Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 20:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 231 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna strona
 czy judasz jest winny i potepiony ? 
Autor Wiadomość

"Jeszcze czterdzieści dni, a Niniwa zostanie zburzona!"
I co? Nie została.

hmmm

Cytuj:
Król Ufał też słowom asyryjskiego proroctwa, które mówiło, że Niniwa może upaść dopiero wtedy, gdy obróci się przeciwko niej opływająca ją rzeka.
Tymczasem wyjątkowo ulewne deszcze podniosły poziom Tygrysu. Wody rzeki przełamały śluzy i podmyły mury, których część runęła. W mieście wybuchła panika, gdyż widziano w tym wypełnienie zapowiedzi o upadku miasta. Zdobywcy wykorzystali wyrwę w podmytym murze i wdarli się do miasta.
Sardonipal kazał rozpalić w swym pałacu wielki ogień, w którym spalił szaty królewskie, ozdoby pałacu i cały swój majątek. Następnie zamknął się z żoną, konkubinami, dziećmi i sługami w komnacie, gdzie ogień był najsilniejszy. Tam spłonęli.
Asyryjczycy nie mogli liczyć na miłosierdzie, bo sami go nie mieli dla pokonanych. Zwycięzcy zburzyli miasto, pałace spalili, a krwi przelali tyle, że rzeka ponoć na jakiś czas zmieniła od niej swój kolor.

Padła więc Niniwa i padł Judasz.
Bóg posłużył się człowiekiem by go zdradził, posłużył się również człowiekiem by nieść krzyż (Cyrenejczyk)

Pn kwi 09, 2007 19:56

Ok - w każdym razie nie wtedy :) Ten fragment był z ksiegi Jonasza.

Pn kwi 09, 2007 20:02
Cytuj:
Tak samo: "Jeden z was mnie zdradzi" było przede wszystkim upomnieniem. Możesz się zatrzymać. Możesz tego nie robić. Lepiej dla ciebie, byś tego nie robił.

Przeczytaj jeszce raz z należną uwagą.
Następnie wejrzyj w tak zwane "słowo boże" i odszukaj jakie jest najważniejsze przykazanie i co Jezus zrobil ( i cala reszta zresztą też) aby je wobec Judasza dopełnić.
A gdyby mu Zbawiciel przedstawił wizję tego marnego końca? To moze by go powstrzymal, co?
- Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy: z nich zaś największa jest miłość.
- Miłość niech będzie bez obłudy.
- Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą; nie dopuszcza się bezwstydu, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego;
---------------
- Nie wyście Mnie wybrali, ale Ja was wybrałem i przeznaczyłem was na to, abyście szli i owoc przynosili, i by owoc wasz trwał - aby wszystko dał wam Ojciec, o cokolwiek Go poprosicie w imię moje.
- alez to cyniczne i pokrętne. Wybrał go .. by ten jego owoc trwał?
Jak widzisz ogonem telogii można okręcać każdego kota. jak nie go kijem to pałką. Na tym polega uniwersalność tych "nieomylnych" nauk.

Pn kwi 09, 2007 21:15

A może Judasz w ostatnim tchnieniu wisząc na drzewie wyszeptał prośbę o przebaczenie i zrozumiał, że wieszanie się to kolejne zło, ale było już może za późno aby się uwolnić z pęt. Za późno na uratowanie życia doczesnego, ale jeszcze zdążył w sumieniu zrobić coś, co dało mu szansę na nowe życie.

Cz kwi 19, 2007 22:18

Opinia Ojców Kościoła jest w kwestii Judasza jednoznaczna - został potępiony.

Pt kwi 20, 2007 10:02

Opinia Ojców Kościoła jest w kwestii Judasza jednoznaczna - został potępiony.

Opinia, jak to opinia - może być pochopna, błędna, stronnicza, subiektywna, itp, itd...
No chyba, że ci O.K. trafili po śmierci do piekła i dali stamtąd cynk, że spotkali Judasza ;)

Pt kwi 20, 2007 10:20

Ja jestem przeciwnikiem potępiania Judasza.

To, co o nim wiemy z Ewangelii, gdyby założyć że apostołowie podkolorowali nieco jego historię - to niewiele. A nie ma nic dokładnie powiedziane o tym, jak umarł i nikt nie może wiedzieć (bo skąd?) jak wyglądał ostatni moment jego życia, o ile w ogóle on popełnił samobójstwo (może nie chciał żyć z piętnem zdrajcy - może niesłusznym).

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt kwi 20, 2007 12:49
Zobacz profil WWW

Ja jestem przeciwnikiem potępiania Judasza.

No bo w sumie od potępiania człowieka jest Bóg. Czy on to zrobił (powiedział)?
Jana 17:12 Dopóki z nimi byłem, zachowywałem ich w Twoim imieniu, które Mi dałeś, i ustrzegłem ich, a nikt z nich nie zginął z wyjątkiem syna zatracenia, aby się spełniło Pismo.

Ciekawe że zwrot syn zatracenia (gr. üios tes apoleias) występuje w NT jeszcze tylko raz w:
2 Tesaloniczan 2:3 Niech was w żaden sposób nikt nie zwodzi, bo dzień ten nie nadejdzie, dopóki nie przyjdzie najpierw odstępstwo i nie objawi się człowiek grzechu, syn zatracenia - w odniesieniu do ANTYCHRYSTA.

Nie znaczy to że to będzie Judasz, ale to że obie osoby zostały w ten sposób zrównane co do swego postępowania.

Dalej..., Jezus wiedział że Judasz sie nie nawróci po zdradzie tak jak to zrobił Piotr. Dlatego powiedział:
Mateusza 26:24 Wprawdzie Syn Człowieczy odchodzi, jak o Nim jest napisane, lecz biada temu człowiekowi, przez którego Syn Człowieczy będzie wydany. Byłoby lepiej dla tego człowieka, gdyby się nie narodził.
A co jest gorsze od stanu niebytu?

Niektórzy z Was twierdzą, że się nawrócił... Ciekawe na czym to opierają, bo w NT jedyne frag. o Judaszu mówią o jego końcu w negatywnym świetle. Ani jednego światełka w tunelu. Tak więc nie MY potępiamy Judasza, ale Bóg pokazał co się z nim stało. Jego główny problem, jak ktoś już tu zauważył, to nie zdrada ale brak nawrócenia. Chociaż Judasz żałował tego co zrobił (por. Mt 27,4), to nie był to żal ku nawróceniu. W Ew. Mateusza użyto "żałować dla samego żałowania", co po grecku wyrażono wyrazem METAMELOMAJ. Żałowanie i poprawienie się to METANOEO. Ap. Paweł znał się na tym. Rozróżnił to w 2 Liście do Koryntian 7,10 pisząc o smutku i nawróceniu:
2 Koryntian 7:10 Bo smutek, który jest z Boga, dokonuje nawrócenia ku zbawieniu, którego się (potem) nie żałuje, smutek zaś tego świata sprawia śmierć.

Przy okazji:
Twierdzenie, że NT kłamie co do śmierci Judasza, bo są dwa różne jej obrazy, też jest bezpodstawne. Oba obrazy, tzn z Mt 27,5 i z Dz 1,18, uzupełniają się wzajemnie. Judasz powiesił się prawdop. nad przepaścią albo na stoku. W wskutek zerwania liny lub punktu zaczepienia spadł głową na dół.

ToMu napisał(a):
To, co o nim wiemy z Ewangelii, gdyby założyć że apostołowie podkolorowali nieco jego historię - to niewiele.

gdyby założyc...gdyby założyć...

a gdyby założyc że nie masz racji...? ;)

a nawet gdyby założyć że masz rację, to proszę mi powiedzieć wg. jakiego kryterium przyjmujesz co jest podkolorowane a co nie? Ktore wydarzenia miały miejsce a ktore nie? Ktore osoby były historyczne a ktore nie.... itd ... itp Chętnie przeczytam rzeczową i uargumentowaną odpowiedź. :D

Jest pare poważnych książek na rynku polskim, ktore ukazują, że to co jest napisane w Biblii jest RZETELNYM PRZEKAZEM wydarzeń. Jako przykład podam autora wielu książek, audycji, artykułów, wywiadów...: Josh'a McDowell'a. Ale wystarczy też przejrzeć pozycje wydawnictwa VOCATIO.

Proszę o podanie źródeł Twojego twierdzenia o "kolorowaniu wydarzeń" w księdze autorstwa samego Boga. :)

ToMu napisał(a):
A nie ma nic dokładnie powiedziane o tym, jak umarł i nikt nie może wiedzieć (bo skąd?) jak wyglądał ostatni moment jego życia, o ile w ogóle on popełnił samobójstwo (może nie chciał żyć z piętnem zdrajcy - może niesłusznym).

Odsyłam do Ewangelii i Dziejów apostolskch. Tam jest "co-nieco" o tym napisane, więc proszę takich bezpodstawnych rzeczy nie mówić.

Wt maja 01, 2007 13:46

Inaczej jeszcze spróbuję do tego podejść. Opętania. Przecież Judasz toznany Demon np u Anelise Michel Egzorcyści ustalili nawet że jest jej głównym Demonem bo miała jeszcze innych Lucyfer, Neron, Hitler, Fleischman, no wspomniany Judasz i jeszcze Jednego o nieznanym imieniu. [...] Judasz znalazł się wśród tych to znaczy że jest potępiony a najlepiej zrobicie gdy spytacie Egzorcystów.

Z uwalnianiem spod mocy ciemności mam doświadczenie i teoretyczne i praktyczne. Sorki, ale tacy egzorcyści mnie troszkę śmieszą, bo nie biorą pod uwagę, że to co im mówią te duchy to może byc po prostu KŁAMSTWEM. I nie zawsze pomoże tu przyzywanie imienia Jezusa w celu zmuszenia ich do powiedzenia prawdy o nich. Juź nie wspomnę o próbie "postraszenia" diabła Maryją. Zamiast wyganiać demony, tacy egzorcyści prowadzą w nimi wywiady i tworzą przy tym CREDO na ten temat.

Wśród Katolickich Egzorcystów też tacy którzy nie wierzą we wszystko co im duchy mówią. Tu proponuję fragment książki (EŚP Częstochowa 1999) EGZORCYŚCI I PSYCHIATRZY, Gabriele'a Amorth'a, od str. 178.

NIGDY Lufyfer nie wejdzie w niczyje ciało bo to dla niego kara - on jest aniołem, innym bytem i działa nie przez wchodzenie w ludzi ale jest głównym dowódcą i zarządza z góry, z nieba, z okręgów niebieskich. Mówi o tym ST i NT. Wystarczy poszukać. :) Jak ktoś nie umie znaleźć to może mu pomogę, ale wówczas niech nie uchodzi za znawcę tematu. Żeby coś mądrego powiedzieć trzeba znać podstawy - Słowo Boże.

Jeśli zaczniemy sie mieszac w tych tematach, bytach to wnioski są opłakane. Zginiemy z powodu braku poznania, jak to powiedział Bóg przez jednego z proroków ST.

Zainteresowanym proponuję książkę (IDP LUBLIN 1996): LUCYFER RZUCA WYZWANIE BOGU, autorstwa DEREK'a PRINCE'a, znanego w kręgach egzegetów, apologetów, nauczycieli, językoznawców, filozofów... :)

Wt maja 01, 2007 14:17

A może Judasz w ostatnim tchnieniu wisząc na drzewie wyszeptał prośbę o przebaczenie i zrozumiał, że wieszanie się to kolejne zło, ale było już może za późno aby się uwolnić z pęt. Za późno na uratowanie życia doczesnego, ale jeszcze zdążył w sumieniu zrobić coś, co dało mu szansę na nowe życie.

Myślę, że gdybanie lepiej zastąpić faktami. Patrz mój post wyżej. :)

Wt maja 01, 2007 17:39

Hmm... nie wiem czy ja dobrze rozumuje. Jedno jest pewne na pewno zdradził. Zrobił źle, zdradził swojego "nauczyciela, przyjaciela". Jednak czy gdyby tego nie zrobił Jezus umarłby na krzyżu za Nas? Odpowiedź brzmi nie. Jan w swojej ewangelii wiele razy wspomina, że Chrystusowi udało się uciec przez prześladowcami ponieważ "to jeszcze nie ten moment". Jednak, gdy wydał go Judasz nie "zapadł się" pod ziemię, chociaż zapewne mógł... Stanął twarzą w twarz ze śmiercią! Wygrał odwieczną walkę, mimo iż umarł.
Uważam, że dzięki czynowi Judasza zostaliśmy zbawieni.
Jak już wspominali moi poprzednicy, Tylko Bóg decyduje czy jest potępiony.

Nie wiesz, że to ty jesteś nieszczęsny i godzien litości, i biedny, i ślepy, i nagi.
Apokalipsa wg św. Jana 3,17

N maja 13, 2007 17:46
Zobacz profil WWW

Jak już wspominali moi poprzednicy, Tylko Bóg decyduje czy jest potępiony.

...dzięki Judaszowi... brzmi jak zasługa, wg. mnie. Jednak to co zrobił Judasz zgadza się z tym, że Bóg wykorzystuje wszystko, nawet złe sprawy/sytuacje na korzyść/dla dobra tych, którzy Go miłują.

Czy Bóg zdecyduje co będzie z Judaszem...hmmm wg. słów Jezusa wiadomo co go czeka, bo się nie nawrócił po zdradzie. I niech nikt nie mówi że nie wiadomo, bo NT wyraźnie pokazuje co miał w głowie i jak skończył. Gdyby było inaczej, to Bóg nie wprowadzałby zamieszania, pokazując marny koniec Judasza, a przy zmartwychwstaniu nagle wszystko inaczej.

Jak zaczniemy chadzaćtakim tropem to dojdziemy do wniosku, że nie wiadomo czy inne osoby z Biblii są potępione czy zbawione, bo np. nie wiadomo czy w momencie śmierci nie zmienili zdania.

PAXIOR

N maja 13, 2007 17:59

To by miało sens, jeśli uznać, że nasze Zbawienie musiało się dokonać dokłądnie tak, jak się dokonało. Wtedy cały ciąg zdarzeń przyczynowo-skutkowych byłby "konieczny do zbawienia"
Ale tak nie jest. Czyn Judasza po prostu spowodował taką wersję wydarzeń. Jeśli byłoby inaczej - też bylibyśmy zbawieni

N maja 13, 2007 18:15
Ja uważam, ze czyn Judasza był zwykłym "wypadkiem przy pracy" działającym na niekorzyść tego biednego człowieka ...
Nic ten czyn praktycznie nie zmienił ani nie dokonał (poza karą piekła za jaką zapewne otrzymał Judasz).
Po prostu - Judasz dał się zwieść szatanowi.
Nie zmieniło to jednak w żadnym wypadku biegu Bożego planu Zbawienia.
I czas i miejsce śmierci Chrystusa było już dawno przez Boga wybrane a Chrystus modlił się do Ojca za swoich prześladowców.
Żydzi byli tylko narzędziami Bożego planu Zbawienia.
Sam zaś przypadek tragicznej osoby Judasza ja sądzę, że winien służyć nam za przestrogę - szatan może zwieść nawet i osób powołanych do bycia Apostołem.
Nie przesadzałbym jednak tak "przypadkiem" ze "strachem".
Kościół sam jako Instytucja w której działa i uświęca ją Duch święty na pewno nie jest pod władzą szatana ...
Po prostu - "przypadek" Judasza uczy nas by nikt z nas nie popadał w nadmierną pychę bo może stać się ofiarą szatana ...

N maja 13, 2007 18:26

Masz rację, jednak Jezus wiedział kto go zdradzi więc dlaczego go nie powstrzymał? Przecież mógł.

Wiem, że Judasz zdradził. Popełnił ogromny grzech. Przedstawiłem tylko jedną z wielu teorii...

Nie wiesz, że to ty jesteś nieszczęsny i godzien litości, i biedny, i ślepy, i nagi.
Apokalipsa wg św. Jana 3,17

Pn maja 14, 2007 12:15
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 231 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna strona