Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 15:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 By zrozumieć [b]sens cierpienia[/b] trzeba zrozumieć czym je 
Autor Wiadomość

Post Re: By zrozumieć [b]sens cierpienia[/b] trzeba zrozumieć czy
tommy napisał(a):
Widziales kiedys czlowieka ktoremu juz morfina nie pomagala i wyl z bolu jak przezeral go rak? (...) "Polecam". Po takim widoku szybko przestajesz filozofowac o cierpieniu i zaczynasz rozumiec jak przygniatajaca sile ma bol.

Mądra rada. Przykro mi z powodu cierpienia jakiego doświadczyłeś, będąc świadkiem takiego bólu. Ale zauważ, że siła nie oznacza prawdy. Ja się zastanawiam co jest prawdą a nie co jest siłą. Dla przeciwwagi polecam Ci zaznajomienie sie z przypadkami ludzi, którzy urodzili sie bez zdolności odczuwania bólu - schorzenie nazywa się po polsku "analgezją wrodzoną", ale niestety nie znam w internecie materiałów na ten temat.

Śr cze 06, 2007 13:13
zbanowana na stałe

Dla was Krzyż jest drogą dojścia do MEGO SYNA, a przez MOJEGO SYNA - do MNIE. Bez NIEGO nigdy nie moglibyście przyjść do MNIE, człowiek bowiem ściągnął na siebie przez grzech karę rozłąki z BOGIEM
Słowa BOGA OJCA

podałem przykłady cierpienia
jesteśmy tylko ludźmi i każdy z nas boi się cierpieć i takie cierpienia jakie przyjmowali na siebie wielcy Święci np Św. O. Pio, Św. Faustyna Kowalska, Św. Rita są nieraz poza naszym zasięgiem, ale możemy Ofiarować BOGU nasz codzienny trud - Modlitwę, naukę w szkole, pracę, kłopoty z dziećmi, kłopoty zdrowotne, troski dnia powszedniego itp.

Pokój i Dobro[/quote]

Śr cze 06, 2007 13:50

A czy to świadczy o tym, że ból jest iluzją?

Fakt, że ból powstaje w mózgu, jako interpretacja dostarczanych przez nerwy bodźców. Ale podobnie powstaje np. miłość. Czy miłość jest iluzją?

Musielibyśmy przyjąć, że wszystko co dzieje się tylko w naszych umysłach jest iluzją. I oczywiście przyjąć to możemy, jest w tym nawet pewien sens. W końcu ból to uczucie, coś z definicji subiektywnego.

Ale w ten sposób jedynie bawimy się zastosowaniem słowa "iluzja", a ból jak był, tak jest. Podobnie jak miłość.

gg 3287237

Śr cze 06, 2007 13:56

filippiarz napisał(a):
Dla przeciwwagi polecam Ci zaznajomienie sie z przypadkami ludzi, którzy urodzili sie bez zdolności odczuwania bólu - schorzenie nazywa się po polsku "analgezją wrodzoną", ale niestety nie znam w internecie materiałów na ten temat.

W ten sam sposob mozna argumentowac, ze skoro istnieja ludzie z uszkodzonym przednim platem mozgowym to moralnosc nie istnieje(gdyz jest to czesc mozgu odpowiedzialna za moralnosc). To kiepska argumentacja moim zdaniem.

Znam przypadki ludzi niezdolnych do czucia bolu(nie osobiscie, tylko przez badania) wiec zrodel przytaczac nie musisz.

Śr cze 06, 2007 14:49

Bo Jezus tak powiedział, że kto się nawróci i uwierzy w Ewangelię, ten będzie zbawiony. Trudno, żeby chrześcijanie to ignorowali.

Widocznie trochę dziwny ze mnie chrześcijanin... Poza tym z tego co słyszałem (ktoś mógł coś przekręcić), nawet ś.p. Jan Paweł II twierdził, że zbawienie da się też osiągnąć przez inne religie.

Śr cze 06, 2007 14:53

Zencognito

Wiara bez uczynków jest martwa - Św.Jakub

Jeżeli Kochamy BOGA , musimy starać się przestrzegać przykazania.

Pokój i Dobro

Nie bardzo rozumiem jak to co napisałeś ma się do tego co ja pisałem.

Śr cze 06, 2007 16:36
zbanowana na stałe

Cytuj:
Bo Jezus tak powiedział, że kto się nawróci i uwierzy w Ewangelię, ten będzie zbawiony. Trudno, żeby chrześcijanie to ignorowali.

Sama Wiara nie wystarczy, trzeba jeszcze przestrzegać przykazań,
trzeba pokazać BOGU jak bardzo się GO Kocha. Powinniśmy się BOGU Ofiarować. Trzeba dać świadectwo , że chcemy dźwidgać ciężki Krzyż ziemskiej pielgrzymki.

Cytuj:
Poza tym z tego co słyszałem (ktoś mógł coś przekręcić), nawet ś.p. Jan Paweł II twierdził, że zbawienie da się też osiągnąć przez inne religie.

Bracie mój, jeżeli Ktoś urodzi się na wyspie X, i jako jej tubylec Wierzy w BOGA `UMBRA-BUMBRA`, to Wierzy w tego samego BOGA co ja, tylko inaczej GO pojmuje. Prowadzony jest przez Tego Samego DUCHA ŚWIĘTEGO. I jeżeli stara się postępować Sprawiedliwie wg zasad Swojej Wiary, to po śmierci trafia przez Czyściec do Nieba.

Pokój i Dobro

Śr cze 06, 2007 17:58

@_Big_Mac_ - w sumie i masz rację i nie bardzo się z tobą mogę zgodzić, ale w rezultacie ambiwalencji nie wiem co napisać...
tommy napisał(a):
W ten sam sposob mozna argumentowac, ze skoro istnieja ludzie z uszkodzonym przednim platem mozgowym to moralnosc nie istnieje(gdyz jest to czesc mozgu odpowiedzialna za moralnosc). To kiepska argumentacja moim zdaniem.

Nie chodziło mi o argumentację, to była luźna rada - skoro kojarzysz takich ludzi, dogrzeb się do relacji ich postrzegania rzeczywistości, uczuć i świata - brak uwarunkowania bólem sprawia, że ich postrzeganie jest inne niż to najczęściej spotykane.
Umysł nie jest mózgiem, jest jego "wytworem", choroby umysłowe nie są zawsze fizycznymi chorobami mózgu, ale oczywiście, upośledzenie mózgu rzutuje również na umysł i postrzeganie rzeczywistości...

Śr cze 06, 2007 18:27

Trzeba dać świadectwo , że chcemy dźwidgać ciężki Krzyż ziemskiej pielgrzymki.

Dla wielu osób ta pielgrzymka jest ciężkim krzyżem tylko dlatego, że sobie ją taką czynią.
Nie pisz proszę wyrazów w całości dużymi literami - ani to poprawna pisownia, ani kulturalna mowa. W Internecie pisanie dużymi literami oznacza krzyczenie, a tu nikt głuchy nie jest. Próbowanie zwrócenia uwagi na słowa w ten sposób może co najwyżej utrudnić czytanie i zirytować.

Śr cze 06, 2007 20:16
Bracie mój, jeżeli Ktoś urodzi się na wyspie X, i jako jej tubylec Wierzy w BOGA `UMBRA-BUMBRA`, to Wierzy w tego samego BOGA co ja, tylko inaczej GO pojmuje. Prowadzony jest przez Tego Samego DUCHA ŚWIĘTEGO. I jeżeli stara się postępować Sprawiedliwie wg zasad Swojej Wiary, to po śmierci trafia przez Czyściec do Nieba.

Hmmm, ciekawa koncepcja. A muzułmanin, który wierzy w swojego Boga wysadza się w autobusie pełnym ludzi też wierzy w Twojego Boga?
A jeśli Bóg UMBRA-BUMBRA każe składać sobie codzienne ofiary z dziewic i noworodków, a gorąco przekonany tubylec, wierny zasadom to robi, to też wierzy w tego samego Boga? Bardzo nieciekawy Bóg.

Więc może nie mówmy, że wszyscy wierzą w tego samego Boga, tylko inaczej go rozumieją, bo to głupota. To że Ty masz zaborczą wizję w stosunku do innych Bogów i religii, to nie znaczy jeszcze, że jest ona prawdziwa.

Śr cze 06, 2007 20:26
zbanowana na stałe

Jeżeli jesteś Chrześcijaninem, a zmieniasz Religię to będziesz Sądzony inaczej, niz ten który żyje w nieświadomości i nie wie , że grzeszy.

Znasz zapewne spotkanie PANA JEZUSA z Samarytanką.

Pokój i Dobro

Śr cze 06, 2007 22:05
Hmmmmm, masz bardzo przyjemny podpis :-D tylko że konsternację wywołuje u mnie nieumiejętność znalezienia powiązania między tym, co powyżej niego z moim ostatnim postem. ;-)

Śr cze 06, 2007 22:57
zbanowana na stałe

Bracie niewiedza nie jest grzechem Śmiertelnym.

Muzułmanie są naszymi Braćmi w Wierze, gdyż Wierzą w jednego BOGA.

Jeżeli Ty np. nie wiesz, że Sakramenty Święte pozostawiają trwały Ślad na Duszy to Twój stosunek do nich jest inny, niż od tej chwili.

Ślad ten widoczny jest też na Tamtym Świecie.

Pokój i Dobro

Śr cze 06, 2007 23:16
Przepraszam, ale z tego wynika, że ważniejsze jest dla Ciebie to, czy ktoś wyznaje wiarę w jedynego Boga od tego, że ktoś motywowany tą wiarą wysadza się w powietrze w autobusie pełnym ludzi. A przecież wszystkie posty kończysz słowami "Pokój i Dobro". :?

Cz cze 07, 2007 0:58

Jeżeli jesteś Chrześcijaninem, a zmieniasz Religię to będziesz Sądzony inaczej, niz ten który żyje w nieświadomości i nie wie , że grzeszy.

Znasz zapewne spotkanie PANA JEZUSA z Samarytanką.

Pokój i Dobro

Innymi słowy lepiej nie wiedzieć o Bogu-Chrystusie... taki zakład Pascala tylko w drugą stronę :)

Cz cze 07, 2007 13:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona