Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 7:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Złamane przykazanie przez boga? 
Autor Wiadomość

Post Złamane przykazanie przez boga?
Dlaczego bóg złamał piąte przykazanie zabijając ludzi w potopie?

N wrz 05, 2004 11:15

To może jeszcze dodasz sławne już pytanie, czy Bóg może stworzyć tak ciężki kamień, że go nie udźwignie?
Ale może mylę się podejrzewając cię o głupi kawał?

N wrz 05, 2004 11:20

Jeśli traktujesz to za żart lub kawał to informuję Cię że mylisz się i proszę o odpowiedź.

Dlaczego nikt nie odpowiada? Zadałem za trudne pytanie? A może po prostu o takich sprawach się nie mówi? A może moja wiedza na temat tej wiary jest śmiesznie niska żeby tutaj ludzie tak głęboko wierzący zniżali się do tego poziomu? A przypomnę coś: Uczynki miłosierdzia względem duszy: 3. wątpiącym dobrze radzić. No i czekam na te porady i wyjaśnienia.

N wrz 05, 2004 11:23

Szarek, to jest forum, nie czat, tutaj czasami trzeba poczekać dłużej niż 20 minut na odpowiedź. Życzę więcej cierpliwości, weź pod uwagę, że nie tylko Twój temat znajduje się na tym forum.

N wrz 05, 2004 11:42
O ile sobie przypominam to Bog jest dawca zycia i smierci.

Bog dal - Bog wzial.

Przypominam sobie rowniez, ze Bog jest tym ktory ustanowil dekalog. Dekalog ktorym powinni sie kierowac ludzie, a nie sam Bog.

Zreszta nie bierzmy tego tak doslownie...Bog nie pozabijal wszystkich ludzi. On tylko przestal tolerowac szerzace sie straszliwe zlo i dokonal odnowy ludzkiego rodzaju.

pozdrowka

N wrz 05, 2004 11:43

W każdym razie to tyle jeżeli chodziło o wolną wolę ... ;]

N wrz 05, 2004 11:45
"Ja jestem Droga, Prawda i Życie" - Bóg nie zabija, On daje życie, to doczesne i On przeprowadza do życia wiecznego. I nie kieruje się mściwością, ale bardzo często tak czyni, aby ochronić człowieka od całkowitego unicestwienia.
Bo zagrożeniem jest grzech, przeciez Jezus powiedział, że cóż człowiek zyska, choćby posiadł wszystkie skarby ziemi, jeśli szkodę poniesie na duszy, straci niebo.
Dekalog, w nim V przykazanie jest nam dane, abyśmy wg niego żyli tu i teraz i nie wytłukli się wzajemnie - jak w Osetii.
Gdzie nie ma Boga, tam wszystko wolno - stworzyć "Piekło aniołów", jak określiła prasa zachodnia w/w wydarzenia.

N wrz 05, 2004 11:47
Pugu.....dzieki tej wolnej woli, ale przede wszystkim dzieki dobrej woli Boga.....ty jeszcze chodzisz po swiecie i cieszysz sie kazdym wschodem slonca :D:D:D

pozdrowka :D

N wrz 05, 2004 12:01

Jakoś nie zauwazyłe w Osetii "cudownego światła" które powstrzymało nieciekawy rozwój wydarzeń ... ciekawe ilu ateistów brało udział w tych wydarzeniach? A ciekawe ilu z tych którym "boskie prawo" zabrania zabijać ...

Śmiem się niezgodzić Belizariuszu ...

N wrz 05, 2004 12:01
Gdyby nawet spłynęło światło, Ty uparcie utrzymywałbyś, że to rzecz naturalna - "Przy osiagnięciach dzisiejszej techniki, nauki, ależ nic cudownego".....

N wrz 05, 2004 12:14
Post Re: Złamane przykazanie przez boga?
Szarek napisał(a):
Dlaczego bóg złamał piąte przykazanie zabijając ludzi w potopie?

Potop był zanim zapisane zostały przykazania...
Rdz 6:5-7 "...Pan ... żałował, że stworzył ludzi na ziemi...>>>Zgładzę ludzi,... bo żal mi, że ich stworzyłem<<<."
Taki nieudany projekt...

N wrz 05, 2004 12:29

Pugu,
Gdyby nawet spłynęło światło, Ty uparcie utrzymywałbyś, że to rzecz naturalna - "Przy osiagnięciach dzisiejszej techniki, nauki, ależ nic cudownego".....

Ale nie mogę tego robić ... bo światła nie było ...

Cytuj:
Potop był zanim zapisane zostały przykazania...
Rdz 6:5-7 "...Pan ... żałował, że stworzył ludzi na ziemi...>>>Zgładzę ludzi,... bo żal mi, że ich stworzyłem<<<."
Taki nieudany projekt...

Jak się jest niekompetentnym to nie należy się brać do eksperymentów na żywych organizmach ... za taką głupotę płacą poźniej inni ... ;]

N wrz 05, 2004 17:01
O czyjej niekompetencji mówisz, przecież Ty wiesz, że Boga nie było i nie ma.

A może było światło, tylko uczestnicy tych wydarzeń postrzegali, że Go nie ma, bo przecież nie ma nic ponad materię...prawda? :D

N wrz 05, 2004 17:11

Nie wiem ... nie wiem czy nie ma Boga, czy nie ma krasnoludków, czy nie ma smoków ... po prostu taka możliwość wydaje mi się absurdalnie głupia ...
zauważyłaś emotikonkę na końcu ?

Jeżeli tam "był" to najwyraźniej nieco zliberalizował swoje poglądy od czasów sodomy ... ;]

N wrz 05, 2004 18:13

tak jak ktos juz napisal wczesniej, X przykazan zostalo przekazane ludziom później, poza tym te przykazania obowiazywaly ludzi....

poza tym Bog dal ludziom do wyboru zycie i smierc. mieli swiadomosc kary ktora na nich moze spasc jesli nie beda słuchac glosu Boga i... wybrali...

a moze sie myle?

N wrz 05, 2004 19:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona