Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 10:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 231 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona
 czy judasz jest winny i potepiony ? 
Autor Wiadomość
Przecierz sam pan Jezus powiedział że "Lepiej by dla niego było gdyby się nie urodził" Kto więc sądzi że judasz jest w niebie to czyni z Pana Jezusa Kłamcę!!!
Pozatym to potwierdzają nawet egzorcyzmy i nawet Bł Anna Katarzyna Emmerich czego jeszcze potrzebujecie czy słowa naszego Pana wam nie wystarczają?

Pn maja 21, 2007 16:34
"Byłoby lepiej gdyby się nie narodził." ( Mat. 21.24)
"Ten kto uznaje że jest Bóg a przeczy temu że ten Bóg nie zna przyszłość jest chyba pozbawiony pozbawiony rozumu" Tak pisze Święty Doktor Kościoła katolickiego Augustyn. Święty Augustyn napisał to w O państwie Bożym księga 5 przeciw Cyceronowi. Bóg zna przyszłość a Chrystus Bogiem jest, wiemy że Pan Jezus znał koniec swego życia i nie tylko i gdy pan nasz mówi że "Byłoby lepiej gdyby się nie narodził." ( Mat. 21.24) to wie jaki los spodka Judasza. Kto przeczy temu przeczy też temu że Bóg przyszłość zna, czyli nie wierzy w Boga bo pozbawia go znajomości rzeczy przyszłych czyli odbiera mu doskonałość. I przeczy samym słowom Chrystusa i innym świadectwom o czym wspomniałem wyżej.

Pn maja 21, 2007 16:47
Przepraszam tam u góry źle zacytowałem Augustyna powinno być:

Ten kto uznaje że istnieje Bóg a przeczy temu że Ten Bóg zna przyszłość jest chyba pozbawiony wszelkiego rozumu"

Pn maja 21, 2007 16:49

Nie było to zbyt miłe tak wykorzystać człowieka jako narzędzie do powstania Chrześcijaństwa, a później skazać go na wieczne potępienie Sebastianie : (

Pn maja 21, 2007 17:04
Zobacz profil WWW

Sebastianie, już to przerabialiśmy. Daruj sobie

Pn maja 21, 2007 17:09

Nie było to zbyt miłe tak wykorzystać człowieka jako narzędzie do powstania Chrześcijaństwa, a później skazać go na wieczne potępienie Sebastianie : (

Polecam lekturę Ojców Kościoła. Na przykład św. Jan Chryzostom pisze, iż gdyby nie Judasz to nasze zbawienie dokonałoby się w jakikolwiek inny sposób. Judasz nie był wcale kimś nieodzownym w boskim planie zbawienia człowieka. Dopuścił się straszliwego zła. Wbrew, można powiedzieć, nadziejom szatana, że ten czyn nie dopuści do zbawienia człowieka, to zbawienie i tak się dokonało.

Czternaście lat temu w prawosławnym monasterze w Pustelni Optyńskiej, w paschalną noc zginęło trzech mnichów z rąk satanisty. Oczywiście natychmiast uznano ich za męczenników i po dziś dzień otacza się wielką czcią. Jest rzeczą więc oczywistą, że Ci ludzie są już zbawieni przez wzgląd na swoje męczeństwo. Powiedz jednak czy powinniśmy okazać wdzięczność temu człowiekowi, który ich zamordował, bo przecież dzięki temu czynowi zostali męczennikami i dokonało się ich zbawienie? Albo może powinniśmy być wdzięczni cesarzom rzymski, którzy prześladowali chrześcijan w pierwszych wiekach?

Wt maja 22, 2007 8:11
Dobrze to odejdę od obiawień prywatnych(egzorcyzmy i inne) a przejdę do pisma świętego.
Ten kto uznaje że Judasz jest w niebie to przeczy słowom "Byłoby lepiej gdyby się nie narodził." ( Mat. 21.24) twierdzi że Chrystus Kłamie. A ja wierzę Bogu, a wy wierzycie?

Śr maja 23, 2007 14:59

Jezus powiedział też "Kto się mnie zaprze, tego zaprę się i Ja". Szymon zaparł się aż 3 razy! I co, Jezus się go potem zaparł? No raczej nie. Nazwiemy Jezusa kłamcą?

Śr maja 23, 2007 15:02
Jan Paweł II: " Judasz popełnił wielki grzech sprzedając Chrystusa za trzydzieści srebrników, ale popełnił jeszcze gorzej, sądząc, że jego wina jest zbyt wielka, by mogła być darowana".

Zwątpił w miłosierdzie Boga.
Można sądzić zatem że jest w niebie?
Ja raczej zgadzam się z Jezusem Chrystusem i z Janem Pawłem II którzy taką opinię mają.

Śr maja 23, 2007 15:02
Święty Piotr poprawił się i żałował a także zadośćuczynił a co zrobił Judasz? Jak on naprawił swą winę?

- Zabił się.

Śr maja 23, 2007 15:04

Nie mamy pewności, czy Judasz w ostatniej chwili nie żałował. Dlatego nie możemy go potępić - zostawmy to Bogu

Śr maja 23, 2007 15:05

Śr maja 23, 2007 15:06
Lepiej nie twierdzić tak jest na pewno bo pewności nie ma, a do obiawień prywatnych zaglądać nie można w tej dyskusji.
Nikt prócz Judasza i Boga nie wie jaką intencję miał popełniając samobójstwo może żałował? Nie wiemy tego,
nawet próbował odnieść srebniki...

Śr maja 23, 2007 15:09

mam pytanie do znawcow biblii..skad w takim razie w filmie Gibsona "Pasja" slowa Chrystusa - jeszcze dzis zasiadziesz ze mna przy stole mego ojca" czy jest to czysta fikcja literacka?i drugie pytanie ktore meczy mnie od dawna..czy moze mi ktos wyjasnic co takiego wielkiego bylo w poswieceniu sie Chrystusa dla ludzkosci jesli byl on bogiem i wiedzial o tym ze bedzie bogiem po smierci(bo przeciez bog nie moze umrzec..)..

N cze 03, 2007 21:59

Niewinność Judasz bardzo łatwo wyjaśnić. Skoro Jezus wiedział co go czeka to wybierając na ucznia Judasza znał jego przenaczenie. Wiedział, że go zdradzi i wyda na śmierć, po czym się powiesi. W takim razie wykorzystał go do własnego celu. Gdyby go nie wybierał Judasz żył by spokojnie do końca swojego życia. Czyli w takiej interpretacji Jezus skazał Judasza na śmierć zanim ten źle uczynił. Tak być nie mogło, bo wtedy Jezus uczyniłby źle. Bardziej prawdopodobne jest, że to Jezus przkonał Judasza do wydania go.

Pn cze 04, 2007 21:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 231 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona