Nauka potwierdza :WSZECHŚWIAT POSIADA BOSKIE CECHY
Autor |
Wiadomość |
angua
|
Możemy zostawić temat bystrości, problemów, terapeutów itp?
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Cz sie 16, 2007 18:39 |
|
|
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Seweryn napisał(a): Obrazy nie mają mocy uzdrawiania tylko osoby które te obrazy przedstawiają. IPW napisał(a): Mi tego nie musisz mówić ja podobnie jak ty ,tez nie wierze w moc uzdrawiajacą swietych relikwi .Powiedz to raczej tym ,którzy z wielką nadzieją przytłoczeni zyciem ,chorobami i cierpieniem pragną choć dotknąć,choć musnąć wspaniałego, cudownego obrazu czy wizerunku najswietrzej Marii Panny w nadzieji ,że zostanie uzdrowiony czy uzdrowiona.Przeciez dla tych ludzi przytłoczonych jakimś niepojetym cierpieniem ,czy nieuleczalną chorobą taki wizerunek ,obraz czy przedmiot jet ostatnią nadzieją ,ostatnim wybawieniem .Czy odmówił byś tak bolesnej i przygniecionej cierpieniem osobie dotknięcia tego przedmiotu który jest dla niej jedyną nadzieją,czy był byś tak okrótny i powiedział byś ,że nie wolno czcić wizerunków i obrazów .Wątpie Seweryn ,że mogłbyś być aż tak okrótny i nie tolerować kultu obrazów i innych przedmiotów zwiazanych z Bogiem ,które bardzo czesto są jedyną nadzieją zdruzgotanych przez życie i los zwykłych ludzi o których swiat juz zapomniał .Ja takim ludziom nie odmówił bym kultu tych przedmiotów ,niech dotykają niech całują i niech czczą te przedmioty z najwyższym szacunkiem należnym tylko Bogu .Skoro swiat o nich zapomniał ,bo są juz niepotrzebni to Bóg zechce a pomogą im kamienie. Seweryn ,dlaczego to przemilczałeś ,odpowiedz mi ,czy nadal uważasz ,że trzeba upominać ludzi i tłumaczyć im ,że nie powinni oddawać czci i szacunku dla świetych obrazów?
|
Cz sie 16, 2007 20:02 |
|
 |
Seweryn
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Seweryn napisał(a): Obrazy nie mają mocy uzdrawiania tylko osoby które te obrazy przedstawiają. IPW napisał(a): Mi tego nie musisz mówić ja podobnie jak ty ,tez nie wierze w moc uzdrawiajacą swietych relikwi .Powiedz to raczej tym ,którzy z wielką nadzieją przytłoczeni zyciem ,chorobami i cierpieniem pragną choć dotknąć,choć musnąć wspaniałego, cudownego obrazu czy wizerunku najswietrzej Marii Panny w nadzieji ,że zostanie uzdrowiony czy uzdrowiona.Przeciez dla tych ludzi przytłoczonych jakimś niepojetym cierpieniem ,czy nieuleczalną chorobą taki wizerunek ,obraz czy przedmiot jet ostatnią nadzieją ,ostatnim wybawieniem .Czy odmówił byś tak bolesnej i przygniecionej cierpieniem osobie dotknięcia tego przedmiotu który jest dla niej jedyną nadzieją,czy był byś tak okrótny i powiedział byś ,że nie wolno czcić wizerunków i obrazów .Wątpie Seweryn ,że mogłbyś być aż tak okrótny i nie tolerować kultu obrazów i innych przedmiotów zwiazanych z Bogiem ,które bardzo czesto są jedyną nadzieją zdruzgotanych przez życie i los zwykłych ludzi o których swiat juz zapomniał .Ja takim ludziom nie odmówił bym kultu tych przedmiotów ,niech dotykają niech całują i niech czczą te przedmioty z najwyższym szacunkiem należnym tylko Bogu .Skoro swiat o nich zapomniał ,bo są juz niepotrzebni to Bóg zechce a pomogą im kamienie. Seweryn ,dlaczego to przemilczałeś ,odpowiedz mi ,czy nadal uważasz ,że trzeba upominać ludzi i tłumaczyć im ,że nie powinni oddawać czci i szacunku dla świetych obrazów?
Być może niektórzy ludzie przekonali się ,że niektóre obrazy zostały obdażone przez Boga nadzwyczajną mocą ,gdyż Bóg może wszystko .
Więc ja nie mogę tego wykluczyć ty zresztą też.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz sie 16, 2007 20:18 |
|
|
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Seweryn napisał(a): Być może niektórzy ludzie przekonali się ,że niektóre obrazy zostały obdażone przez Boga nadzwyczajną mocą ,gdyż Bóg może wszystko . Więc ja nie mogę tego wykluczyć ty zresztą też. Ci niektórzy ludzie o których wspominasz to nie są ateiści ,ale głęboko wierzący Katolicy ,więc jest w naszej religii kult przedmiotów.
|
Pt sie 17, 2007 19:46 |
|
 |
Seweryn
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Seweryn napisał(a): Być może niektórzy ludzie przekonali się ,że niektóre obrazy zostały obdażone przez Boga nadzwyczajną mocą ,gdyż Bóg może wszystko . Więc ja nie mogę tego wykluczyć ty zresztą też. Ci niektórzy ludzie o których wspominasz to nie są ateiści ,ale głęboko wierzący Katolicy ,więc jest w naszej religii kult przedmiotów.
Nie ma kultu przedmiotów ,jest kult świętych osób. Bóg nie jest przedmiotem .Obrazy przedstawiają postacie świetę ,jednak same nie są tymi postaciami.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pt sie 17, 2007 22:03 |
|
|
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Seweryn napisał(a): Nie ma kultu przedmiotów ,jest kult świętych osób. Tym samym potwierdziłeś moje słowa z pierwszej jeszcze strony: IPW napisał(a): Jezeli zakładamy ,że Bóg jest wszędzie i we wszystkim to mozemy Go widzieć w drzewku na księzycu w kamieniu ,a nawet w człowieku -Temu wszystkiemu możemy się kłaniać i oddawać cześć. To fajnie ,że się tak zgadzamy.
|
So sie 18, 2007 23:51 |
|
 |
wieczny_student
|
Cześć należy się jedynie Bogu, jako źródłu mocy. Święte osoby, choć posiadły pewną moc, otrzymały ją od Boga, a nie są jej źródłem. To samo odnosi się do relikwii itp.
Można natomiast oddawać cześć Bogu wykorzystując do tego np. święte obrazy czy krzyże - ale modląc się przed nimi, a nie do nich.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
N sie 19, 2007 0:31 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Zastanawialiśmy sie przed chwilą czy koronacja obrazów nie jest przypadkiem oddawaniem czci obrazom ,bo przeciez nie zakłada sie koron osobom ,a tylko wizerunkom tych osób.Koronuje się OBRAZY- powtarzam.
|
N sie 19, 2007 1:20 |
|
 |
wieczny_student
|
Czy cześć oddaje materia, z której zbudowane są nasze ciała, czy człowiek myślący i czujący? Jeżeli to drugie, to nasze myśli i uczucia są istotne dla określenia obiektu czci.
|
N sie 19, 2007 8:52 |
|
 |
Seweryn
|
Inny_punkt_widzenia[quote="IPW napisał(a): Jezeli zakładamy ,że Bóg jest wszędzie i we wszystkim to mozemy Go widzieć w drzewku na księzycu w kamieniu ,a nawet w człowieku -Temu wszystkiemu możemy się kłaniać i oddawać cześć. To fajnie ,że się tak zgadzamy.[/quote]
Bóg jest wszędzie ,jednak kamień, drzewko na ksiezycu, a nawet człowiek nie jest Bogiem . Więc cześć oddajemy tylko Bogu.
Ty też jesteś ,to tu ,to tam . Jesli masz kilka pomieszczeń w swiom mieszkaniu to na pewno byłeś wszędzie, choć jesteś tylko jeden. A przecież wcale nie jesteś Bogiem.
|
N sie 19, 2007 21:01 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Wieczny_student napisał(a): Czy cześć oddaje materia, z której zbudowane są nasze ciała, czy człowiek myślący i czujący? Ja niestety nie rozdzielam materii od człowieka i jego myśli ,dla mnie myśl nie jest odrebnym samostanowiacym bytem.
|
N sie 19, 2007 21:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nauka potwierdza: Wszechświat posiada....
Jaki konkretnie uniwersytet, jaka uczelnia ?
Jaki naukowiec, profesor, wynalazca ?
Przecież nauka to naukowcy.
|
Pn sie 20, 2007 0:26 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Jak to jaki? -Seweryn to potwierdza!
|
Pn sie 20, 2007 0:34 |
|
 |
wieczny_student
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Wieczny_student napisał(a): Czy cześć oddaje materia, z której zbudowane są nasze ciała, czy człowiek myślący i czujący? Ja niestety nie rozdzielam materii od człowieka i jego myśli ,dla mnie myśl nie jest odrebnym samostanowiacym bytem.
Ale czyż robot, chociażby, idealnie naśladował ruchy i gesty człowieka modlącego oddawałby cześć?
|
Pn sie 20, 2007 1:13 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Cytuj: Ale czyż robot, chociażby, idealnie naśladował ruchy i gesty człowieka modlącego oddawałby cześć? Ależ oczywiście ,że tak .Oddawanie czci to jest gest,niektórzy ludzie byli bici aby się pokłonili i oddali cześć.
|
Pn sie 20, 2007 11:46 |
|
|
|