Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 11, 2025 6:10

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 23  Następna strona
 PRAWDOPODOBIEŃSTWO ISTNIENIA BOGA 
Autor Wiadomość
Alez skad, swiat sie rozszerza, bo duzo je.

Wt lip 17, 2007 1:06

Naukowcy udowodnili że świat cały czas się rozszeża. Teraz powiedz mi co jest poza granicą wszechświata? W czym się świat rozszerza? Bo jeżeli jest tam nic to tak na zdrowy rozsądek świat niemógłby się rozszerzać. Czy nie jest to może tak że ta nicość która jest poza granicami świata zamienia się w świat jaki znamy teraz czyli ta nicość go generuje. No pomyśl sobie tak na zdrowy rozsądek.

Pozwole sobie zacytowac _Big_Maca_ - Na zdrowy rozsadek relatywistyka nie dziala, fizyka kwantowa nie istnieje a swiat jest plaski. Cos nie musi dzialac na "zdrowy rozsadek" zeby bylo prawdziwe.

W odpowiedzi na Twoje pytanie, poza granicami wszechswiata pojecie "przestrzeni" nie ma sensu w taki sam sposob w jaki pojecie "czasu" nie ma sensu przed big bangiem.

Wt lip 17, 2007 9:40
W odpowiedzi na Twoje pytanie, poza granicami wszechswiata pojecie "przestrzeni" nie ma sensu w taki sam sposob w jaki pojecie "czasu" nie ma sensu przed big bangiem.

Sensu to nie masz Ty chłoptasiu. Sprytnie odwracasz kota ogonem żeby uniknąć odpowiedzi na moje pytanie. Mówisz że poza granicami świata pojęcie czasu i przestrzeni jest bezsensu ale jednak ten bezsens zamienia się w czas i przestrzeń. Więc nienazwałbym tego bezsensem bo coś co jest bezsensowe nie może się zamieniać w czasoprzestrzeń. Wydaje mi sie że poza granicami świata musi być jakiś nieskończony absolut który zamienia się w czasoprzestrzeń.

Wt lip 17, 2007 11:17

Sensu to nie masz Ty chłoptasiu. Sprytnie odwracasz kota ogonem żeby uniknąć odpowiedzi na moje pytanie. Mówisz że poza granicami świata pojęcie czasu i przestrzeni jest bezsensu ale jednak ten bezsens zamienia się w czas i przestrzeń. Więc nienazwałbym tego bezsensem bo coś co jest bezsensowe nie może się zamieniać w czasoprzestrzeń. Wydaje mi sie że poza granicami świata musi być jakiś nieskończony absolut który zamienia się w czasoprzestrzeń.

1. Kim Ty niby jestes, ze zwracasz sie do mnie per chloptasiu?
2. Nie odwracam kota ogonem, to Ty nie chcesz przyjac odpowiedzi ktora jest prawidlowa zgodnie z naszym stanem wiedzy.
3. Zgodnie z naszym stanem wiedzy, pojecie czasu i przestrzeni jest scisle zwiazane z naszym wszechswiatem wiec "poza" nim po prostu nie ma sensu.
4. Jesli chcesz to interpretowac jako jakis dowod na istnienie absolutu - to prosze bardzo. Nikt nie broni Ci wierzyc w "God of the gaps" czyli tak zwanego "Boga luk". Rzecz w tym, ze pare tysiecy lat temu z tego samego powodu ludzie uznawali blyskawice za dowod Boskiej dzialalnosci. Jeszcze kilkaset lat temu choroby psychiczne z tego samego powodu byly opetaniami przez demony. Z tego samego powodu niegdys choroby fizyczne byly leczone poprzez wyganianie zlych duchow.

To, ze odpowiedz jest niejasna/niepewna albo Ci nie pasuje nie jest zadnym dowodem na istnienie Boga. To jest zwykle wstawianie Boga w luki w naszej wiedzy - a z historii ludzkosci wiemy juz, ze kiepsko sie to sprawdzilo.

Wt lip 17, 2007 11:27
1. Kim Ty niby jestes, ze zwracasz sie do mnie per chloptasiu?

Bogiem jestem więc mogę się zwracać jak chce. ;)
tommy napisał(a):
2. Nie odwracam kota ogonem, to Ty nie chcesz przyjac odpowiedzi ktora jest prawidlowa zgodnie z naszym stanem wiedzy.

Wasz stan wiedzy jest równy zeru. Na pytania co spowodowało wybuch świata , dlaczego świat jest taki a nie inny , w czym się świat rozszerza to tylko nabieracie wody w usta. Żadnych konkretów a są to pytania najważniejsze.
tommy napisał(a):
3. Zgodnie z naszym stanem wiedzy, pojecie czasu i przestrzeni jest scisle zwiazane z naszym wszechswiatem wiec "poza" nim po prostu nie ma sensu.

Granica w której nicość zamienia się w czasoprzestrzeń jest ściśle związana z naszym wszechświatem wiec nie wiem dlaczego uważasz że nie ma sensu pytać się o nią.
tommy napisał(a):
4. Jesli chcesz to interpretowac jako jakis dowod na istnienie absolutu - to prosze bardzo. Nikt nie broni Ci wierzyc w "God of the gaps" czyli tak zwanego "Boga luk".
To, ze odpowiedz jest niejasna/niepewna albo Ci nie pasuje nie jest zadnym dowodem na istnienie Boga. To jest zwykle wstawianie Boga w luki w naszej wiedzy - a z historii ludzkosci wiemy juz, ze kiepsko sie to sprawdzilo.

Bo to że świat się rozszerza dowodzi że jest absolutny. Nie ma granic poprostu. Myślicie że Boga można wstawić tylko w luki waszej wiedzy?
Hehe dobre. Tłumaczycie wszystko nauką ale nie wiecie nawet co to jest ta nauka.

Wt lip 17, 2007 12:41

Bogiem jestem więc mogę się zwracać jak chce. ;)

Udowodnij albo nabierz wody w usta. ;)

Pepe napisał(a):
Wasz stan wiedzy jest równy zeru. Na pytania co spowodowało wybuch świata , dlaczego świat jest taki a nie inny , w czym się świat rozszerza to tylko nabieracie wody w usta. Żadnych konkretów a są to pytania najważniejsze.

Sugerujesz, ze jest jakies inne zrodlo wiedzy poza nauka ktore daje odpowiedzi na te pytania? Nie ma. Po prostu nie ma. Nauka to jedyne zrodlo wiedzy jakie posiada ludzkosc. Odpowiedzi o nature wszechswiata ktore pochodza z innych zrodel to wiara i nic wiecej.

Pepe napisał(a):
Granica w której nicość zamienia się w czasoprzestrzeń jest ściśle związana z naszym wszechświatem wiec nie wiem dlaczego uważasz że nie ma sensu pytać się o nią.

Nie twierdzilem, ze nie ma sensu pytac o nia. Pisalem, ze pojecie czasu i przestrzeni sie do niej nie odnosi. Spora roznica.

Pepe napisał(a):
Bo to że świat się rozszerza dowodzi że jest absolutny. Nie ma granic poprostu. Myślicie że Boga można wstawić tylko w luki waszej wiedzy?

Jak do tej pory w calej historii ludzkosci wytlumaczenie "To wola Boska/Bog to zrobil" badz jakiekolwiek inne paranormalne wytlumaczenie okazywalo sie bledne. Nic nie wskazuje na to abysmy mieli znalezc Boga w jakiejkolwiek nastepnej z naszych luk wiedzy.

Pepe napisał(a):
Hehe dobre. Tłumaczycie wszystko nauką ale nie wiecie nawet co to jest ta nauka.

Nauka to system zdobywania wiedzy korzystajaca z tak zwanej metody naukowej jak i wiedza zdobyta ta metoda. Tutaj nie ma specjalnie "nie wiedzenia co to jest ta nauka" bo jej definicja jest bardzo prosta.

Wt lip 17, 2007 12:51

Wobec braku jakiejkolwiek nowej alternatywy na stworzenie wszechświata. A faktem jest ,że nie przedstawiono żadnej cytuję:
Oto alternatywa ,ktorej niezauważyłeś :Wszechświat nigdy nie powstał ,WSZECHŚWIAT ZAWSZE BYŁ.Nie można Seweryn pominąć tego faktu ,podobnie nie można lekceważyć i pomijać faktu ,że ptaki latają ,a ryby pływają ,bo można by uporczywie jak Ty twierdzić ,że wszystkie zwierzęta są tylko lądowe.
Seweryn napisał(a):
I dopuki nie znajdzie się drugi argumentu na powstanie wszechświata prawdopodobieństwo to będzie wynosić ciągle 100%
Już je znalazłeś i co teraz?Twoje prawdopodobieństwo wynosi już tylko 50%.Seweryn nawet pomijając i zapominając o tym co mówiłem i zakładając ,że wszechświat miał przyczynę ,nigdy nie udowodnisz ,że tą przyczyną był Bog .Może sie okazać ,że tą przyczyną będzie nowa siła fizyczna ,której istnienia do tej pory nie znamy.

Wt lip 17, 2007 13:18
Udowodnij albo nabierz wody w usta. ;)

To kim według Ciebie jest człowiek? Przecierz rodząc się to jest tak jakbym się wyłonił z nicości.

tommy napisał(a):
Sugerujesz, ze jest jakies inne zrodlo wiedzy poza nauka ktore daje odpowiedzi na te pytania? Nie ma. Po prostu nie ma. Nauka to jedyne zrodlo wiedzy jakie posiada ludzkosc. Odpowiedzi o nature wszechswiata ktore pochodza z innych zrodel to wiara i nic wiecej.

Sugerujesz że nauka da odpowiedzi na te pytania? Nauka nigdy nie da odpowiedzi na te pytania bo świat jest na pograniczu wiary i nauki jednocześnie. Nauka jest wiarą.

tommy napisał(a):
Nie twierdzilem, ze nie ma sensu pytac o nia. Pisalem, ze pojecie czasu i przestrzeni sie do niej nie odnosi. Spora roznica.

Pojęcie czasu i przestrzeni nie odnosi się do granicy? Udowodnij! Według mnie ta granica jest ściśle związana.

tommy napisał(a):
Jak do tej pory w calej historii ludzkosci wytlumaczenie "To wola Boska/Bog to zrobil" badz jakiekolwiek inne paranormalne wytlumaczenie okazywalo sie bledne. Nic nie wskazuje na to abysmy mieli znalezc Boga w jakiejkolwiek nastepnej z naszych luk wiedzy.

Nic nie okazywało się błędne. Bo jeśli założymy że nauka jest Bogiem to błędem jest twierdzenie że to nie Bóg tylko nauka.

tommy napisał(a):
Nauka to system zdobywania wiedzy korzystajaca z tak zwanej metody naukowej jak i wiedza zdobyta ta metoda. Tutaj nie ma specjalnie "nie wiedzenia co to jest ta nauka" bo jej definicja jest bardzo prosta.

Z wewnętrznego punktu widzena jest możliwość nie wiedzenia co to jest nauka.

Wt lip 17, 2007 13:27

To kim według Ciebie jest człowiek? Przecierz rodząc się to jest tak jakbym się wyłonił z nicości.

Zwierzeciem ktore ma dosc porzadnie rozwiniety mozg.

Pepe napisał(a):
Sugerujesz że nauka da odpowiedzi na te pytania?

Tego nigdy nie moge byc pewny oczywiscie. Ale tak czy inaczej nauka to nasza jedyna szansa na poznanie tych odpowiedzi.

Pepe napisał(a):
Nauka nigdy nie da odpowiedzi na te pytania bo świat jest na pograniczu wiary i nauki jednocześnie. Nauka jest wiarą.

Nauka jest wiara w takim samym stopniu jak stwierdzenie, ze slonce jest cieplejsze od powierzchni ziemii jest wiara.

Jak chcesz sie bawic w filozoficzne dyskusje nad tym co to jest wiara albo czym wiara nie jest - to uznawaj sobie nauke za wiare.

Roznica pomiedzy wiara nauki a wiara w religie jest taka, ze nauka daje rezultaty - zawsze i bezdyskusyjnie. Piszesz na tym komputerze i komunikujesz sie przez internet dzieki nauce. Masz latwy dostep do pozywienia, wody, picia, medycyny - dzieki nauce. Cala nasza cywilizacje zawdzieczamy nauce i aplikacji metody naukowej. Koscioly sa zbudowane dzieki nauce. Biblie sa drukowane dzieki nauce. Radio Maryja nadaje dzieki nauce. ;)

Powiem szczerze - wobec OGROMU rzeczy ktore zawdzieczamy nauce, tego jak sprawdzalne sa jej prawa i jak dokladnie dzialaja w otaczajacej nas rzeczywistosci - nazywanie nauki wiara wydaje mi sie po prostu infantylne. Na pewno nic nie wnosi do dyskusji i na pewno nie zmienia faktu, ze tylko dzieki nauce zyjesz na takim poziomie na jakim zyjesz obecnie.

Jak Twoj swiatopoglad religijny zacznie ludzkosci dawac mieszkania, leki, zacznie uniwersalnie i sprawdzalnie leczyc chorych, podwyzszac mi standard zycia etc. - to wtedy podyskutujemy na temat uznania go za wiedze.

Pepe napisał(a):
Pojęcie czasu i przestrzeni nie odnosi się do granicy? Udowodnij! Według mnie ta granica jest ściśle związana.

Pojecie "granicy" wszechswiata tez jest niepoprawne. Radze poczytac na ten temat bo naprawde nie chce mi sie tlumaczyc. Chociazby tutaj:

http://www.eadon.com/phil/univedge.php

Tak jak mowie - na tyle na ile wiemy, pojecie czasu i przestrzeni nie odnosi sie do "na zewnatrz" wszechswiata.

Pepe napisał(a):
Nic nie okazywało się błędne. Bo jeśli założymy że nauka jest Bogiem to błędem jest twierdzenie że to nie Bóg tylko nauka.

Dopoki jednoznacznie nie udowodnisz istnienia Boga to zalozenie jest nic nie warte.

Wt lip 17, 2007 14:22
Zwierzeciem ktore ma dosc porzadnie rozwiniety mozg.

Człowiek jest zwierzęciem to kim w takim razie jest zwierze?

tommy napisał(a):
Tego nigdy nie moge byc pewny oczywiscie. Ale tak czy inaczej nauka to nasza jedyna szansa na poznanie tych odpowiedzi.

Nauka nie daje szans na poznanie świata w sposób obiektywny. Nauką możesz poznawać tylko wewnętrznie.

tommy napisał(a):
Nauka jest wiara w takim samym stopniu jak stwierdzenie, ze slonce jest cieplejsze od powierzchni ziemii jest wiara.

Nie w takim samym stopniu.

tommy napisał(a):

Powiem szczerze - wobec OGROMU rzeczy ktore zawdzieczamy nauce, tego jak sprawdzalne sa jej prawa i jak dokladnie dzialaja w otaczajacej nas rzeczywistosci - nazywanie nauki wiara wydaje mi sie po prostu infantylne. Na pewno nic nie wnosi do dyskusji i na pewno nie zmienia faktu, ze tylko dzieki nauce zyjesz na takim poziomie na jakim zyjesz obecnie.

Jak Twoj swiatopoglad religijny zacznie ludzkosci dawac mieszkania, leki, zacznie uniwersalnie i sprawdzalnie leczyc chorych, podwyzszac mi standard zycia etc. - to wtedy podyskutujemy na temat uznania go za wiedze.

A nie słyszałes że wiara czyni cuda.
No i co z tego że wszystko opiera się na nauce skoro nie wiecie na czym się opiera nauka.

tommy napisał(a):
Pojecie "granicy" wszechswiata tez jest niepoprawne. Radze poczytac na ten temat bo naprawde nie chce mi sie tlumaczyc.
Tak jak mowie - na tyle na ile wiemy, pojecie czasu i przestrzeni nie odnosi sie do "na zewnatrz" wszechswiata.

Dla Ciebie to chyba wszystko jest niepoprawne. Doucz sie lepiej. Jeżeli zakładasz że pojecia "granica" czy "na zewnatrz" są niepoprawne to tym samym zakładasz że czasoprzestrzeń jest absolutem i nie ma mowy o jakimkolwiek rozrzerzaniu. Myśl troche bo takie zdanka typu pojecie niepoprawne to jest jak nabieranie wody w usta żeby się wywinąć przed problemem.

tommy napisał(a):
Dopoki jednoznacznie nie udowodnisz istnienia Boga to zalozenie jest nic nie warte.

Ale ja zakładam istnienie Boga jako nauki, więc nie musze udowadniać istnienia Boga bo Bogiem jest nauka.

Wt lip 17, 2007 15:15

Istotą o mniej rozwiniętym mózgu. :)

Do całej reszty, wybacz, ale nie chce mi się odnosić, myślę, że znajdzie się ktoś bardziej wytrwały w wytykaniu Ci blędów w myśleniu. ;)

Wt lip 17, 2007 15:22

Organizmem zywym?

Do czego dazysz?

Pepe napisał(a):
Nauka nie daje szans na poznanie świata w sposób obiektywny. Nauką możesz poznawać tylko wewnętrznie.

A co daje szanse? Prosze, popisz sie. Daj mi inne sprawdzalne zrodlo wiedzy.

Pepe napisał(a):
Nie w takim samym stopniu.

Do prawd naukowych dochodzi sie w taki sam sposob w jaki dochodzi sie do stwierdzenia, ze slonce ma wyzsza temperature od ziemii. Naprawde nie ma zadnej roznicy. Nauka po prostu bada wszechswiat i wyciaga na podstawie tych badan i eksperymentow pewne wnioski.

Pepe napisał(a):
A nie słyszałes że wiara czyni cuda.
No i co z tego że wszystko opiera się na nauce skoro nie wiecie na czym się opiera nauka.

Nauka opiera sie na metodzie naukowej. :whoeva:

Jak wiara czyni cuda to prosze. Pokaz. Udowodnij to stwierdzenie. Uwierz w cos i uczyn cud.

Pepe napisał(a):
Dla Ciebie to chyba wszystko jest niepoprawne. Doucz sie lepiej.

Z nas dwoch to ja jestem osoba ktora ma mniej do douczenia sie w tej kwestii.

Pepe napisał(a):
Jeżeli zakładasz że pojecia "granica" czy "na zewnatrz" są niepoprawne to tym samym zakładasz że czasoprzestrzeń jest absolutem i nie ma mowy o jakimkolwiek rozrzerzaniu.

Wzdech. Polecam "Krotka Historie Czasu" Hawkinga na zapoznanie sie z podstawowymi pojeciami w nauce. Nie jestem pewny czy akurat sa tam zawarte informacje o rozszerzaniu sie wszechswiata - ale przyda sie.

Postaram sie raz jeszcze wytlumaczyc. Czasoprzestrzen jest pojeciem scisle zwiazanym z naszym wszechswiatem. To parametr ktory je definiuje. Poza wszechswiatem te pojecia nie istnieja, bo sa to parametry ktore opisuja wszechswiat. Lapiesz?

Granica nie istnieje gdyz w gruncie rzeczy na "brzegu" wszechswiata jest zakrzywienie czasoprzestrzeni. Jesli wszechswiat by sie nie rozszerzal i bys dosc dlugo patrzal sie w niebo to w koncu zobaczylbys tyl wlasnej glowy. Lapiesz?

Pepe napisał(a):
Myśl troche bo takie zdanka typu pojecie niepoprawne to jest jak nabieranie wody w usta żeby się wywinąć przed problemem.

Wybacz, znacznie wiecej mozna sie nauczyc z stwierdzenia, ze czas i przestrzen sie nie aplikuja poza naszym wszechswiatem niz z stwierdzenia "To Bog!!!!!!111". Moje stwierdzenie przynajmniej cos tlumaczy - czas i przestrzen sa parametrami opisujacymi nasz wszechswiat, wiec sa niepoprawnymi pojeciami poza nim. Twoje? Nic.

Wt lip 17, 2007 15:37
Cytuj:

Istotą o mniej rozwiniętym mózgu. :)

Do całej reszty, wybacz, ale nie chce mi się odnosić, myślę, że znajdzie się ktoś bardziej wytrwały w wytykaniu Ci blędów w myśleniu. ;)

Ty sie lepiej nie wtracaj tu i nie rób błednego koła z moich pytań. Jeżeli zadaje pytanie kim jest człowiek odpowiadacie że zwierzakiem z bardziej rozwiniętym mózgiem. Jak się pytam kim jest zwierzak to mówicie że człowiekiem o mnie rozwiniętym mózgu. To wtakim razie się pytam kim jest człowiek i zwierze? Czym jest błedne koło? Kapujecie?

Wt lip 17, 2007 15:41

To wtakim razie się pytam kim jest człowiek i zwierze?

Czym jest bóg?

gg 3287237

Wt lip 17, 2007 18:31
Cytuj:
To wtakim razie się pytam kim jest człowiek i zwierze?

Czym jest bóg?

Bóg jest wszystkim , absolutem, nicością z której powstają wszystkie kombinacje, nie ma początku i nie ma końca, jest pierwszym słowem które istnieje od zawsze i na zawsze.

Wt lip 17, 2007 18:42
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 23  Następna strona