Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 18:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Propozycja ekskomuniki dla dzieciobójców. 

Czy dzieciobójców trzeba ekskomunikować?
Tak. 43%  43%  [ 6 ]
Nie wiem. 21%  21%  [ 3 ]
Nie. 36%  36%  [ 5 ]
Liczba głosów : 14

Propozycja ekskomuniki dla dzieciobójców. 
Autor Wiadomość
Post Propozycja ekskomuniki dla dzieciobójców.
Mam do Administratorów i moderacji ważną propozycję.Czy mógłby ktoś wystosować list do Watykanu z prośbą o ekskomunikę dla dzieciobójców.Obecnie problem dzieciobójstw stał się dość powszechny nawet w Polsce.Ekskomunika ma w tym przypadku sens,gdyż chroni wierzących przed zgorszeniem i piętnuje sprawców brutalnych przestępstw,których ofiarami są bezbronne dzieci.

Z apelem zwracam się do wszystkich.Skoro jest ekskomunika za aborcję,to za dzieciobójstwo też powinna być.Proszę tylko o wystosowanie listu,o nic więcej.

Pt maja 25, 2007 9:27

Ja wiem, że ostatnio w TVpudełku mówiono, że dzieciaki z wszechpolski wystosowały petycję z prośbą o ekskomunikę dla niektórych posłów w naszym sejmie ale to nie powód aby ich naśladować. :?

Zanim cokolwiek napiszesz proszę zapoznaj się z terminem latae sentetiae.

I nie wyręczaj się cudzymi rękoma, tylko jeśli chcesz coś zrobić to sam to zrób. Ja się na pewno pod tym nie podpiszę.

Pozdrawiam.

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Pt maja 25, 2007 9:42

Pt maja 25, 2007 9:54
Late sententiae oznacza "mocą samego prawa" a prawo jest przeciwne zabijaniu.Czyli ta propozycja jest słuszna w odniesieniu do dzieciobójstw.Posłom natomiast wystarczyłoby zwykłe upomnienie.

List powinna wystosować organizacja walcząca z procederem dzieciobójstw.
Propozycja ta jest ważniejsza od propozycji Wszechpolaków bo ma sens.Jestem pewien,że każdy z tego forum słyszał w mediach o tym,jak znęcano się nad dziećmi.Ekskomunika wykluczałaby takiego zabójcę ze wspólnoty Kościoła i byłaby przestrogą.

Pt maja 25, 2007 10:27

Ja również nie widzę w tym sensu.

A ja wyjątkowo widzę sens w postulacie Polonium. Dlaczego bowiem za zabójstwo dziecka w ósmym miesiącu ciąży następuje "automatyczna ekskomunika", a za zabójstwo dziecka w miesiąc po urodzeniu już nie? Może jest tu jakaś logika, ale ja jej nie widzę.

Pt maja 25, 2007 10:59

Właśnie ekskomunika za aborcję nakładana jest po to, aby zwrócić uwagę na wielkie zło takiego czynu (niektórzy nie są tego świadomi).

Idąc tokiem myślenia Poloniuma prawie wszystkie grzechy zostałyby objęte ekskomuniką.

Pt maja 25, 2007 12:07

Właśnie ekskomunika za aborcję nakładana jest po to, aby zwrócić uwagę na wielkie zło takiego czynu (niektórzy nie są tego świadomi).

Jak rozumiem, mamy więc czyn A (zabicie dziecka w ósmym miesiącu ciąży w wyniku aborcji) oraz czyn B (zabicie dziecka w miesiąc po porodzie), których waga jest w przybliżeniu podobna (obydwa jednakowo złe). I teraz z powodu tego, że niektórzy nie są świadomi zła czynu A, na pokaz wymierzamy za ten czyn wyjątkowo surową karę?

Takie postępowanie kłóci się z moim poczuciem sprawiedliwości. Pomijam fakt, że dobry pasterz nie poświęca jednej zagubionej owieczki, aby ratować 99 pozostałych.

Pt maja 25, 2007 13:45
Szczerze mówiąc mam mieszane uczucia co do tej propozycji...

Ekskomunika jest czyms wyjątkowym- jesli rozciągniemy ją na zabójców dzieci to znaczy wszystkich do 18 lat, to dlaczego nie na zabójców osob dorosłych, seryjnych morderców, pedofilii, gwałcicieli....

Ci ludzie popełniają grzech cięzki i jezeli umrą w nim - to pójdą do piekła na zawsze- to chyba wystarczająca kara...

Za zabójstwo dziecka dostaje się karę więzienia- za zabójstwo plodu- matka nie jest karana, ewentualnie karany jest lekarz...dlatego pewnie Kościól nakladając na ten czyn ekskomunikę chce uswiadomic ludziom jak bardzo jest on zły...

Jezeli bedziemy szafowac tak ostrymi karami to w koncu ludzie do nich przywykną... :?

Pt maja 25, 2007 13:57

Ja to rozumiem właśnie tak, jak mnie zrozumiałeś.

W przypadku aborcji kara rzeczywiście nakładana jest "na pokaz".
Albo raczej ku przestrodze. Aby uświadomić.
Zabicie już narodzonego dziecka jest wielkim złem, ale nie trzeba aż tak podkreślać zła tego czynu, bo jest to czyn powszechnie potępiany.

Poza tym przecież <ekskomunika> nie równa się <wieczne potępienie>.

Pt maja 25, 2007 14:06

Ja chciałbym przypomnieć założycielowi wątku i zwolennikom jego postulatu, że w Katechizmie mowa jest o tym, że:

KKK, 2268 napisał(a):
Piąte przykazanie zakazuje pod grzechem ciężkim zabójstwa bezpośredniego i zamierzonego. Zabójca i ci, którzy dobrowolnie współdziałają w zabójstwie, popełniają grzech, który woła o pomstę do nieba

Tak więc jest jasno napisane, że zabójstwo bezpośrednie i zamierzone jest grzechem wołającym o pomstę do nieba. A grzechy wołające o pomstę do nieba to w terminologii chrześcijańskie najcięższe grzechy. Nie jest więc tak, że w jednych przypadkach zabójstwo bezpośrednie i zamierzone jest przez Kościół surowo potępiane, a w innych bagatelizowane, bo każde, wg KK, jest grzechem wołającym o pomstę do nieba.

Pt maja 25, 2007 14:07

Wnet ekskomunika dotyczyłaby każdego złego czynu.

Pt maja 25, 2007 14:08

Ja dodam tylko, że wcale nie popieram postulatu Polonium, a jedynie widzę w nim sens. Osobiście nie domagałbym się "automatycznej ekskomuniki" za żaden czyn, ani za dzieciobójstwo, ani za aborcję.

Pt maja 25, 2007 14:58

W kontekście przytoczonego cytatu z KKK jest to sens czysto abstrakcyjny, bo opisane zjawisko dysproporcji tutaj nie zachodzi.

edit: P.S.

A tak w ogóle nie wiem czy ten wątek nie powinien być w prawie kościelnym lub w ogłoszeniach.

Pt maja 25, 2007 15:07

W kontekście przytoczonego cytatu z KKK jest to sens czysto abstrakcyjny, bo opisane zjawisko dysproporcji tutaj nie zachodzi.

Zachodzi, bo jest ekskomunika za aborcję, a za dzieciobójstwo nie. Przecież ekskomunika to nie jest kara pomijalna.

Pt maja 25, 2007 15:11

Może przypomnę, że "grzechy wołające o pomstę do nieba" to najcięższy rodzaj grzechów. Jest to termin wywodzący się z Biblii i z przeklnięcia i wygnania jakie Bóg nałożył na Kaina. Grzechy te to grzechy, które domagają się kary już w tym życiu i ściągnięcia gniewu Bożego. Termin ekskomunika natomiast podkreśla eklezjalne konsekwencje grzechu i na pewno z tego tytułu nie można twierdzić, że aborcja jest traktowana przez Kościół jako poważniejsze zło niż zabicie narodzonego dziecka. Oceny konsekwencji eklezjalnych nie należy mylić z ciężarem samego grzechu. Na przykład to, że prawosławni wyłączyli się z KK to nie znaczy, że trwają w grzechu wołającym o pomstę do nieba, czy że grzeszą w sposób jeszcze poważniejszy.

Pt maja 25, 2007 15:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona