Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 10:04

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Następna strona
 (Nie)wiedza Boga ? 
Autor Wiadomość

Tak, Biblia ma swoje konkretne przeznaczenie, choć z ludzkiego punktu widzenia są to też księgi historyczne. O ile wszystko w niej zawarte dotyczy Boga, zbawienia, wiary i wszelkie odnośniki "przyrodnicze" są tam tylko przy okazji jako pomoc, to historia jest tam wszechobecna i istotna również z punktu widzenia wiary.

Śr lut 07, 2007 23:45
Twierdzenie o bezbłędności Pisma Świętego odnosi się do tego, że przekazuje Prawdę dotyczącą zbawienia.

Twierdzenie, ze cos jest bezbledne, a twierdzenie, ze cos jest bezbledne w danej dziedzinie to dwa znacznie rozniace sie twierdzenia.

Cz lut 08, 2007 0:02

o historia jest tam wszechobecna i istotna również z punktu widzenia wiary.

w tej historii jest dużo błędów,półprawd czy wręcz kłamstw Biblia nie jest wiarygodnym źródłem historycznym.[/list]

Cz lut 08, 2007 0:26

Biblia jest źródłem historycznym tylko trzeba umijętnie z tego źródła korzystać, oddzielić prawde od nieprawdy.

Cz lut 08, 2007 0:33

Twierdzenie, ze cos jest bezbledne, a twierdzenie, ze cos jest bezbledne w danej dziedzinie to dwa znacznie rozniace sie twierdzenia.

Dlatego właśnie, żeby nie było porozumień objaśniłem Ci co kryje się pod hasłem bezbłędności pisma świętego.

Jeśli zaś chodzi o Biblię jako źródło historyczne to faktycznie znajdują się tam wątki i treści mówiące o historii i są one ciekawym materiałem źródłowym. Jednak mimo to należy do nich podchodzić z dystansem jak chyba do wszystkich materiałów źródłowych.

Cz lut 08, 2007 13:34

Jednak Biblia jest dosyć wiarygodnym źródłem historycznym i archeologicznym, nie mniej niż inne tego dzieła z tamtej epoki
Dość wspomnieć że wiele wykopalisk archeologicznych zopstało odnalezionych tylko na podstawie Biblii

Pt lut 09, 2007 9:11

Oczywiście zależy co rozumieć przez "wiarygodne" autorzy Biblii czerpali inspiracje z otaczającej ich rzeczywistości oczywiście odpowiednio ubarwiając pewnie spora część to spisane podania ludowe, legendy w których jest jakieś ziarno prawdy ale trzeba do tego podchodzić z dużym dystansem szczególnie gdy chodzi o szczegóły...

Pt lut 09, 2007 10:30

Wiarygodne to znaczy że przy jej pomocy i nie tylko, można odtwarzać przeszłość, co się właśnie czyni. Jak napisał Kamyk inne dokumenty historyczne z tamtej epoki nie są wcale jakoś szczególnie bardziej wiarygodne, ale również na ich podstawie skutecznie odtwarza się przeszłość. A takie podważanie że są legendy, podania ludowe... Historycy z Biblii korzystają jak już pisałem umiejętnie. Biblia jest źródłem historycznym podobnie jak inne tego typu źródła i nie ma co pisac że jest niewiarygodna, skoro wszystko wskazuje na to że w określonym zakresie jest wiarygodna i bardzo pomocna.

Pt lut 09, 2007 22:32

Pt lut 16, 2007 18:20

To nie jest naciąganie, to są fakty, czyste fakty. Nic ponadto.
Albo ktoś je przyjmie do wiadomości, ale będzie odrzucał, bo mu np. nie pasują do stereotypowego obrazu Kościoła i chrześcijaństwa

Pt lut 16, 2007 21:33

Pt lut 16, 2007 22:59

Ja sam się nad tym zastanawiałem swego czasu, ale wytłumaczyłem to sobie tak: Ci ludzie nie wiedzieli, że nietoperze to nie są ptaki. Nie mieli takiego pojęcia o świecie jak my. Bóg przemawiał do nich tak, aby go rozumieli.

Cz lip 19, 2007 14:21

Ja sam się nad tym zastanawiałem swego czasu, ale wytłumaczyłem to sobie tak: Ci ludzie nie wiedzieli, że nietoperze to nie są ptaki. Nie mieli takiego pojęcia o świecie jak my. Bóg przemawiał do nich tak, aby go rozumieli.

Ale przecież Bóg nie przemawiał wtedy tylko do tamtych ludzi ale do ludzi wszystkich czasów...

Cz lip 19, 2007 15:47

Oto fragment z Ksiegi Kaplanskiej 11,13.19:
(13)Sposrod PTAKOW bedziecie mieli w obrzydzeniu i nie bedziecie ich jedli,bo sa obrzydliwoscia,nastepujace: orzel,sep czarny,orzel morski,
(19)bocian,wszelkie gatunki czapli,dudek i NIETOPERZ.

Spotykam sie z zarzutami dotyczacymi smiesznosci Boga i Jego niewiedzy ze wzgledu na zaliczenie owego nietoperza(ssaka) do ptakow (czasami sie tez zastanawiam skad niektorzy potrafia znalezc ni stad ni zowad takie malo znane ,acz kontrowersyjne fragmenty ) Przeciez Bog musial mowic do czlowieka poprzez znane czlowiekowi pojecia. stad jesli czlowiek uwazal nietoperza za ptaka,to Bog musial sie do tego dostosowac poprzez niedoskonale z dzisiejszego punktu widzenia okreslenia. Jak to jeszcze mozna wytlumaczyc?
Z gory dziekuje za wyjasnienia

Aga ten nietoperz i inne śmiszne rzeczy w Bibli to dówód na to ,że Biblia jest dziełem człowieka .

Cz lip 19, 2007 16:16

Bo Biblia jest dziełem człowieka, ktoś uważa inaczej?
To jest też dowód na to, że powstała w konkretnej kulturze, więc musi również wyrażać tamtą kulturę

Mam dziwne wrażenie, że ateiści upierają się przy wersji, że Bóg Biblię zesłał chyba z nieba...

Cz lip 19, 2007 21:42
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Następna strona