Wysiedlanie Polaków z Polski?
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: To do niczego konstruktywnego nie doprowadzi.
Dlaczego nie.
To wszystko zależy od tego jak się strony umówią i czy to akceptują.
Na razie Polska jest za słaba, aby w ogóle podnosić ten temat, ale może kiedyś (a może już nigdy)
Może właśnie dlatego jest to dogodny moment, aby próbować – przy okazji tej sprawy (zwrotu majątków) przypomnieć unii, że Polska została w haniebny sposób wykolegowana z pomocy planu Marshala oraz pozbawiona należnych jej - olbrzymich - reparacji.
Niech rząd Niemiecki tak się nie rozpędza z tą pomocą dla poszkodowanych skoro jeszcze z nami się nie rozliczył.
|
| Pn lip 02, 2007 14:45 |
|
|
|
 |
|
SweetChild
|
osiris napisał(a): Może właśnie dlatego jest to dogodny moment, aby próbować – przy okazji tej sprawy (zwrotu majątków) przypomnieć unii, że Polska została w haniebny sposób wykolegowana z pomocy planu Marshala oraz pozbawiona należnych jej - olbrzymich - reparacji. Niech rząd Niemiecki tak się nie rozpędza z tą pomocą dla poszkodowanych skoro jeszcze z nami się nie rozliczył.
Niemcy ponoszą odpowiedzialność za II WŚ, ale nie za rozdział środków pomocowych w ramach planu Marshalla. Akurat tutaj zostaliśmy wykolegowani przez naszych sojuszników.
Moim zdaniem smutna prawda jest taka, że my II WŚ wygraliśmy tylko formalnie, natomiast faktycznie tę wojnę przegraliśmy (raz we wrześniu 1939, a potem ostatecznie wraz z upadkiem Powstania Warszawskiego). A prawa wojny są takie, że to zwycięzcy dyktują warunki.
|
| Pn lip 02, 2007 15:33 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A ja na ten sam temat, ale z całkiem innej beczki.
Kaczyński przemawiając w Przemyślu poruszył bardzo istotną kwestię dotyczącą sprawy zwrotu ziem.
Wyraził zdziwienie, że polskie sądy nie skorzystały z prawa zasiedzenia.
W ten sposób – zgodnie z prawem – ziemia i majątki legalnie przeszły by w ręce Polaków, którzy byli przez ten czas samoistnymi posiadaczami.
Nawet zapomniałem o tym, że to takie proste rozwiązanie prawne.
Ciekawe, dlaczego sądy polskie trzymają stronę tamtych obywateli?
Była to następna okazja, dla Kaczyńskiego, do napiętnowania tego środowiska.
Patrząc na to wszystko dochodzę do wniosku, że coś dziwnego dzieje się w Polsce.
Nie chodzi mi o żadnych szatanów (bo to śmieszne) ale o zwykłych ludzi (w tym i prawników polskich), którzy w jakiś niepojęty sposób szkodzą swoim własnym obywatelom, dla jakiś niezrozumiałych korzyści.
Kodeks cywilny stanowi:
Cytuj: Rozdział II
Zasiedzenie
Art. 172. § 1. (83) Posiadacz nieruchomości nie będący jej właścicielem nabywa własność, jeżeli posiada nieruchomość nieprzerwanie od lat dwudziestu jako posiadacz samoistny, chyba że uzyskał posiadanie w złej wierze (zasiedzenie). § 2. (84) Po upływie lat trzydziestu posiadacz nieruchomości nabywa jej własność, choćby uzyskał posiadanie w złej wierze.
|
| Pn lip 02, 2007 18:26 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Mnie też dziwiło, że nie zastosowano tego prawa.
Osobiście przekonałam się, że Polska to taki dziwny kraj, że jak chcesz coś załatwić, to wczesniej musisz "obryć" się w swoich prawach, bo bardzo wielu urzędach traktują cie jak idiotę, a są szczerze zdziwieni, że obywatel zna swoje prawa.
A są instytucję, które za nic mają nasze prawo - o Tele2 to nawet w UKE powiedziano mi, że szkoda mojego zachodu, bo oni nie respektują prawa obowiązującego w Polsce - poza prawomocnym wyrokiem sądowym, a i to opieszale.
|
| Pn lip 02, 2007 19:22 |
|
 |
|
godunow
|
cytat Cytuj: W ten sposób – zgodnie z prawem – ziemia i majątki legalnie przeszły by w ręce Polaków, którzy byli przez ten czas samoistnymi posiadaczami. Nawet zapomniałem o tym, że to takie proste rozwiązanie prawne. No i mnie to deczko zdziwiło o czym pan Kaczyński wygaduje.. Prawo zasiedzenia dotyczy..czy dotyczyło tych wszystkich zamieszkiwali na ziemi ojców swoich i na niej pozostali.. tak zwane uwłaszczenie komunistyczne. Polegało to między innymi na tym to polegało.. Al nigdy to ni e polegało , ze wszedłem na czyjąś własność tam się zasiedziałem i to jest moje Sądy w Polsce muszą działać na podstawie określonego prawa.. Brat Pan prezydenta jest prawnikiem co prawda od prawa pracy ( ba nawet ma tytuł profesora ) to powinien poczyć premiera by głupot publicznie nie opowiadał.. Premierowi wolno.. Ale skoro komunistyczne gminy przejęły prawnie i nie dopełniły formalności prawnych majątki tych co wyjechali w latach 60 tych i 70 ( dotyczy to około 30 przypadków na terenie całego kraju.. ) To obecne władze tym wszystkim co wygrali procesy powinni dać rekompensatę a ludziom , którzy weszli w posiadanie tych nieruchomości pozostawić możliwość dalszego tam zamieszkiwania.. I to zjawisko skal a nie jest groźna.. Natomiast wszyscy co pojechali po II wojnie świtowej na ziemie wyzyskane winni mieć z mocy prawa zagwarantowaną własność.. Niestety status prawny tych nieruchomości budzi wiele wątpliwości.. Istnieje potrzeba jak najszybszego załatwienia tego problemu.. Cytat Cytuj: Polska straciła swoją suwerenność będąć członkiem zjednoczonego związku republik unijnych. Ojczyzną będzie cała Europa… Nikt nikogo nie ma zamiaru wysiedlać. Zakzac polskiego języka etc.. co proponujesz.. Cytat Cytuj: Teraz możemy się modlić jedynie o to aby rząd w polsce oraz następne rządy, nie wyraziły zgody na wspólne federalne prawo unijne. Życzyłbym sobie aby obywatel polski miał taki sam standard życia jak obywatel USA.. A tak na marginesie jak tam jest tak źle to czemu nie przyjedziesz do Polski do tego raju na ziemi twoim zdaniem.. Czemu zamieszkujesz w tym państwie mafijnym państwie zła..  Cytat Cytuj: Europie potrzebni ale nie był to powód by zaraz wchodzić do Unii.A są państwa,które nie weszły i jakoś dobrze funkcjonują. Wymień które to kraje tak świetnie funkcjonują..
Białoruś..  Norwegia i Szwajcaria faktycznie są poza unia.. ale.. jak byś wiedział na jakiej zasadzie są z nią stowarzyszone.. Dziś przeciętny Norweg czy szwajcar ma prawa w UE takie jakie my dopiero będziemy mieć po 20012 roku.. To trzeba wiedzieć. Gdy by śmy nie weszli do UE mielibyśmy statut drugiej Białorusi.. Wizy zaproszenia etc..
LpR-owu ich przywódcom marzy się Rzeczypospolita od morza do morza a Panowie Gertychowie na siwym koniu z szabelkom będą jeździć po Rzeczypospolitej jak po swoim dominium.. Te czasy bezpowrotnie minęły.
Bogu należy dziekowć , ze dzisiaj Polska jest w UE..
|
| Wt lip 03, 2007 6:24 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Godunow napisał:
Cytuj: Prawo zasiedzenia dotyczy..czy dotyczyło tych wszystkich zamieszkiwali na ziemi ojców swoich i na niej pozostali.. tak zwane uwłaszczenie komunistyczne. Polegało to między innymi na tym to polegało.. Al nigdy to ni e polegało , ze wszedłem na czyjąś własność tam się zasiedziałem i to jest moje Sądy w Polsce muszą działać na podstawie określonego prawa..
Akurat ten przepis o zasiedzeniu trzeba tak rozumieć, jak jest napisane.
Zgodnie z prawem polskim, osoba, która nie jest właścicielem majątku a nim zarządza przez 30 lat (nawet w złej wierze) może stać się właścicielem gruntu i domu na zasadach zasiedzenia bez odszkodowania dla prawowitego właściciela.
Tak stanowi prawo polskie.
Może to się wydawać dziwne, i szokujące, ale tak właśnie stanowi prawo i premier Kaczyński wie co mówi, więc twierdzenie, iż plecie głupstwa jest nieuprawnione.
Wierz mi, on lepiej zna prawo, niż Ty.
|
| Wt lip 03, 2007 8:36 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Wiesz osiris, twoje przekonanie, ze nawet jezeli nasi przywodca robia zle, to i tak mysla dobrze, jest troche meczace. Pan prezydent zawiera po dlugich konsultacjach telefonicznych ze swoim bratem porozumienie w ramach UE, a pan premier po 2 tygodniach wpada na pomysl, ze trzeba je renegocjowac.
PiS juz dawno nie ma nic wspolnego ani z prawem, ani ze sprawiedliwoscia i moze wymyslac rozne przepisy i kruczki prawne, np. zeby skazani kryminalisci nie mogli byc poslami, a nie zmieni to faktu, ze sa ... ministrami.
To wszystko nie zmienia faktu, ze wlascicielem jest ten, ktory figuruje w ksiedze wieczystej i wystarczyloby zaprowadzic tam porzadek a nie trzeba by teraz bylo wyciagac pomyslow z kapelusza. A jezeli sytuacja prawna obiektow nigdy nie byla jasna i nie mozna bylo zmienic wpisow, to ja jestem zdania, ze prawo zasiedzenia na kradzionym obowiazywac nie moze.
|
| Wt lip 03, 2007 10:33 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: ze nawet jezeli nasi przywodca robia zle
Jeżeli chodzi o zasiedzenia, to tylko chce wyegzekwować obowiązujące w Polsce prawo, a że może się to prawo wydawać krzywdzące, to już inna para kaloszy.
Po to jest sejm, żeby je zmieniać na lepsze.
Tylko dlaczego zmieniać prawo do zasiedzenia na korzyść Niemców?
Przecież mówimy o parlamencie polskim, a nie niemieckim.
Jako obywatel polski wolę, żeby prawo działało na korzyść moich ziomków, a nie obywateli innych państw.
Dziwnie mi bliżej do Polaków jak Niemców. 
|
| Wt lip 03, 2007 11:14 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ja moze (po raz kolejny) przypomne, ze jest mi obojetne, kto i z jakiego kraju domaga sie swojej wlasnosci. Caly czas skupiasz sie tylko na tym, ze to "Niemcy" chca nam cos "odebrac", co- jak rozumiem - nalezy sie nam (tzn komu?) i mamy do tego swiete prawo (zasiedzenia).
Ja pisze tylko o tym, ze jezeli prawnie (z roznych powodow) wlascicielem jest "Niemiec" (w tym wypadku tez i Polak), to nie mozna ad hoc wymyslec nowych badz innych przepisow i powiedziec: teraz to nasze.
Trzeba bylo przez 30 lat zrobic porzadek!!! To nie byli wlasciciele sa winni, ani sady (ostatnio ulubiony konik naszych "prawych i sprawiedliwych"), tylko gminy!!!
Jezeli ktos ci ukradnie cokolwiek, a po 30 latach zobaczysz to u twojego sasiada, tez powiesz, ze to jemu sie nalezy?
Przestan patrzec na to przez pryzmat (slusznej badz nieslusznej) niecheci do Niemcow. Wyobraz sobie, ze ci ludzie mieszkaja we Francji, Anglii, Sloweni, badz gdziekolwiek indziej. Czy naprawde myslisz, ze jezeli przeprowadzisz sie do Niemiec (Francji, Anglii itp) i nabedziesz tam cokolwiek, zgodnie z ich przepisami, to po powrocie do Polski przestaniesz byc tego wlascicielem? (no chyba ze wprowadza tam nasz ustroj-obojetnie jak by sie nazywal  )
|
| Wt lip 03, 2007 11:32 |
|
 |
|
SweetChild
|
Kamala napisał(a): Ja pisze tylko o tym, ze jezeli prawnie (z roznych powodow) wlascicielem jest "Niemiec" (w tym wypadku tez i Polak), to nie mozna ad hoc wymyslec nowych badz innych przepisow i powiedziec: teraz to nasze.
Ad hoc nie, ale jeśli te przepisy są już i obowiązują w polskim prawie, to należy je stosować. Oczywiście pod warunkiem, że będą stosowane bez względu na to, czy właścicielem jest Polak czy Niemiec.
Mi też może wydawać się to niesprawiedliwe (jak np. inne przepisy dotyczące przedawnienia), ale póki są jakie są, sądy mają obowiązek orzekać zgodnie z prawem.
|
| Wt lip 03, 2007 11:59 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
I o to mi (tez) chodzi 
|
| Wt lip 03, 2007 12:01 |
|
 |
|
godunow
|
cytat Cytuj: Akurat ten przepis o zasiedzeniu trzeba tak rozumieć, jak jest napisane. Zgodnie z prawem polskim, osoba, która nie jest właścicielem majątku a nim zarządza przez 30 lat (nawet w złej wierze) może stać się właścicielem gruntu i domu na zasadach zasiedzenia bez odszkodowania dla prawowitego właściciela. Tak stanowi prawo polskie.
I to nie jst tak do końca jak piszesz..
Te warunki nie spełnia żaden z obligowanych o którego tyczy batalia..
A gdu nieruchomosc pochodzi z przestępstwa to inna znowu para kaloszy..
Tryb postępowania
Samo zasiedzenie, tak jak i dziedziczenie, następuje z mocy samego prawa. Natomiast stwierdzenie nabycia własności przez zasiedzenie następuje na podstawie orzeczenia sądowego wydawanego w trybie nieprocesowym na podstawie art. 609-610 kodeksu postępowania cywilnego. W celu stwierdzenia zasiedzenia należy wnieść do sądu rejonowego właściwego ze względu na miejsce położenia nieruchomości wniosek o stwierdzenie zasiedzenia własności. Z wnioskiem takim może wystąpić każdy zainteresowany. Jeżeli wnioskodawca nie wskaże innych zainteresowanych, sąd przed wydaniem orzeczenia musi wezwać innych zainteresowanych przez ogłoszenie. Ogłoszenie takie powinno zawierać dokładne określenie nieruchomości oraz imię i nazwisko jej posiadacza. Jeżeli w terminie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia nikt się nie zgłosi albo zgłosiwszy się, własności nie wykaże, sąd wydaje postanowienie o stwierdzeniu nabycia własności nieruchomości przez zasiedzenie, pod warunkiem, że wnioskodawca wykazał wszystk
A premier jak wynika choćby z tego zapisu opawiada publicznie dyrdymały..
|
| Wt lip 03, 2007 12:28 |
|
 |
|
godunow
|
cytat Cytuj: Może to się wydawać dziwne, i szokujące, ale tak właśnie stanowi prawo i premier Kaczyński wie co mówi, więc twierdzenie, iż plecie głupstwa jest nieuprawnione. Wierz mi, on lepiej zna prawo, niż Ty. Premier dła popis znajomości prawa przy ustawie lustracyjnej .. Ponad 40 sprzeczności z konstytucją .. Wiarygodność jego jako prawnika mniej niż zero. Cytat Cytuj: eli chodzi o zasiedzenia, to tylko chce wyegzekwować obowiązujące w Polsce prawo, a że może się to prawo wydawać krzywdzące, to już inna para kaloszy. Tu nic do egekucji tak na marginesie..
A Chrystus nakazywał brać czyjąś własność
Po chrześcijańsku..
Zaś nie odpisujcie z e to niby Putin etc, bo on naprawdę z tym nie wiele ma wspólnego..
Po katolicku po polsku..  Brac to co nie do mnie należalo..
Typowe myślenie Kalego..
.. .
|
| Wt lip 03, 2007 12:35 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A Chrystus nakazywał brać czyjąś własność Po chrześcijańsku..
No tak, My jako chrześcijanie nie powinniśmy w ogóle tu osiadać (na ziemiach odzyskanych), tylko jechać prosto na Syberię, bo chyba tam jest - jako chrześcijan - nasze miejsce.
Zaś sowieci - jako ateiści - mogli spokojnie zabrać nasze ziemie a My po chrześcijańsku powinniśmy ich miłować, tak jak Chrystus nakazuje miłować swojego wroga, tyle tylko że teraz być sie nie mądrzył bo w tajdze nie ma internetu.
Godunow - oddaj co nie Twoje bo siedzisz na cudzym.
|
| Wt lip 03, 2007 17:15 |
|
 |
|
godunow
|
cytat Cytuj: Godunow - oddaj co nie Twoje bo siedzisz na cudzym. Ja akurat siedze na swoim .. Acha w średniowieczu te ziemie należąły ( obecna lokalicja bloku ) do zakonu.. cytat Cytuj: Zaś sowieci - jako ateiści - mogli spokojnie zabrać nasze ziemie
Czy te Ziemie były nasze .. to mam wątpliwości.. np. Wilno.. dzisiaj w Litwie..
Ale nam dali Ziemie Odzyskane .. Politycznie przesunęli granice.. Więcej Niemców zostało przesiedlonych Prus Wschodnich niż liczyła ta populacja nw wschodzie Polski..
Co proponujesz rewizję granic z przed 1939 roku.. Czyli III wojnę..
Przecież w tym jest szaleństwo..
Tylko niepoprawni nacjonaliści z LPR- marzą o czymś takim..
A ustawa o uwłaszczeniu ustawa komunistyczna akceptowana i popierana przez obecny rząd III RP Ustawa hańbiąca w w wielu przypadkach..
Świat patrzy i nadziwić się nie może.. co to się wyprawia w Rzeczypospolitej Obojga kaczorów
|
| Śr lip 04, 2007 5:52 |
|
|
|