Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 4:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1354 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 91  Następna strona
 Współżycie przed ślubem 
Autor Wiadomość

A skąd Kościół wie, że ja nie wiem?
A może ja właśnie wiem... :)

Bo gdybyś wiedziała, to poszłabyś ze swoim chłopakiem przed ołtarz i złozyła przed Bogiem nieodwołalną przysięgę :)

N cze 10, 2007 14:28

no dobrze, to załóżmy, że wiem, że mam zaplanowaną date ślubu, godzine, itd, itp.. Czyli, że wiem, jestem pewna ... Co teraz?

N cze 10, 2007 14:33

Zanim złożysz przysięgę, zawsze możesz się wycofać, bez większych konsekwencji.

P.S. Poszłabyś wyspowiadać się u księdza, który dopiero za tydzień będzie księdzem? Jeśli nie, to dlaczego? Przecież jest on pewny, że za tydzień będzie księdzem ;)

N cze 10, 2007 14:45

Jeżeli po ślubie można tak samo dokonać aborcji jak i przed ślubem to nie ma róznicy miedzy seksem przed czy po ślubie .Ślub ludzi nie zmienia ,jeżeli komuś wydaje sie że po slubie ludzie są ze sobą zwiazani i skazani na siebie to sie myli ,zawsze mogą sie rozejść ,wiec przestańcie czarować tym ślubem nie robi on już na młodych ludziach żadnego wrażenia a tylko duzo nerwów i pieniedzy kosztuje.Seks przed slubem niesie takie samo ryzyko jak i po slubie więc nie widze żadnej różnicy ,poza złudnymi oczekiwaniami które niesie slub.

N cze 10, 2007 23:23
ani przed ani po slubie kato;ik nie moze dokonywac aborcji. Po slubie w KK nie mozna sie rozejsc, jesli sie jest katolikiem.Nie kosztuje ani duzo nerwow ani pieniedzy, to wszystko zalezy od podejscia.A poza tym jesli sie nie ma kasy to w Kościele slub nic nie kosztuje, tylko w urzedzie stanu cywilnego trzeba zapl odpowiednia kwote.Jezeli ktos ma wygórowane oczekiwania co do slubu to i one sie potem okazuja zludne :D

N cze 10, 2007 23:45

Jeżeli po ślubie można tak samo dokonać aborcji jak i przed ślubem to nie ma róznicy miedzy seksem przed czy po ślubie .Ślub ludzi nie zmienia ,jeżeli komuś wydaje sie że po slubie ludzie są ze sobą zwiazani i skazani na siebie to sie myli ,zawsze mogą sie rozejść ,wiec przestańcie czarować tym ślubem nie robi on już na młodych ludziach żadnego wrażenia a tylko duzo nerwów i pieniedzy kosztuje.Seks przed slubem niesie takie samo ryzyko jak i po slubie więc nie widze żadnej różnicy ,poza złudnymi oczekiwaniami które niesie slub.

Więc to nie ludzie sie mylą i nie oni mają złudzenia, lecz Bóg, bo to od niego pochodzi Słowo : " Łączy się ze swą żoną tak ściśle, że stają się jednym ciałem".

Od ludzi wyszły rozwody, bo od ludzi przyszło odstępstwo... odstępstwo od prawa miłości.
Jak można odrzucić miłość ? Jak to się dzieje ? :-(

Pn cze 11, 2007 0:17

wiec przestańcie czarować tym ślubem nie robi on już na młodych ludziach żadnego wrażenia

Jestem młody, ślub dla mnie ma bardzo duże znaczenie i tym samym obalam Twoją teorię.
Co do aborcji, to wyskoczyłeś jak Filip z konopi. Postessa dobrze mówi: "ani przed ani po slubie katoik nie moze dokonywac aborcji".

Pn cze 11, 2007 9:32

Po slubie w KK nie mozna sie rozejsc, jesli sie jest katolikiem.

To kim są ci ludzie, którzy się rozwodzą?

Cytuj:
A poza tym jesli sie nie ma kasy to w Kościele slub nic nie kosztuje

rotfl.

Pn cze 11, 2007 9:34
to nie sa katolicy. Swiadczy o tym fakt ze sie rozwiedli, bo gdyby nimi byli naprawde to wiedzieli by ze w KK nie ma rozwodow.
odp na drugie nie bardzo rozumiem?

Pn cze 11, 2007 10:33

No jasne, i znów pytanie: lepiej żeby żyli razem skłóceni, źli na siebie każdego dnia, nie mogąc na siebie patrzeć? No tak, przecież muszą żyć razem!

Cytuj:
odp na drugie nie bardzo rozumiem?

rotfl = rolling on the flour laughing

Pn cze 11, 2007 10:38
nie, lepiej znaleźli rozwiązanie dla swoich problemów a nie uciekali, choć ucieczka jest łatwiejsza.
a to dlaczego wzbudza u ciebie smiech moje drugie stwierdzenie?

Pn cze 11, 2007 10:49

Jasne, że lepiej zgodzę się, ale chyba nie sądzisz, że zawsze się da znaleźć rozwiązanie.

A śmieszy mnie bo to dobry żart, udał Ci sie. :>

Pn cze 11, 2007 10:50
zawsze jest jakies wyjscie, potrzeba tylko dobrej woli od kazdej ze stron.

to nie byl zart my niecale trzy lata temu bralismy slub w Konkatedrze i zaplacilismy 0zl. a mielismy ustrojony kosciol, organiste normalnego ksiedza.

Pn cze 11, 2007 11:02

Niestety nie zawsze, rzeczywistość bywa brutalniejsza niż Ci się wydaje.

Ok, zgłoszę się do Ciebie jak będę ślub brał. ;>

Pn cze 11, 2007 11:05

Niestety nie zawsze, rzeczywistość bywa brutalniejsza niż Ci się wydaje.

Miłość wszystko przetrzyma. Bywa, że ludzie w to nie wierzą, ale cóż...

Cytuj:
Ok, zgłoszę się do Ciebie jak będę ślub brał. ;>

:o No to mnie zaskoczyłeś. Bierzesz ślub? Kościelny? Ka-to-li-cki?

Pn cze 11, 2007 11:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1354 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 91  Następna strona