Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna strona
 Adwentyści Dnia Siódmego 
Autor Wiadomość
Moderator

A ja bardzo proszę o jakieś ruszenie tematu, bo czekam na to już jakiś czas i doczekać się nie mogę ;) W przeciwnym wypadku będę zmuszona wątek usunąć, bo przecież nic sensownego w nim nie ma, oprócz może jednej, dwóch wypowiedzi.

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Cz lip 26, 2007 17:01

Trzeba mieć na uwadze fakt, że takie ugrupowanie, jak adwentyści, nie jest Kościołem z uwagi na brak sukcesji apostolskiej, a więc także Eucharystii i innych sakramentów. Jest to po prostu chrześcijański związek wyznaniowy, nic więcej. Poza tym istnieje pewne powinowactwo pomiędzy adwentystami a świadkami jehowy.

Cz lip 26, 2007 22:53

Do tego co napisał (tendencyjnie) Leszek, Jan trzeba dodac, iż Kk twierdzie także, iż Wspólnoty Kościelne jak m,in. ADS są
- środkami zbawienia, którymi "Duch Chrystusa nie wzbrania się przecież posługiwać"
- jest w nich obecny i działa Kościół Chrystusowy, ten sam który trwa w Kk.
- Wg Kk Wspólnoty koscielne za zachodzie "nie przechowały właściwej i całkowitej rzeczywistości eucharystycznego misterium, głównie przez brak sakramentu kapłaństwa" (wg Kk) - to jednak "sprawując w Świętej Uczcie pamiątkę śmierci i zmartwychwstania Pańskiego, wyznają, że oznacza ona życie w łączności z Chrystusem i oczekują Jego chwalebnego przyjścia."
- Wg Kk: "sprawują wiele chrześcijańskich obrzędów, które - zależnie od różnych warunków każdego Kościoła lub Wspólnoty - niewątpliwie mogą w rozmaity sposób wzbudzić rzeczywiste życie łaski i którym trzeba przyznać zdolność otwierania wstępu do społeczności zbawienia. Same te Kościoły i odłączone Wspólnoty, choć w naszym przekonaniu podlegają brakom, wcale nie są pozbawione znaczenia i wagi w tajemnicy zbawienia. "
- Wg Kk "Nie można też przeoczyć faktu, że cokolwiek sprawia łaska Ducha Św. w odłączonych braciach, może również nam posłużyć ku zbudowaniu. Wszystko, co szczerze chrześcijańskie, nigdy nie stoi w sprzeczności z prawdziwymi dobrami wiary, owszem, zawsze może posłużyć ku doskonalszemu wniknięciu w samą tajemnicę Chrystusa i Kościoła".

Choc nie podzielam - z oczywistych wzgledów - eklezjologicznych przekonań Kk, to jednak staram się je znac i próbuję szanować. Natomiast ideologiczna propaganda Leszka, Jana, osmieszajaca Kosciół katolicki, nie ma z jego nauczaniem wiele wspólnego.

So lip 28, 2007 10:33

Napisałem to samo, coś Ty zacytował. Faktem jest przecież, że ADS nie posiadają sukcesji apostolskiej, a skutek tego jest taki, że poza chrztem świętym nie mają innych sakramentów. Poza tym, co co napisano o Eucharystii w odniesieniu do Kościołów Wschodnich, a co przytoczyłeś, nie dotyczy ADS. Nie głoszę żadnej ideologii, ale przypominam tylko o oczywistych faktach.

So lip 28, 2007 10:49

Poza tym, co co napisano o Eucharystii w odniesieniu do Kościołów Wschodnich, a co przytoczyłeś, nie dotyczy ADS.

To co zacytowałem o Eucharystii pochodzi z UR 22, z częsci zatytuowanej "Kościoły i Wspólnoty Koscielne za Zachodzie". Może wyjaśniłbyś jakim cudem się stało iż miałoby sie to odnosić - jak piszesz - do Kościołów Wschodu?

zarzucam Ci ze nie napisałeś całej prawdy: teologiczne stanowisko Kk wobec innych Kosciołów (czy jak wolicie "Wspólnot eklezjalnych") jest bardziej zniusansowane niz samo stwierdzenie, że "nie są Kościołami". Poza Kk nie ma "pustki eklezjologicznej" jak sugerujesz.

So lip 28, 2007 22:41

Ano dlatego, że wspólnoty protestanckie nie posiadają sukcesji apostolskiej, a co za tym idzie, nie mają sakramentu święceń, ustanowionego przez Jezusa Chrystusa. Dlatego zdanie:

Cytuj:
sprawując w Świętej Uczcie pamiątkę śmierci i zmartwychwstania Pańskiego, wyznają, że oznacza ona życie w łączności z Chrystusem i oczekują Jego chwalebnego przyjścia

w żaden sposób nie może odnosić się do tych wspólnot wyznaniowych. Wydaje mi się, że zostało ono wyrwane z kontekstu.

N lip 29, 2007 5:33

Tak, jak przypuszczałem, tekst, który przytoczyłeś, został wyrwany z kontekstu i w oparciu o to mataczenie usiłowałeś przekonać mnie do wniosków, które są nieprawdziwe. Oto cały akapit:

Pomimo że odłączonym od nas Wspólnotom kościelnym brakuje pełnej jedności z nami, wypływającej z chrztu, i choć w naszym przekonaniu nie przechowały one właściwej i całkowitej rzeczywistości eucharystycznego misterium, głównie przez brak sakramentu kapłaństwa, to jednak sprawując w Świętej Uczcie pamiątkę śmierci i zmartwychwstania Pańskiego, wyznają, że oznacza ona życie w łączności z Chrystusem i oczekują Jego chwalebnego przyjścia. Wobec tego nauka o Uczcie Pańskiej, o innych sakramentach i kulcie oraz o posługach Kościoła powinna stanowić przedmiot dialogu.

N lip 29, 2007 6:01

Jakie wyrawanie z konyekstu? Ja wyrwałem???? to co napisałem:

Cytuj:
Wg Kk Wspólnoty koscielne za zachodzie "nie przechowały właściwej i całkowitej rzeczywistości eucharystycznego misterium, głównie przez brak sakramentu kapłaństwa" (wg Kk) - to jednak "sprawując w Świętej Uczcie pamiątkę śmierci i zmartwychwstania Pańskiego, wyznają, że oznacza ona życie w łączności z Chrystusem i oczekują Jego chwalebnego przyjścia."

Ja napisałem o "obu stronach nauczania" Kk.

Ty wczesniej stwierdziłeś jedynie:

Cytuj:
nie jest Kościołem z uwagi na brak sukcesji apostolskiej, a więc także Eucharystii i innych sakramentów. Jest to po prostu chrześcijański związek wyznaniowy, nic więcej (podkrśl moje).

Jak to nic wiecej? Chyba jednak wbrew Twojemu mataczeniu jest "cos wiecej" w nauczaniu Kk. Kiedy Ci to wypomniałem, mataczyłeś, ze to niby dotyczy tylko Kosciołów wschodu, jak Ci wykazałem że dotyczy Kosciołów zachodu, obrzucasz inwektywami, zamiast po prostu powiedzieć sorry, pomyliłem się. Kazdy sie myli, nie ma w tym nic zdroznego. Jesteś niewiarygodny, a poza tym nie potrafisz rozmawiać. EOT.

N lip 29, 2007 9:50

Podałeś tekst wyrwany z kontekstu po to, żeby mnie zmylić. Zakwestionowałeś to, co pisałem o sukcesji apostolskiej, której nie posiadają ADS, o czym wyraźnie mówi dekret o ekumenizmie, a czego nie zechciałeś zamieścić, usiłując mnie w ten sposób wprowadzić w błąd. Nie wmawiaj więc mi, że KK uznaje obecność Eucharystii w grupie wyznaniowej, jaką są ADS.

N lip 29, 2007 10:02

cytat
Cytuj:
Watpie czy "zapoznawanie się" z nieznanym Kościołem poprzez wspomnienia ex-członków sa najlepsza droga....

Zazwyczaj ex to psy wieszają na swoich poprzednich czlonkach swojej byłej wspólnej religii .. Tak to bywa..

Podaj przykłady "szczekania exów". Moim zdaniem Ci ludzie słusznie ostrzegają innych przed tą dwulicową sektą.

N sie 19, 2007 13:00

Cytuj:
Podaj przykłady "szczekania exów". Moim zdaniem Ci ludzie słusznie ostrz[egają innych przed tą dwulicową sektą.

Starzy wyjadacze forowi zapewne pamiętają jak startowało forum na katoliku.. Tam pisało wielu byłych katolików ..Którzy od czci i wiary odżegnywali katolików..
Raz po raz na stronach internetowych spotykamy to nawróconych protestantów czy z innych wyznań na katolicyzm..
I też czytamy ich wyznania ( choćby na opoce) jakie to poprzednie wyznanie było sekciarskie be etc.. dlatego ja podchodzą z bardzo dużą rezerwą do tego typu rewelacji jak omawiamy..

N sie 19, 2007 17:32

Ci ludzie słusznie ostrzegają innych przed tą dwulicową sektą.

Ze wspólnego oswiadzcenia Krk i KADS (14 grudnia 1999):

Cytuj:
3. Strona adwentystyczna z uznaniem wyraża się o biblijnym otwarciu Kościoła Katolickiego, zaś strona katolicka podkreśla z uznaniem chrystocentryzm kultywowany w Kościele Adwentystycznym.

4. Z ubolewaniem jednak stwierdzamy przypadki odmawiania przez różne kręgi religijne i świeckie Kościołowi Adwentystów Dnia Siódmego statusu eklezjalnego i określania go mianem „sekty”. Stanowisko takie jest nie do przyjęcia i uważamy, że wielce szkodzi naszym wzajemnym stosunkom i prowadzonemu owocnie od wielu lat międzywyznaniowemu dialogowi.
Kościół Adwentystów Dnia Siódmego nie może być traktowany ani jako „nowy ruch religijny”, gdyż istnieje już na Ziemiach Polskich od przeszło 110 lat, ani jako „sekta”, gdyż po pierwsze – posiada określoną doktrynę, organizację i obrzędy kultowe, po drugie – pielęgnuje w swej nauce i służbie główne zasady wiary chrześcijańskiej na czele z wiarą w Trójcę Przenajświętszą, a po trzecie – nie mają do niego zastosowania żadne znamiona, charakterystyczne dla sekt, opisane w dokumencie watykańskim „O nowych ruchach religijnych i sektach” z roku 1986. Kościół Adwentystyczny, należący do Kościoła Chrystusowego, posiada w Polsce ustawową formę regulacji swego statusu prawnego, wnosi pozytywne wartości religijno-moralne w życie naszego społeczeństwa i z szacunkiem odnosi się do Kościoła Katolickiego, jak również innych Kościołów chrześcijańskich oraz wspólnot religijnych i społecznych w duchu Ewangelii, praw człowieka oraz zasad wolności religii i przekonań.

Wypowiedzi Terebinta moga odzwierciedlać tylko jego/jej osobiste frustracje, i nic wiecej.

N sie 19, 2007 20:51

Zanim następnym razem napiszesz jakieś głupstwo to zapoznaj się z materiałami z tej stronki: http://ellenwhite.dekalog.pl/przeciw/index.htm#ksiazki

Szczególnie książkę "Szkice z lektur nieobowiązkowych".

Wypowiedzi Piotra1 moga odzwierciedlać tylko jego/jej osobiste frustracje, i nic wiecej.

Pn sie 20, 2007 7:52

cytat
Cytuj:
Podaj przykłady "szczekania exów". Moim zdaniem Ci ludzie słusznie ostrz[egają innych przed tą dwulicową sektą.

Starzy wyjadacze forowi zapewne pamiętają jak startowało forum na katoliku.. Tam pisało wielu byłych katolików ..Którzy od czci i wiary odżegnywali katolików..
Raz po raz na stronach internetowych spotykamy to nawróconych protestantów czy z innych wyznań na katolicyzm..
I też czytamy ich wyznania ( choćby na opoce) jakie to poprzednie wyznanie było sekciarskie be etc.. dlatego ja podchodzą z bardzo dużą rezerwą do tego typu rewelacji jak omawiamy..

Oczywiście. Niektórzy wykorzystując błędy pojedynczych jednostek podnoszą wielkie larum i przenoszą je na cały Kościół. W Organizacjach takich, jak ŚJ czy KADS zawsze wszystko jest przedstawiane tylko z jednej tej cudownej strony. Dopiero wchodząc do wewnątrz można przekonać się o prawdziwym obliczu organizacji. Dlatego też cennym źródłem informacji są exowie, jak Raymond Franz u śJ, czy Rea lub Kotulski u KADS.

Effata zresztą słusznie ma ADS na swojej czarnej liście.

Pn sie 20, 2007 7:57

Cytuj:
Dopiero wchodząc do wewnątrz można przekonać się o prawdziwym obliczu organizacji. Dlatego też cennym źródłem informacji są exowie, jak Raymond Franz u śJ, czy Rea lub Kotulski u KADS.

Ale i dokładnie odwrotnie ten kijek ma dwa końce.. i to ostre z obu stron..

Pn sie 20, 2007 9:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna strona