Autor |
Wiadomość |
SweetChild
|
jlp napisał(a): i twierdze dalej. jestesmy w stanie "obliczyc/wykzazac" ile i jaka zywnosc jest potrzebna aby czlowiek mogl zyc i normalnie funkcjonowacc.
nie jestesmy jednak w stanie przewidzie/wykazac/obliczyc jakie lekarrstwa/zabiegi/badania sa potrzebne aby zabespieczyc przypadek ratowania chorego.
bez jogurciku z truskawkami na naturalnym jogurciku przezyje kazdy. bez antybiotyku na aspirynce nie stety moze dojsc do malych komplikacji.
Nawet gdybyśmy my (państwo) byli wstanie obliczyć/zestawić jedynie słuszne racje żywnościowe dla każdego, to jednak tego nie robimy. Nie pobieramy też żadnej obowiązkowej składki żywnościowej, z której ma być finansowane nieograniczone obżarstwo dla każdego. Obywatel sam, za swoje pieniądze kupuje jogurcik, płatki z mlekiem czy też bułkę. Tak jak lubi i uważa za słuszne. Idzie przy tym do sklepu, który sam sobie wybierze. Państwo interweniuje tylko w skrajnych wypadkach, zapewniając pewne minimum socjalne na zakupy dla ekonomicznie najsłabszych obywateli.
Do reszty nie będę się odnosił, aby nie ciągnąć offtopiców,
|
Wt cze 26, 2007 10:45 |
|
|
|
 |
jlp
|
nie rozumiesz mnie albo nie chcesz zrozumiec?
|
Wt cze 26, 2007 10:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Konflikt lekarzy z rządem wchodzi w nową fazę, gdzie do konfliktu wciągani są - mimo woli - pacjenci oraz ich rodziny.
To będzie nowa jakość.
http://www.tvn24.pl/-1,1512431,wiadomosc.html
Jak by się lekarze nie napinali, to i tak ich strajk będzie bezpośrednio zagrażał zdrowiu i życiu pacjentów.
Ciekawe co z tym fantem zrobi rząd?
|
So cze 30, 2007 17:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Do napisania tego postu zainspirowała mnie wypowiedź jednego z lekarzy w TVP.
Na pytanie dziennikarza, „dlaczego lekarze sprzeniewierzają się przysiędze Hipokratesa i szkodzą pacjentom" lekarz odpowiedział, że w przysiędze jest też napisane, iż mają godnie zarabiać, a nie leczyć za darmo (czy coś w tym sensie.)
No to sprawdźmy jaka jest treść tej przysięgi (zmodyfikowanej):
Cytuj: DEKLARACJA GENEWSKA czyli zmodyfikowana przysięga Hipokratesa
Przysięgam uroczyście że, - życie moje poświęcę służbie ludzkości; - nauczycieli moich szanować będę za wiedzę, którą im zawdzięczam; - zawód mój wykonywać będę z sumiennością i godnością; - troska o zdrowie chorych będzie moim pierwszym obowiązkiem; - powierzone mi ich tajemnice szanować będę; - podtrzymywać będę ze wszystkich moich sił honor i szlachetne tradycje mego zawodu; - koledzy moi będą mi braćmi; - nie dopuszczę, by religijne, narodowe, rasowe, polityczne lub społeczne względy były przeszkodą w spełnianiu mego obowiązku wobec cierpiącego; - mieć będę najwyższy szacunek dla życia ludzkiego już od chwili jego poczęcia; - nie użyję mej wiedzy lekarskiej przeciw prawom ludzkości nawet pod presją groźby; z własnej woli, na mój honor uroczyście oświadczam, że tej przysięgi dochowam. Nie wiem co miał na myśli ten lekarz, ale może mu chodziło o to? Cytuj: zawód mój wykonywać będę z sumiennością i godnością;
Tyle tylko, że ja to rozumiem, iż sumienność i godność jest tu wymieniona jako cecha, którą ma się charakteryzować lekarz, a nie jest określeniem (charakterystyką) jego zarobków.(że mają być godne)
Moim zdaniem coś się porąbało temu lekarzowi, albo była to zwykła manipulacja, którą to bronią lekarze posługują się od początku strajku.
|
Wt lip 03, 2007 20:39 |
|
 |
Paschalis
|
Ja generalnie popieram reformę służby zdrowia proponowaną przez strajkujących lekarzy, ale odchodzenie od łóżek lekarzy to już jest żenujące. I jeszcze te tłumaczenia, że przecież oni "głodują" więc cierpią w imię sprawiedliwości i nie mogą się zajmować chorymi. Tak jakby mieli moralne prawo do podejmowania głodówek zamiast zajmowania się pacjentami wymagającymi stałej opieki. 
_________________ www.onephoto.net
|
Wt lip 03, 2007 21:19 |
|
|
|
 |
Krieger
|
Cytuj: Niech jadą za granicę, jak ważniejszy jest pieniądz od człowieka.
Lekarz też człowiek, który wykonuje jeden z najbardziej skomplikowanych zawodów. Duża płaca mu się należy
|
Wt lip 03, 2007 21:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Krieger napisał(a): Cytuj: Niech jadą za granicę, jak ważniejszy jest pieniądz od człowieka. Lekarz też człowiek, który wykonuje jeden z najbardziej skomplikowanych zawodów. Duża płaca mu się należy
O tym, który zawód jest najważniejszy dla ludzkości można dyskutować długo.
Jeżeli nie będziemy się leczyć, to selekcja naturalna zlikwiduje wszelkie choroby i wyeliminuje chore i słabe jednostki, zostawiając same zdrowe.
Jeżeli ludzie przestaną jeść to umrą i zdrowi i chorzy.
Morał z tego taki, że osoby odpowiedzialne za dostarczanie pożywienia w danej grupie społecznej będą na wyższym szczeblu hierarchii niż lekarze.
Śmieszne to, ale – moim zdaniem – prawdziwe.
To że zawód lekarza jest traktowany w naszym społeczeństwie z atencja nie oznacza wcale, że jest najważniejszy.
Na pewno jest to zawód prestiżowy oraz ważny, i tylko tyle można o nim powiedzieć.
|
Śr lip 04, 2007 6:53 |
|
 |
Trawy
|
osiris napisał(a): Jeżeli nie będziemy się leczyć, to selekcja naturalna zlikwiduje wszelkie choroby i wyeliminuje chore i słabe jednostki, zostawiając same zdrowe.
To nie lecz zębów - zostaną ci same zdrowe.
Ale durnota.
_________________ Polska jest jak twórczość Lucasa: 1980 Gwiezdne Wojny, 1981 Imperium Kontratakuje, 1989 Powrót Jedi, 1993 - 2005 Mroczne Widmo... A teraz mamy Atak Klonów... Strach myśleć o Zemście Sithów...
|
Śr lip 04, 2007 8:25 |
|
 |
Trawy
|
Paschalis napisał(a): Tak jakby mieli moralne prawo do podejmowania głodówek zamiast zajmowania się pacjentami wymagającymi stałej opieki.
A nie mają?
Ktoś lekarzom/pielęgniarkom zabrał to prawo?
Może ty, o wszechmocny?
A może w ogóle to nieetyczne domagac się pieniędzy za leczenie i lekrze powinni pracowac za darmo?
Moralne prawo 
_________________ Polska jest jak twórczość Lucasa: 1980 Gwiezdne Wojny, 1981 Imperium Kontratakuje, 1989 Powrót Jedi, 1993 - 2005 Mroczne Widmo... A teraz mamy Atak Klonów... Strach myśleć o Zemście Sithów...
|
Śr lip 04, 2007 8:27 |
|
 |
Paschalis
|
Lekarz ma obowiązek opieki nad pacjentami, którzy są mu powierzeni (w tym wypadku hospitalizowani pod jego nadzorem), a złamanie tego jest złamaniem etyki lekarskiej i wspomnianej przysięgi Hipokratesa. Może ty uważasz, że walka o kasę uzasadnia złamanie przysięgi Hipokratesa, ale ja nie. To nie pacjenci są odpowiedzialni za zarobki w służbie zdrowia, ale to oni są ofiarą takiej makiawelicznej postawy uznającej, że dla słusznych celów można używać dowolnych środków, z narażaniem zdrowia lub życia pacjentów włącznie.
_________________ www.onephoto.net
|
Śr lip 04, 2007 8:41 |
|
 |
Trawy
|
A od kiedy lekarze mają cokolwiek wspólnego z urojonym tworem o nazwie "służba zdrowia"???
Lekarz to lekarz i z braku innego systemu jest zmuszony do współpracy z molochem - i jego moralnośc czy jakiekolwiek wydumane przysięgi nie mają z tym nic współnego.
Ty jednak nie widzisz prostej zależności że pracodawca lekarza daj d00py ale posłusznie poujadasz na lekarzy - bo przysięgali.
Jak masz pretensje - to pooskarżaj Religę - któremu dwa lata zajęło zorientowanie się że "nie ma dośc pieniędzy na wszystko dla wszystkich".
DWA LATA! na to co było wiadome od lat a za rządów Buzka po raz pierwszy coś z tym zrobiono!
|
Śr lip 04, 2007 9:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Paschalis napisał(a): Lekarz ma obowiązek opieki nad pacjentami, którzy są mu powierzeni (w tym wypadku hospitalizowani pod jego nadzorem), a złamanie tego jest złamaniem etyki lekarskiej i wspomnianej przysięgi Hipokratesa. Może ty uważasz, że walka o kasę uzasadnia złamanie przysięgi Hipokratesa, ale ja nie. To nie pacjenci są odpowiedzialni za zarobki w służbie zdrowia, ale to oni są ofiarą takiej makiawelicznej postawy uznającej, że dla słusznych celów można używać dowolnych środków, z narażaniem zdrowia lub życia pacjentów włącznie.
Paschalis, masz oczywiscie racje (moralna).W tej sytuacji ja widze dwa wyjscia: albo nikt medycyny studiowal nie bedzie, bo za duzo zobowiazan moralnych, ktore inne zawody (np. premier) nie maja, albo studiowac i wyjezdzac tam, gdzie lekarz jest przede wszystkim normalnym zawodem, ktory jest oplacany stosownie do jakosci pracy i wyksztalcenia, tak jak inne zawody. Ktore wyjscie sie tobie bardzie podoba?
|
Śr lip 04, 2007 9:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Trawy napisał(a): Lekarz to lekarz i z braku innego systemu jest zmuszony do współpracy z molochem
Pacjent to pacjent i z braku innego systemu jest zmuszony do korzystania z molocha.
A jednak nie prawda.
I lekarz i pacjent mogą prywatnie przyjmować (tu lekarz) i się leczyć (tu pacjent)
Alternatywa istnieje obecnie, tylko nie pasuje ani lekarzom, ani pacjentom.
Problem w tym, że lekarze pod pozorem reformy służby zdrowia chcą przejąć za pół darmo szpitale lub (zamiennie) zarabiać tak dużo, aby nie dorabiać.
Z tym dorabianiem to śmiech, przecież nawet gdy będą zarabiać na jednym etacie 7,5 tys. zł to i tak (znając ich pazerność) będą dorabiać, więc jest to ułuda i obłuda ze strony lekarzy.
Chodzi wyłącznie o kasę, a nie o dobro pacjentów.
Te bajeczki o doktorze Judymie to można dzieciom w przedszkolu wciskać.
|
Śr lip 04, 2007 9:50 |
|
 |
Kamyk
|
Ale gdyby każdy lekarz był jak Judym, to problemu by nie było
|
Śr lip 04, 2007 11:23 |
|
 |
Trawy
|
osiris napisał(a): A jednak nie prawda. I lekarz i pacjent mogą prywatnie przyjmować (tu lekarz) i się leczyć (tu pacjent) Alternatywa istnieje obecnie, tylko nie pasuje ani lekarzom, ani pacjentom.
Co ty bredzisz - gdzie jest system prywatnego lecznictwa? komercyjnych ubezpieczeń zdrowotnych?
I jeszcze te bzdety o Judymach w wykonaniu kogoś co lansuje socjalizm pełną gębą i w dodatku coś mu się roi o "zobowiązaniach moralnych".
Gdzie niby premier ma mniej obowiązków morlanych niz lekarz?
Wyda mniej na zasiłki i dokona szybkiej eutanazji paru tysięcy staruszków - to jest niby mniej moralne?
|
Śr lip 04, 2007 11:55 |
|
|
|