Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus, tą swoją wypowiedzią niczego nie dowiodłaś.
Cytuj: Bóg starotestamentowy jest miłosierny, kochający, ale dominuje obraz Boga zazdrosnego, gniewnego, często mściwego. i dalej piszesz: Cytuj: podkreśla miłość Boga ku swojemu stworzeniu Cytuj: Jezus ukazuje Boga, który kocha wszystkich - tych sprawiedliwych i grzeszników
I co z tego wynika Nic.
Bóg ma przymioty człowiecze, bo też i na jego podobiznę zostaliśmy stworzeni, więc nie jest wolny od słabości ludzkich.
Matka też kocha ponad życie swoje dziecko, ale też czasami się na niego gniewa, karci go dla jego dobra.
|
N lip 15, 2007 13:12 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gruby sam nabijasz sie ze wzrostu prezydenta i premiera nazywajac ich "malostkowymi bracmi", a tak Cie oburza wypowiedz Rydzyka. (w ktorej nie liczac lagodnej obrazy "czarownica" nie dostrzeglem niczego co by mnie oburzylo)
|
N lip 15, 2007 13:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Bóg ma przymioty człowiecze....więc nie jest wolny od słabości ludzkich"....czy aby napewno??? - to czymże różni się od człowieka??
Czy może człowiek wolałby aby tak było  - wtedy łatwiej znaleźć wytłumaczenie swego postępowania.
A Biblia mówi:
- "...albowiem Bogiem jestem a nie człowiekem" (Oz 11,9).
- "Bóg nie jest jak człowiek, by kłamał, nie jest jak syn ludzki, by sie wycofywał" (Lb 23,19).
A Jezus mówi do św. Faustyny:
- "Jakim jest Bóg w istocie swojej, nikt nie zgłębi, ani umysł anielski, ani ludzki" (Dz 30).
|
N lip 15, 2007 14:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus, nikt nie wie jaki jest Bóg, ale nie ma tu miejsca (w tym wątku), aby o tym rozstrzygać.
To był tylko taki mój wtręt (dygresja) i nic więcej, więc dajmy sobie spokój z tym tematem, bo można o tym długo dywagować.
Stationary Traveller - święta racja co napisałeś.
Gruby obśmiał i wyszydził prezydenta (i jego brata) na wszystkie sposoby, a pała dziwnym oburzeniem wobec słów Rydzyka.
To tylko następny powód do uderzenia w niego i środowiska Radia Maryja, a nie obrona dobrego imienia Lecha.
|
N lip 15, 2007 16:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nowe taśmy o. Rydzyka "WPROST": UJAWNIA KOLEJNE NAGRANIA
Ponowny atak na Rydzyka.
Teraz jak na dłoni widać zmasowany, zorganizowany, dobrze przemyślany atak na Kościół.
Chodzi o dokonanie rozłamu w polskim kościele i widać w tym odpowiednią systematykę.
Przecie można było spokojnie opublikować całą taśmę, a tak sączy się powoli jad – kropelka po kropelce.
Moim zdaniem, te resztki taśmy, to żadne rewelacje.
Jak widać, to nawet wepchną mikrofony i kamery do toalety Rydzyka, aby pokazać, czy się dobrze podciera i jak stęka, czy po bożemu, czy raczej bardziej laicko.
To już jest uwłaczające godności ludzkiej, te podchody dziennikarzy, a przecież to samo zarzucają dziennikarze Kaczyńskim, że wszędzie węszą i szukają Bóg wie czego.
Niech dziennikarze lepiej popatrzą w lustro, to zapewne zobaczą nie swoje twarze, a Rydzyka i Kaczyńskiego.
Zastanawiam się kto od kogo zaraził się obsesją śledzenia przeciwnika, ale jedno jest pewne: „Wart Pac pałaca, a pałac Paca”
|
N lip 15, 2007 22:17 |
|
|
|
 |
Paschalis
|
To nie jest temat o Radiu Maryja i jego dyrektorze.
_________________ www.onephoto.net
|
N lip 15, 2007 22:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Paschalis napisał(a): To nie jest temat o Radiu Maryja i jego dyrektorze.
Ten temat wpisuje się całkowicie w obecną walkę polityczną i w politykę.
To jest element układanki gry politycznej opozycji i sił wrogich kościołowi i jego niezależności od państwa.
Wiem, że to jakby oddzielny temat, ale sprawa Rydzyka ma za zadanie osłabić nie tylko kościół (czy też niewygodne RM), ale przede wszystkim Kaczyńskich, więc uważam, iż ten temat powinien się tu znaleść.
|
Pn lip 16, 2007 6:41 |
|
 |
SweetChild
|
osiris napisał(a): SweetChild napisał(a): ................. Pytanie, jaka to jest postawa neutralna wobec eutanazji czy też aborcji i czy Kaczyńscy taką przyjęli... Ale jak piszesz niżej, to nie ten temat. Może od końca. To nie wątek na dyskusję, w temacie "czy to jest dobry kompromis" (ten przyjęty), ale jest dobrym miejscem na dywagowanie o postawie Kaczyńskich w kwestii przyjętych rozwiązań aborcyjnych. Nautralna postawa, to taka nijaka i taką obecnie przyjęli obaj bracia. Bez rozstrzygnięcia, czy obecny kompromis to dobry kompromis, nie można ocenić postawy Kaczyńskich, którzy tego kompromisu bronili (co Ty nazywasz postawą neutralną). osiris napisał(a): To jest element układanki gry politycznej opozycji i sił wrogich kościołowi i jego niezależności od państwa.
Dorzuć jeszcze siły wrogie niezależności państwa od Kościoła.
|
Pn lip 16, 2007 12:16 |
|
 |
SweetChild
|
Gruby napisał(a): Tak więc na początku tego roku PKN Orlen został odzyskany dla PiS. Na efekty nie trzeba było długo czekać. Niedawno spółka ogłosiła jedne z najgorszych wyników w historii - spadek zysku za pierwsze półrocze o ponad 85 procent
Po pierwsze, o ile mnie pamięć nie myli, nie za pierwsze półrocze, a za pierwszy kwartał. Po drugie był to efekt zakupu Możejek. Wystarczy spojrzeć na kurs giełdowy Orlenu aby przekonać się, że ocena wartości spółki przez inwestorów nie zmieniła się znacząco w ostatnim okresie (znacząco czyli ca. 85%).
|
Pn lip 16, 2007 12:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Gruby napisał(a): (...) Po pierwsze, o ile mnie pamięć nie myli, nie za pierwsze półrocze, a za pierwszy kwartał. Po drugie był to efekt zakupu Możejek. Wystarczy spojrzeć na kurs giełdowy Orlenu aby przekonać się, że ocena wartości spółki przez inwestorów nie zmieniła się znacząco w ostatnim okresie (znacząco czyli ca. 85%).
Masz rację, chodzi o I kwartał. Powtorzyłem za ktorymś z mediów nie siegajac do źródła - przepraszam.
Ale utrzymanie sie kursu na giełdzie, pomimo katastrofalnych wyników, to według analityków skutek wykupywania akcji iw celu wrogiego przejecia
|
Wt lip 17, 2007 12:34 |
|
 |
SweetChild
|
Gruby napisał(a): Ale utrzymanie sie kursu na giełdzie, pomimo katastrofalnych wyników, to według analityków skutek wykupywania akcji iw celu wrogiego przejecia
Ilu analityków, tyle opinii  Natomiast wyniki za pierwszy kwartał były słabe głównie za sprawą zakupu Możejek (i kłopotów związanych z tą rafinerią, jak chociażby odcięcie jej dostaw ropy rurociągiem Przyjaźń czy pożaru). Zresztą niedługo dostaniemy wyniki za drugi kwartał to będziemy mieli lepszy ogląd sytuacji. Zapytam tylko, co powiesz, gdyby dla odmiany te wyniki były niezłe?
|
Wt lip 17, 2007 12:45 |
|
 |
Ukyo
|
Uwaga! To nie są moje słowa, ich autorem jest matka_kurka - osoba często udzielająca sie na forach strony www.onet.pl. Z góry uprzedzam, że niektóre zwroty użyte przez autora mogą urazić - po namysle jednak postanowiłam umieścić ten tekst na forum.
PiS nie jest partnerem dla żadnej cywlilizowanej partti! Nie ma wyjścia-POLiD!
To będzie wyjątkowo obrzydliwe, ale i pokazujące `klasę' PiS, kiedy się zacznie 148 cm kompleksów szarpać z Lepperem i Giertychem o jego świętobliwość ojca z Torunia. Trzeba będzie zawozić dary, słać pokłony, ten co się fleszom nie kłaniał, będzie w worze pokutnym bił do wrót szarlatana i łaski prosił. Powiedziałem, że to obrzydliwe, jednak z drugiej strony to piękny początek końca, krzepiące widoki. Z uporem godnym lepszej sprawy powtarzam, że PiS dostał 27% głosów w wyniku totalnego upadku SLD i nie ma innych powodów irracjonalnego zachowania elektoratu. Polacy odreagowali, przeginając wajchę w skrajnie drugą stronę. Biorąc pod uwagę fakt, że SLD po AWS dostało 42%, oraz to, że AWS już nie ma chociaż maiło 33% poparcia, PiS można nazwać sztucznie wywindowanym marginesem. Przecież to żaden trwały `fenomen', to skrajność zebrana do kupy. Od PiS odszedł elektorat, który nigdy nie ustawiał się w ogonku, aby kupić dziadka z Wehrmachtu, taśm Beger. Nikt rozsądny glosujący na PiS nie oczekiwał Giertycha jako ministra edukacji, wielokrotnie skazanego Leppera, którego powołuje się dwukrotnie na wicepremiera i usuwa, aby oczyścił się z zarzutów, nie dlatego, że toczą się wobec niego kolejne procesy, a dlatego, że CBA skompromitowała się totalnie - czysty kabaret. Teraz PiS ma podwójny problem, co by o tym partyzanckim Lisie nie mówić, LiS ma jedna `zaletę'. Zbiera ekstremę pod jednym szyldem i to nie tylko ekstremę narodową, ale socjalistyczną.
Jest to partia idealna dla radiomaryjnego elektoratu, wszelka głupota, płycizna intelektualna, populizm socjalistyczny i antyeuropejski, słowem ciemnogród zapyziały w jednym miejscu. PiS to demagogia aspirująca do miana chłopo-robotniczego ruchu na rzecz przyzakładowych szkół zawodowych, zatem jest to formacja nieco bardziej ukierunkowana na inteligencję'. PiS walczy na froncie ideologii i tu Lis wchodzi mu w paradę. Tak naprawdę PiS nigdy nie był zainteresowany gospodarką, nie był bo nie ma o tym bladego pojęcia. Lis i owszem bardzo jest zorientowany, chociaż pojęcia nie ma jeszcze bardziej. Lis nie zapomni o tym na czym Lepper zaszedł tak daleko. Socjalizm szanowni rodacy, socjalizm Leppera, dać emerytom, rencistom, nauczycielom, biednym pielęgniarkom, strażakom, policji, bezrobotnym. Lis jest superpartią dla oszołomów. Lepper obsłuży socjalistów, Giertych nacjonalistów bijących Niemca i Ruskiego, a przede wszystkim UE. Co ma zrobić ten biedny PiS, z takim Lisem lepszym od siebie w opowiadaniu piramidalnych bzdur na temat wielkości Polski i potęgi chłopa? PiS może tylko jedno, szarpać toruńskie sukno, jeśli rydzyk pobłogosławi Liskowi, może sobie strateg pomarzyć o wyniku powyżej 20%.
Pierwszy raz od niepamiętnych czasów, te oszołomy z Torunia mogą się na coś przydać, nic tak nie osłabia oszołomstwa jak wojna między oszołomami. Ponad wszelką wątpliwość zostanie złamana zasada bij PO i komuchów wszelkich. PiS teraz będzie musiał skupić się na Lis, jako bezpośredniej konkurencji, nie żeby odpuścili sobie PO i komuchów, coś tam na pewno podrzucą z frontu stalingradzkiego, dziadka, albo bilbord, jakieś józiolenie, ale to już nie będzie to. PiS jest tyle wart ile gotów jest zapłacić za elektorat rydza. Będzie na co popatrzeć, pokorne pielgrzymki całujące pierścień, kalające się 148 cm i przepraszające za brata i bratową, `To jest Polska'. Walka o ojca toruńskiego powinna skutecznie odstraszyć resztki myślącego elektoratu PiS, posiadającego jakieś kanony estetyki, polskości, patriotyzmu i katolicyzmu. W tych wyborach co to nie wiadomo kiedy będą, główne walki będą toczone na barykadzie toruńskiej. Niech no tylko strateg piśnie coś nierozważnie, a dostanie pod żebra anatemą i 15% w porywach. Tyle o wojnie chłopsko - robotniczej. Dochodzą mnie głosy, że POPiS. Dajcie spokój rodacy, naprawdę dajcie spokój, przełammy w końcu tę psychologiczna barierą postkomunizmu. Komu inteligentnemu trzeba tłumaczyć, że PRL, to dno totalne, walka o papier toaletowy, cenzura, strzelanie do górników. To wszystko jeszcze żywe, boli, są łzy, jest złość, nie ma co gorsze zadośćuczynienia. Pytanie tylko jak długo można dawac komunie satysfakcję nieustannego gadania o komunie i odwoływania sie do traumy komuny. Moim zdaniem dłużej naprawdę sie nie ma, przeciąganie tego doprowadzi nas wszystkich do depresji i myśli samobójczych.
Chyba nikt nie zauważa, że minęło 17 lat, czyli wyrosło nam nowe pokolenie, które właśnie zdobywa prawo głosu, co ich obchodzą nasze nocne rozmowy. Ich bardziej interesuje od tego `czy tu jest Polska', to czy tu będzie Anglia i Irlandia. Jasne, że Czażsty, że afery, że spadkobiercy przełożonych ZOMO itd. Jednak pytam co w zamian?? Fobie antyniemieckie, antyeuropejskie, śmiech na europejskich salonach, furmanki na Podlasiu, `Tu jest Polska' do najciemniejszego ciemnogrodu, kwiatki łodygami w górę, reklamówka na lotnisku. Problem z postkomunistami jest, jest to problem etyczny, niestety również estetyczny i w końcu prawny. Niemniej jednak, gdyby odrzucić patologię i emocje, ludzie z Lid to fachowcy i to wysokiej klasy. Borowski, Belka, Hauser, Mazowiecki, Frasyniuk, są politykami, których światu można pokazać bez obawy, że atrament w biurze wypiją. Zgoda, nie mam pojęcia, co Mazowiecki robi w jednym ugrupowaniu z postkomuną. Nie mam pojęcia co obok wymienionych robią w tej formacji typy spod ciemnej gwiazdy. Wszystko mnie to mierzi i sporo kosztuje, żeby przymknąć oko, na to co w oczy kłuje. Z drugiej strony wiem jedno, potrzeba Polsce jak kani dżdżu ludzi inteligentnych i otwartych na świat. Choćby to byli ludzie o podejrzanych życiorysach, jeśli znają się na rzeczy, a komuchy na rzeczy się znają, jak mało kto, aby robić przekręty na taką saklę trzeba mieć olbrzymi talent. Mamy do wyboru zło i zło. Gorszym złem jest uwstecznianie i ośmieszanie Polski. Gorszym złem jest nieustanne blisko 20 letnie rozlicznie czegoś, czego rozliczyć się nie da z natury rzeczy, bo jeszcze nikomu nie udało się rozliczyć historii w czasie bieżącym. Gorszym złem jest ksenofobia, małostkowość, zawiść, szczucie biednych na bogatych, proletariatu na inteligencję, Czechów na Niemcy.
Tego wszystkiego ujarzmić się nie da. Dlatego lepszym wydaje się tresowanie innej patologii, patologii lepkich łapek. Z inteligentnym złodziejem można zdziałać więcej, niż z ograniczonym fanatykiem, pozbawionym wszelkich kompetencji. Idealnym byłby układ POLiDPSL, dałoby się z tego wybrać naprawdę kompetentnych ludzi, którym silna opozycja PiSLis i obóz brata patrzyłaby na ręce i w tej roli oszołomy są akurat niezastąpione. Nie zaszkodzi takiej koalicji jak POLiD patrzenie na ręce, rzekłbym nawet, że jest wskazane. To jest moja wersja mniejszego zła. POPiS jest złem absolutnym, POPiS, to mędrkowanie Jana Marii i tego skrzydła w PO, które od PiS nie różni się niczym poza delikatnie łagodniejszą retoryką no i mimo wszytko przewagą intelektualną. Należy pamiętać, że kiedy w miarę inteligentny dogaduje się z fanatycznym głupim, równanie zawsze następuje do małego. POPiS nie pójdzie w stronę PO, POPiS ma tylko jeden `kierunek' rozwoju równania pochyła w dół i wizyty Jana Marii w Toruniu, dal dobra Polski oczywiście. PiS swoją tandetą pociągnie za sobą i tak niezbyt sporą dawkę rozsądku i proeuropejskości PO. Do Europy kiedy trzeba można pyskować tylko z Polską silną gospodarczo, nie ideologicznie podszytą tanim bogoojczyźnianym patriotyzmem. Jak mawiał klasyk i mój mistrz, którego przerosłem, z dużym obrzydzeniem popieram POLiD. Oczywiście o takiej koalicji sza w czasie kampanii, bo to gotowa kampania dla PiSLiS. W polityce niestety trzeba być cynicznym graczem, aby osiągać cele. Aby zrealizować w Polsce wielkie przedsięwzięcia jakimi są reformy służby zdrowia, finansów publicznych, odbiurokratyzowanie administracji, obniżenie podatków potrzeba ludzi zdolnych i znających się na rzeczy. PiS dla PO byłby socjalistycznym balastem. Z PiS zakochanym w komunistycznej mentalności, centralnej dystrybucji i totalnego nadzoru państwa, nie da się zrobić niczego poważnie odmieniającego naszą smutna pokomunistyczną rzeczywistość. Taki ze mnie komuch!! Nie ukrywam, że kosztuje mnie sporo ten racjonalizm z przymykaniem oczu na estetykę i etyke, jednak z drugiej strony poszukiwanie w polityce, zwłaszcza polskiej, jakiejkolwiek estetyki i etyki, jest naiwnością przynoszącą szkody, żeby nie rzec głupotą rujnującą kraj.
Poza tym pozwole sobie zauważyć, że ten temat jest ogromnie neiwygodny. Wydarzenia na scenie politycznej zmieniaja się w kalejdoskopie - ostatnio powstała partia LiS. Niestety, miejsca na dyskusję brak, bowiem temat "umiera" wraz z pojawieniem sie nowej "sensacji". Cóz, wola moderatorów....
|
Wt lip 17, 2007 22:02 |
|
 |
Ukyo
|
Zapomniałam podać źródło tekstu: Wypowiedź matki_kurki na forum onet.pl
Aha, ostatni akapit jest oczywiście mój  zapomniałam pokolorować. 
|
Wt lip 17, 2007 22:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jakby napisany ręką Jerzego Urbana.
Tyle mi przypomina ten tekst.
Co z tego, że jest w nim wiele prawdy, ale też i wiele banałów.
Jakoś nie spieszno mnie do sytuacji, żeby Polską rządzili inteligentni złodzieje.
Wole jednak nawiedzonych bliźniaków, którzy bez pardonu (mam nadzieję) bogonią tą komunistyczną hałastrę razem z ich kolesiami-liberałami.
|
Śr lip 18, 2007 6:05 |
|
 |
kosiarz
zbanowany na stałe
|
Cytuj: PiS nie jest partnerem dla żadnej cywlilizowanej partti! Nie ma wyjścia-POLiD! jak ten gość wytrzyma wygraną PiS-u w następnych wyborach.. żeby mu żyłka nie pękła. Czytałem już wczesniejsze jego "artykuły" zero faktów same subiektywne oceny, wręcz przeczące sobie. Kilka miesiecy temu pisał o złodziejach, kolesiach itp Olejniczaku i SLD...dziś gdy koalicja PO z SLD jest "dopuszczona" jego tekst: Cytuj: ...ostateczności PO i postkomuna, której poza złodziejstwem i kolesiostwem, które trzeba ukrócić i w ostateczności wytępić, nie można większych grzechów przypisać, a na pewno nie kołtuństwa i rakarskiego polowania na wszystkich, którzy nie mieszczą sie w wizji IVRP. Olejniczak i Napieralski to polityczni cynicy z obozu, który wśród ludzi uczciwych wywołuje egzemę,....
ciekawe co przeszkadza "kurce" Ukrócic tę egzeme teraz, jeżeli próbują ją ścigac prokuratorzy i CBA, podnosi sie wrzask, jak sobie kurka wyobrazą "ukrócenie" przez PO ludzi z SLD ? Chyba tak jak obronili p.Ostrowską przyznając sie pozniej do błedy a p.Tusk prosił ją grzecznie by sama się zwolniła z imunitetu...co odniosło wiadomy skutek.
|
Śr lip 18, 2007 7:10 |
|
|
|