Z życia wiejskiej parafii
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Z życia wiejskiej parafii
http://wiadomosci.onet.pl/1548965,11,item.html
Cytuj: Przygotowanie ołtarza zlecił ksiądz dr Marek Zawadzki z parafii św. Jana Chrzciciela. - Jestem proboszczem, więc zażyczyłem sobie, by jeden ołtarz przygotowali nauczyciele. I nie pozwolę, by mniejszość, która żyje bez Boga, mówiła mi, co mam robić. Ustalę, która z nauczycielek doniosła na mnie. Na pewno ją ukarzę. To ja mam tu władzę duchową nad wsią. To będzie coś w rodzaju ekskomuniki - powiedział "Gazecie".
Dobrodziej kazali to ma być, a jak nie to Anatema i do piekła z nieposłusznymi
Na dodatek Dobrodziej "ustali" kto doniósł, ojj zapłoną stosy dla heretyków
Nie ma to jak maleńka miejscowość. Tak sielsko, anielsko pod skrzydłami Dobrodzieja 
|
| Śr cze 06, 2007 9:12 |
|
|
|
 |
|
SweetChild
|
 Re: Z życia wiejskiej parafii
Cytuj: Przygotowanie ołtarza zlecił ksiądz dr Marek Zawadzki z parafii św. Jana Chrzciciela. - Jestem proboszczem, więc zażyczyłem sobie, by jeden ołtarz przygotowali nauczyciele. I nie pozwolę, by mniejszość, która żyje bez Boga, mówiła mi, co mam robić. Ustalę, która z nauczycielek doniosła na mnie. Na pewno ją ukarzę. To ja mam tu władzę duchową nad wsią. To będzie coś w rodzaju ekskomuniki - powiedział "Gazecie".
Na mój gust, to grożenie komuś ekskomuniką z tak błahego powodu powinno być obłożone ekskomuniką
A tak przy okazji, czy proboszcz ma możliwość (z racji "władzy duchowej") nakładania na wiernych ekskomuniki według własnego uznania?
|
| Śr cze 06, 2007 10:06 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
SweetChild napisał(a): A tak przy okazji, czy proboszcz ma możliwość (z racji "władzy duchowej") nakładania na wiernych ekskomuniki według własnego uznania?
Jeżeli to jest ekskomunika "coś w rodzaju" to z pewnością.
Nie rozumiem tej ironii i zastrzeżeń. Na tym właśnie polega działanie opinii publicznej. Ktoś zwraca uwagę na niewłaściwość czyjegoś zachowania. Ma do tego prawo. A reszta społeczności, jeśli uzna słuszność tych zastrzeżeń wobec osoby nagannie się zachowującej, oddziaływuje na nią wyrażając swoją dezaprobatę.
Ksiądz przecież jest członkiem tej społeczności wiernych i ma prawo (nawet szczególny obowiązek z racji stanu duchownego) tę opinię kształtować. Taki rodzaj "ekskomuniki" jest jedną z jego prerogatyw.
Widocznie tak się przyzwyczailiśmy do tego, że opinię publiczną zastąpiły media typu Gazeta Wyborcza, że normalne zachowania budzą już zdziwienie.
| Śr cze 06, 2007 10:48 |
|
|
|
 |
|
SweetChild
|
Stanisław Adam napisał(a): Jeżeli to jest ekskomunika "coś w rodzaju" to z pewnością. Czyli uznajemy że "coś w rodzaju", jak "prawie", robi wielką różnicę? Dziś proboszcz ogłasza coś w rodzaju ekskomuniki, jutro będzie się wypowiadał coś w rodzaju ex cathedra. Coś w rodzaju mowy "tak tak, nie nie". Stanisław Adam napisał(a): Nie rozumiem tej ironii i zastrzeżeń. Na tym właśnie polega działanie opinii publicznej. Ktoś zwraca uwagę na niewłaściwość czyjegoś zachowania. Ma do tego prawo. A reszta społeczności, jeśli uzna słuszność tych zastrzeżeń wobec osoby nagannie się zachowującej, oddziaływuje na nią wyrażając swoją dezaprobatę. Ksiądz przecież jest członkiem tej społeczności wiernych i ma prawo (nawet szczególny obowiązek z racji stanu duchownego) tę opinię kształtować. Taki rodzaj "ekskomuniki" jest jedną z jego prerogatyw. Dobrze, w takim razie ja korzystam z jednej z prerogatyw forumowicza i wyrażam swoją podwójną dezaprobatę dla proboszcza (przy założeniu, że opisana sytuacja nie mija się z prawdą). Po pierwsze za wymuszanie na nauczycielach udziału w przygotowaniach ołtarza, a po drugie za stosowanie gróźb wobec osoby, która poinformowała media o zaistniałej sytuacji. Stanisław Adam napisał(a): Widocznie tak się przyzwyczailiśmy do tego, że opinię publiczną zastąpiły media typu Gazeta Wyborcza, że normalne zachowania budzą już zdziwienie.
Sęk w tym, że to zachowanie jest podwójnie nienormalne. Widocznie tak się przyzwyczailiśmy do tego, że jedynie słusznym poglądem jest ten prezentowany w RM i ND, że te nienormalne zachowania nie budzą już zdziwienia 
|
| Śr cze 06, 2007 11:52 |
|
 |
|
Paschalis
|
Stasiu, tutaj okazuje się, że wg proboszcza na taką ekskomunikę zasługuje ten kto tylko skrytykuje i upubliczni osobliwy przymus jaki stosuje (personalnie!) wobec miejscowych nauczycieli. Ciekawe podejście: stosowanie takiego przymusu ok, ale żeby się ktoś dowiedział to za karę ekskomunika dla "donosiciela".
_________________ www.onephoto.net
|
| Śr cze 06, 2007 12:15 |
|
|
|
 |
|
Kamyk
|
Niezły przypadek ten ksiądz  Żeby w Kościele pojawiał się totalitaryzm duchownych 
|
| Śr cze 06, 2007 13:10 |
|
 |
|
Awa
|
Mnie ten tekst tylko ubawił:)Pomijajac juz ,,zyczenie proboszcza"fajny jest ten kawalek
[b]Jestem proboszczem, więc zażyczyłem sobie,  :)
Poniewaz napisali to w GW traktuje to z przymruzeniem oka.Tam ostatnio tropia ,katolicyzm ludowy",bo oni preferuja ten oswiecony.Jesli tak naprawde preferuja ktorykolwiek 
|
| Śr cze 06, 2007 13:16 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
U mnie w pracy ten news chodzi jako przedni dowcip  Jestem pod wrażeniem poziomu zastosowanych technik ewangelizacyjnych
|
| Śr cze 06, 2007 13:24 |
|
 |
|
Kamyk
|
Cytuj: To ja mam tu władzę duchową nad wsią
Mnie bardziej to uderzyło. Totalitarne zapędy...
|
| Śr cze 06, 2007 13:24 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Normalka, zbliza sie wielkie katolickie swieto Bozego Ciala wiec jak co roku pismaki musza macic.
Laicyzacja szkolnictwa musi trwac, jak prikaz to prikaz!
|
| Śr cze 06, 2007 13:31 |
|
 |
|
agi_go
|
:o
Nie rozumiem waszego spokoju - czy to jest juz normalne w naszym kraju.
Przeciez to prawdziwy sabotazysta.
Nie nadarmo jest napisane w Bibli:
"....Z waszego to powodu ludzie bluznia Bogu...." - jesli ktos nie wierzy to niech sobie przeczyta 2000 komentarzy.
A wy tu tak sobie o tym z usmieszkami.
Czy kuria tego nie widzi - milczy milczeniem madrego.
To nazywa sie:
- na grzech drugiego milczec
- na grzech drugiego pozwalac.
Jestem oburzona. :o
|
| Śr cze 06, 2007 13:38 |
|
 |
|
Kamyk
|
Kuria wcale nie musi o tym wiedzieć. A jak się dowie, to pewnie z gazety
My z uśmiechem - bo to budzi u mnie uśmiech politowania  A jednocześnie niepokój o takiego księdza proboszcza. Tylko co ja tak naprawdę mogę
|
| Śr cze 06, 2007 13:39 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Gdzie tu ekumenizm?Co w tym złego jeśli ołtarz przygotują osoby niewierzące wespół z wierzącymi.W końcu skoro przebaczone zostało cudzołożnicy i tym,którzy ukrzyżowali Chrystusa drwiąc przy tym?Dobrze,że stosami się nie grozi.
A ekskomunikować może tylko biskup i papież.Tak stanowi Kodeks Prawa Kanonicznego.
|
| Śr cze 06, 2007 13:45 |
|
 |
|
SweetChild
|
Kamyk napisał(a): Kuria wcale nie musi o tym wiedzieć. A jak się dowie, to pewnie z gazety
Poza tym należy wziąć pod uwagę, że relacje prasowe bywają tendencyjne, co niestety zdarza się również GW 
|
| Śr cze 06, 2007 13:46 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kamyku, czy to ladnie tak wyrabiac sobie opinie o czlowieku na podstawie sadu jakiegos pismaka?
Trzeba osoboscie znac osobe aby o niej moc sie obiektywnie wyrazic.
Po Bozym Ciele rowniez ukaza sie w gazecie rozne bulwersujace artykuly.
Tak jest przeciez co roku ale czy mozna tak latwo wierzyc we wszystko co przeczytamy?
Wierzyc komus, kogo nie znamy, jest naiwnoscia.
|
| Śr cze 06, 2007 13:48 |
|
|
|