|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Chrześcijański Znak Pokoju
Autor |
Wiadomość |
G
|
 Chrześcijański Znak Pokoju
Witam. Na wstępie chcem zaznaczyć iż jestem tu nowy i za bardzoi nie wiedziałem gdzie umieścić temat. Mam nadzieję że nikt nie będzie miał mi tego za złe jak źle trafiłem.
I teraz do sedna sprawy. Mam taki problem. Potrzebuję obrazy, zdjęcia, rysunki chrześcijańskiego znaku pokoju. Z moich informacji wynika że jest to gołąb choć kiedys była to ryba, ale chodzi mi właśnie o tego gołębia. Niestety nie wiem gdzie mam szukać. I tu prośba: jeżeli ma ktoś taki obrazek czy coś podobnego co przedstawia gołębia to prosze o namiary. Niewiem, może to być strona internetowa, książka, czy wszystko inne. Z góry dzięki za ewentualne pomocne informacje...
|
Pn cze 11, 2007 7:44 |
|
|
|
 |
goostaf
|
 ?
Mnie chrześcijański znak pokoju kojarzy się z gestem wykonywanym podczas mszy. Gołąbek to chyba bardziej "świecki" symbol.
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Pn cze 11, 2007 8:14 |
|
 |
goostaf
|
PS.
Ryba nie była znakiem pokoju, tylko symbolem Chrystusa i znakiem rozpoznawczym chrześcijan.
Może potwierdź że na pewno chodzi o gołębia.
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Pn cze 11, 2007 8:26 |
|
|
|
 |
goostaf
|
|
Pn cze 11, 2007 8:33 |
|
 |
G
|
Tak chodzi mi o gołębia. Dzięki za obrazek i mam nadzieję że ktoś jeszcze będzie miał jakieś materiały graficzne. Zastanawiam się czy w Biblii nie znalazł bym gdzieś tego, będę musiał chyba przejżeć.
|
Pn cze 11, 2007 8:39 |
|
|
|
 |
goostaf
|
Nasuwa mi się hiostoria o Noe.
|
Pn cze 11, 2007 9:00 |
|
 |
zielona_mrowka
|
mi się jedynie nasuwają Google.pl  A co do gołębicy (pamiętaj o gałązce oliwnej) to może warto zajrzeć jeszcze do teologii ikony chrztu Chrystusa.
Pozdrawiam 
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Pn cze 11, 2007 9:42 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
|