Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 1:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Bog - milosierny czy okrutny? 
Autor Wiadomość
Jest więcej miłosierdzia niż surowości.

Hmmm, trochę bilans na niekorzyść ludzi. Bo najpierw Bóg pozwolił ludziom na popełnienie grzechu, potem wszystkich ich do nie wiadomo którego pokolenia skazał na życie w niedoskonałym, pełnym przemocy i zła świecie [choć mógł temu zapobiec], a potem w swej dobroci pozwolił niektórym z nich dostąpić stanu początkowego. Bilans jednak jest na minus dla tego Boga. Bo póki co nie przywrócił jeszcze [nie wiem, czy to wyraz złej woli czy obojętności, czy jego nieistnienia] stanu początkowego. Więc nie najlepiej to o nim świadczy.

So lip 14, 2007 21:08

Paradoksalnie doświadczenie trudne może umocnić naszą wiarę bardziej niż nadzwyczajne cuda.Możemy mieć złudzenie,żeśmy opuszczeni,ale to tylko złudzenie.

Mogą też wiarę zniszczyć bardziej niż argumenty ateistów.
Jeśli wierzysz, że zło i cierpienie są na świecie potrzebne bo pomagają umocnić wiare co powiesz o licznych przypadkach w których nie miało to większego wpływu na religijność bądź miało wpływ negatywny ?

So lip 14, 2007 21:09

Można też powiedzieć, że ktoś, kto może nie pozwolić wsiąść pijanemu do samochodu a tego nie robi, jest współodpowiedzialny za skutki późniejszego wypadku. Albo pozwala dziecku włożyć rękę do ognia, gloryfikując jego wolność. Takim właście współsprawcą i nieodpowiedzialnym ojcem jest Bóg. [jeśli jest, ale go nie ma ;) ]

- jasne, pewnie łatwiej by było gdybyśmy byli pozbawionymi możliwości wyboru istotami zdolnymi tylko do chwalenia Stwórcy- zero ryzyka
ale ja osobiście, mam dosyć ludzkich totalitaryzmów a bożego, wolę sobie nawet nie wyobrażać :x

So lip 14, 2007 21:12

Bo najpierw Bóg pozwolił ludziom na popełnienie grzechu, potem wszystkich ich do nie wiadomo którego pokolenia skazał na życie w niedoskonałym, pełnym przemocy i zła świecie

Co najgorsze zmusił ich do czynienia zła bo w tym niedoskonałym, pełnym przemocy i zła świecie czasem nie da się inaczej.

So lip 14, 2007 21:12

- jasne, pewnie łatwiej by było gdybyśmy byli pozbawionymi możliwości wyboru istotami zdolnymi tylko do chwalenia Stwórcy- zero ryzyka
ale ja osobiście, mam dosyć ludzkich totalitaryzmów a bożego, wolę sobie nawet nie wyobrażać :x

A czy przypadkiem nie tak wygląda niebo ?

So lip 14, 2007 21:13
JakubieN musimy założyć zarówno miłosierdzie i surowość.Ale tej surowości to raczej my jako ludzie nadużywamy.Stwórca nas kocha i nas wychowuje,byśmy byli doskonali na Jego wzór.Jest jak kochający dziecko rodzic.Poddaje nas próbom ale wie jednocześnie,że mamy wolną wolę.Nie zmusza nas do wiary na siłę.Jest nieskończenie doskonały i nieskończenie miłosierny.A my jesteśmy niedoskonali i musimy wciąż być udoskonalani właśnie przez różne próby.I nie czyńmy wyrzutów.Bo czy dziecko może coś zarzucić prawdziwie kochającemu rodzicowi?

Rodzic nie będzie dziecka tylko głaskał,ale musi nieraz to dziecko upomnieć czasem w mocnych słowach.My jesteśmy jako ludzie tak traktowani.Jest czas na pomyślność ale jest też chwilowy brak tej pomyślności.

So lip 14, 2007 21:17

linia napisał(a):
- gdybyśmy byli pozbawionymi możliwości wyboru istotami zdolnymi tylko do chwalenia Stwórcy- A czy przypadkiem nie tak wygląda niebo ?

Rany! gdyby miało być choć trochę takie- to ja się tam nie wybieram!!!
ale na szczęście; nic na to nie wskazuje; przeciwnie: skoro Bóg teraz szanuje moją wolność... :)

So lip 14, 2007 21:25
Rany! gdyby miało być choć trochę takie- to ja się tam nie wybieram!

Mam dla Ciebie złą nowię, tak to mniej więcej wg eschatologii chrześcijańskiej wygląda. Wystarczy przeczytać trochę książek z tej dziedziny. Na przykład taką najprostszą "101 odpowiedzi na pytania o rzeczy ostateczne" o. Kijasa.

So lip 14, 2007 21:34
Co najgorsze zmusił ich do czynienia zła bo w tym niedoskonałym, pełnym przemocy i zła świecie czasem nie da się inaczej.

NO,NO,NO ! Wcale Pan Bóg nie zmusił ludzi do czynienia zła. Ludzie mają wolną wolę i mogą być dobrzy (wierzący) lub źli.

Wt lip 17, 2007 8:02
Po raz kolejny dokonujesz nieuprawnionego podziału na dobrych [wierzących] i złych [całą resztę]. Co jest nie tylko obrażliwe, ale też najnarmalniej w świecie kłamliwe. :?

Wt lip 17, 2007 8:54

NO,NO,NO ! Wcale Pan Bóg nie zmusił ludzi do czynienia zła. Ludzie mają wolną wolę i mogą być dobrzy (wierzący) lub źli.

Przyjaciół też szukasz na podstawie ich światopoglądu i wiary?

Wt lip 17, 2007 9:15
Zobacz profil WWW

Cytuj:

i jak banpuk przykazał zostać męczennikami na chwałę papiestwa... a czy w swej bezczelnej i bezrozumnej zarozumiałości byłabyś zdolna tego wymagać?
opis też masz durny - wyznanie wiary w czarno-biały obraz świata.
pewnie się bardzo nudzisz, prowokatorze.

Wt lip 17, 2007 18:47

a ja mam parę "prawd", jako że nie są ze sobą spójne, to być może są objawione... ;) Świat stworzył Szatan, a Bóg odkupił go do niego dopiero gdy tamtemu się znudził. Bóg wypuścił ludzi z raju gdy upewnił się, że są zdolni mu się sprzeciwić, a to z obawy, że inaczej rodzaj ludzki szybko by wyginął z powodu głupoty przywódców. Cierpienie służy zahartowaniu na warunki panujące w niebie. Świat stworzył uczeń chcący prześcignąć mistrza.;)

Wt lip 17, 2007 19:02

To powiedz mi jaki wybór ma np.żołnierz na wojnie(załóżmy, że nie był ochotnikiem) ?

Wt lip 17, 2007 21:01

Jesli bog jest wszechwiedzacy to przed stworzeniem ludzi wiedzial, ze beda czynic zlo, co ciekawe najwyrazniej przypisal je ludziom wierzacym (wojny i wasnie religijne, ciemnota, zabobon, walka z postepem, itp, itd)

Wt lip 17, 2007 21:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona