Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 15:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona
 Rozum czy wiara ? Czym bardziej kierować się w życiu ? 
Autor Wiadomość

Cytuj:
skoro Bóg Jest Dobry to normalne

Skąd wiesz, że Bóg jest dobry ?

poznaje po Przmiotach Boga , zobacz jaki świat Stworzył BÓG , w jakim klimacie ... czysta woda, piekne słonko, niebieskie niebo , chmurki piekne , drzewka , zwiezratka , ptaszki spiewajace itp - w takim klimacie OBraca sie Pan Bóg . a to wszystko wyzej wymienione to poprostu Piekno - a Piekno Jest Dobre

enigma-----------------------------

rozumiemy wlasnie bo waska grupa ludzi siedzi nad tym... nie wazne czy jest czy nie ma orginal , wazne ze sa przeklady ,

na kolanach sie studiuje czyli na Modlitwie

a pisze tak jak pisze ... liczy sensu stricte

NO ----------------------------------------

chodzi o cos innego ... mlisz pojecie PRAWDY z Wyznaniem Prawdy ... ateisci mowia - jest tak i tak ...
a ja chce wlassnie to uswiadomic ze nie musi byc tak jak wy uwazacie . a wiec przyjmowanie ateistycznych idei jako 100 % jest glupotą . bo Wiara nie rowna sie 100 % .

skoro mozecie mylic powinniscie szukac - a moze jednak jest inaczej niz myslicie . Katolicy równiez szukaja ... wielu zastanawia sie czy np istnieje ufo

z tymze jesli istnieje ufo a katolicy nie wierza w nie - nie ma zadnych to konskwencji , a jesli ty sie mylisz - konsekwencja jest duza - pieklo - czyli Dobrowolne ODrzucenie Bożego Miłosierdzia

Przemysl ... : )

Wt sie 07, 2007 16:51

poznaje po Przmiotach Boga , zobacz jaki świat Stworzył BÓG , w jakim klimacie ... czysta woda, piekne słonko, niebieskie niebo , chmurki piekne , drzewka

...Trzęsienia ziemi, powodzie,tsunami, wybuchy wulkanów, szarańcze, choroby(epidemie), rekiny
Cytuj:
, zwiezratka , ptaszki spiewajace itp - w takim klimacie OBraca sie Pan Bóg . a to wszystko wyzej wymienione to poprostu Piekno - a Piekno Jest Dobre

Rekiny, węże, aligatory,piranie,trucizny itd.
Cytuj:
z tymze jesli istnieje ufo a katolicy nie wierza w nie - nie ma zadnych to konskwencji , a jesli ty sie mylisz - konsekwencja jest duza - pieklo - czyli Dobrowolne ODrzucenie Bożego Miłosierdzia

A podobno wcale nie bo najpierw trzeba to Miłosierdzie poznać czy coś z resztą chyba sami dokładnie nie wiecie w każdym razie nie wiem poco wygrzebywać zakład nieboszczyka Pascala który był już 100 razy obalany ale ok ja się zastanowie nad Jezusem a ty nad Wisznu i swoją karmą bo nie chciałbyś się chyba odrodzić jako mrówka albo roślina jakaś prawda? Przemyśl :)

Wt sie 07, 2007 17:06

poznaje po Przmiotach Boga , zobacz jaki świat Stworzył BÓG , w jakim klimacie ... czysta woda, piekne słonko, niebieskie niebo , chmurki piekne , drzewka , zwiezratka , ptaszki spiewajace itp - w takim klimacie OBraca sie Pan Bóg . a to wszystko wyzej wymienione to poprostu Piekno - a Piekno Jest Dobre

A zwierzątka tak pięknie siebie zjadają ; o
O jakie to dobre ; o

Wt sie 07, 2007 17:06
Zobacz profil WWW

@sp: niczemu, a już na pewno nikomu nie mozna wierzyć w 100%. Religię tworzą ludzie na kolejnych soborach.

Jeśli chodzi o modlitwy, to wg mnie jedyne, co można na nich studiować, to rozwój języka, gramatyki, słowotwórstwa. Takie nic nie znaczące pitu- pitu.

Piszesz niepoprawnie. A zarówno umiejętność wysławiania się, jak i pisania świadczy trochę o człowieku.

Wt sie 07, 2007 17:53

Cytuj:
...Trzęsienia ziemi, powodzie,tsunami, wybuchy wulkanów, szarańcze, choroby(epidemie), rekiny

Trzesienia ziemi sa karami , gdyby nie bylo nie wierzacyhc i grzesznikow to i by nie bylo trzesien ziemi , tsunami , rekiny i szarancze by nie szkodzily

Cytuj:
,Rekiny, węże, aligatory,piranie,trucizny itd.

oczywiscie - aligatory to tez piekne zwierzeta tylko ze drapiezne

Cytuj:
A podobno wcale nie bo najpierw trzeba to Miłosierdzie poznać czy coś z resztą chyba sami dokładnie nie wiecie w każdym razie nie wiem poco wygrzebywać zakład nieboszczyka Pascala który był już 100 razy obalany ale ok ja się zastanowie nad Jezusem a ty nad Wisznu i swoją karmą bo nie chciałbyś się chyba odrodzić jako mrówka albo roślina jakaś prawda? Przemyśl

1. pieklo jest dla tych co wybieraja zlo - niesprawiedliwych - tj wlasnie Odrzucenie Bożego MIlosierdzia

2. jak juz napisalem - nie wiara w ufo nie ma zadnych skutków , natomiast Tu tak - wiec Madry czlowiek Wybierze Wiare

3. reinkarnacja nie jest mozliwa bez Absolutu a wiec - bez BOGA .

Dobry Dziekan

to sa prawa NAtury , ty tez zjadasz np ryby - a co innego bys chcial jesc ?

Enigma

1nie ludzie lecz sam BÓG - i Takie Jest Wyznanie Wiary
2. Jesli zauwazysz Pierwiastek Boski - w MOdlitwie to w ten czas MOdlitwa zamienia sie w Intymna rozmowe z Bogiem

Pn sie 20, 2007 13:23
Moim zdaniem rozum i wiara nie są ze sobą sprzeczne.
A dowoderm tego jest Suma Teologiczna Świętego Tomasza z Akwinu.

Pn sie 20, 2007 13:26

moim zdaniem nie tyle co sprzeczne alebym powiedzial - nierozlacznne

Pn sie 20, 2007 13:29

Jeśłi ktoś mi powie, że jak skoczę w ogień to będę bogaty i ja mu uwierzę i wskoczę to chyba nie będzie niefajne, jeśli napiszę że dałem się zrobić w kokosankę.

- Trzymajcie się Boga mocno, jak pijany plotu !
- Dziękuję, nie piję.

Wt sie 21, 2007 16:52

Trzesienia ziemi sa karami , gdyby nie bylo nie wierzacyhc i grzesznikow to i by nie bylo trzesien ziemi , tsunami , rekiny i szarancze by nie szkodzily

Nie byłoby gdyby ziemia była inaczej zbudowana tudzież ewolucja poszła w inną strone były na długo przed człowiekiem więc nie bardzo rozumiem za co Bóg karał dinozaury podobnie jak trudno mi zrozumieć czemu dobry Bóg miałby zabijać kogokolwiek a już szczególnie kobiety i dzieci do tego przeważnie wierzące choć nie zawsze w niego i co warta jest taka kara skoro mało kto dzisiaj poważnie uznaje te klęski za kare, zwyczajnie nie spełnia swojej funkcji wychowawczej takie kary często wymierzają swoim dzieciom alkoholicy powód jest nawet powody "bo żyjesz"(i mi nie oddasz)

Wt sie 21, 2007 17:15

Kataklizmy są karami ? Ojej, to znaczy, że:

1) Jestem bardziej miłosierny od Boga, bo nie narzucam nikomu jak ma żyć sam dla siebie i nie karam go niczym za to, co sam ze sobą robi (łamie moje narzucone prawo);

2) Bóg powienien niezwłocznie zasięgnąć porady psychologa.

- Trzymajcie się Boga mocno, jak pijany plotu !
- Dziękuję, nie piję.

Wt sie 21, 2007 18:33

Wiarą czy rozumem ? Hm...

Jeśłi ktoś mi powie, że jak skoczę w ogień to będę bogaty i ja mu uwierzę i wskoczę to chyba nie będzie niefajne, jeśli napiszę że dałem się zrobić w kokosankę.

Wiara w BOGA a wiara w jakies sposoby ubogacenia sie to 2 rozne rzeczy

NO -----------------

drogi NO , zrozum iz jest wlk roznica miedzy Zwierzetami a ludzmi ,

dinozaury nie zostaly ukarane . ale Stworca Postanowil ze juz zakonczylo sie ich zycie - czy tego nie moze robic jako Stworca - sam odbiera i daje życie

czy moglbys rozwinac wypowiedz o tych kobietach

<<<<>>& ------------------------------

1. BÓG tez ci nie Narzuca ci wszystkiego - w karach trzeba dojrzec pewne MIŁOSIERDZIE .

BÓG okazuje Milosierdzie - w tym ze popzrzez kary wzbudza ludzkosc grzeszna - nie chodzi tu o Sprawiedliwych ale o Niesprawiedliwych - niewierzacych

BÓG sam Daje Wolna WOle ludziom , i jesli ludzie wybiera i grzech i diabla to Dozwala im - bo dal Wolna Wole czlowiekowi

jesli ty grzeszysz swymi czynami uznajesz za swego pana diabla - a jesli ludzkosc uznaje za swego pana diabla - to i BÓG dopuszcza na ludzkosc to co sami chca ludzie aby zroumieli komu lepiej sluzyc

Chcesz POKOJu = ZYJ ŚW PRZYKAZANIAMI

nie zyjesz Św Przykazaniami ? no to bedzie dopuszczone na ludzkosc udreka i bol - aby zrozumieli ze zle robia - aby ich wzbudzic

jesli ktos odrzuca Milosierdzie czeka go Sprawiedliwosc - tak samo jest z ludzkoscia

Wt sie 28, 2007 13:47

czy tego nie moze robic jako Stworca - sam odbiera i daje życie

Nie taka znowu wielka 2% bywało nawet, że mniej
Cytuj:
czy tego nie moze robic jako Stworca - sam odbiera i daje życie

Kto daje i odbiera...
Dla mnie to wcale nie takie oczywiste.
Cytuj:
czy moglbys rozwinac wypowiedz o tych kobietach

Kobiety i dzieci to ofiary kataklizmów czy to dla ciebie nowość ?

Wt sie 28, 2007 14:53

dinozaury nie zostaly ukarane . ale Stworca Postanowil ze juz zakonczylo sie ich zycie - czy tego nie moze robic jako Stworca - sam odbiera i daje życie

Jesli komus dam ogromna sume pieniedzy, czym uszczesliwie go w znaczacy sposob i ulatwie mu zycie, to moge mu te pieniadze z powrotem odebrac jako Dawca?

sp napisał(a):
1. BÓG tez ci nie Narzuca ci wszystkiego - w karach trzeba dojrzec pewne MIŁOSIERDZIE .

Hahahahahahahahhahahahahahahahahahaha.

Hahahahahahahhahahahahahahaha.

Ohohohohohoohohoh.

Wheeze.

Powiedz ludziom ktorzy potracili bliskich, sasiadow, domy i caly dobytek zycia, wszystkie instytucje jakie ich otaczaja i patrza na swoje ukochane miejsce zamieszkania i widza ruine, ze katastrofy naturalne mozna nazwac w jakikolwiek sposob milosierdziem.

sp napisał(a):
BÓG sam Daje Wolna WOle ludziom , i jesli ludzie wybiera i grzech i diabla to Dozwala im - bo dal Wolna Wole czlowiekowi

Daje wolna wole a jak ja wykorzystujemy to zsyla plagi, trzesienia ziemi i zsyla w wieczny ogien? Kiepska ta wolna wola.

Wyobraz sobie dziecko z zapalniczka nad mrowiskiem. Mrowki moga ruszac sie w kazdym kierunku w jakim chca - ale jak beda sie poruszac w kierunku ktory sie nie podoba dziecku to sfajczy je za pomoca zapalniczki. Jak oceniasz wolnosc mrowek?

sp napisał(a):
jesli ty grzeszysz swymi czynami uznajesz za swego pana diabla - a jesli ludzkosc uznaje za swego pana diabla - to i BÓG dopuszcza na ludzkosc to co sami chca ludzie aby zroumieli komu lepiej sluzyc

Czyli wyznajesz filozofie, ze jesli mozesz cos zrobic to jest to moralnie uzasadnione? Might makes right?

sp napisał(a):

Niewatpliwie wszystkie ofiary kataklizmow naturalnych sa bluzniercami i satanistami.

Wt sie 28, 2007 15:54

sp napisał(a):

Niewatpliwie wszystkie ofiary kataklizmow naturalnych sa bluzniercami i satanistami.

Ofiary kataklizmów nie ,natomiast ty czasami tak.

Śr sie 29, 2007 9:07

Ofiary kataklizmów nie ,natomiast ty czasami tak.

Na tyle na ile mi wiadomo(w koncu szatanska albo boska interwencja mogly mnie pozbawic pamieci) nigdy w zyciu nie czcilem szatana, demonow, diablow ani nigdy ich nie przywolywalem ani nie prosilem o przyslugi. :-D A co do bluznierstwa to jestes bluznierca dla kazdej religii poza katolicyzmem. Ja jestem dla kazdej. Niewiele sie roznimy.

Śr sie 29, 2007 9:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona