|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
Czy Bóg chce naszego uwielbienia ?
| Autor |
Wiadomość |
|
jetsam
|
 Czy Bóg chce naszego uwielbienia ?
Jak nazwalibyście bardzo mądrego i potężnego człowieka, ktory ufundował ośrodek dla niedorozwiniętych dzieci i faworyzuje tylko te, które mu się podlizują?
|
| Pt lip 20, 2007 12:26 |
|
|
|
 |
|
Krieger
|
Byłby to taki sam filantrop jak ten z przypowieści o bogaczu i dawaniu jałmużny.
|
| Pt lip 20, 2007 12:28 |
|
 |
|
jetsam
|
Następnie ten człowiek pomyślał:dobrze by było przebrać się za jednego z podopiecznych i dać się im zatłuc. Będzie to coś w rodzaju dobrej nowiny i nowego przymierza-ucieszył się i plan wykonał.
|
| Pt lip 20, 2007 12:31 |
|
|
|
 |
|
neutron NWO
|
ale zatłukł sąsiada z naprzeciwka, bo po co sam ma tracić życie.
_________________ W końcu dotrze do ciebie, że to ty jesteś problemem.
|
| Wt lip 24, 2007 10:25 |
|
 |
|
goostaf
|
 Re: Czy Bóg chce naszego uwielbienia ?
jetsam napisał(a): Jak nazwalibyście bardzo mądrego i potężnego człowieka, ktory ufundował ośrodek dla niedorozwiniętych dzieci i faworyzuje tylko te, które mu się podlizują?
Na pewno nie nazwałbym tego bardzo mądrego człowieka bardzo mądrym.
Jeśli ma to być figura Boga, to jakoś nie zauważyłem żeby faworyzował tych, co się mu podlizują.
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
| Wt lip 24, 2007 11:32 |
|
|
|
 |
|
Paschalis
|
jetsam napisał(a): Czy Bóg chce naszego uwielbienia ? jetsam napisał(a): Jak nazwalibyście bardzo mądrego i potężnego człowieka, ktory ufundował ośrodek dla niedorozwiniętych dzieci i faworyzuje tylko te, które mu się podlizują?
Bóg to istota doskonała i wszechwiedząca. Tylko on wie w pełni co jest najlepsze dla ludzi, których zresztą sam stworzył. Dlatego nic dziwnego, że uważa dążenie do Absolutu i ideału (które on ucieleśnia) jest najlepszą drogą dla człowieka. Dlatego zrównywanie kultu Boga z kultem jakiegoś potężnego i mądrego człowieka jest nielogiczne. Co do "podlizywania" to warto zerknąć na ten fragment by poznać stanowisko Boga ws lizusostwa:
Nie każdy, który Mi mówi: "Panie, Panie!", wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie. 22 Wielu powie Mi w owym dniu: "Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia, i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia?" 23 Wtedy oświadczę im: "Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!" (Mt 7, 21-23)
_________________ www.onephoto.net
|
| Wt lip 24, 2007 12:30 |
|
 |
|
tommy
|
Paschalis napisał(a): Bóg to istota doskonała i wszechwiedząca. Tylko on wie w pełni co jest najlepsze dla ludzi, których zresztą sam stworzył. Dlatego nic dziwnego, że uważa dążenie do Absolutu i ideału (które on ucieleśnia) jest najlepszą drogą dla człowieka. Hm wiesz to mi przypomina bardziej buddyzm gdzie zamiast Buddy jako wzorca mamy Boga, anizeli typowe chrzescijanstwo.  Jakbym na to nie patrzyl to drastyczna wiekszosc chrzescijan bedzie sie opowiadac za kultem i czczeniem Boga. Czy uznajesz, ze te elementy chrzescijanstwa sa zbedne? Czy moze zle Cie rozumiem? Paschalis napisał(a): Dlatego zrównywanie kultu Boga z kultem jakiegoś potężnego i mądrego człowieka jest nielogiczne. Co do "podlizywania" to warto zerknąć na ten fragment by poznać stanowisko Boga ws lizusostwa:
Podlizywanie sie to zbyt ludzka koncepcja aby przyrownac ja do Boga-stworzyciela. Bostwo w religii sie czci a nie "podlizuje" sie takowemu. Zly dobor slow.
|
| Wt lip 24, 2007 12:43 |
|
 |
|
jetsam
|
Pytania tylko do wierzących w Jezusa-Boga:
Z jakich pobudek ktoś doskonały może stworzyć coś podobnego do siebie, ale gorszego, coś co cierpi i ma tego świadomość?
Czy przekonanie człowieka, że Bóg go stworzył na swoje podobieństwo nie jest najbardziej egocentrycznym, antropocentrycznym , pełnym pychy przekonaniem? A może Bóg stworzył gwiazdy na swe podobieństwo?Albo aksolotle?
Stworzyciel przyszedł do nich a oni go zabili. Wniosek:zabij swego Boga, potem się do niego módl a wszystko będzie OK. Czy nie uważacie, że to jedna z najbardziej ekscentrycznych religii?[/b]
|
| Wt lip 24, 2007 13:52 |
|
 |
|
entity
|
stworzyli go na swoje miarę, na miarę swoich pragnień... by uwodzić, by upokarzać... te sny o potędze...
|
| Wt lip 24, 2007 15:16 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Bardzo proszę o zachowanie kultury w swoich wypowiedziach.
|
| Wt lip 24, 2007 16:51 |
|
 |
|
Użyszkodnik
|
Cytuj: Czy przekonanie człowieka, że Bóg go stworzył na swoje podobieństwo nie jest najbardziej egocentrycznym, antropocentrycznym , pełnym pychy przekonaniem?
Jest. Bo to nie Bóg stworzył człowieka na swoje podobieństwo, a człowiek nadał swoje cechy Bogu.
|
| Cz lip 26, 2007 0:34 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
|