Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 2:41

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
 (Nie)wiedza Boga ? 
Autor Wiadomość

Czy możesz wykluczyć, że ta tak powszechna i przemożna potrzeba poszukiwania Boga jest podświadomą tęsknotą za Źródłem?

Źródłem jesteśmy my sami, nasze lęki i pragnienia szukamy ukojenia lęków, odpowiedzi na pytania, pomocy czasem nagrody potrzeba Boga to wytwór religii monoteistycznych w innych kulturach to potrzeba Bogów a w jeszcze innych zamiast Bogów są rytuały i oczywiście duchy bo najgorszy jest zawsze strach przed śmiercią...
Cytuj:
No: szympans wie, że istnieje coś innego, ale nie wie, że istnieje ktoś inny - to chyba troszkę tak jak noworodek , nie do końca ponoć jest dla niego jasne, gdzie kończy się on a zaczyna mama Uśmiech...

Możesz napisać o tym coś więcej ?

So sie 04, 2007 17:02

No: jeśli się zastanowisz co rozumiesz i czujesz myśląc „ JA” i spróbujesz to opisać (jest to, chyba każdy przyzna, trudne bo brak nam odpowiednio precyzyjnych słów) to będzie właśnie to czego szympans nigdy nie zrozumie ani nie poczuje :-)

So sie 04, 2007 18:46

Właśnie się zastanawiam i jakoś niczego szczególnego nie czuje szympans rozumie, że jest szympansem jak człowiek rozumie, że jest człowiekiem reszta to przeszłość i ewentualna przyszłość szympans żyje raczej teraźniejszością więc rzeczywiście szympans nigdy nie zrozumiałby naszych marzeń czy lęków które nie dotyczą nawet tego co będzie ale co tylko może a nawet nie może być ale to nie czyni go koniecznie gorszym raczej innym...

So sie 04, 2007 20:56

Inny_punkt_widzenia jak rozumiem tłumaczysz wszystko jedynie naukowym myśleniem i oczywiście sprawny mózg jest potrzebny aby wiedzieć pewne rzeczy i je analizować. Choć nie wiem jak funkcjonuje mózg niepełnosprawnych, takżę nie wyrokuje czy wierzą, czy nie, lub czy są świadomi. Świadomość małby, jest lub nie, ale to nie ma znaczenia dla tematu, także to kwestia nieistotna w tym miejscu. Wiara niesie ze sobą jeszcze pewne indywidualne podejście, indywidualne doświadczenie że w życiu jest Bóg i każdy sam w sobie to może odkryć, nie pomoże tutaj nauka, czy edukacja, bo to nie są rzeczy wyuczalne.

So sie 04, 2007 22:35
zbanowany na stałe

Świadomość a samoświadomość to dwie różne cechy, zwiarzęta oczywiście posiadają świadomość, co nie znaczy , że są samoświadome.
Wystarczy wpisać w google odpowiednie słowa, a wszystko się rozjaśni.

Cytuj:
szympans rozumie, że jest szympansem

To ciekawa hipoteza :P
No- sądzę iż także Twój mózg zaliczony byłby przez IPW jako słoniowy ;)

N sie 05, 2007 11:16
Zobacz profil WWW

zwierzęta nie wiedzą ,że są zwierzętami nie wiedzą tez że my jestesmy ludzmi bo to wszystko ubzdurał sobie tylko człowiek ,głodny lew przy nadażajacej się okazji zje człowieka i nic tutaj Bóg nie pomoże ,bo o Bogu mówi tylko człowiek ,a zwierzeta nic o tym nie wiedzą (pomijam tutaj historie Samsona z nienaukowej ksiegi)Wielkość mózgu mierzy sie proporcjonalnie do wielkości całego ciała i nie chodzi tutaj o masę bo największą mase stanowi woda ,chodzi o objetość i strukurę mózgu ,a jawiekszy mózg nie ma słoń tylko płetwal błekitny który jest najwększym ssakiem na świecie ,lecz jego ogromny mózg w stosunku do jego rozmiarów jest maciupeńki .Jeżeli chodzi o masę mózgu w stosunku do masy ciała to najkożystniej wypada delfin zaraz po człowieku i udowodniono juz ,ze delfiny są bardzo inteligentne.Należy więc zadać sobie pytanie dlaczego więc delfiny nie jeżdżą samochodami nie wierza w Boga i nie chodzą do Koscioła ?A no z bardzo prostej przyczyny ,dlatego ,ze nie miały nigdy takiej potrzeby ,człowiek miał i musiał się tego nauczyć.My wiary w Boga własnie sie uczymy i to juz od wczesnego dzieciństwa .Kościół doskonale o tym wie ,ze trzeba dzieci uczyć wiary ,a im wczesniej tym lepiej ,bez tego nie będzie nawet mowy o Bogu .Naszą wiare w Boga zawdzieczamy własnie naszej ineligencji ,naszej wyobrazni, która ma swoją siedzibę w naszych głowach i z tamtąd pochodzi ,dla przykładu niemozliwym jest aby nauczyc wiary w Boga malutkiego noworodka zaraz po urodzeniu ,tylko czekamy z tym aż podrosnie i zacznie mysleć ,wiary w Boga nie mozna tez nauczyć zwierzat .Chociaz z drugiej srony wyobrazam sobie ,ze jak ktoś chciałby mnie przekonać ,ze sie mylę to ubrał by ślicznie małą małpkę zabrał by ją do kosciółka,nauczył by ją składać łapki do modlitwy i kto wie co bym sobie o tym pomyslał ?Chociaz trudno było by ją nauczyć słów modlitwy to napewno nie mozna było by jej odmówic szczerych chęci i tego ,ze nasladuje wszystkich wiernych ,a noż stał by sie cód i zaczęła by wierzyć w Boga ?Sam nie wiem :?

N sie 05, 2007 22:11

zwierzęta nie wiedzą ,że są zwierzętami nie wiedzą tez że my jestesmy ludzmi...bo o Bogu mówi tylko człowiek ,a zwierzeta nic o tym nie wiedzą ...udowodniono juz ,ze delfiny są bardzo inteligentne.Należy więc zadać sobie pytanie dlaczego więc delfiny nie jeżdżą samochodami nie wierza w Boga i nie chodzą do Koscioła ?....Naszą wiare w Boga zawdzieczamy własnie naszej ineligencji ,naszej wyobrazni, która ma swoją siedzibę w naszych głowach i z tamtąd pochodzi...

I_p_w: bądźże sprawiedliwy i przyjrzyj się tej właśnie składowej Ciebie: jest tam parę rzeczy zupełnie zbędnych z punktu widzenia czysto materialnej ewolucji...

Pn sie 06, 2007 3:41
zbanowany na stałe

Należy więc zadać sobie pytanie dlaczego więc delfiny nie jeżdżą samochodami nie wierza w Boga i nie chodzą do Koscioła

eh...
Ty to tak serio wszystko piszesz? ;).

Cytuj:
Kościół doskonale o tym wie ,ze trzeba dzieci uczyć wiary ,a im wczesniej tym lepiej ,bez tego nie będzie nawet mowy o Bogu .Naszą wiare w Boga zawdzieczamy własnie naszej ineligencji ,naszej wyobrazni, która ma swoją siedzibę w naszych głowach i z tamtąd pochodzi ,dla przykładu niemozliwym jest aby nauczyc wiary w Boga malutkiego noworodka zaraz po urodzeniu ,tylko czekamy z tym aż podrosnie i zacznie mysleć ,wiary w Boga nie mozna tez nauczyć zwierzat .

a potem już dorosły człowiek nauczony tej wiary, ją odrzuca jak I_P_W i takie niedorzeczności wypisuje jakby do podstawowki nie uczęszczał...

Cytuj:
nie chodzi tutaj o masę bo największą mase stanowi woda ,chodzi o objetość i strukurę mózgu ,a jawiekszy mózg nie ma słoń tylko płetwal błekitny który jest najwększym ssakiem na świecie ,lecz jego ogromny mózg w stosunku do jego rozmiarów jest maciupeńki .Jeżeli chodzi o masę mózgu w stosunku do masy ciała to najkożystniej wypada delfin zaraz po człowieku i udowodniono juz ,ze delfiny są bardzo inteligentne.

szczur mądrzejszy od delfina

Cytuj:
Kiedy wkładasz zwierzę do skrzynki, nawet laboratoryjnego szczura lub gerbila, pierwszą rzeczą, jaką chce zrobić, jest wydostanie się z niej. Gdy nie przykryjesz słoja ze złotą rybką wieczkiem, w końcu z niego wyskoczy, by powiększyć swoją przestrzeń życiową. Ale delfin nigdy tego nie zrobi. W oceanariach murki oddzielające od siebie poszczególne baseny znajdują się tylko stopę lub dwie nad powierzchnią wody.

Dlaczego tego nie robią? Ponieważ, jak twierdzi Manger, taka myśl nie przemknie nawet przez ich nieskomplikowany umysł. Delfiny przeskakują w parkach rozrywki przez obręcze, gdyż przysposobiono je do tego, stosując nagrody z jedzenia.

Delfiny rzeczywiście mogą się wyuczyć do 16 reakcji na bodźce, ale jest to kwestia dobrego trenera, a nie inteligencji. Zachowanie oparte na schemacie bodziec-reakcja nie jest uważane za przejaw wysokiej inteligencji.

Manger przypomina też, że pod wpływem nacisków opinii publicznej połowy tuńczyka przeniesiono w inne rejony, by uniknąć przypadkowego chwytania i zabijania delfinów. Gdyby naprawdę były inteligentne, wydostałyby się z sieci rybackich, ponieważ nie są wyciągane z wody.

mamy najiteligentniejsze zwierze na świecie!!!

Cytuj:
Zastanawiająca jest też wielkość mózgu tego stworzonka. Aż 6,8 % masy ciała to mózg. U człowieka mózg stanowi zaledwie 1,9 % masy. Gdyby zachować mysikrólikowe proporcje dla człowieka, to nasz mózg musiałby ważyć około 6 kg!

http://www.antoranz.net/CURIOSA/ZBIOR5/C0506/50603_QZD06033_mysikr.HTM

Pn sie 06, 2007 8:30
Zobacz profil WWW

Cytuj:
szympans rozumie, że jest szympansem

To ciekawa hipoteza :P

Oczywiście chodziło mi o świadomość, że nie są ludźmi czy antylopami w tym samym sensie co pierwotny człowiek wiedział, że nie jest niedźwiedziem.
linia napisał(a):
I_p_w: bądźże sprawiedliwy i przyjrzyj się tej właśnie składowej Ciebie: jest tam parę rzeczy zupełnie zbędnych z punktu widzenia czysto materialnej ewolucji...

Nie wiem jak I_p_w ale dla mnie to najlepszy dowód na brak jakiegoś odgórnego sterowania tego procesu...

Pn sie 06, 2007 12:04

Mówcie co chcecie ,ale bez naszego mózgu nie moglibyśmy wierzyć w Boga ,gdybyśmy byli pozbawieni rozumu to czy moglibyśmy być wierzący?Czy ludzie którzy pokładają nadzieje w Bogu pozbawieni są rozumu?

Śr sie 08, 2007 19:02
zbanowany na stałe

Mówcie co chcecie ,ale bez naszego mózgu nie moglibyśmy wierzyć w Boga ,gdybyśmy byli pozbawieni rozumu to czy moglibyśmy być wierzący?Czy ludzie którzy pokładają nadzieje w Bogu pozbawieni są rozumu?

Mam problem, ze zrozumieniem Twoich wywodów, przeczież to , iż człowiek ma samoswiadomość jako jedyny gatunek na ziemi, chyba jest najlepszym powodem , by wierzyć , ze coś/ktoś nam to umozliwiło i , że człowiek przez poznanie otaczającego świata stara się to coś/kogos poznać...i co w tym dziwnego?

Śr sie 08, 2007 21:01
Zobacz profil WWW

Mam problem, ze zrozumieniem Twoich wywodów, przeczież to , iż człowiek ma samoswiadomość jako jedyny gatunek na ziemi, chyba jest najlepszym powodem , by wierzyć , ze coś/ktoś nam to umozliwiło i , że człowiek przez poznanie otaczającego świata stara się to coś/kogos poznać...i co w tym dziwnego?
Nazwałes mnie osobą niewierzacą(chociaż jestem wierzący) i zazucasz mi brak wykształecenia odsyłając mnie do podstawówki ,po chwili jednak dochodzisz do wniosku ,ze mnie po prostu nierozumisz .Różnimy się co do tego ,że tylko człowiek ma samoswiadomość ,ja starałem sie wykazać urzywając malutkich dzieci i zwierząt które nie mają jeszcze samoswiadomości ,że samoświadomość jest wytworem naszych mózgów .Według tego nie każdy człowiek posiada samoświadomość ,bo jest ona scisle powiązana z mózgiem i tylko ludzie dojzali i zdrowi psychicznie posiadają samoswiadomość .Mimo tego twierdzisz z uporem ,że TYLKO HOMO SAPIENS posiada samoświadomość ,a to ,że inne wysoko inteligentne zwierzęta rozpoznając siebie w lustrze również mają samoświadomość ,to już uwazasz to za małowystarczalne bo np . nie jeżdżą samochodami.Tródno bedzie nam sie zrozumieć jeżeli założymy ,że inni są w błędzie.

Cz sie 09, 2007 18:47

kOSIARZ napisał(a):

....dochodzisz do wniosku ,ze mnie po prostu nierozumisz ....samoświadomość jest wytworem naszych mózgów .Według tego nie każdy człowiek posiada samoświadomość ,bo jest ona scisle powiązana z mózgiem i tylko ludzie dojzali i zdrowi psychicznie posiadają samoswiadomość .Mimo tego twierdzisz z uporem ,że TYLKO HOMO SAPIENS posiada samoświadomość ,a to ,że inne wysoko inteligentne zwierzęta rozpoznając siebie w lustrze również mają samoświadomość ,to już uwazasz to za małowystarczalne bo np . nie jeżdżą samochodami.Tródno bedzie nam sie zrozumieć jeżeli założymy ,że inni są w błędzie.

ja tego naprawdę nie rozumiem :beksa: w końcu uważasz, że: "tylko ludzie dojzali i zdrowi psychicznie posiadają samoswiadomość "- czy: "inne wysoko inteligentne zwierzęta rozpoznając siebie w lustrze również mają samoświadomość" ? :beksa:

Cz sie 09, 2007 19:09
zbanowany na stałe

kOSIARZ napisał(a):
Nazwałes mnie osobą niewierzacą(chociaż jestem wierzący) i zazucasz mi brak wykształecenia odsyłając mnie do podstawówki ,po chwili jednak dochodzisz do wniosku ,ze mnie po prostu nierozumisz .Różnimy się co do tego ,że tylko człowiek ma samoswiadomość ,ja starałem sie wykazać urzywając malutkich dzieci i zwierząt które nie mają jeszcze samoswiadomości ,że samoświadomość jest wytworem naszych mózgów .Według tego nie każdy człowiek posiada samoświadomość ,bo jest ona scisle powiązana z mózgiem i tylko ludzie dojzali i zdrowi psychicznie posiadają samoswiadomość .Mimo tego twierdzisz z uporem ,że TYLKO HOMO SAPIENS posiada samoświadomość ,a to ,że inne wysoko inteligentne zwierzęta rozpoznając siebie w lustrze również mają samoświadomość ,to już uwazasz to za małowystarczalne bo np . nie jeżdżą samochodami.Tródno bedzie nam sie zrozumieć jeżeli założymy ,że inni są w błędzie.

napisałem tak...

Cytuj:
a potem już dorosły człowiek nauczony tej wiary, ją odrzuca jak I_P_W i takie niedorzeczności wypisuje jakby do podstawowki nie uczęszczał...

czyli nie odsyłełem do podstawowki...a z wiarą to się faktycznie mogłem pomylić chociaż nie wiem w jakim stopniu ;).

co do samoświadomości małpy ....

Cytuj:
świadomość samego siebie posiadają najprawdopodobniej szympansy,wreszcie świadomość swojego życia psychicznego - samoświadomość - jest właściwa tylko ludziom.

jeżeli pies ma ogon nie znaczy , ze jest kotem...który też ma ogon, nie wiem czy możesz to zrozumieć...

Cz sie 09, 2007 19:39
Zobacz profil WWW

wreszcie świadomość swojego życia psychicznego - samoświadomość - jest właściwa tylko ludziom.
Ale nie wszystkim ludziom,a to o czymś świadczy.Właśnie zwracam uwagę na czynnik który powoduje naszą samoświadomość ,lub jak ty ją nazwałeś -świadomoscią życia psychicznego.Nie wszyscy ludzie mogą byś swiadomi swego życia psychicznego -jednych mózg jest jeszcze niedojrzały ,a innych niesprawny.I oto mi właśnie chodzi ,aby odkryć i zrozumieć przyczynę naszej samoświadomości ,naszej wiedzy czy wiary i nie szukać jej w zaświatach .W tym świetle przypisywanie ludzkiej wyjątkowosci czy zdolności ,:Bogu ,jest chybione.
kosiarz napisał(a):
jeżeli pies ma ogon nie znaczy , ze jest kotem...który też ma ogon, nie wiem czy możesz to zrozumieć...
Cóż chciałeś użyć szybko błyskotliwego przykładu ,abym coś zrozumiał ,to teraz twój przykład przejdzie na moją stronę:Jeżeli ogon nie czyni jeszcze kota ,czy psa, to nasza "wyjątkowość"nie czyni Boga.

Pt sie 10, 2007 15:32
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona