Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 25, 2025 0:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
 Prawda 
Autor Wiadomość

moze sp powie dlaczego wywolywanie duchow jest zle?

Już to pisałem.
Bo każdy, kto to robi ma styczność z demonami.

Wt cze 05, 2007 2:26

Czasami martwie sie i boje tego ze jestem katolikiem , bo czytajac Slowo Boze , to wszystko mija sie z Prawda . Ja juz sam nie wiem , a nawet czuje sie oszukany przez ksiezy modle sie aby Bog mi pomogl zrozumiec. A moze zwruce sie do jakichs pastorow.

"Szukajcie, a znajdziecie. Pukajcie, a otworzą wam."
Spędziłam wiele lat szukając odpowiedzi na Słowo Boże. Niektóre interpretacje osłabiały inne wzmacniały wiarę. Wiele razy zdarzyło mi się twierdziłam, iż Pismo Święte mija się z prawdą, że jest nielogiczne. Jedynym limitem była moja świadomość, a właśnie poza świadomością znalazłam odpowiedź. Szukajcie a znajdziecie.

Wt cze 05, 2007 10:26
z demonami mozna miec stycznosc nawet ich nie wywolujac, choc nie znam zadnych demonow osobiscie to czytalem o tych przyjemnych (sukkuby i inkuby) i o tych mnie j przyjemych diabelskich, ale zawsze spotykalem je w filmach, egzorcyzmy emily rose byly swietne...ale to tylko filmy:)

Wt cze 05, 2007 14:48

przy wywoływaniu duchow nie zawsze mamy doczynienia z demonami ,dobrym przykładem jest biblia 1 ksiega Samuela gdy Saul wywołał swetego Bozego proroka Samuela który przepowiedział mu prawdę -Jest to słowo Boże i nie mozna w to watpić.

Wt cze 05, 2007 22:42

przy wywoływaniu duchow nie zawsze mamy doczynienia z demonami ,dobrym przykładem jest biblia 1 ksiega Samuela gdy Saul wywołał swetego Bozego proroka Samuela który przepowiedział mu prawdę -Jest to słowo Boże i nie mozna w to watpić.

Wywołał demona, który podszył sie pod Samuela, bo Samuel już nie żył i nigdzie go nie było.

Wt cze 05, 2007 23:00

z demonami mozna miec stycznosc nawet ich nie wywolujac, choc nie znam zadnych demonow osobiscie to czytalem o tych przyjemnych (sukkuby i inkuby) i o tych mnie j przyjemych diabelskich, ale zawsze spotykalem je w filmach, egzorcyzmy emily rose byly swietne...ale to tylko filmy:)

To prawda.
Jednakże wywołując je dajemy im lepszy przystęp do siebie.
Przestrzegając nas przed tym Jakub napisał:
7 Toteż podporządkujcie się Bogu, natomiast przeciwstawcie się Diabłu, a ucieknie od was.
8 Zbliżcie się do Boga, a on zbliży się do was. Obmyjcie ręce, grzesznicy, i oczyśćcie serca, niezdecydowani. (Jakuba 4:7,8)

Wt cze 05, 2007 23:03
z całym szacunkiem ale nie mam zamiaru sie nikomu podporzadkowywac....jakiemus wyimaginowanemu przekonaniu pod nazwa "bog" czy szatan tym bardziej. Nie pociaga mnie ani jeden ani drugi.

Śr cze 06, 2007 0:32

Wywołał demona, który .podszył sie pod Samuela, bo Samuel już nie żył i nigdzie go nie było
czy ty umisz czytać:Co tutaj pisze?
Cytuj:
Pan Bóg napisał:
Wówczas Saul rozpoznał, że to „Samuel”, i pokłonił się nisko twarzą ku ziemi, i padł na twarz.
15 A ”Samuel” odezwał się do Saula:
Ty po prostu nie wierzysz w to co pisze Bibli ,powtazasz tylko to co nauczyło cie toważystwo "Strażnca",kim jesteś że masz czelność nazywć świętego Bożego proroka, Samuela -demonem?Widze przez to że nie szanujesz tego co pisze w w Biblii ,że się opierasz na Bibli ,ale tylko łokciami żeby ci było wygodniej czytać strażnice.

Śr cze 06, 2007 7:42

Śr cze 06, 2007 11:30

Wówczas Saul rozpoznał, że to „Samuel”,

Po czym rozpoznał?

Śr cze 06, 2007 18:19

przy wywoływaniu duchow nie zawsze mamy doczynienia z demonami

To dlaczego Bóg nazwał to obrzydliwością?

b]Powtórzonego Prawa 18:9-12[/b]
9 „Gdy wejdziesz do ziemi, którą ci daje Jehowa, twój Bóg, nie wolno ci uczyć się postępowania według obrzydliwości tych narodów.
10 Niech się nie znajdzie u ciebie nikt, kto swego syna lub swą córkę przeprowadza przez ogień, nikt, kto wróży, kto uprawia magię, ani nikt, kto wypatruje znaków wróżebnych, ani czarnoksiężnik,
11 ani ten, kto zaklina drugich, ani nikt, kto zasięga rady u medium spirytystycznego, ani trudniący się przepowiadaniem wydarzeń, ani nikt, kto się wypytuje umarłego.
12 Bo każdy, kto to czyni, jest obrzydliwością dla Jehowy i z powodu tych obrzydliwości Jehowa, twój Bóg, wypędza ich przed tobą.

Śr cze 06, 2007 18:21

Nie trzeba ich było wywoływać przez jakieś medium.
Czy to nie dziwne?

Śr cze 06, 2007 18:23

11 ani ten, kto zaklina drugich, ani nikt, kto zasięga rady u medium spirytystycznego, ani trudniący się przepowiadaniem wydarzeń, ani nikt, kto się wypytuje umarłego.
"...ani nikt kto sie wypytuje umarłego",Saul własnie wypytywał sie umarłego ,choc było to obrzydliwoscia w oczach Boga to jednak rozmawiał z umarłym,który przepowiedział mu prawde !

Cz cze 07, 2007 18:23

który przepowiedział mu prawde !

Dzieje 16:16-18
16 A zdarzyło się, gdyśmy szli na miejsce modlitwy, że spotkała nas pewna służąca, która miała ducha — demona wróżbiarstwa. Przynosiła ona swoim panom znaczny zysk uprawianiem sztuki przepowiadania.
17 Dziewczyna ta chodziła za Pawłem i za nami, wołając tymi słowy: „Ludzie ci są niewolnikami Boga Najwyższego, którzy wam ogłaszają drogę wybawienia”.
18 Czyniła tak przez wiele dni. W końcu Paweł, znużony tym, odwrócił się i rzekł do ducha: „W imię Jezusa Chrystusa rozkazuję ci, żebyś z niej wyszedł”. I w tejże godzinie wyszedł.

Wnioski:
1. Wiadomo kto za wróżbiarstwem i tym podobnymi (wymienionymi w Powtórzonego Prawa 18:10-12) stoi - demony

2. Demony dla swoich celów tez potrafią mówić prawdę.

Pt cze 08, 2007 3:59

Wiarę Izraelitów w nieśmiertelność duszy ukazuje 1Sm 28:7-20. Nie mają racji ŚJ, którzy uczą, że Saulowi ukazał się demon, a nie duch Samuela. Choć Izraelitom zabroniony był kontakt z duchami zmarłych to jednak nie oznacza to, że nie mogły one ukazywać się. W/w tekst nie wymienia słowa demon (por. Kpł 17:7, 1Kor 10:20n.). Wręcz przeciwnie, nazywa wywołanego z szeolu ducha Samuelem. Tak określa go autor natchniony (1Sm 28:14nn., 20). Czemu więc ŚJ poprawiają pisarza biblijnego, który mówi, że to "Samuel rzekł" 1Sm 28:15 (por. Syr 46:20 "prorokował"), a nie żaden demon? Duch Samuela przepowiedział w imieniu Boga (1Sm 28:16, 18) samą prawdę, co by było dziwne w przypadku obecności demona, bo szatan jest kłamcą i ojcem kłamstwa i prawdy w nim nie ma (J 8:44). Nawet gdyby był to demon, jak chcą ŚJ to i tak ten fragm. ukazuje wiarę Izraelitów w duszę nieśmiertelną, bo nie z demonem Saul chciał nawiązać kontakt lecz z duchem Samuela. Kategoryczny zakaz zwracania się Izraelitów do duchów o pomoc (Pwt 18:11) zakłada ich wiarę w egzystencję dusz zmarłych, a nie tylko w demony, których ten werset nie wymienia. To, że w Iw. po Chr. wierzono w życie pozagrobowe potwierdza Mk 15:35nn. por. 9:4. Żydzi zrozumieli, że Jezus wzywa na pomoc egzystującego w szeolu sprawiedliwych Eliasza.

Pt cze 08, 2007 8:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona