Po co Wy (ateiści) jesteście na tym forum....?
Autor |
Wiadomość |
Bolo
|
 Po co Wy (ateiści) jesteście na tym forum....?
Zastanawia mnie dlaczego Wy (ateiści) z takim zapałem próbujecie udowodnić, że Boga nie ma...? Po co to wam. Skoro ktoś wierzy to Jego sprawa i wasza ingerencja jest absolutnie nie potrzebna. Dlaczego tak często o Nim mówicie ( o Najwyzszym), skoro Go (według Was) nie ma? Słyszałem opinie, że zaprzeczanie troche sami sobie i po części się z nią zgadzam. Z wyrazami wielkiego szacunku: Bolek;)
_________________ Owocem ciszy jest modlitwa. Owocem modlitwy jest wiara. Owocem wiary jest miłość. Owocem miłości jest służba. Owocem służby jest pokój.
|
N sie 19, 2007 0:21 |
|
|
|
 |
unbeliever
|
 Re: Po co Wy (ateiści) jesteście na tym forum....?
Bolo napisał(a): Zastanawia mnie dlaczego Wy (ateiści) z takim zapałem próbujecie udowodnić, że Boga nie ma...? Po co to wam. Nie udowadnia sie (nie)istnienia bytow ktorych w nie mozna zweryfikowac. Dlatego ateisci nie zajmuja sie udowadnianiem tego ze boga nie ma, tylko wykazywaniem bezzasadnosci "dowodow" na boga istnienie. Bolo napisał(a): Skoro ktoś wierzy to Jego sprawa i wasza ingerencja jest absolutnie nie potrzebna. A czy ktos ci broni wierzyc w skrzaty, elfy, hobbity czy boga. Bolo napisał(a): Dlaczego tak często o Nim mówicie ( o Najwyzszym), skoro Go (według Was) nie ma? Słyszałem opinie, że zaprzeczanie troche sami sobie i po części się z nią zgadzam.
Tak jak mozemy dyskutowac nature Lorda Wadera czy Wokulskiego, ktorzy tez realnie nigdy nie istnieli, tak samo mozemy dyskutowac nature nie istniejacych bogow m.in. Jahwe.
|
N sie 19, 2007 1:26 |
|
 |
WebCM
|
Skrzaty i elfy to wymysł twórców baśni i bajek. Nie zaliczaj tego do wiary.
Bóg zaś najpierw się objawił naszym ojcom. Potem nauczał Jezus i wprowadził nowe zasady wiary - są dowody.
_________________ .:: KTO RANO WSTAJE, TEN PODPIS DOSTAJE ::.
|
N sie 19, 2007 7:59 |
|
|
|
 |
filippiarz
|
Każdy człowiek posiada życie duchowe i różne przemyślenia filozoficzne. Idea bogów również do nich może należeć.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
N sie 19, 2007 9:19 |
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Lorda Vadera! Obrażasz moje uczucia
A dlaczego są ateiści... Żeby było kolorowo i wesoło  Część z nich, którą spotykam tu na forum to dość przyjemni ludzie, z którymi można porozmawiać. Poza tym, jakby się tu miano tylko przerzucać tym kto bardziej kocha Jezusa, a kto Maryję, to byłoby conajmniej płytkie i bezsensowne forum. A tak jest dobra płaszczyzna do wymiany zdań, poglądów i dyskusji.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
N sie 19, 2007 11:13 |
|
|
|
 |
Bolo
|
No tak, ja rozumiem, że wymieniamy poglądy, ale nie uważacie, że to dziwne, że na Forum Wiara jest 3 raz więcej ateistów niż wierzących.
Według jednej z książek, które miałem przyjemność przeczytać to nawet ateiści wpuszczają Najwyższego do swojego serca czyniąc dobro. Dlatego apeluje do Was, czyńcie dobro.
_________________ Owocem ciszy jest modlitwa. Owocem modlitwy jest wiara. Owocem wiary jest miłość. Owocem miłości jest służba. Owocem służby jest pokój.
|
N sie 19, 2007 11:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: No tak, ja rozumiem, że wymieniamy poglądy, ale nie uważacie, że to dziwne, że na Forum Wiara jest 3 raz więcej ateistów niż wierzących.
Szybko liczysz... napisałeś dopiero 3-go posta i od razu wiesz ilu jest ateistów na forum, a ilu wierzących.
Geniusz matematyczny się znalazł.
Crosis
|
N sie 19, 2007 13:13 |
|
 |
No
|
Cytuj: Skrzaty i elfy to wymysł twórców baśni i bajek. Nie zaliczaj tego do wiary. A twój Bóg to wymysł Semickich plemion koczowniczych . Cytuj: Bóg zaś najpierw się objawił naszym ojcom. Potem nauczał Jezus i wprowadził nowe zasady wiary - są dowody.
Takie same jak na istnienie skrzatów i elfów szczególnie jeśli chodzi o to pierwsze...
A co do tematu to myśle, że każdy z nas tutaj wierzący czy nie ma jakieś własne przemyślenia na temat religii i Boga i chce się nimi podzielić czy nie na tym właśnie polega forum dyskusyjne ?
|
N sie 19, 2007 13:26 |
|
 |
Orion
|
A co ty jestes tak mocno wierzoncym katolikiem.
Czy przeszkadzaja tobie ateisci?
|
N sie 19, 2007 13:34 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Bolo napisał(a): No tak, ja rozumiem, że wymieniamy poglądy, ale nie uważacie, że to dziwne, że na Forum Wiara jest 3 raz więcej ateistów niż wierzących.
Jesteś na tym forum tylko chwilkę - skąd ta kalkulacja  Pewnie na podstawie kilku tematów, w których widziałeś "wojujący" ateizm
Ja do ateistów, niewierzących czy wierzących inaczej niż ja nic nie mam - dopóki jest z ich strony poszanowanie dla tego, w co ja wierzę (i vice versa, nie prowokuję kłótni). Co innego - gdy pojawiają się (a pojawiali się i pewnie pojawiać się będą) osobnicy, których celem było:
a) wyśmiewanie wierzących
b) wyśmiewanie wierzących i udowadnianie że Boga nie ma albo jest głupi
c) wyśmiewanie wszystkich, którzy myślą inaczej niż oni (nawet niewierzących - inaczej  )
to po prostu dyskusja schodziła na psy. Na szczęście - moderacja czuwała.
Niech sobie ateiści są. Niech przekonują innych do swoich racji - mogą.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N sie 19, 2007 14:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
WebCM napisał(a): Bóg zaś najpierw się objawił naszym ojcom.
No, raczej ojcom żydowskim się objawił. My jesteśmy słowianami z pochodzenia.
Nam objawił się raczj Światowit, Swarożyc, Perun (Piorun) itp.
Żydzi nie mogą być naszymi ojcami, gdyż nie wykazujemy podobieństwa genetycznego.
Oczywiście jest część Polaków pochodzenia żydowskiego, i Ci jak najbardziej mogą mówić, że Jahwe objawił się ich ojcom.
|
N sie 19, 2007 16:06 |
|
 |
Paschalis
|
Bolo napisał(a): No tak, ja rozumiem, że wymieniamy poglądy, ale nie uważacie, że to dziwne, że na Forum Wiara jest 3 raz więcej ateistów niż wierzących.
Zajrzyj do tego wątku i ankiety:
viewtopic.php?t=10831
Wynika z niej, że na forum jest jedynie 21% ateistów, więc jak widać pozory mylą. Ateusze tylko w 3 pierwszych działach (Wierzyć, Wiara i Prawda, Wiara i Nauka) są tak aktywni. 
|
N sie 19, 2007 17:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Paschalis napisał(a): Ateusze tylko w 3 pierwszych działach (Wierzyć, Wiara i Prawda, Wiara i Nauka) są tak aktywni. 
Przyznasz Paschalis, że to bardzo dobrze o nas świadczy. Wypowiadamy się tylko w działach, które poruszają wiarygodność religii i boga oraz jej związków z nauką.
Nie włazimy natomiast "z butami" do działów ściśle katolickich, czyli nie wtrącami się tak naprawdę do wierzenia katolików, i nie podważamy ich autorytetów.
A trzy pierwsze działy, już same w sobie delikatnie podają w wątpliwość sens wiary i religii:
wierzyć, nie wierzyć - czy jest sens wierzyć, czy może nie ma ?
wiara i prawda - czy to w co wierzymy jest prawdziwe ?
wiara i nauka - czy nauka neguje wiarę czy nie ?
więc katolicy, którzy tam zaglądają nie są do końca przekonani o tym w co wierzą. Nic też dziwnego, że spotkają tam ateistów.
Jeżeli ktoś ma bardzo mocno zakorzenione podstawy religijne, to teoretycznie nie powinien tutaj zaglądać 
|
N sie 19, 2007 21:02 |
|
 |
Enigma
|
@Bolo: siedzimy tu, bo tu fajnie, ciepło i zielonkawo, a to podobno uspokajający kolorek.
_________________ "Doch gestohlen ist er wertlos,
Und dann brauch' ich ihn nicht"
|
N sie 19, 2007 21:14 |
|
 |
Seweryn
|
Ateiści często powołują się na skrzaty, elfy, hobbity,czy wróżki . W sumie jeśli Bóg istnieje (a jestem pewny że tak) to do skrzatów , elfów , hobbitów ,czy wróżek można by dopisać jeszcze Ateistów. Gdyż w życiu wiecznym istnieć bedą tylko wierni Bogu ,natomiast o skrzatach ,Ateistach , wróżkach i elfach nikt u Boga słyszeć nie będzie.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N sie 19, 2007 21:20 |
|
|
|