wyspowiadać, a także z innych rzeczy, między innymi o tym co zapomniałem ostatnio. Zacząłem się spowiadać powiedziałem, że więcej grzechów nie pamiętam. Jeszcze sobie coś przypomniałem, powiedziałem i Ksiądz zaczął mówić. W trakcie tego sobie przypomniałem o dzisiejszym incydencie, ale się potem wstydziłem powiedzieć... Czy to w ogóle jest grzech?(że zapomniałem powiedzieć i czy to jest grzech że nieświadomie się otarłem?) Ja jestem dość wyczulony na tle spowiadania się i nie wiem czy to nie jest przypadkiem zatajenie...

Proszę pomóżcie mi! Dziękuję!

So maja 12, 2007 17:44

Aha! I czy można mówić o swojej Spowiedzi Świętej?

So maja 12, 2007 17:45

2. O swojej spowiedzi (co się samamu mówiło i co mówił ksiądz) mozna opowiadac każdemu komu się chce. Z tym, że nalezy się zastanowić czy to rozsądne.
Tajemnica spowiedzi obowiązuje księdza, tłumacza oraz ewentualne osoby które przypadkiem usłyszą cudzą spowiedź (np. stojąc w kolejce do konfesjonału).

So maja 12, 2007 18:15

Czyli jak się to zrobiło nieświadomie, przypadkowo, to nie jest grzechem? Wielkie dzięki!

So maja 12, 2007 18:48

I jeszcze jedno. Czy grzech popełniony na granicy jawy i snu jest grzechem? Wydaje mi się, że to był jednak sen, ale nie jestem pewien. Nie wiem czy ten grzech mógłbym zatrzymać bo nie próbowałem. Proszę o odpowiedź bo niedługo idę na Mszę Świętą.

N maja 13, 2007 7:38

I jeszcze jedno. Czy grzech popełniony na granicy jawy i snu jest grzechem? Wydaje mi się, że to był jednak sen, ale nie jestem pewien. Nie wiem czy ten grzech mógłbym zatrzymać bo nie próbowałem. Proszę o odpowiedź bo niedługo idę na Mszę Świętą.
To nie jest grzech, tylko fizjologia. Nie możesz odpowiadać za to, co się dzieje w stanie, w którym nie ma się pełnej świadomości.

A - im częściej będziesz o tym wszystkim myślał, tym więcej będziesz mieć problemów.

N maja 13, 2007 8:05

Czyli nie muszę jeszcze raz iść do Spowiedzi Świętej. Ostatnio chodzę bardzo często... Na szczęście mogę dzisiaj iść do Komunii Świętej! Dziękuję!

N maja 13, 2007 8:08

Mam takie pytania: (wiem że głupio to zabrzmi)

1. Jeśli czasami się podrapię * (wiecie gdzie) czy to jest grzech? Drapanie się to jest chyba normalna rzecz, zwłaszcza jak Cię coś swędzi np. ręka itd.! Ale nie jestem do końca przekonany...

2. Modliłem się, aby zwróciła na mnie uwagę dziewczyna. Teraz, gdy się to stało, myślę że to jest głupie, bo wydaje mi się, że jestem za młody i tego nie chce.. Czy nie jest grzechem proszenie o coś Boga, a potem odrzucanie tego?

Czekam na odpowiedź na te pytania!

Wt sie 07, 2007 21:06

Śr sie 08, 2007 14:50

Hm... z tym drapaniem to są jakieś jaja? ; o
(dwuznacznie to zabrzmiało)

Jeżeli jednak mówisz prawdę, to chyba każdy powinien Ci doradzić jedno.
Więcej luzu. Wydaje mi się, iż w jakiejkolwiek religii nie chodzi o latanie co chwila do spowiedzi, bo przypadkiem nadepnęło się na mrówkę.

Śr sie 08, 2007 15:50
Zobacz profil WWW

1. Jeśli czasami się podrapię * (wiecie gdzie) czy to jest grzech? Drapanie się to jest chyba normalna rzecz, zwłaszcza jak Cię coś swędzi np. ręka itd.! Ale nie jestem do końca przekonany...

A niby czemu miałoby być grzechem?
pytajacyorade napisał(a):
2. Modliłem się, aby zwróciła na mnie uwagę dziewczyna. Teraz, gdy się to stało, myślę że to jest głupie, bo wydaje mi się, że jestem za młody i tego nie chce.. Czy nie jest grzechem proszenie o coś Boga, a potem odrzucanie tego?

Nie, a jej zwrócenie uwagi na Ciebie z pewnością nie było wynikiem boskiej interwencji, bo Bóg nie spełnia tego typu próśb.

Śr sie 08, 2007 15:52

Dzięki wielkie! To przynajmniej trochę ulżyło... :)

Śr sie 08, 2007 16:19

Hm... z tym drapaniem to są jakieś jaja?

Też mam wrażenie, że to prowokacja...

Śr sie 08, 2007 21:27

Też mam wrażenie, że to prowokacja...

młody, nieuformowany prosi grzecznie o radę, a wy od razu PROWOKACJA.

Wstyd panowie. :?

Cz sie 09, 2007 10:42

To co sie działo z tobą po otarciu o szafkę to nie grzech tylko instylkt który zadziałał .Jednak nad instynktami trzeba umieć zapanować .Wiec następnym razem jak zobaczysz jakąś szafke to omijaj ją szerokim łukiem .

So sie 11, 2007 11:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona