Nadzieje, marzenia ateistów - pytanie do nich.
Autor |
Wiadomość |
Rin
|
Już było w tym temacie na temat cudów.
Więc nawet jeżeli zdarzyło by się coś niewytłumaczalnego, to to niczego nie dowodzi, a już na pewno nie istnienia katolickiego Boga.
|
Pn cze 11, 2007 14:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To odpowiedz mi Rin czy według Ciebie Wszechświat powstał tak po prostu z niczego,czy też został stworzony ?
Neguję fragment teorii ewolucji mówiący o powstaniu człowieka od małpy,natomiast nie neguję ewolucji.I związek ewolucji z aktem Stwórczym też jest niepodważalny.Tak można pogodzić kreacjonistów z ewolucjonistami.
Rin,co mam Ci napisać byś doszła do wniosku,że ateiści też zostali stworzeni? Przecież ateiści tak jak wszyscy ludzie zostali stworzeni,mają tylko inną filozofię życia.
I dlaczego ateiści żądają dowodów? Pewnie chcieli by rzeczy nadzwyczajnych: znaków na niebie,głosów z Nieba i zmarłych wychodzących z grobów.Ale nie na tym polega wiara,bo to byłoby za łatwe.Trzeba uwierzyć nie oczekując niczego spektakularnego.A kto powiedział,że wiara jest łatwa.Gdyby była łatwa to ateistów by nie było w żadnej religii.
|
Pn cze 11, 2007 15:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dlaczego ateiści chcieliby dowodów? No bo stawiają poznawanie świata ponad stwarzaniem go sobie w głowie, tak jak to czynią sobie wierzący [tak uważa przeciętny ateista]. Drugim powodem jest to, że działanie w nie-wiedzy [czyli w wierze] jest istotnym powodem zła i tu należy się z Sokratesem zgodzić.
Aha i jeśli myślisz że ateizm jest oznaką słabości, to radzę zmienić poglądy, bo krzywdzisz tym stwierdzeniem zdrowy rozsądek.
j.
|
Pn cze 11, 2007 15:27 |
|
|
|
 |
Rin
|
Cytuj: To odpowiedz mi Rin czy według Ciebie Wszechświat powstał tak po prostu z niczego,czy też został stworzony ? Ja tam nie wiem. Imo nie powstawał w ogóle tylko był. Ogólnie jest wiele ciekawszych teorii od stworzenia. Cytuj: Rin,co mam Ci napisać byś doszła Doszedł ^^ Cytuj: Rin,co mam Ci napisać byś doszła do wniosku,że ateiści też zostali stworzeni? Hymm... coś przekonującego. Cytuj: ? Przecież ateiści tak jak wszyscy ludzie zostali stworzeni,mają tylko inną filozofię życia. Takie jest twoje zdanie. Moje jest inne. Cytuj: I dlaczego ateiści żądają dowodów? Czy gdybym powiedział Ci, że między chmurami latają czekoladowe wróżki i ganiają się z chęcią zjedzenia siebie nawzajem, to nie zażądała byś dowodów? Cytuj: Pewnie chcieli by rzeczy nadzwyczajnych: znaków na niebie,głosów z Nieba i zmarłych wychodzących z grobów. Pewnie chciał byś, by co jakiś czas z nieba spadł kawałek czekolady, by dało się zauważyć czasami taką pogryzioną wróżeczkę... Cytuj: Ale nie na tym polega wiara,bo to byłoby za łatwe. Trzeba uwierzyć nie oczekując niczego spektakularnego Wiem na czym polega wiara. Dlatego nie wierzę. Cytuj: A kto powiedział,że wiara jest łatwa.Gdyby była łatwa to ateistów by nie było w żadnej religii.
Wiara była dla mnie łatwa, dopiero wydostanie się, to jest sztuka.
|
Pn cze 11, 2007 15:31 |
|
 |
No
|
Cytuj: I dlaczego ateiści żądają dowodów?
Ujmę to tak... Co byś zrobił gdybym ci powiedział, że musisz zginąć inaczej świat czeka zagłada uwierzyłbyś mi na słowo czy żądał dowodów ?
|
Pn cze 11, 2007 15:34 |
|
|
|
 |
Niedowiarek
|
Polonium 210 napisał(a): I dlaczego ateiści żądają dowodów? Ponieważ brak dowodów jest wystarczającą podstawą dla odrzucenia idei, także idei Boga. Polonium 210 napisał(a): Pewnie chcieli by rzeczy nadzwyczajnych: znaków na niebie,głosów z Nieba i zmarłych wychodzących z grobów. Byłby to dobry początek, ale tylko pod warunkiem naukowego udowodnienia iż owe zjawiska łamia prawa natury i implikują działanie istoty nadprzyrodzonej. Polonium 210 napisał(a): Ale nie na tym polega wiara,bo to byłoby za łatwe.Trzeba uwierzyć nie oczekując niczego spektakularnego. Można również nie oczekiwać i nie wierzyć  Polonium 210 napisał(a): A kto powiedział,że wiara jest łatwa.Gdyby była łatwa to ateistów by nie było w żadnej religii.
Mogę to z łatwością odwrócić: Kto powiedział że niewiara jest łatwa? Gdyby była, to nie byłoby tylu wierzących.
Generalizujesz i wyciągasz błędne wnioski.
|
Pn cze 11, 2007 15:37 |
|
 |
tommy
|
Polonium 210 napisał(a): Neguję fragment teorii ewolucji mówiący o powstaniu człowieka od małpy,natomiast nie neguję ewolucji. Bardzo dobrze! Ewolucja tego nie twierdzi. Mamy wspolnych przodkow. Polonium 210 napisał(a): I związek ewolucji z aktem Stwórczym też jest niepodważalny.Tak można pogodzić kreacjonistów z ewolucjonistami.
A po co? Ewolucja doskonale tlumaczy pochodzenie czlowieka. Nie potrzeba zadnego aktu stworczego.
|
Pn cze 11, 2007 15:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Wniosek jest taki, że pojedynczy foton jednocześnie przechodzi przez jedną i drugą szczelinę (przez pierwszą z prawdopodobieństwem p1 i przez drugą z prawdopodobieństwem p2). I nie jest to niezgodne z zasadą niesprzeczności, taka po prostu jest natura cząstek elementarnych. Odnosnie prawdopodobienstwa istnieje tzw postulat Borna, ktory eliminuje relatywizm z mechaniki kwantowej. Mam pewne zastrzezenia co do tego eksperymentu. Otoz, czy zdarzaja sie takie wypadki w przypadku jednego fotona i jednej szczeliny? SweetChild napisał(a): Nie wiem, czy tego nie dostrzegasz, ale to jest właśnie Twoje założenie, którego tak uparcie się trzymasz. Na jakiej podstawie twierdzisz, że foton ma polaryzacje P1 albo P2? Na podstawie zasady niesprzecznosci (ogolniej logiki) oraz wiedzy o tym czym jest prawdopodobienstwo, a takze na podstawie empirii - nigdy takiego fotonu nie zaobserwowano. SweetChild napisał(a): Dopiero w ostatnim stuleciu wyniki eksperymentów pokazały, że prawdziwa natura cząstek elementarnych jest inna, a analogie ze skali makro nie sprawdzają się w skali mikro. To jest bledny, pochopny wniosek. Jezeli prawdopodobienstwo wystapienia fotonu w punkcie A wynosi 30% a w pkt B 70%, to nie znaczy, ze foton jest z obu tych miejscach, tylko, ze w 70 przypadkach na 100 znajdziemy go w B itd SweetChild napisał(a): Tak. Załóżmy, że w czasie T0 wsiadasz do rakiety i oddalasz się od Ziemi z prędkością światła. Wówczas moje narodziny w późniejszym czasie T1 (układu odniesienia związanego z Ziemią) w Twoim układzie odniesienia (związanym z rakietą) nigdy się nie wydarzą.
Podales wiele przykladow, dziekuje, ale zostanmy przy tym jednym. Pytanie moje jest nastepujace: czy gdybym nigdy nie zaistnial to bys sie urodzil?
|
Pn cze 11, 2007 17:21 |
|
 |
SweetChild
|
Stationary Traveller napisał(a): Odnosnie prawdopodobienstwa istnieje tzw postulat Borna, ktory eliminuje relatywizm z mechaniki kwantowej. Mam pewne zastrzezenia co do tego eksperymentu. Otoz, czy zdarzaja sie takie wypadki w przypadku jednego fotona i jednej szczeliny? Tego na 100% nie wiem, bo nie widziałem nigdzie opisu takiego eksperymentu z jednym fotonem i jedną szczeliną. Gotów byłbym jednak postawić 100 złotych przeciwko 1 złotówce, że interferencja nie zachodzi w tym wypadku. Do postulatu Borna nie będę się odnosił, bo go nie znam, a nie jestem wystarczająco zmotywowany do obalania kwantowego indeterminizmu, aby się z tym postulatem zapoznać. Mi wystarcza, że takie jest obecnie stanowisko nauki, nie mam ambicji na Nobla z fizyki  Stationary Traveller napisał(a): Na podstawie zasady niesprzecznosci (ogolniej logiki) oraz wiedzy o tym czym jest prawdopodobienstwo, a takze na podstawie empirii - nigdy takiego fotonu nie zaobserwowano. Właśnie pośrednio zaobserwowano. Tak jak w doświadczeniu z dwiema szczelinami i interferencją pojedynczych fotonów: pośrednio zaobserwowano, że pojedynczy foton może jednocześnie przechodzić przez obydwie szczeliny (inaczej nie powstałby obraz interferencyjny). Stationary Traveller napisał(a): To jest bledny, pochopny wniosek. Jezeli prawdopodobienstwo wystapienia fotonu w punkcie A wynosi 30% a w pkt B 70%, to nie znaczy, ze foton jest z obu tych miejscach, tylko, ze w 70 przypadkach na 100 znajdziemy go w B itd Kręcimy się w kółko, ja nie potrafię tego jaśniej wytłumaczyć. Stationary Traveller napisał(a): Podales wiele przykladow, dziekuje, ale zostanmy przy tym jednym. Pytanie moje jest nastepujace: czy gdybym nigdy nie zaistnial to bys sie urodzil?
Istotne tu jest nie tyle Twoje zaistnienie, co określenie układu odniesienia dla danego zdarzenia (w tym wypadku moich urodzin). I tak moje urodziny wydarzą sie we wszystkich układach odniesienia, leżących w stożku świetlnym tego zdarzenia (czyli, obrazowo pisząc, jeśli z Ziemi co sekundę startują rakiety lecące z prędkością światła, to moje urodziny nie wydarzą się we wszystkich tych rakietach, które wystartowały przed nimi).
Tak więc, aby odpowiedzieć na pytanie, musiałbym znać układ odniesienia. W domyślnym układzie odniesienia, związanym z Ziemią, urodziłbym się niezależnie od Twojego zaistnienia.
|
Wt cze 12, 2007 9:45 |
|
 |
danbog
|
Cytuj: To jest bledny, pochopny wniosek. Jezeli prawdopodobienstwo wystapienia fotonu w punkcie A wynosi 30% a w pkt B 70%, to nie znaczy, ze foton jest z obu tych miejscach, tylko, ze w 70 przypadkach na 100 znajdziemy go w B itd
Z doświadczeń z fotonem i dwiema szczelinami wynika , że toton "przechodzi" równocześnie przez obydwie .
Foton nie jest czymś analogicznym do np. kamienia .
Foton jest obiektem o zupełnie innych [ choć równie logicznych ] cechach .
Optuje , za taką wykładnią zagadnienia że foton równocześnie istnieje w jednej i drugiej szczelinie .
U podstaw istnienia naszego wszechświata [ wg. mech kw. ] leży probabilistyczna przypadkowość . Skuteczność mech kw. w wyjaśnianiu zachowań materii [ i przewidywaniu jej zachowań ] wskazuje że jest to założenie słuszne .
Czy probabilistyczna przypadkowość może być podstawą indeterminizmu ?
Moim zdaniem to dwa różne pojęcia , nie mające na siebie wpływu .
Uważam , że świat jest zdeterminowany prawami przyrody [ jest to założenie konieczne dla poznawalności świata , koniecznej do wyjścia z solipsyzmu , czy nawet istnienia naszych świadomości ].
Probabilistyczna przypadkowość skutkuje zaś tylko nieprzewidywalnością [ przewidywalnością nie 100 % ] wyniku determinacji .
|
Wt cze 12, 2007 11:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Tego na 100% nie wiem, bo nie widziałem nigdzie opisu takiego eksperymentu z jednym fotonem i jedną szczeliną. Gotów byłbym jednak postawić 100 złotych przeciwko 1 złotówce, że interferencja nie zachodzi w tym wypadku. Wniosek z doswiadczenia jest taki, ze pojedynczy foton przechodzac przez jedna szczeline moze wywolywac efekt interferencji. (nie pytaj jak - to skala mikro) SweetChild napisał(a): Do postulatu Borna nie będę się odnosił, bo go nie znam, a nie jestem wystarczająco zmotywowany do obalania kwantowego indeterminizmu, aby się z tym postulatem zapoznać. Mi wystarcza, że takie jest obecnie stanowisko nauki, nie mam ambicji na Nobla z fizyki  Wystarczy w 2 minuty wejsc i poszukac na google: Postulat Borna: Kwadrat modułu funkcji falowej zależnej od położenia jest proporcjonalny do gęstości prawdopodobieństwa znalezienia cząstki w danym punkcie przestrzeni. Postulat ten jest obecnie wystepujaca interpretacja (nie jedyna interpretacja, ale najbardziej jasna i zasadna - pozostale tworza wiele problemow i pytan, np jak badanie wplywa na redukcje "superpozycji stanow") probabilistycznej mechaniki kwantowej w nauce. SweetChild napisał(a): Istotne tu jest nie tyle Twoje zaistnienie, co określenie układu odniesienia dla danego zdarzenia (w tym wypadku moich urodzin). I tak moje urodziny wydarzą sie we wszystkich układach odniesienia, leżących w stożku świetlnym tego zdarzenia (czyli, obrazowo pisząc, jeśli z Ziemi co sekundę startują rakiety lecące z prędkością światła, to moje urodziny nie wydarzą się we wszystkich tych rakietach, które wystartowały przed nimi). Tak więc, aby odpowiedzieć na pytanie, musiałbym znać układ odniesienia. W domyślnym układzie odniesienia, związanym z Ziemią, urodziłbym się niezależnie od Twojego zaistnienia. Jezeli urodziles sie w szpitalu na Ziemii to Twoje urodziny nie zdarza sie w zadnej z rakiet, nawet tych lezacych na zlomowisku. Wprowadzasz zaleznosc zaistnienia czegos od ukladu odniesienia, ale nie rozumiem, dlaczego? Zaistnial bys niezaleznie od statru jakiejkolwiek rakiety, co dowodzi, ze zaistnienie jest stanem faktycznym, a nie tylko obserwowalnym. Nie ma czegos takiego jak "zaistneic dla kogos, czegos", zaistnienie mozna (teoretycznie) ustalic obeiktywnie, zaistnienie we Wszechswiecie. danbog napisał(a): Z doświadczeń z fotonem i dwiema szczelinami wynika , że foton "przechodzi" równocześnie przez obydwie. To jedno z wyjasnien, ktore de facto jest bardziej zaciemnieniem, niz wyjasnieniem czegokolwiek. Np skad foton wie, ze istnieje jakakolwiek dziura? Skad wie, ze ma przejsc przez te dziure? Dlaczego przechodzi przez dziure w dwoch miejscach, a nie np przechodzi w jednym, pdoczas gdy "duplikat" wali w sciane? itd itp danbog napisał(a): Czy probabilistyczna przypadkowość może być podstawą indeterminizmu ? Moim zdaniem to dwa różne pojęcia , nie mające na siebie wpływu .
Uważam , że świat jest zdeterminowany prawami przyrody. Probabilistyczna przypadkowość skutkuje zaś tylko nieprzewidywalnością [ przewidywalnością nie 100 % ] wyniku determinacji .
Z tym sie zgadzam (tylko pojecie: probabilistyczna przypadkowosc mi nie odpowiada, wystarczy samo pojecie: probabilizmu), ale antropocentrycy tutaj, nie dostrzegaja roznicy pomiedzy wiedza ludzi, a stanem faktycznym.
|
Wt cze 12, 2007 16:05 |
|
 |
SweetChild
|
Stationary Traveller napisał(a): SweetChild napisał(a): Tego na 100% nie wiem, bo nie widziałem nigdzie opisu takiego eksperymentu z jednym fotonem i jedną szczeliną. Gotów byłbym jednak postawić 100 złotych przeciwko 1 złotówce, że interferencja nie zachodzi w tym wypadku. Wniosek z doswiadczenia jest taki, ze pojedynczy foton przechodzac przez jedna szczeline moze wywolywac efekt interferencji. (nie pytaj jak - to skala mikro) Czyli nie przeprowadzamy doświadczenia, nie mamy wyników, ale mamy wniosek, który jest zgodny z wcześniejszymi założeniami. Tak to można robić laborki z fizyki, aby zaliczyć przedmiot najmniejszym nakładem sił  Stationary Traveller napisał(a): Wystarczy w 2 minuty wejsc i poszukac na google: Postulat Borna: Kwadrat modułu funkcji falowej zależnej od położenia jest proporcjonalny do gęstości prawdopodobieństwa znalezienia cząstki w danym punkcie przestrzeni. Postulat ten jest obecnie wystepujaca interpretacja (nie jedyna interpretacja, ale najbardziej jasna i zasadna - pozostale tworza wiele problemow i pytan, np jak badanie wplywa na redukcje "superpozycji stanow") probabilistycznej mechaniki kwantowej w nauce. Nie widzę żadnych powodów, dla których ten postulat miałby przeczyć probabilistycznej naturze cząstek elementarnych. Stationary Traveller napisał(a): Jezeli urodziles sie w szpitalu na Ziemii to Twoje urodziny nie zdarza sie w zadnej z rakiet, nawet tych lezacych na zlomowisku. Wprowadzasz zaleznosc zaistnienia czegos od ukladu odniesienia, ale nie rozumiem, dlaczego? Zaistnial bys niezaleznie od statru jakiejkolwiek rakiety, co dowodzi, ze zaistnienie jest stanem faktycznym, a nie tylko obserwowalnym. Nie ma czegos takiego jak "zaistneic dla kogos, czegos", zaistnienie mozna (teoretycznie) ustalic obeiktywnie, zaistnienie we Wszechswiecie.
Tkwisz jeszcze w XiX-wiecznej, trójwymiarowej przestrzeni Newtona z absolutnym czasem... To może wyjaśnij, jak definiujesz zaistnienie jakiegoś zdarzenia?
|
Wt cze 12, 2007 16:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
polonium:
idac twoja filozofia mozna dojsc do wniosku ze homoseksualistow(ktorych tak potepiasz namietnie), zydow, czarnoskorych i innowiercow tez stworzyl bog:)
wytlumacz mi wg ciebie skad pochodzi czlowiek bo tpjest ciekawe, moze na tej podstawie napisze ksiazke doruwnujaca tworczosci Lema:)
|
Wt cze 12, 2007 16:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sorry,ale antysemitą i rasistą nie jestem.Zastanów się co piszesz.Nie udawaj jasnowidza.
|
Wt cze 12, 2007 16:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Człowiek powstał z prochu ziemi.
|
Wt cze 12, 2007 16:52 |
|
|
|