Co mam czynić, aby osiągnąć życie wieczne?...
| Autor |
Wiadomość |
|
entity
|
spoko napisał(a): Cytuj: nsynuujesz tu, że obojętne czy Bóg jest to należy go szukać, a kto zamiast tego kwestionuje sens upierania się przy tym (bo nie ma dowodu), ten jest "leniwym hipokryta", który się jeszcze usprawiedliwia. .. tak taka jest wlasnie moja opinia i wcale jej tobie nie narzucam mozesz najwyzej powiedziec :"a ja sie z toba nie zgadzam bo..".. zastapil bym jedynie slowo "nalezy" na "uczciwym byloby" ciekawe, czyli jak ktoś szuka Boga, to jest ok, a jak szuka czegoś innego, to już nie bo "tak jest moja opinia"... weź się nie tłumacz już, bo ci to nie wychodzi spoko napisał(a): Cytuj: nie widzę innego wyjścia jak uznać to za kwestionowania czyichś uzasadnionych wyborów okraszone pejoratywnym ocenianiem ...oczywiscie ze kwestionuje zdanie z ktorym sie nie zgadzam przeciez to naturalne.. a ze wyczowasz pejoratywnuy muj stosunek to tez slusznie.. kwestionowanie opinii to nie to samo co nieuzasadnione kwestionowanie wolności wyboru, a przecież nie wiesz nawet czy ktoś wcześniej nie próbował zadośćuczynić kaprysom teistów spoko napisał(a): zreszta dziwi mnie ten przytyk przeciez napisales: Cytuj: uważam, że zostałeś zdemoralizowany jak cała ta instytucja przyznasz ze powialo chlodem:] tak miało być, prosto w oczy, a nie do jak rasowy indoktrynator - do gawiedzi spoko napisał(a): Cytuj: dwie, prawda właściwa, oraz tzw prawda objawiona .. to ciekawe wyjasnij mi tobo myslalem ze prawda jest jedna.. wlasciwie to ten podzial mozna by dalej rozwinac na : "prawda polityczna" "medialna" .. itd tylko wtedy to slowo stracilo by swoje znaczenie
nie ma potrzeby dzielić, to jest to samo zjawisko "prawdy objawionej", a czy ją głosi akurat jakiś kościół, partia, czy media, to jest kwestia drugorzędna
Katolicyzm to ideologia totalitarna.
|
| So lip 21, 2007 22:14 |
|
|
|
 |
|
WIST
|
Może taka odpowiedz już padła, także niech nikt nie ma mi tego za złe, bo tak ja widze sprawe. Jezus odpowiada dość jasno, aby przestrzegać przykazań. Jednak to o co pytała osoba zakładająca temat może wydać się radykalne. Ja bym to opisał tak: Jezus i młodzieniec prowadzą dialog, zatem słowa Jezusa, wedle ich treści, są skierowane bezpośredenio do młodzieńca, nie koniecznie do całej ludzkości. Młodzieniec ma się wyzbyć wszystkiego co ma, a taka odpowiedz wirpawia go w smutek. Jak wiadac Jezus trafnie wskazał na to, co dla młodzieńca miało znaczenie i co było dla niego trudne - wyzbycie się tego co ma. Dla każdego z nas słowa Jezusa winny być poddane przemyśleniu, nie ślepej realizacji co do litery. My wszyscy mamy się wyzbyć nie majątku, tylko tego co jest nam najtrudniej się wyzbyć: sławy, życia na pokaz, pychy, oraz również pieniędzy itp. czyli dla każdego indywidualnie - wszystkiego tego co przeszkadza nam w wejściu do Nieba. Dla jednego pieniądz stanowi zbyt wielką wartość, dla innego bycie popularnym i podziawianym. Mamy żyć wedle ducha, nie wedle ciała i jeśli praca i to co mamy nam w tym nie przeszkadza, to wątpie aby Jezus chciał abyśmy się tego pozbywali.
|
| So lip 21, 2007 23:14 |
|
 |
|
spoko
|
Cytuj: ciekawe, czyli jak ktoś szuka Boga, to jest ok ..nieprawda.. jesli ktos szuka boga to jest ok bo jesli by nie szukal to nie moze stawiac zarzutow tym ktorzy gdziekolwiek go znalezli bo to jest ze strony takiej osoby nieuczciwe.... Cytuj: a jak szuka czegoś innego, to już nie bo "tak jest moja opinia"... .. poraz kolejny przypisujesz mi slowa ktorych nigdy nie wypowiedzialem Cytuj: kwestionowanie opinii to nie to samo co nieuzasadnione kwestionowanie wolności wyboru, a przecież nie wiesz nawet czy ktoś wcześniej nie próbował zadośćuczynić kaprysom teistów ..iznowu: nigdy nie kwestionowalem wolnosci wyboru!!.. mozesz wybierac co chcesz i ja cie nie przymuszam do zmiany zdania na moje tylko przedstawiam tobie swoj punkt widzenia i konfrontuje go z m.in. twoim Cytuj: zreszta dziwi mnie ten przytyk przeciez napisales: Cytat: uważam, że zostałeś zdemoralizowany jak cała ta instytucja
przyznasz ze powialo chlodem:]
tak miało być, prosto w oczy, a nie do jak rasowy indoktrynator - do gawiedzi
..entity.. twoj przytyk jest wyraznie skierowany do mnie jak i calej instytucji.. czyli do gawiedzi!!! nie wiem skad u ciebie taka bojowa postawa bo wcale nie stoje po drugiej stronie barykady.. cowiecej uwazam ze katolicyzm to nie jest religia prawdziwa i nie ma sensu dalej toczyc tej pyskowki bo nie o to mi chodzi i nie ma sensu zmuszac moderatora do blokowania tego tematu
_________________ "2 taterników w pełnym stroju alpinisty.."
|
| N lip 22, 2007 12:31 |
|
|
|
 |
|
spoko
|
ups.. tam gdzie napisalem "nieprawda" powinno byc "prawda" :]
|
| N lip 22, 2007 12:33 |
|
 |
|
entity
|
moim zdaniem jest dogłębnie przekonany, że spełnienie jego zachcianki jest nierealne, stąd wynika że prowokuje, DLACZEGO zarzucać mu akurat lenistwo? zapewne PO COŚ - żeby zakwestionować zasadność jego agresji. poza tym... nieobecnych nie oskarżaj, bo się nie mają jak bronić, nie wrzucaj do jednego worka (nie ma uzasadnienia), nie przyrównuj gawiedzi do indoktrynerów, bo to zupełnie co innego - gawiedź można obrócić przeciwko komuś, a takich najwyżej przeciwko sobie. to by chyba było na tyle, bo mnie temat wątku nie interesuje, papa
|
| N lip 22, 2007 18:46 |
|
|
|
 |
|
sp
|
_Big_Mac_ napisał(a): Czyli Bóg swoim wyznawcom da życie wieczne, a całej reszcie ludzkości nie, choćby i byli dobrzy, uczynni i uprzejmi. Dwie trzecie świata pójdzie w cholerę, bo nie wychwalali Jahwe i mało Go obchodzi, jak żyli, jakimi byli ludźmi?
Oczywiście dwie trzecie to wersja optymistyczna, która zakłada, że życie wieczne otrzyma każdy chrześcijanin. Jeśli uszczegółowimy, że mówimy o katolikach, to liczba potępionych wzrośnie drastycznie.
Jeśli taki ma być ten Twój Bóg, to ja wolę nie mieć z Nim nic wspólnego.
Dobry czlowiek to czlowiek ktory zachowiuje Św Przykazania - a Jesli ktos szuka Boga i Zachowuje Św Przykazania znajdzie Pana i bedzie mial Życie Wieczne
Ten kto nie szuka i nie zachowuje Św Przykazan sam sie potepia - bo przeciez ma wolna wole - sam decyduje - czy chce isc do piekla czy nie 
_________________ Jeśli Bóg z nami któż przeciwko nam ?
|
| Wt lip 24, 2007 12:54 |
|
 |
|
sp
|
spoko napisał(a): a z tym uogolnieniem ze zycie wieczne otrzymaja tylko katolicy to rozumiem ze to taka mala prowokacja z twojej strony:] [to dopiero bylby cyrk w raju]
Życie Wieczne beda miec tylko ci ktorzy Czerpią Miłosierdzie Boże z Najśw Sakramentów... o ile wiem protestanci nie uznają Św Sakramentów ... czy to ich przekresla ? chyba jednak nie - jesli beda Sprawiedliwi - beda Zachowywac Św Przykazania to osiagna Zbawienie 
_________________ Jeśli Bóg z nami któż przeciwko nam ?
|
| Wt lip 24, 2007 12:57 |
|
 |
|
spoko
|
Cytuj: Życie Wieczne beda miec tylko ci ktorzy Czerpią Miłosierdzie Boże z Najśw Sakramentów skad o tym wiesz? i co to konkretnie znaczy"czerpac milosierdzie z sakramentow"? zreszta w kolejnej czesci swojej wypowiedzi zaprzeczasz sam sobie: z jednej strony: Cytuj: Życie Wieczne beda miec tylko ci ktorzy Czerpią Miłosierdzie Boże z Najśw Sakramentów a dalej piszesz: Cytuj: o ile wiem protestanci nie uznają Św Sakramentów ... czy to ich przekresla ? chyba jednak nie
to jak w koncu jest?
|
| Wt lip 24, 2007 16:42 |
|
 |
|
CHRIS.SR
|
Skoro do nieba mają iśc tylko ci doskonali, co w ogóle nie grzeszą to w takim razie po co istnieje spowiedź 
_________________ Abstrakcyjnej prawdy nie ma. Prawda jest zawsze konkretna.
Włodzimierz Lenin
|
| Cz lip 26, 2007 16:38 |
|
|
|