Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 9:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 450 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 30  Następna strona
 Dlaczego faceci lubią piwo? 
Autor Wiadomość

Kobiety w ciązy nie powinny w ogóle pić alkoholu, o ile wiem to nie wiadomo jaka ilość alkoholu, i na jakim 'etapie' ciąży - może zaszkodzić maluszkowi...

Wt lip 31, 2007 9:44
Hmm nie do końca... pamiętam, że piwo palone, np Guiness był swego czasu zalecany kobietom w ciąży.

Poza tym nie jest tak, że każdy gram alkoholu spożyty przez kobietę, trafia do "malucha".

Crosis

Wt lip 31, 2007 9:58
Kiedyś to zalecano różne rzeczy- na przykład wkładanie do pieca na dwie zdrowaśki :D

Kto zalecał spożywanie piwa w ciąży?? Moze producent piwa odpowiednio "lobbował" gdzie trzeba...

Wt lip 31, 2007 10:07
Nie do końca Teresse - piwo palone, czyli produkowane ze spalonego jęczmienia zawiera strasznie dużo mikro i makroelementów w zestawie bardzo łatwo przyswajalnym przez organizm... a pojęcie lobbowania nie było wtedy jeszcze znane.

Poza tym, tak jak mówię - nie jest tak, że każda ilość alkloholu spożyta przez kobietę w ciąży trafia do maleństwa. Stąd też np kobiety we francji pijają wino.

Crosis

Wt lip 31, 2007 10:17
Moderator

Cóż, jednym z rozdziałów mojej pracy magisterskiej była tematyka konsekwencji zdrowotnych dzieci alkoholików. Naczytałam się o tym dużo, włącznie z różnymi wynikami badań i nigdy nie powiem, że kobiecie w ciąży wolno pić alkohol w jakichkolwiek ilościach! Mój lekarz prowadzący ciążę też nigdy tego nie powie.
A witaminy i mikroelementy można przyswajać w o wiele inny, lepszy sposób.

Wiem jednak, że są ludzie, którzy twierdzą inaczej. Mojej koleżance, która w ciąży miała wielką ochotę na piwo i poszła z zapytaniem co z tym zrobić, lekarz powiedział: "Oczywiście, że trzeba się napić. Organizm matki najlepiej rozpoznaje, czego jej trzeba" :shock:
Inny zalecał picie czerwonego wina na ciśnienie. Zatrważające.

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Wt lip 31, 2007 11:59
Może inaczej - nie przesadzając. Lampka wina raz na miesiąc w czasie ciąży to jeszcze ani alkoholizm, ani jakieś szczególne picie...

Wiem, że mojej kuzynce lekarz w pewnym okresie ciąży zalecił szklankę słabego piwa raz na tydzień (czyli jakieś 0,2 l). Miało to jakiś związek z uciskiem na narządy wewnętrzne i moczem - nie wiem, lekarzem nie jestem, ale chodziło o to, że lepsza była ta szklaneczka piwa niż jakieś leki, które mogłyby dziecku jeszcze bardziej zagrozić.

Crosis

Wt lip 31, 2007 12:14

wszystko zależy od człowieka, ile zniesie,jak się czuje, czy zdrowie mu pozwala na picie jakiejś ilości piwa, wina, wódki, rumu czy koniaku, czy jakichś tam innych specjałów ;)
Osobiście nic nie mam do alkoholu. Praktycznie na każdej imprezie na jakiej jestem leją się procenty, ale nikt nie leży pod drzwiami, czy pod stołem i nie śpiewa "Jeszcze jednen i jeszcze raz...".

Co do alkoholu w czasie ciązy, to zdania nie mam. To zalezy od stanu zdrowia kobiety i zaleceń lekarza, i w ogóle od tysięcy innych szczególików... Jedne mogą, inne nie mogą, reszta nie powinna... No i co?

Lampka wina do obiadu nie jest zła ;)

Wt lip 31, 2007 12:41

Aleś dał dowód, Crosis :> To, że coś zostało użyte jako lekarstwo i to w charakterze mniejszego zła (bo tak wynika z Twojego posta), nie znaczy, że zażywanie tego w przypadku bycia zdrowym jest ok.

Wt lip 31, 2007 12:41

Wyręcze moda, i przypomnę, że jest to wątek o piwie, a nie o tym co wolno w ciąży :wink:

Wt lip 31, 2007 13:02

a w umiarkowanych ilościach (bardzo bardzo umiarkowanych!) mogą je pić nawet kobiety w ciąży, żeby sobie uzupełnić braki witamin i minerałów.

A ja dziś widziałam na reklamie piwa napis
"nawet najmniejsza ilość piwa jest szkodliwa dla kobiet w ciąży"
czyli jednak jest szkodliwa.
baranek napisał(a):
I naprawdę b.rzadko zdarzają się sytuacje, żeby ktoś mnie namawiał do picia. Zazwyczaj krótkie " Nie, dziękuję. Nie piję." jest szanowane i nie wymaga dodatkowych wyjaśnień. Nie jestem też wyśmiewana czy traktowana inaczej przez osoby, które piją. :)

A właśnie widzę problem w tym, że to często istnieje nacisk ze strony towarzystwa, aby pić z nimi alkohol. Gdy się nie chce z nimi pić patrzą jak na kogoś dziwnego.
Tak okazjonalnie gdy są jakieś uroczystości czy w końcu wyciągną na piwo w wypiciu jednej lampki wina czy piwa nie ma nic złego.
Ale gdy towarzystwo chce wyciągnąć mnie na jakąś imprezę z góry zaznaczając że głównie spotykają się by chlać alkohol to mówię że nie lubię takich imprez i nie piję alkoholu wogóle dlatego cieszę się, że potrafię powiedzieć "nie"

Wt lip 31, 2007 17:00

"nawet najmniejsza ilość piwa jest szkodliwa dla kobiet w ciąży"
czyli jednak jest szkodliwa.

Napis ten brzmi "1/2 litra piwa zawiera 25g. czystego alkoholu etylowego. taka ilość jest niebezpieczna dla kierowców, i kobiet w ciąży

(Mniej więcej tak).

Wt lip 31, 2007 17:44

Ech, i po co czytałem ten wątek, taka mi ochota na zimne piwko przyszła, a nie mam :(

Najlepszy jest czarny Żywiec :D

Wt lip 31, 2007 19:01

A właśnie widzę problem w tym, że to często istnieje nacisk ze strony towarzystwa, aby pić z nimi alkohol. Gdy się nie chce z nimi pić patrzą jak na kogoś dziwnego.
Tak okazjonalnie gdy są jakieś uroczystości czy w końcu wyciągną na piwo w wypiciu jednej lampki wina czy piwa nie ma nic złego.
Ale gdy towarzystwo chce wyciągnąć mnie na jakąś imprezę z góry zaznaczając że głównie spotykają się by chlać alkohol to mówię że nie lubię takich imprez i nie piję alkoholu wogóle dlatego cieszę się, że potrafię powiedzieć "nie"

Ale to problem tkwi w mentalności tego konkretnego środowiska
Można pić i pić, kulturalnie bądź na umór

Wt lip 31, 2007 20:28
Już Ci pisałem akacjo, że masz bardzo dziwne towarzystwo....

Albo też specjalnie wybierasz z niego same negatywne przypadki.

Crosis

Śr sie 01, 2007 0:10

Akacjo, ja sam piwa nie piję, a nie pamiętam kiedy bym był jakoś silnie naciskany na imprezie, czy w knajpie, by się napić. Po prostu wszystko zależy od towarzystwa. Jedni piją by się upić, a inni po prostu dlatego bo lubią smak piwa. Nie można obu tych kategorii mieszać.

Śr sie 01, 2007 10:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 450 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 30  Następna strona