Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 10:41

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Jak rozmawiać z ateistą 
Autor Wiadomość

Cytuj:
Dzięki temu zdaniu wiele zrozumiałem

Cieszę się . Wzajemne zrozumienie po podstawa pokojowej egzystencji .

Cytuj:
Zawiadom prokuraturę

Raczej Trybunał Stanu - Suchocka zawierała konkordat nie mając już prerogatywy do takiego postępowania .
Kolejne rzady zaś uznają , tę szkodliwą dla naszego Pańswa umowę .

W końcu czegóż się nie robi by zdobyć poparcie tej 90 % większości .

Cytuj:
Nie podoba ci się, dąż do zmiany prawa

Dąże . Prawo jest stanowione przez posłów , posłowie są stanowieni przez wyborców , będących także użytkownikami tego forum .
By uzyskać jakąkolwiek trwałą zmianę , trzeba przekonywac zwykłych ludzi , by już nigdy więcej nie powierzali władzy osobnikom Giertychopodobnym .

Cytuj:
Buttiglione (tak to chyba brzmiało) jest najlepszym przykładem

Niewiem gdzie leży Buttglione , na miejscu zaś mam państwo wyznaniowe jakim jest Polska .

Cytuj:
pisanie o "urojeniach" zakłada, że kierują Tobą emocje a nie racjonalne naukowe podejście.

Nie jestem naukowcem .
Może i kierują mną emocje [ a nawet z całą pewnością - w końcu jestem człowiekiem :-) ] , racjonalna nauka traktuje teologie właśnie w kategoriach socjologiczno - antropologicznych , ewentualnie psychiatryczno - psychologicznych .
Czyli mówiąc bardziej zrozumiale - jako wynik pracy naszych umysłow .
W dodatku jest to wynik pracy naszych umysłów nie znajdujący potwierdzenia w otaczającym nas świecie - zasługuje więc na miano urojenia .

Cytuj:
Budować nie wolno?

Ależ wolno ! Tylko dlaczego za moje pieniądze , skoro ja sobie nie życze ?

Niemam nic przeciwko budowie metra , bo na tym polega idea państwa , na wzajemnej pomocy . Dziś ja pomogę zbudować metro Warszawiakom , jutro oni pogą zbudować most , albo oczyszczalnie ścieków u mnie .

Nie zamierzam jednak pomagać w bezproduktywnym traceniu pieniędzy [ będących badź co bądź przelicznikiem ludzkiego życia ] na głupoty typu świątyń , czy pomników , albo organizacje szamańskich tańców plemiennych .

Różnica między metrem a świątynią jest taka , że merro służy konkretnemu i uzasadnionemu celowi [ transportowi obywateli Polski w obrębie aglomeracji Warszawa ] .
Świątynia służy zaś jedynie dojeniu kasy z obywateli Polski przez obce mocarstwo .

Cytuj:
o kim mówisz ?

O najbliższych mi katolikach .

Cytuj:
Proszę o jeden przykład.

Weźmy sobie hociaż sławną teorie hiperstrun . Opisuje to co obserwujemy , łącząc to w użyteczny i spójny model myślowy .

Nie wynikają z niej jednak sprzeczne z obserwacjami teologiczne idiotyzmy typu :
- żekoma szkodliwość prezerwatyw
- nakaz uporczywej terapii chorych, wbrew ich woli.
- stawianie życia potencjalnego człowieka ponad już istniejącym.
- szkodliwość homoseksualizmu
itp.

Cytuj:
I czekam niecierpliwie na te fakty, któer obalają religię katolicką (a może i istnienie Boga).

Obala ją zarówno logika [ alogiczność ideii boga ] jak i obserwacje otaczającego nas świata [ cudów niema ] .

viewtopic.php?t=12222&start=450

Cytuj:
Proszę o dowód, że świat nie jest taki jak przedstawiono w filmie "Matrix" , czyli nie jest projekcją umysłów podłączonych do jednego wielkiego systemu.

Niema i nie musi być . Powyższy link wyjaśnia dlaczego .

Cytuj:
Chciałbym jednakowoz zwrócić uwagę, ze nie ma naukowego uzasadnienia etyki i moralności, a zatem kierujący się nimi ateista sprzeniewierza się własnym poglądom.

Jak to niema ? Proponuje lektóre " Bóg urojony " Dawkinsa .
Zresztą bez tej lektóry nie trudno zauważyć , że Etyka i moralność była dawno przed twoją religią , równolegle z nią w różnych postaciach i bez niej [ jak i jakiejkolwiek innej religii - choćby na moim przykładzie ] .

Pozdrawiam .

Cz lip 19, 2007 11:58

Widzę, że wątek w tempie ekspresowym zmienił się we wzajemną przepychankę, oderwaną od założonego tematu. Dlatego go zamykam

Cz lip 19, 2007 12:10
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2