Autor |
Wiadomość |
kosiarz
zbanowany na stałe
|
Nie wiem co ma mechanika kwantowa do zaoferowania, ale ta osoba ze zdjęcia powinna jak najszybciej udać się do dermatologa , grzybicę leczyć...
|
Cz sie 09, 2007 7:15 |
|
|
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Seweryn
Wysłany: Nie Sie 05, 2007 20:11 Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------
Inny_punkt_widzenia napisał:
Pepe napisał:
Nie ma przypadku we wszechświecie.
IPW napisał(a): Więc co okresla słowo przypadek ,a może wymyslisz jeszcze ,że nie ma tekiego słowa jak przypadek?Co znaczy przypadek? Seweryn napisał(a): Słowo przypadek jest wymysłem ludzi niewierzących dla określenia żeczy które według ich zachodzą bez przyczyny. Popierasz Pepe twierdząc ,że nie ma przypadków ,wiec zapytam teraz Ciebie :Czy istnieje przypadek we wszechswiecie czy nie?I nie próbuj wymigiwać się tym ,że przypadek to tylko słowo ,bo wykazałem głupote takiego myślenia ,a ty się ze mną zgodziłeś,zob.: Cytuj: Inny_punkt_widzenia napisał: Według Seweryna nie ma przypadku ,ale jest słowo przypadek .Brawo Seweryn wreszcie może zrozumiesz ateistów ,oni twierdzą tak jak Ty-Nie ma Boga ,ale jest słowo Bóg.
Równie dobrze można powiedzieć ,że nie ma Ateistów jest tylko słowo Ateista. Sam wiec widzisz ,że twoja analogia jest nieracjonalna tak samo jak powyższe zdanie.
|
Cz sie 09, 2007 18:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przypadek jest wyjątkowym zbiegiem okoliczności. Przypadkiem ludzie określają rezultat podjętej przyczyny na który nie znają odpowiedzi. Przypadek nie może istnieć kiedy istnieje przyczyna. Przypadek jest bezprzyczynowy a jak wiemy z obserwacji wszechświata wszystko ma swoją przyczyne.
|
Cz sie 09, 2007 19:22 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Przypadek jako zjawisko nie istnieje .Nie podaliscie żadnego przykładu przypadku . Wszystkie wasze przykłady np. z fortepianem itp to są zdarzenia losowe, a nie przypadki . W kosmosie zachodzą procesy zjawiska itp ,a nie przypadki . Jeśli twierdzisz ,że przypadek istnieje to podaj przykład przypadku.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz sie 09, 2007 20:44 |
|
 |
kosiarz
zbanowany na stałe
|
Przypadkiem spotkałem Seweryna na forum  .
|
Cz sie 09, 2007 20:55 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Przypadkiem idę już spać. Dobranoc 
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz sie 09, 2007 21:23 |
|
 |
snafu
|
Seweryn napisał(a): Przypadek jako zjawisko nie istnieje .
Oczywiście. Przypadkiem nazywamy jedynie naszą interpretacje pewnych zjawisk, które są dla nas niespodziewane lub wydają sie być w żaden sposób niekontrolowane (losowe).
_________________ "Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13)
|
Pt sie 10, 2007 1:13 |
|
 |
dobry_dziekan
|
I właśnie dlatego spotkanie ciotki w jakiejś kawiarence na drugim końcu świata jest przypadkiem. Bo właśnie takie sytuacje określa to słowo.
Możecie mówić że nie, bo ciotka miała plany i ja też.
Ale ważne jest to, że nie wiedzieliśmy o swoich planach i przez swoje wybory, które nie były w nich uwzględnione (zejście do jakiejś ładnej, napotkanej kawiarenki) spotkaliśmy się. Spotkaliśmy się przez przypadek.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Pt sie 10, 2007 8:33 |
|
 |
Seweryn
|
Dobry dziekanie czy sugerujesz ,że gdyby nie przypadek to byście się nie spotkali?
|
Pt sie 10, 2007 9:20 |
|
 |
snafu
|
Myśle, że dobremu_dziekanowi chodzi o to, że "przypadek" jest jedynie subiektywnym określeniem dotyczącym danej sytuacji i terminem abstrakcyjnym. I właśnie z tego powodu nie istnieje w sposób realny, przez co nie ma żadnych zdolności sprawczych.
Stwierdzenie, że coś się stało przez przypadek (np. spotkałem ciocię) jest jedynie zwrotem, sformułowaniem mówiącym o tym, że się tego nie spodziewałem i nie mogłem przewidzieć, że w żaden sposób tego nie planowałem i zdarzenie to z subiektywnego punktu widzenia wydaje się bardzo nieprawdopodobne (nie musi oczywiście spełniać wszystkich tych warunków, zależy to wszystko od subiektywnej oceny).
Przypadek jako taki więc nie jest przyczyną zdarzenia (spotkania) a jedynie zwrotem który określa pewne jego okoliczności.
Tak więc odpowiedź na Twoje pytanie, Sewerynie, jest taka, że to nie przypadek sprawił, że się spotkali, ale fakt, że się spotkali może zostać przez nich uznany za przypadek.
_________________ "Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13)
|
Pt sie 10, 2007 10:08 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Dokładnie o to chodzi.
Przypadek to tylko określenie na daną sytuację.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Pt sie 10, 2007 10:35 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Zadałem proste pytanie ,czy istnieje we wszechświecie coś takiego jak przypadek ?A oto jaką dostałem odpowiedż: Cytuj: Pepe
Wysłany: Czw Sie 09, 2007 19:22 Temat postu:
-------------------------------------------------------------------------------- Przypadek jest wyjątkowym zbiegiem okoliczności. Przypadkiem ludzie określają rezultat podjętej przyczyny na który nie znają odpowiedzi. Przypadek nie może istnieć kiedy istnieje przyczyna. Przypadek jest bezprzyczynowy a jak wiemy z obserwacji wszechświata wszystko ma swoją przyczyne. Powrót do góry Seweryn
Wysłany: Czw Sie 09, 2007 20:44 Temat postu:
-------------------------------------------------------------------------------- Przypadek jako zjawisko nie istnieje .Nie podaliscie żadnego przykładu przypadku . Wszystkie wasze przykłady np. z fortepianem itp to są zdarzenia losowe, a nie przypadki . W kosmosie zachodzą procesy zjawiska itp ,a nie przypadki . Jeśli twierdzisz ,że przypadek istnieje to podaj przykład przypadku. Seweryn próbuje odpowiedzieć tłumacząc ,że jako zjawisko to nie istnieje ,wiec Sewerynie powiedz mi jezeli przypadek jako zjawisko nieistnieje ,to przypadek jako co istnieje,czy znowu wrócisz do swoich spostrzeżeń jak  rz 26,11 i powtórzysz ,że przypadek istnieje tylko jako słowo ,lub wyobrażenie?
|
Pt sie 10, 2007 14:54 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Drogi Pepe, zastanawialismy sie juz nad tym co to jest przyczyna .Przyczyna istnieje wtedy, gdy płynie czas ,lecz gdy czas nie płynie to skąd może wziąść się przyczyna?Czy widziałeś kiedyś ptaka którego pozbawiono skrzydeł ,a on nadal latał?
|
Pt sie 10, 2007 15:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Drogi Pepe, zastanawialismy sie juz nad tym co to jest przyczyna .Przyczyna istnieje wtedy, gdy płynie czas ,lecz gdy czas nie płynie to skąd może wziąść się przyczyna?Czy widziałeś kiedyś ptaka którego pozbawiono skrzydeł ,a on nadal latał?
Jeżeli przyczyna nie może się wziąść gdy czas nie płynie to skąd się wzieła przyczyna gdy zaczął czas płynąć? Wytłumacz mi to geniuszu. Chcesz powiedzieć że przyczyną powstania świata jest brak przyczyny? Dobrze się czujesz ? Coś co nie ma przyczyny nie istnieje!
Z tym ptakiem to żeś strzelił , podam Ci inny przykład np czy widziałeś kiedyś człowieka który przed narodzinami pozbawiony jest wszystkiego i nagle się rodzi i zaczyna chodzić?[/url]
|
Pt sie 10, 2007 17:23 |
|
 |
Seweryn
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Seweryn próbuje odpowiedzieć tłumacząc ,że jako zjawisko to nie istnieje ,wiec Sewerynie powiedz mi jezeli przypadek jako zjawisko nieistnieje ,to przypadek jako co istnieje,czy znowu wrócisz do swoich spostrzeżeń jak  rz 26,11 i powtórzysz ,że przypadek istnieje tylko jako słowo ,lub wyobrażenie?
Inny jeden post nad twoim . Myslę że snafu to dobrze wytłumaczył ,że przypadek jako zjawisko nie istnieje .
|
Pt sie 10, 2007 18:42 |
|
|
|