Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 06, 2025 12:01

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23
 PRAWDOPODOBIEŃSTWO ISTNIENIA BOGA 
Autor Wiadomość

Nie wiem na ile dyskusja o czasie jest związana z tematem prawdopodobieństwa istnienia Boga, niemniej czas już się przewijał w innych dyskusjach. Tutaj proszę wrócić do właściwego tematu

So lip 21, 2007 13:59

I analogicznie, Mamy jednego osobnika np człowieka, posługuje się stałą jednostką pomiaru np. lata ziemskie. I ! mamy dwa identyczne mierzone obiekty np dwa króliki. (które się starzeją). Jeden z królików mieszka w klatce na ziemi, a drugi w klatce wystrzelonej z prędkością światła w przestrzeń kosmiczną. To dla tego jednego osobnika (człowieka) czas życia jednego królika będzie krótki, a czas życia drugiego długi. Po prostu wartość mierzona znalazła się w różnych warunkach. (podobnie jak kostka lodu w piecu i w lodówce).
W jednym miejscu popełniasz błąd ,chętnie Ci to wyjasnie ,ale w temacie Przyczynowość i czas ,bo ten temat zarezerwowany jest dla Prawdopodobieństwa...

So lip 21, 2007 15:11

Ale przed WW też był czas gdzie nie było czasu. Kapujesz? to jest jedno i to samo.
Pepe interesujące jest to co mówisz ,lecz nie bardzo to rozumiem ,czy mógłbys mi to lepeij wyjasnić ,ale w temacie Przyczynowość i czas ,bo tutaj moderator zabrania?

So lip 21, 2007 15:44

Skoro o czasie mowa... Jeśli podróż wstecz w czasie jest możliwa (zdania podzielone), to niewiara w "SuperByt", jest pomyłką. Superbytem będzie Ai, którego stworzenie (jeśli Bóg nie ingerował w stworznie człowieka) to kwestia czasu. Mówiąc krótko. Ai cofa się w czasie i jest naszym Bogiem. Jedyną słąbą stroną tej wizji (i jednocześnie ostoją ateizmu) jest brak wiarygodnych dowodów na podróże w czasie (wtecz). A teraz główkować 8) .

So lip 21, 2007 20:00
Skoro o czasie mowa... Jeśli podróż wstecz w czasie jest możliwa (zdania podzielone), to niewiara w "SuperByt", jest pomyłką. Superbytem będzie Ai, którego stworzenie (jeśli Bóg nie ingerował w stworznie człowieka) to kwestia czasu. Mówiąc krótko. Ai cofa się w czasie i jest naszym Bogiem. Jedyną słąbą stroną tej wizji (i jednocześnie ostoją ateizmu) jest brak wiarygodnych dowodów na podróże w czasie (wtecz). A teraz główkować 8) .

Bierzesz za Boga coś co będzie stworzone przez człowieka? Dobre. Wydaje mi się że skutek nie może wyprzedzać przyczynę. To by było nie logiczne, ale gdzie tu logika jest...

So lip 21, 2007 20:25

Pepe, siła twoich argumentów podważających moją teorię była porażająca. Wysil się bardziej. Jak napisałam wcześniej, jest to teoria jedynie dla ateistów, bo ja znajduje w człowieku czynnik boski, którego nie da się odwzorować programem.

So lip 21, 2007 22:07

Hmm ,jednak ciekawą rzeczą jest ,że możemy sprawdzić czy np. Jezus niósł krzyż i choć nie będzie to podróż w czasie ,a w przestrzeni to jednak moglibysmy z kosmosu spojżeć na ziemie z odległości 2000 lat świetlnych i sprawdzić czy Jezus niósł krzyż tak jak to pisze ,jak odlecimy jeszcze dalej to będziemy mogli sprawdzic czy Mojżesz rozstaspił morze itd.

So lip 21, 2007 22:21

Prawdę mówisz, a raczej prawda zapisana jest w świetle.

So lip 21, 2007 22:24

Oby tego światła nie zasmakował pepe ,bo znowu znajdzie pożywke na istnienie Boga :biggrin:

So lip 21, 2007 22:29
KamiZelka napisał(a):
Oby tego światła nie zasmakował pepe ,bo znowu znajdzie pożywke na istnienie Boga :biggrin:

Ja te światło już zasmakowałem w momencie narodzin.
A Ty coś taki niedowiarek, boisz sie Boga czy co? Bóg to nie zły czarodziej to normalna rzecz. :D

So lip 21, 2007 22:59
Pepe, siła twoich argumentów podważających moją teorię była porażająca. Wysil się bardziej. Jak napisałam wcześniej, jest to teoria jedynie dla ateistów, bo ja znajduje w człowieku czynnik boski, którego nie da się odwzorować programem.

Ta teoria to nawet dla ateistów się nie nadaje. ;) Nie wiem dlaczego sądzisz że sztuczne AI nie może odwzorować człowieka. Kto wie do czego zdolna będzie w przyszłości nauka. Czynnik boski to ja znajduje nie tylko w człowieku ale także we wszystkim co istnieje.

So lip 21, 2007 23:10

Prosiłem o powrót do tematu. W wyniku zignorowania mojej prośby, zamykam temat na jakiś czas, żeby dać wam czas do namysłu nad właściwym tematem

N lip 22, 2007 12:17
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23