Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 17:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Formy sakramentu pokuty ( w konfesjonale lub nie ) 
Autor Wiadomość

rajd w lesie, był tam fajny ksiądz, zachęcał, ze możemy podejść pogadać na różne tematy itp, a ja po prostu nie poszłam do spowiedzi :(
tak to odwlekam, jest okazja to myślę, ze poźniej będzie lepsza, ze nie jestem gotowa...

N maja 20, 2007 13:09

Post Re: Formy sakramentu pokuty ( w konfesjonale lub nie )
michal_89 napisał(a):
interesuje mnie, jak odbywa się spowiedź poza konfesjonałem? Czy jest ona "głębszym" przeżyciem niż taka w konfesjonale?

Powiem Ci z mojego doświadczenia :-D
Będąc na Lednicy i w Konarzewie miałam możliwość "skorzystać" ze spowiedzi po za konfesjonałem. I powiem Ci, że jest to niesamowite przeżycie, coś pięknego.
W konfesjonale czuje się zbyt anonimowo i łatwiej jest mi zataić grzechy, bo wiem, że ksiądz i tak "nie wyczuje", że go ściemniam, a patrząc prosto w oczy nie potrafię skłamać i wale cała prawdę.
Wiem, że to paradoks, ale to jest moje doświadczenie.
Także Michałku_89 jeśli masz możliwość skorzystać ze spowiedzi po za konfesjonałem to idź i skorzystaj i przeżyj coś niesamowitego :lol:

N lip 01, 2007 13:46

Może poszukaj innego księdza, który po prostu będzie Ci pasował? ja tak robię, byłam już chyba u kazdego księdza u mnie w parafii, ale szczerze mówiąc u żadnego mi się nie podobało ;P
Jeśli chodzi o spowiedz po za konfesjonałem to proponuje Lednice, albo jakieś Dni Młodych. Osobiście nigdy nie byłam na takiej spowiedzi, ale ponoć jest niesamowita.
No jest jeszcze spowiedz generalna, czyli z całego życia. Miała taką w mieszkaniu księdza. No, to było coś. Ale polecam tylko przed ważnymi uroczystościami (Bierzmowanie, Ślub, Chrzciny....)

N lip 01, 2007 22:11

Ja całkiem nie dawno(2 tyg temu) byłam na pieszej pielgrzymce.I to właśnie w drodze,w czasie marszu przystąpiłam do spowiedzi.I muszę powiedzieć że to niesamowite przeżycie!
Idziesz z księdzem ramię w ramię,nie ma kratki,kolejki.Jest czas na pytania wątpliwości.W moim przypadku była to trudna spowiedź której się bardzo obawiałam bo troszkę namieszałam w życiu :? na początku trudno było cokolwiek powiedzieć ale jak zaczęłam gadać to już na dobre.Powiedziałam wszystko od początku do końca-chyba pierwszy raz w życiu.Nie wiem,może wcześniej blokowały mnie kratki a może brak czasu(Msza,kolejka etc).
Teraz piesza pielgrzymka już zawsze będzie się łączyła dla mnie ze spowiedzią w drodze.I polecam każdej osobie,która maokazję w taki sposób przystąpić do tego pięknego sakramentu :-)

Pt lip 06, 2007 13:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4