Satanizm w kulturze masowej
Autor |
Wiadomość |
psalmopoeus
|
mariolcia napisał(a): Czyli według powyższe teksty w kulturalny sposób skłaniają do myślenia nad czym ? Nad tym jak zabijać ?
napisalem wyraźnie że mam na myśli kapelę znajomych- let's kill god, i o ich tekstach pisalem... z reszta, oni w sumie nie graja zadnej odmiany metalu, wiec no nie wiem, czy to Cie interesuje. strasznie na ten biedny metal uwzielas, czemuz tak? nie ma innej muzyki w ktorej mowa o zabijaniu, ale nie o zabijaniu katolikow?
a co do grinda-nie kazdy, tak samo jak i nie kazdy death metal mowi o zabijaniu. takie okreslenia sa zbyt ogolne i nie maja prawa odnosic sie do tematyki utworow.
...żenuła...
|
Wt sie 07, 2007 8:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ależ mają prawo bo death mówi o rzeziach i brutalnym mordowaniu ludzi i mówienie inaczej lub bagatelizowanie tego to symptom braku wiedzy lub kłamstwo.Czy satanizm pojawia się tez w innych gatunkach muzyki? Oczywiście że tak. Maryla Manson jest przecież wysoko postawionym członkiem kościoła szatana i dla mamony lubi pluć na dzieła Pana Jezusa w swych tekstach. I taka postawa muzyka wydaje mi się najbardziej odrażająca.
|
Wt sie 07, 2007 10:00 |
|
 |
psalmopoeus
|
a tak apropos grinda zaangazowanego w walke z korupcja i bieda afrykanskich dzieci... moskiewska kapela Anal Nosorog:)
http://www.youtube.com/watch?v=9QfWlcjBU6s
|
Śr sie 08, 2007 12:12 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nawet zabawny teledysk. Dobrze że istnieje growling bo język rosyjski do niego pasuje.
A oto przykład jak można grać szybko, mocno i śpiewać zarazem o problemach społecznych a nie tylko o szatanie, diabłach i innych dyrdymałach, szerząc wokół kult nienawiści.
Napalm Death "Mass appeal madness":
http://www.youtube.com/watch?v=0TcmX6WBOE8
Poniżej symbol "Baphometa" opiewany w utworach Samaela czy Tiamatu a będący jednym z głownych symboli tzw. kościoła szatana (honorowym członkiem jest Marylin Manson). Czasem pojawia się we wkładkach płyt zespołów satanistycznych (np. otatnia płyta Deicide).
http://www.desduivels.info/Graphics/baphomet.png
|
Cz sie 09, 2007 11:08 |
|
 |
cold ascending
|
 Re: Satanizm w kulturze masowej
mariolcia napisał(a): Jednym z wielkich zagrożeń dla wiary katolickiej jest nie tylko ateizm i wynikający z niego konsumpcjonizm  uzasadnij, prosze. Cytuj: ale także satanizm. oraz brak wiary a takze religie nie bedace katolicyzmem... Cytuj: Dzięki kanałom muzycznym ich "twórczość" zatruwa umysły młodzieży bo głoszą oni treści skrajnie nieprzychylne naszej wierze. Dlatego Heavy, Trash i Death Metal powinny zostać zakazane przede wszystkim t hrash, skarbie. a ja wlasnie slucham sobie black metalowej mgly i chyba maja nawet ciekawsze tematy niz pan jezus i 'wasza' wiara... nasuwa sie wniosek, ze przeslanie jest kwestia intencji autora textu, ale coz. zapewne wszedzie znajdzie sie cos co kogos obrazi, wiec najlepiej zabronmy wszystkiego Cytuj: bo są to wytwory kultu śmierci i rozpusty.
nie smiejmy sie juz, lol!
_________________ Osoba wierząca nie jest w ogóle zdolna do tego, aby mieć sumienie w kwestii "prawdy" i "nieprawdy". Prawość w tym punkcie niechybnie doprowadziłaby do zakwestionowania tego, w co wierzy.
F. Nietzsche
|
Pt sie 10, 2007 21:07 |
|
|
|
 |
cold ascending
|
mariolcia napisał(a): Nawet zabawny teledysk. Dobrze że istnieje growling bo język rosyjski do niego pasuje. A oto przykład jak można grać szybko, mocno i śpiewać zarazem o problemach społecznych a nie tylko o szatanie, diabłach i innych dyrdymałach, szerząc wokół kult nienawiści. Napalm Death "Mass appeal madness": http://www.youtube.com/watch?v=0TcmX6WBOE8
ale oni przeciez aktualnie graja smiertelna odmiane metalu, w z chrzescijanstwem im nie po drodze :/
_________________ Osoba wierząca nie jest w ogóle zdolna do tego, aby mieć sumienie w kwestii "prawdy" i "nieprawdy". Prawość w tym punkcie niechybnie doprowadziłaby do zakwestionowania tego, w co wierzy.
F. Nietzsche
|
Pt sie 10, 2007 21:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Grindcore wyrósł z punka natomiast Death wyrósł z trashmetalu więc popełniłeś błąd pisząc że to jedno i to samo. Poniżej dwa przykłady. Pierwszy pokazuje jak nie należy pisać muzyki. Naiwni mogą podciągnąć ten teledysk pod ostrzeżenie przed nieostrożną jazdą:
link:http://www.youtube.com/watch?v=AqcslpEkZlU
Prawda jak w tej muzyce brak jakichkolwiek wartości ? Tylko wrzask i rzężenie.
Oto przykład drugi jak można nie tylko śpiewać ale poprzez muzykę przekazywać światu piękno i miłość:
link:http://www.youtube.com/watch?v=8-R92KrevXA
|
Pn sie 13, 2007 7:46 |
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Pomyliłaś kolejności. Pierwszy pokazuje jak można pisać muzykę, drugi pokazuje jak można pisać śmieszny syf:/
Cytuj: Naiwni mogą podciągnąć ten teledysk pod ostrzeżenie przed nieostrożną jazdą:
Ostrzeżenie przed nieostrożną jazdą?  Nie wiem jak wymyśliłaś, że ktokolwiek może tak to oderbać, ale gratuluję pomysłowości. Jakieś 60% tego klipu to wyścigi, a pozostała część to facjaty członków zespołu i kaskaderzy...
Poza tym, zrobiłaś jak dla mnie jedną z najgłupszych rzeczy, przy ocenianiu czyjejś twórczości-doskonale zdając sobie sprawę, że tekstu niemal nie można zrozumieć, wstawiłaś sam teledysk. Wstaw może jeszcze słowa, żeby wiedzieć o czym ta piosenka jest. Tak się składa, że w teledyskach, często nie pokazuje się dokładnego zapisu obrazkowego słów wokalisty, więc na takiej podstawie nie ma możliwości ocenienia treści utworu.
Co do Arki Noego... Dno artystyczne, drętwo zrobiony teledysk, bez rozmachu, bez ikry. Warstwa tekstowa prosta, skierowana do dzieci, toteż nie powinien dziwić brak refleksji na temat, a jedynie powtarzanie w kółko oklepanego wzrotu, tak oczywistego, dla każdego kto zna choć podstawy wiary. Muzyka, hm, co o niej powiedzieć? Prosty rytm, po raz kolejny skierowany do dzieciarni, brak zapierających dech w piersiach przykładów personalnych umiejętności artystycznych. Gdzie jakieś solo na basie, elektryku, perce, klawiszach, skrzypcach? Oki, jest jedno niby solo na flecie bodajże- tak skomplikowane, że po 2 latach nauki gry na flecie w podstawówce bym to dał rade powtórzyć:/ Wokal? Prosty, dziecięcy, do którego nie potrzeba umiejętności, a conajwyżej zgonienia kilku dzieciaków. Pokaz nieumiejętności czytania nie-polskich nazw nie wiem co ma na celu...
Reasumując-dno. A o pięknie i miłości można śpiewać na dziesiątki lepszych sposobów i wykonań. Wliczając w to nawet death metal.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Pn sie 13, 2007 10:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
O pięknie i wartościach przekazywanych w danej piosence nie decydują ani solówki ani blasty perkusji. Śmiem twierdzić że jedna piosenka Eltona Johna kładzie całe dokonania death metalu na łopatki. Szkoda że nazywasz twórczość Arki Noego Syfem ale to tylko określa Ciebie.
Zabawne jest to że jeżeli znasz death metal to wiesz że w utworach zespołu Obituary tekst jest rzeczą drugorzędną 9masakry, krew, śmierć itp. prymitywizm), poza tym ten zespół nisko oceniany jest nie tylko przez znawców tego typu muzyki lecz także przez jej fanów.
I ty mówisz że taki...może Ci się podobać ?
Zaprawdę czyżby cała twórczość deathu miała tak niską wartość ?
Czyżby jej słuchacze chcieli tylko jednej rzeczy...
 [quote][/quote]
|
Pn sie 13, 2007 10:47 |
|
 |
psalmopoeus
|
Wiesz Mariolcia, zastanawia mnie dlaczego wypisujesz tutaj wywody na temat muzyki, tak jakgdybyś "siedziała" w tym wszystkim od kilkunastu lat... czytając Twoje wypowiedzi mam wrażenie, że wszystko to co piszesz wyczytałaś dwie minuty temu na wikipedii... :/
absolutnie nie rozumiem Twojego podejścia do sprawy. Czy według Ciebie ta muzyka (death ble ble) naprawdę powoduje tyle zła i cierpienia na świecie, że należy jej poświęcać tyle czasu i postulować o zakaz jej rozpowszechniania za wszelką cenę?? Czy nie lepiej zająć się ludźmi wykorzystywanymi w pracy, ludźmi którzy realnie cierpią, nie mają za co kupić choćby bułeczki, ludźmi którzy przez swoje poglądy skazani są na dożywotnie męki w więzieniach?? Może lepiej kupić bułkę bezdomnemu, czy nawet wpłacić grosze na jakąś ogranizację, zamiast wydawać je co miesiąc na rachunki "internetowe wojny ze złem" (które, nie wiem czy wiesz, nic nie zmieniają:) )
|
Pn sie 13, 2007 10:52 |
|
 |
A.
|
Cytuj: O pięknie i wartościach przekazywanych w danej piosence nie decydują ani solówki ani blasty perkusji. Jasne, że nie. O tym decydują teksty, a jakbyś zagłębiła się w nie, to zapewniam Cię, że znajdziesz o pięknie(no może nie akurat w death metalu) i wartościowe(w każdym gatunku). A solówki decydują o poziomie muzycznym artysty. Powiedzmy sobie szczerze- Eltona Johna, większość jego piosenek zagra bez problemu jakieś 90% klawiszowców z zespołów metalowych. Bo oni umieją grać, tylko grają w innym stylu. Cytuj: Szkoda że nazywasz twórczość Arki Noego Syfem ale to tylko określa Ciebie. Wybacz, ale przedstawiłem Ci dość obszerną recenzję Arki Noego, widać w swoim zaślepieniu nie raczyłaś jej zauważyć, tudzież przyjąć do wiadomości. Cóż, nie mam nic przeciw Twojemu dziecięcemu gustowi, jednak mam coś przeciw temu, że potrafisz rzucić jakąś piosenką, powiedzieć, że jest be i tyle z Twojej strony w tym temacie. Założę się o, pal licho, 10 zeta, że nie miałaś(o ile nadal nie masz) najmniejszego pojęcia, o czym koleś w tamtym "złym" klipie śpiewał. Powiem więc szczerze i od serca- takie zachowanie charakteryzuje prymitywne zaślepienie, niedojżałość i brak umiejętności prowadzenia dyskusji na poziomie wyższym niż nauczanie początkowe. Cytuj: Zabawne jest to że jeżeli znasz death metal to wiesz że w utworach zespołu Obituary tekst jest rzeczą drugorzędną No i? Tym gorzej to świadczy o Tobie i ocenianiu wszystkiego po oprawie, po wyglądzie. Bo co świadczy o tym, że tak muzyki nie należy robić? To, że subiektywnie coś Ci się w tym stylu nie podoba? Że nie lubisz growlu, że nie lubisz ciężkiej muzyki? Cytuj: masakry, krew, śmierć itp. prymitywizm Rozumiem, że dla Ciebie śmierć jest prymitywizmem? Poza tym, masakry, krew i śmierć są tematem wielu dzieł artystycznych uznawanych za arcydzieła. Widać, nie jesteś po prostu w stanie pojąć, że to, jak wszystko inne może być środkiem artystycznym do wyrażanie czegoś innego. Cytuj: I ty mówisz że taki...może Ci się podobać ? Oczywiście. Gdyby był nisko oceniany, to nie istniałby i nie wydawał od niemal 20 lat, nie dawał by koncertów, po prostu by przestał istnieć. A jednak istnieje. I w tym miejscu chciałbym podpisać sie pod pierwszym akapitem psalmopoeusa. Cytuj: Zaprawdę czyżby cała twórczość deathu miała tak niską wartość ? Czyżby jej słuchacze chcieli tylko jednej rzeczy...
A czy to do mnie pytanie? Ja znam death metal, ale nie jestem jego zagożałym miłośnikiem. W każdym rodzaju muzyki, można znaleźć coś, co odbiega od stereotypu. Podejżewam, że w muzyce chrześcijańskiej też może być coś, co nie ma niskiej wartości(znowu subiektywizm). Dlatego uważam Twoje uogólnienia za proste, śmieszne i prymitywne.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Pn sie 13, 2007 11:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czy według Ciebie ta muzyka (death ble ble) naprawdę powoduje tyle zła i cierpienia na świecie, że należy jej poświęcać tyle czasu i postulować o zakaz jej rozpowszechniania za wszelką cenęPytajnik Czy nie lepiej zająć się ludźmi wykorzystywanymi w pracy, ludźmi którzy realnie cierpią, nie mają za co kupić choćby bułeczki, ludźmi którzy przez swoje poglądy skazani są na dożywotnie męki w więzieniach??
Psalmo...coś tam. Trywializujesz. Death metal to jedna ze składowych "zgnilizny" tego świata i nic tego nie zmieni. Oczywiście nie winię tej muzyki za całe zło na świecie bo to w większości robota ateistów i innych spod ciemnej gwiazdy. Po tym co napisałeś wiem że jeżeli chodzi o metal jesteś niestety laikiem.
Twierdzę również że nie trzeba wypalić sobie odwróconego krzyża na czole jak zrobił to Glen B. by stoczyć się do poziomu słuchania przez lata takiego rzężenia.
Sztuką jest robienie prawdziwej muzyki, która przetrwa w pamięci ludzi dziesiątki lat a nie tandetnych, ostrych numerów opartych o zaszokowanie słuchacza i wykorzystanie jego najniższych instynktów.
http://centurymedia.com/temp/vital.rema ... ersion.jpg
|
Pn sie 13, 2007 11:30 |
|
 |
psalmopoeus
|
mariolcia napisał(a): Dobrze że istnieje growling bo język rosyjski do niego pasuje.
wiesz, niewiem czy zauważyłaś, ale w ich piosenkach tekstu jest zazwyczaj jedna linijka a cała reszta ma imitować odgłosy "analnego nosorożca" cokolwiek miałoby to znaczyć:)
no ale-jakby nie było-chłopaki mają ogroooomny dystans do tego co robią;]
polecam ich kawałek "Condom Of Hate" -można posłuchać gdzieś na myspace.com - wyszukiwarka;)
|
Pn sie 13, 2007 11:33 |
|
 |
A.
|
Zastanawia mnie tylko, dlaczego usilnie wyszukujesz ekstrema wszelakie? Jakiś czas temu widziałem teledyski zespółu death metalowego, którego członkowie równie dobrze mogliby wystąpić w teledysku hh- zarówno pod względem ciała jak i ciuchów.
Ciężko nazwać to zgnilizną, szczególnie, że z upodobaniem maniaka starasz się unikać rzeczowych argumentów. Poza tym, "zgnilizna tego świata" to znów tylko Twoja, subiektywna ocena. Dla mnie np. świat dzisiaj jest wspaniałym miejscem, znacznie lepszym niż było to kilka wieków temu, gdy to jeszcze istniała taka wesoła instytucja jak Inkwizycja. Jej oczywiście, nie raczysz nazwać zginilizną?
Cytuj: Sztuką jest robienie prawdziwej muzyki, która przetrwa w pamięci ludzi dziesiątki lat a nie tandetnych, ostrych numerów opartych o zaszokowanie słuchacza i wykorzystanie jego najniższych instynktów.
Czym więc jest muzyka? Jak sprawdzić co się stanie za dziesiątki lat?(Narazie death metal ma około 20 lat i trzyma się dobrze, a płyty z lat 80 uchodzą nieraz za kultowe) I jakie są obiektywne ramy tandety? Przecież Arka Noego to też tandeta i prostactwo(w mojej subiektywnej opinii) tak jak Obituary jest tandetą(w Twojej subiektywnej opinii). Uważasz się, za największego krytyka muzyki, uważasz, że jako jedyna masz tak wysublimowany i idealny gust, że możesz decydować co jest tandetą, a co nie? Sądzisz, że wiesz co będzie za kilkadziesiąt lat? A dlaczego opis rozkładającego ciała może się składać na wybitny wiersz, uznany przez krytyków, uchodzący za dzieło warte nauczania w szkołach?
|
Pn sie 13, 2007 11:40 |
|
 |
cold ascending
|
mariolcia napisał(a): Grindcore wyrósł z punka natomiast Death wyrósł z trashmetalu więc popełniłeś błąd pisząc że to jedno i to samo. nie napisalem, ze to jedno i to samo, tylko ze napalm death na ktory sie powolalas gra od dluzszego czasu nie grinda tylko DEATH METAL /co zdarza sie wielu kapelom tego typu/. oba te gatunki sa sobie bliskie. sam punk z metalem rowniez lubil sie mieszac, tworzac wiele cudownych hybryd Cytuj: Poniżej dwa przykłady. Pierwszy pokazuje jak nie należy pisać muzyki. dziekuje, wezme twoja rade pod uwage. Cytuj: Oto przykład drugi jak można nie tylko śpiewać ale poprzez muzykę przekazywać światu piękno i miłość: link:http://www.youtube.com/watch?v=8-R92KrevXA
oto przyklad jak mozna manipulowac dziecmi... na szczescie pojawila sie rowniez wersja alternatywna, stworzona przez ludzi swiadomych swych czynow: http://www.youtube.com/watch?v=VtbQFANNBg4
F. Nietzsche
|
Pn sie 13, 2007 13:32 |
|
|
|