Papież przypomina podstawy - Kościół Chrystusowy
| Autor |
Wiadomość |
|
Berea
|
Cytuj: Więc jeśli pewnych rzeczy nie ogarniasz umysłem, uznajesz za fałszywe, co najwyżej wątpliwe na tyle aby odrzucić? Jeśli czegoś nie ogarniam umysłem, modlę się do Boga o mądrość. I Bóg odpowiada i daje odpowiedź. Czasem trochę to trwa, ale o mądrość może prosić każdy. Cytuj: Nie rozumiem dlaczego bezgranicznie ufasz pod każdym względem ruchowi protestanckiemu a ignorujesz kościoły takie jak prawosławne, grekokatolickie, katolickie pod każdym względem czyli 2000 lat vs XVII wiek do roku 2007 Ależ wcale nie ufam "bezgranicznie" kościołowi protestanckiemu. Wszystko sprawdzam. Nie ignoruję kościołów katolickich. Zapoznałam się z katechizmem, przeczytałam parę opasych tomów "Historii koscioła", swego czasu czytywałam św. Augustyna czy św. Tomasza( tudzież paru innych, ale nie rozwijało mnie to duchowo). Po zapoznaniu się z argumentacją każdej ze stron ( chodzi o chrześcijaństwo) stwierdziłam, że najbliżej prawdy są chrześcijanie ewangeliczni mimo drobnych różnic między zborami. Te fragmenty, ktore mi podałeś...nihil novi. Owszem, kościoły tradycyjne będą krytykować takie ruchy i bać się ich. Znamienne jest to, że ludzie z Odnów po jakimś czasie przestają wierzyć w doktryny katolickie. Nic dziwnego. W końcu zamieszkał w nich Duch Chrystusowy, przeżyli doświadczenie chrzetm Duchem. I On obajwia im prawdę. Wiem, że w nurcie charyzmatycznym może dojść do naudżyć. Przeżyłam to. Wiem też, ze Duch wyprowadza z tych nadużyć wierzących, którzy szczerze Go szukają, bo na drodze z Panem "nawet głupi nie zbłądzi". Cytuj: Katolicy mają własnie poznanie woli Pana - Kościół Chrystusowy to wspólnota A Ty pojmujsz, że wystarczy abyś była "jedna Alus- nie wystarczy żebym była jedna. Jestem we wspólnocie braci i sióstr, którzy wierzą podobnie jak ja. Kościół Chrystusowy to wspólnota ludzi , którzy są jednego Ducha. Cytuj: Berea, z tego co napisalas wynika, ze tworzysz wlasna religie.
Przeceniasz mnie, Lucynko...
Nie odkryłam Ameryki. Wielu jest takich , co wierzą jak ja, co tak wierzyli przede mną i bdą wierzyć po mnie...Przecież wiele jest odrodzonych z Ducha Chrystusowego chrześcijan, którzy tworzą wspólnoty.
|
| Cz lip 12, 2007 19:02 |
|
|
|
 |
|
kosiarz
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Owszem, kościoły tradycyjne będą krytykować takie ruchy i bać się ich. Znamienne jest to, że ludzie z Odnów po jakimś czasie przestają wierzyć w doktryny katolickie. Nic dziwnego. W końcu zamieszkał w nich Duch Chrystusowy, przeżyli doświadczenie chrzetm Duchem. I On obajwia im prawdę. Wiem, że w nurcie charyzmatycznym może dojść do naudżyć. Przeżyłam to. Wiem też, ze Duch wyprowadza z tych nadużyć wierzących, którzy szczerze Go szukają, bo na drodze z Panem "nawet głupi nie zbłądzi".
"yyyy Kosiarzu ! nie wiem o co Ci chodzi."
Mi się te Odnowy nie bardzo podobają, ale coż..człowiek poznaje bardziej i bardziej, nie zważając na ofiary 
|
| Cz lip 12, 2007 21:28 |
|
 |
|
Zencognito
|
Berea napisał(a): Czytam i myślę samodzielnie. Wszystko sprawdzam sama w Piśmie. Niczego nie przyjmuję "na wiarę".
Tak? A jakie masz dowody, że Jahwe/Jezus jest jedynym i wszechmnocnym Bogiem który stworzył świat? Bo coś mi się wydaje, że w to uwierzyłaś i co więcej tylko dlatego, że sam tak o sobie mówi.
|
| Cz lip 12, 2007 22:12 |
|
|
|
 |
|
tomas.wawa
|
Alus napisał(a): "Już nie jestem na świecie, ale oni są jeszcze na świecie, a ja idę do Ciebie. Ojcze Święty, zachowaj ich w twoim imieniu, które Mi dałeś, aby tak jak My stanowili jedno" (J 17,11). Katolicy mają własnie poznanie woli Pana - Kościół Chrystusowy to wspólnota.
Chociaż nie do mnie jest użyty ten cytat, to jednak zwrócę uwagę na następujące kwestie:
- "Ojcze Święty" - to sformułowanie Chrystus odnosi do Boga Ojca (tytuł ten zagarnęli papieże, którzy - jako ludzie - postawili się tym samym na równi z Bogiem, a wręcz ponad Nim (ustanawiając kolejne dogmaty nijak się mające do tego, co Bóg przekazał ludziom w Ewangeliach, np. dogmat o wniebowzięciu NMP. Gdyby natchnieni autorzy Pisma Świętego cokolwiek napisali o okolicznościach "zaśnięcia" NMP, ale nie... Widocznie uznali to za nieistotne dla przyszłych pokoleń, ale papież wiedział lepiej i dopiero w XX wieku podał to za prawdę obowiązującą. Czyli ludzie z pokolenia mojej babci przez około 40 lat życia nie musieli wierzyć we wniebowzięcie, ale od dnia ukazania się dogmatu podpisanego przez papieża już musieli;
- Kościół Chrystusowy to wspólnota - owszem. Ale głową Kościoła jest Chrystus, a nie papież. Papież jest biskupem Rzymu. Modlitwa powszechna w liturgii Wielkiego Piątku brzmi:
"Módlmy się za papieża N.; niech nasz Pan i Bóg, który go wybrał do wykonywania władzy biskupiej zachowa go w zdrowiu i bezpieczeństwie".
Wspólnotę, o której piszesz rozumiem jako wspólnotę w wierze, przez Chrzest pochodzący z ustanowienia Chrystusa: "Idźcie na cały świat i nauczajcie wszystkie narody udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego".
-
|
| Pt lip 13, 2007 0:39 |
|
 |
|
custos.fidei
|
Tomasie.wawa, proszę zapoznaj się z wersetami z Pisma Świętego:
Cytuj: W Ap 15:4 czytamy o Bogu „Bo Ty sam jesteś Święty” a co mówi inne wersety z pisma św:
Paweł, z woli Bożej apostoł Chrystusa Jezusa - do świętych, którzy są , i do wiernych w Chrystusie Jezusie...
A więc nie jesteście już obcymi i przychodniami, ale jesteście współobywatelami świętych i domownikami Boga...
Paweł i Tymoteusz, słudzy Chrystusa Jezusa, do wszystkich świętych w Chrystusie Jezusie, którzy są w Filippi, wraz z biskupami i diakonami.
jak zapowiedział to z dawien dawna przez usta swych świętych proroków...
którego niebo musi zatrzymać aż do czasu odnowienia wszystkich rzeczy, co od wieków przepowiedział Bóg przez usta swoich świętych proroków...
Bądźcie świętymi, ponieważ Ja jestem święty...
Podczas gdy oni szli i rozmawiali, oto [zjawił się] wóz ognisty wraz z rumakami ognistymi i rozdzielił obydwóch: a Eliasz wśród wichru wstąpił do niebios. 12 Elizeusz zaś patrzał i wołał: «Ojcze mój! Ojcze mój! Rydwanie Izraela i jego jeźdźcze».
Oblokę go w twoją tunikę, przepaszę go twoim pasem, twoją władzę oddam w jego ręce: on będzie ojcem dla mieszkańców Jeruzalem oraz dla domu Judy. (Eliakim jest nazywa ojcem dla mieszkanów Jeruzalem)
I otrzymał znak obrzezania jako pieczęć usprawiedliwienia osiągniętego z wiary posiadanej wtedy, gdy jeszcze nie był obrzezany. I tak stał się ojcem wszystkich tych, którzy nie mając obrzezania, wierzą, by i im poczytano to za tytuł do usprawiedliwienia, a także ojcem tych obrzezanych, którzy nie tylko na obrzezaniu się opierają, ale nadto kroczą śladami tej wiary, jaką ojciec nasz Abraham posiadał przed obrzezaniem... (Św. Paweł poucza nas, że patriarcha Abraham jest naszym ojcem)
Ale nie tylko ona - bo także i Rebeka, która poczęła [bliźnięta] z jednego [zbliżenia] z ojcem naszym Izaakiem.
Wielokrotnie i na różne sposoby przemawiał niegdyś Bóg do ojców przez proroków, 2 a w tych ostatecznych dniach przemówił do nas przez Syna.
Choć byście mieli bowiem dziesiątki tysięcy wychowawców w Chrystusie, nie macie wielu ojców; ja to właśnie przez Ewangelię zrodziłem was w Chrystusie Jezusie
Bóg przecież powiedział: Czcij ojca i matkę oraz: Kto złorzeczy ojcu lub matce, niech śmierć poniesie...
Odwieczny Ojciec, Książe Pokoju...
_________________ http://forum.krzyz.diw.pl/
http://www.sanctus.pl
|
| Pt lip 13, 2007 9:05 |
|
|
|
 |
|
Berea
|
Cytuj: . Wiem też, ze Duch wyprowadza z tych nadużyć wierzących, którzy szczerze Go szukają, bo na drodze z Panem "nawet głupi nie zbłądzi". "yyyy Kosiarzu ! nie wiem o co Ci chodzi." No i nadal nie wiem. Pytałeś, czy ktoś położył mi ręce na głowie. Chodziło Ci o modlitwę z nałożeniem rąk? Cytuj: Tak? A jakie masz dowody, że Jahwe/Jezus jest jedynym i wszechmnocnym Bogiem który stworzył świat? Bo coś mi się wydaje, że w to uwierzyłaś i co więcej tylko dlatego, że sam tak o sobie mówi.
Tak, uwierzyłam. Uwierzyłam, że Jezus jest Synem Boga i Bogiem wcielonym.
Stało się to w ciągu sekund w 1994 roku. Byłam wtedy studentką. Jako dorosła osoba nie byłam w stanie uwierzyć w Chrystusa. Mogłam wierzyć w siły, w jakąś nieokreśloną energię , moc sprawczą, kosmiczną etc. Ale n i e w Chrystusa.
Wielu ludzi ze mną rozmawiało o Jezusie. Ale nikt nie byŁ w stanie mnie przekonać, czy "udowodnić" że Jezus jest Bogiem...
I uwierzyłam w ciągu sekund. Nie wiem jak. To była Boża łaska. Nawróćenie. Nagłe światło i zrozumienie. Duch Chrystusa we mnie zamieszkał.
I masz rację. Nie można tego "udowdnić".
custos.fidei
Ależ świętymi nazywano tych, któzy byli wierzącymi. Tak zwracano się do członków wspólnot chrześcijańskich. To nie są święci w rozumieniu katolickim.
Świętymi są ci, którzy się uświecili w prawdzie, Boża to moc, nie ludzka.
jhmnPatriarcha Abraham jest naszym ojcem w tym sensie , że jako pierwszy uwierzył Bogu , i przez tą wiarę był sprawiedliwy. Tak jak Sara jest naszą, kobiet, matką ( "jej dziećmi stałyście się wy, jeśli nie dajecie się niczym zastraszyc...").
Podajesz inne znaczenia słowa "ojciec"( głowa rodu, początek).
Jezus został nazwany Ojcem odwiecznym, bo...jest Bogiem i tworzył świat.
Mamy też ziemskiego ojca( czcij ocja i matkę swoją).
NAtomiast nazywanie papieża "ojcem świętym" jest niby czym uprawnione?
Czy daje on początek jakiemuś rodowi?
Czy jest fizycznie czyimś ojcem?
Czy nawrócił kogoś, tak jak apostoł Paweł?
Czy łączenie słów " ojciec+ święty" nie jest jednak nadużyciem?
Można by nazwać papieża ojcem w tym sensie, że dla katolików jest "duchowym ojcem", ktorego wiar mają naśladować. aLE "OJCIEC ŚWIĘTY" JEST TYLKO JEDEN, TEN W NIEBIE. I tylko przed tym ..możemy klękać.
|
| Pt lip 13, 2007 10:02 |
|
 |
|
custos.fidei
|
Przykro mi Bereo że nie rozumiesz lub nie chcesz zrozumieć bo tak wygodniej zależności pomiędzy Ojcem Bogiem, Ojcem ziemskim, Ojciem Duchowym, Świętym, Ojcem Świętym itp. itd.
Cytuj: Nikogo też na ziemi nie nazywajcie ojcem swoim; albowiem jeden jest Ojciec wasz, Ten w niebie.
Wy macie diabła za ojca i chcecie spełniać pożądania waszego ojca. Od początku był on zabójcą i w prawdzie nie wytrwał, bo prawdy w nim nie ma. Kiedy mówi kłamstwo, od siebie mówi, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa. Więc tym samym Jezus Chrystus popełnił grzech i złamał swą naukę aA i jeszcze jedno w psalmie 82 czytamy:Cytuj: Ja rzekłem: Jesteście bogami i wszyscy - synami Najwyższego.
Powtórka z rozrywki...
|
| Pt lip 13, 2007 10:22 |
|
 |
|
custos.fidei
|
Cytuj: aLE "OJCIEC ŚWIĘTY" JEST TYLKO JEDEN, TEN W NIEBIE.
W Ap 15:4 czytamy o Bogu „Bo Ty sam jesteś Święty” natomiast w innych miejscach pisma świętego czytamy, cytuję: Paweł, z woli Bożej apostoł Chrystusa Jezusa - do świętych, którzy są , i do wiernych w Chrystusie Jezusie...
Czy jedno wyklucza drugie? według twojej teorii tak ponieważ jeśli tylko Bóg jest święty to tym samym człowiek nie może być święty lub być tak nazwanym (przykład post wyżej) tak samo jak w przypadku Ojca Świętego to tylko kwestia terminologii...
|
| Pt lip 13, 2007 10:27 |
|
 |
|
Berea
|
Niby czemu Jezus złamał swoją naukę?
Ojciec w niebie jest jeden: i jest To Bóg-Ojciec.
Natomiast ci, którzy Boga nie chcą znać, mają diabła za ojca, bo jest on kłamcą.
No i...?
Bóg nazwał bogami tych, których doszło Słowo Boże.
I ...?
Chcesz powiedzieć, że skoro Pismo nazwało bogami ludzi, to papież ma prawo si tytułowaĆ "Ojciec święty" i pozwalać, żeby ludzie przed nim klękali?
Skoro wszysc, do których Słowo Boże doszło są bogami, to czemu tak gloryfikujecie papieża?
Może...klękajcie przed sobą nazwajem...
|
| Pt lip 13, 2007 10:30 |
|
 |
|
custos.fidei
|
Berea napisał(a): Niby czemu Jezus złamał swoją naukę? Ponieważ zakazał według twego rozumowania kogokolwiek nazywania OJCEM a następnie sam nazwał szatana Ojcem kłamstwa czyli jeśli jest zakaz według twego rozumowania popełnił grzech to chyba proste, chyba że się mylisz i nie rozumiesz zależności, upierając się przy swoim... Berea napisał(a): Bóg nazwał bogami tych, których doszło Słowo Boże. I ...?
Z tych wersetów dowiadujemy się że jesteśmy nazwani "bogami" natomiast w księdze Rodzaju czytamy że Bóg stworzył nas na obraz i podobieństwo , powołując do przebóstwienia czyli upodobnienia się do Boga = "bogami"
Przykro mi co do reszty nie wypowiem się ponieważ nie podajesz argumentów lecz zaczynasz atakować i wymyślać jakieś wykręty aby nie przyznać się do błędu...
|
| Pt lip 13, 2007 10:40 |
|
 |
|
vanitas
|
Berea napisał(a): Przeżyłam to. Wiem też, ze Duch wyprowadza z tych nadużyć wierzących, którzy szczerze Go szukają, bo na drodze z Panem "nawet głupi nie zbłądzi". (...)Nawróćenie. Nagłe światło i zrozumienie. Duch Chrystusa we mnie zamieszkał. A skąd wiesz, że to Duch Boży? Skąd wiesz także co jest Biblią, a co nie? Berea napisał(a): custos.fidei Ależ świętymi nazywano tych, któzy byli wierzącymi. Tak zwracano się do członków wspólnot chrześcijańskich. To nie są święci w rozumieniu katolickim. Ależ jak najbardziej są, bo właśnie o nich Kościół (Katolicki) mówi święci Berea napisał(a): Jezus został nazwany Ojcem odwiecznym, bo...jest Bogiem i tworzył świat. (...)NAtomiast nazywanie papieża "ojcem świętym" jest niby czym uprawnione? A czy ktoś nazywa Papieża "Ojcem Odwiecznym??"Berea napisał(a): Alus- nie wystarczy żebym była jedna. Jestem we wspólnocie braci i sióstr, którzy wierzą podobnie jak ja. Kościół Chrystusowy to wspólnota ludzi , którzy są jednego Ducha. (...) Nie odkryłam Ameryki. Wielu jest takich , co wierzą jak ja, co tak wierzyli przede mną i bdą wierzyć po mnie...Przecież wiele jest odrodzonych z Ducha Chrystusowego chrześcijan, którzy tworzą wspólnoty. I Od III do XIX w ów Kościół Chrystusowy nie był obecny na świecie? Berea napisał(a): A kto ma rację:(1) Lefebryści,(2) Mariawici,(3) Kościół Polski,(4) Anglikański czy(5) Prawosławny? Z wymienionych tu (2)(3)(4) i (5) Odrzucają prymat papieski, zaś w (1) założyciel "praktycznie odmówił uznania zwierzchnictwa" Papieża, stąd nie mogą miec racji Berea napisał(a): (6)A może ci katolicy, którzy mają "prywatne objawienia"? (7)Albo ci, którzy mówią, że są katolikami, ale nie zamierzają przestrzegać nauk katolickich, ktore są im niewygodne? A moze ojciec dyrektor ze swoim radiem ma rację? (6) niekiedy tak - o ile jest to prawdziwe objawienie (7) To tylko ludzie Berea napisał(a): Cytuj: Borea - wytłumacz zatem jak zinterpretowałaś te wersety: - "To przede wszystkim miejcie na uwadze, żę żadne proroctwo Pisma nie jest do prywatnego wyjaśniania" (2P 1,20). - "...Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzenie opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę" (2P 3,16). - "Gdybym zaś sie opóźnił, (piszę) byś wiedział, jak należy postępować w domu Bozym, który jest Kościołem Boga żywego, filarem i podpora prawdy" (1 Tym 3,15). (8) Że niebezpiecznie jest być odludkiem i nie poddawać się osądowi innych. (9) Że nie należy słuchać tych, którzy próbują interpretować Biblię, a sami nie są odrodzeniz Ducha Bożego. (10) Że nie warto słuchać tych, którzy chcą wyciągnąć z tego jakieś korzyści albo im brakuje rozumu. Z cytowanych fragmentów w żadnym razie nie wynika (8)(9) ani (10) Co więcej - w (10) trzeba by ocenić sumienie owych "tych" - a to potrafi sam Bóg.
Na koniec - weź pod uwagę, że Kościół zawsze ostrzegał przed "fałszywymi prorokami" - którzy będąc przekonanymi, ze napełnił ich "Duch Boży" nauczali "ewangelii innej niż wam przekazałem"
|
| Pt lip 13, 2007 16:59 |
|
 |
|
Berea
|
custos.fidei: chcesz mi powiedzieć, że ludzie są tacy jak Bóg i dlatego możemy nazywać papieża "ojcem świętym"?
A czemu mam klękać przed dczłowiekiem, czemu papież na to w ogóle pozwala? Nawet anioł powiedział do Jana: "wstań, jest sługą bożym", apostołowie rozdarli szaty, kiedy ludzie brali ich za bogów w Atenach...
Nie atakuję. Przecież to jest prosty wniosek. Skoro ci, których doszło Słowo Boże ( Jan 10.34) nazwani zostali bogami, zatem wszyscy, których doszło Słowo Boze mogą zostać tak nazwani. Zatem: skoro słuszną rzeczą jest tytułować papieża ojcem świętym i przed nim klękać, bo jest "bogiem", to i my nim jesteśmy. Przed nami też powinni klękać!
Przydawanie sobie atrybutu nieomylności przez papieża też nienajlepiej o nim świadczy...Jak dla mnie nieomylny może być tylko BÓG. Ojciec w niebie.
Cytuj: Z tych wersetów dowiadujemy się że jesteśmy nazwani "bogami" natomiast w księdze Rodzaju czytamy że Bóg stworzył nas na obraz i podobieństwo , powołując do przebóstwienia czyli upodobnienia się do Boga = "bogami" Na obraz i podobieństwo to jeszcze nie znaczy, że jesteśmy BOGIEM. Poza tym: wyjaśnienie słów z Psalmu 82 jest w Jana 10.34. Wolę wierzyć...w interpretację Jezusa! ----------------------------------- Cytuj: A skąd wiesz, że to Duch Boży? A skąd wiesz, że Ty się nie mylisz? Świętymi apostoł nazywa tych, którzy przyjęli naukę Jezusa Chrystusa( a nie tych, któych KRK nazwał świętymi dla ich zasług) Cytuj: A czy ktoś nazywa Papieża "Ojcem Odwiecznym??" Chwała Bogu- jeszcze nie! Cytuj: I Od III do XIX w ów Kościół Chrystusowy nie był obecny na świecie? Oczywiście, że był. W każdym czasie i w każdym narodzie znaleźli się prawidziwi uczniowie Jezusa Chrystusa( bez względu na nazwę owego kościoła). Cytuj: Z wymienionych tu (2)(3)(4) i (5) Odrzucają prymat papieski, zaś w (1) założyciel "praktycznie odmówił uznania zwierzchnictwa" Papieża, stąd nie mogą miec racji Czyli dla ciebie rację mogą mieć tylko ci, którzy uznają prymat "nieomylnego w sprawach wiary papieża"... Cytuj: Na koniec - weź pod uwagę, że Kościół zawsze ostrzegał przed "fałszywymi prorokami" - którzy będąc przekonanymi, ze napełnił ich "Duch Boży" nauczali "ewangelii innej niż wam przekazałem"
A po czym Ty poznajesz fałszywego proroka?
|
| Pt lip 13, 2007 19:06 |
|
 |
|
Berea
|
Oj, że tu ma opcji edit...
To znaczy: mówisz o tym: kto głosi inną ewangelię.
Ale masz na myśli ewangelię zinterpretowaną przez KRK. Skąd wiesz, że KRK dobrze interpretuje ewangelię? I Pismo? Skoro tak często dorzuca do tego Pisma coś, czego tam w ogóle nigdy nie było?
No i co z tym fragmentem , któy mówi: po owocach ich poznacie? Czy powiedzeniem sobie "to tylko czlowiek" można wszystko usprawiedliwić i dalej komuś ufać?
|
| Pt lip 13, 2007 19:08 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
"Skąd wiesz, że KRK dobrze interpretuje Ewangelię" - a skąd Ty wiesz, że źle?
Kanon Pisma św obowiązywał od 360-370r i w KRK obowiązuje nadal, a po Reformacji, dominacje protestanckie zmienieją i interpretują Kanon Pisma św. dopasowując go do własnej dowolnej woli.
|
| Pt lip 13, 2007 19:36 |
|
 |
|
custos.fidei
|
Berea napisał(a): chcesz mi powiedzieć, że ludzie są tacy jak Bóg i dlatego możemy nazywać papieża "ojcem świętym"? Chcę tylko powiedzieć że nie jest czymś błędnym używać względem danych osób określeń ojciec, święty, nauczyciel itp. Jeśli twierdzisz inaczej stoisz w opozycji do Pisma Świętego ponieważ ono wyraźnie wskazuje zupełnie coś przeciwnego co ty głosisz... Berea napisał(a): A czemu mam klękać przed dczłowiekiem, czemu papież na to w ogóle pozwala? Nawet anioł powiedział do Jana: "wstań, jest sługą bożym", apostołowie rozdarli szaty, kiedy ludzie brali ich za bogów w Atenach... Bereo nie rozmawiamy w tym momencie na temat klękania lub nie klękania, proszę nie zmieniaj tematu, jeśli chcesz podjąc dyskusje na ten temat załóż nowy topik. A nie dożucaj pobocznych wątków ponieważ zrobi się mętlik z którego nic nie będziemy wiedzieli. Berea napisał(a): Przydawanie sobie atrybutu nieomylności przez papieża też nienajlepiej o nim świadczy...Jak dla mnie nieomylny może być tylko BÓG. Ojciec w niebie.
Ponownie wrzucasz poboczny temat aby uciec od rozmowy na temat tytułowania np. Papieża
Hmm mam rozumieć że nie potrafisz sprostać temu co przedstawiłem na przykładzie pisma świętego? Jeśli w następnym poście nie podasz konkretnych argumentów, stwierdzę że bronisz błędnych poglądów tylko dlatego że utożsamiasz się z ruchem protestanckim i tak naprawdę nie szukasz prawdy, chyba że "prawdę" antykatolicką...
|
| Pt lip 13, 2007 20:05 |
|
|
|