Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 2:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 287 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 20  Następna strona
 Kiedy Bóg stworzył dinozaury? 
Autor Wiadomość

czyli w którym dniu zostały stworzone dinozaury, kiedy i dlaczego je zgładzono i co było później?

N sie 19, 2007 21:16

Według mnie Enigma dinozaury nie były stworzone ,jezeli chcesz wiedzieć co Bóg stworzył to weż do ręki Genezis i czytaj.

N sie 19, 2007 21:24

Tak więc postaram się skoncentrować na temacie:

Pytanie o to w którym dniu zostały stworzone dinozaury nie ma sensu. Biblijny opis stworzenia ma charakter teologiczny, opisuje Boga jako stwórce ziemi i wszystkich istot na niej żyjących a wtłoczenie go w ramy 7 dni ma za zadanie uzasadnienie świętowania Szabatu. (Ale to każdy zrozumi.)

W Biblii nie ma słowa o dinozaurach, nie ma tego dlaczego wyginęły i jak później następował rozwój flory i fauny. Są to informacje ważne i ciekawe z punktu widzenia dzisiejszej paleontologii lecz dla naszego zbawienia nie mają żadnego znaczenia. Biblia jest dziełem mówiącym o zbawieniu a nie o prehistorii ziemi.

N sie 19, 2007 21:31

Biblia jest dziełem mówiącym o zbawieniu a nie o prehistorii ziemi.
Między innymi , dlatego Biblia nie jest ksiegą naukową i do tego co tam pisze powinniśmy podchodzić z dystansem ,lecz jak najbardziej opisuje ona prehistorię ziemi i to od samego początku . Snafu nie oszukuj nas :-D

N sie 19, 2007 21:44

Jak napisał Snafu Biblia to dzieło, które nie ma na celu w sposób naukowy opisywać wszystkie stworzenie, kiedy jakie powstały, czy przekazać człowiekowi całą wiedze o materialnym świecie. Biblia mówi o Bogu, zatem wszystko temu jest podporządkowane. Wszelkie błędy, braki, nieścisłości to kwestia niedoskonałośli ludzkiej wiedzy, czy języka tamtych czasów. Ale ważna jest myśl dotycząca Boga, a nie to czy w siedmiu dniach jest miejsce na dinozaury. Po to mamy mózgi abyśmy odkrywali jak ten boży świat się rozwijał.

Inny_punkt_widzenia, Bóg stworzył wszystko, zatem nie rozumiem Twojego stwierdzenia że Dinozaury nie były stworzone.

N sie 19, 2007 21:46

Biblia to dzieło, które nie ma na celu w sposób naukowy opisywać wszystkie stworzenie, kiedy jakie powstały, czy przekazać człowiekowi całą wiedze o materialnym świecie. Biblia mówi o Bogu...
Przepraszam Cie bardzo ,a czy mógłbyś jeszcze do tej wypowiedzi dołaczyć datę powstania tej nauki ?Z pewnoscią taka data istnieje ,bo w czasach kiedy pisana była Biblia nikt nie ośmielił by się powątpiewać w moc i potegę stwórcy ,który stworzył świat własnie w siedem dni. Nierozumiem jakim prawem dzisiejsza teologia poprawia przesłanie Boga i tłumaczy ,że Bóg i pisarze Biblijni nie wiedzieli ile to jest siedem dni?I potrzeba było aż 5 tysięcy lat aby odszyfrować treść Biblijną jakże piekną i bogatą w zdazenia wyczerpujące nie tylko o Bogu .Jakże to wielka szkoda ,że tyle pokoleń przed nami zachwycała sie pięknem opisów natury ,czerpała z nich natchnienie nie wiedząc ,że to wszystko tylko zaszyfrowane bachomazy ,bo w Bibli pisze tylko o Bogu. :cry:

N sie 19, 2007 22:14

Wiara i nauka nie mogą być sprzeczne ze sobą. Ale nie schodzmy z tematu głównego. Zatem jeśli faktem jest istnienie dinazaurów, a czas kiedy stąpały po ziemi określili naukowcy, to jasnym jest że błędnym jest rozumowanie i umieszczanie całego stworzenia w 7 dniach i przypisywanie temu pewności naukowej. Nie wiem skąd biorą się Twoje wątpliwości, że właśnie teraz lepiej rozumiemy przekaz Biblijny. 7 dni to symbol, a jak wiemy starożytni lubowali się w takiej symbolice liczb, nie koniecznie ich dosłownemu rozumieniu (i dziś nieraz wyrażamy pewne treści wyrażeniami które dosłownie odczytane znaczyły by coś zupełnie innego), zatem nie jest to jakaś nowa nauka, tylko prawidłowe zrozumienie jak rozumowali starożytni.

N sie 19, 2007 22:29

Przepraszam Cie bardzo ,a czy mógłbyś jeszcze do tej wypowiedzi dołaczyć datę powstania tej nauki ?

Tak więc od najstarszych mi znanych postaci historycznych interpretujących Genezis w sposób alegoryczny:

Filon z Aleksandrii (ok. 10 p.n.e-40 n.e.)
Św. Justyn Męczennik (ok. 100-165)
Klemens Aleksandryjski (ok 150-215)
Orygenes (ok. 185-254)
Św. Cyprian z Kartaginy (?-258)
Św. Augustyn (354-430)

I jeszcze odnośnie uzasadnienia dla motywu siedmiu dni:
Cytuj:
Bóg nie zaskakuje ludzi swym objawieniem, lecz dostosowuje się do poziomu myślenia i gotowości wiary poszczególnego człowieka lub całego narodu. Zdarza się, że te samy prawdy pojawiają się w Biblii wielokrotnie, ujęte bywają niekiedy różnie w zależności od stopnia rozwoju Izraela i jego świadomości religijnej. Tak samo ma się rzecz z dwoma opisami stworzenia świata i człowieka. (starszy opis - Rdz 2, 4b-25 - jest krótszy, natomiast opis stworzenia świata w ciągu siedmiu dni, rozpoczynający Biblię jest znacznie późniejszy, ostatecznie zredagowany dopiero po powrocie Żydów z niewoli babilońskiej). Starszy opis bardzo personifikuje Pana Boga - Bóg to garncarz, który lepi człowieka z prochu ziemi; młodsza wersja brzmi jak odmawiany w świątyni w dzień szabatu hymn na cześć Boga-Stwórcy, z powtarzającym się refrenem: "I widział Bóg, że było dobre ..", czy "I tak minął wieczór i poranek ...".

(za: http://www.pmkamsterdam.nl/PL/Kat_bibl/Grud97.htm)

Biblia nie jest i nie była podręcznikiem do nauk przyrodniczych. Chyba, że ktoś upiera się usilnie przy fundamentalizmie, ale to już jego problem.

N sie 19, 2007 22:50

Wiara i nauka nie mogą być sprzeczne ze sobą.
Ale są ,próba pogodzenia wiary i nauki poprzestaje na pobożnych rzyczeniach.
WIST napisał(a):
Nie wiem skąd biorą się Twoje wątpliwości, że właśnie teraz lepiej rozumiemy przekaz Biblijny.
Chcesz mi powiedzieć ,ze dzisiaj lepiej rozumiemy Biblię niż Ci co ją pisali?Bądż bardziej rozsądny ,czy czytelnik wie wiecej o tym co napisał pisarz?Czy to czytelnik tłumaczy pisarzowi co napisał,tak jak by on nie wiedział co pisał, tak jak by nie wiedział co chciał potomnym przekazać ,ależ to paranoja.Nie poprawiaj więc autora treści Biblijnej i nie tłumacz ,ze mu nie chodziło o siedem dni tylko o coś innego bo to jest tak samo śmieszne.
WIST napisał(a):
7 dni to symbol, a jak wiemy starożytni lubowali się w takiej symbolice liczb, nie koniecznie ich dosłownemu rozumieniu (i dziś nieraz wyrażamy pewne treści wyrażeniami które dosłownie odczytane znaczyły by coś zupełnie innego), zatem nie jest to jakaś nowa nauka, tylko prawidłowe zrozumienie jak rozumowali starożytni.
Czy siedem dni jak batem strzelił może symbolizować coś innego ?np. siedem bydlątek?A co może symbolizować bezmiar wód ,albo proch ziemi z którego ulepił Bóg człowieka ,czy będziesz tłumaczył ,że to nie był proch ziemi tylko np.proch strzelniczy?Więc w jaki sposób chcesz połączyć współczesną naukę o początku swiata z tym co wiedzieli o tym starorzytni?Tego nie da się wymieszać ,nie da sie oszukać ludzi którzy umieją czytać i wmówić im ,że Biblia nic nie mówi o powstaniu świata .Uważny czytelnik od razu zorientuje sie kiedy w Bibli treść należy odczytać niedosłownie ,wszystkie psalmy ,piesni ,przypowieści ,mają w sobie treść niedosłowną ,ale nie Genezis ,nie opis jak do tego wszystkego mogło dojść ,tam nie ma żadnej symboliki ,proch ziemi to proch ziemi ,żebro Adama to żebro Adama ,wody to wody ,zwierzęta to zwięrzeta .Co twoim zdaniem może symbolizować siedem dni ,wody nad sklepieniem ,ziemia , rośliny ,zwierzęta , człowiek ,Bóg,jabłko ,drzewo poznania dobra i zła ,wąż ,szatan ?-Powiedz mi co te rzeczy mogą symbolizować?I jezeli mimo tego uprzesz się ,że jednak one nie mogą być traktowane dosłownie ,a Bóg ma być traktowany dosłownie to bedzie to juz tylko chipokryzja.

N sie 19, 2007 23:27

Inny_punkt_widzenia niepotrzebnie się unosisz i popełniasz błędy np. to jabłko które wymieniłeś, a którego przecież nigdzie nie ma. Wiara i nauka dają się pogodzić, a skoro dla Ciebie nie dają to chyba pozostaje Ci jedynie zmiana wiary.

Nie napisałem że lepije rozumiemy Biblie niż ci co ją napisali. Zmierzamy do prawdy. To oczywiste że im więcej czasu ludzkość miała na badania i studiowanie prawd o Bogu, tym więcej ich dostrzega. One były w Biblii zawsze, ale ktoś musi je wydobyć. Dogmat to prawda zawsze istniejąca, ale zanim go człowiek sformułował minęło troche czasu. Snafu podałe też przykłady które powinny Cie upewnić że nie od dziś pewne (bo nigdzie nie napisałem że wszystkie) częśći Pisma Świętego należy prawidłowo interpretować np. w przenośni, czy symbolicznie.

7 dni symbolizuje coś pełnego, a np. 6 już coś niepełnego, stąd mamy symboliczny znak Szatana 666 - niepełność.

Dlatego właśnie upada Twoje stanowisko jakoby czytanie Biblii było łatwe, proste i przyjemne. Wcale takim nie jest co widać na pierwszy rzut oka.

Ale w dalsze dyskusje poza dinozaurami nie będe się wdawać, bo temat jest jasny i zapisany na samej górze.

N sie 19, 2007 23:39

Przepraszam Cie bardzo ,a czy mógłbyś jeszcze do tej wypowiedzi dołaczyć datę powstania tej nauki ?

snafu napisał(a):
Tak więc od najstarszych mi znanych postaci historycznych interpretujących Genezis w sposób alegoryczny:

Filon z Aleksandrii (ok. 10 p.n.e-40 n.e.)
Św. Justyn Męczennik (ok. 100-165)
Klemens Aleksandryjski (ok 150-215)
Orygenes (ok. 185-254)
Św. Cyprian z Kartaginy (?-258)
Św. Augustyn (354-430)
Dzięki Ci Snafu ,że chciało Ci się to wyszukać ,oto dowód ,że inerpretacja Bibli z biegiem lat zmieniała się a pod w pływem współczesnej nauki o początku wszechswiata i ewolucji człowieka, kompletnie oszalała!Na szczęście można czytać Biblię bez teologicznych wybiegów .
Snafu napisał(a):
Bóg nie zaskakuje ludzi swym objawieniem, lecz dostosowuje się do poziomu myślenia i gotowości wiary poszczególnego człowieka lub całego narodu
Otóż to ,gdyby dzisiaj ludzie pisali Biblię to nikt by nie napisał ,że wszystko stworzył Bóg ,bo mamy juz wiekszą wiedze na ten temat .Starożytni mieli znikomą wiedzę o budowie i strukturze wszechświata ,nie wiedzieli kim tak naprawde jest człowiek ,skąd pochodzi i w jaki sposób pojawił sie na ziemi ,dlatego przyszło im do głowy ,że to wszystko musiał ktos stworzyć,dziś juz wiemy ,ze byli w błedzie.

N sie 19, 2007 23:45

Inny_punkt_widzenia niepotrzebnie się unosisz i popełniasz błędy np. to jabłko które wymieniłeś, a którego przecież nigdzie nie ma.
No tak ,ja tylko jabłko sobie wymyśliłem i nie ma mowy nic o jabłku ,siedem dni to tez mój wymysł w Bibli nie ma przecież mowy o siedmiu dniach ,żebro z którego Bóg ulepił kobietę to też jest mój wymysł ,ale nierozumiem dlaczego mój ,a może Orygenesa ,albo Chipokryta .Ja się w tym momencie nie unoszę tylko staram sie Ciebie zrozumieć ,może dinozaury wymyslił Darwin lub darwinizm a jabłko opisane w Bibli IPW? Naprawdę niedogadamy sie WIST jezeli bedziemy sie zastanawiać" skąd się biorą dzieci i czy je bociany przynoszą"Szkoda bo temat jest naprawde fajny .

Pn sie 20, 2007 0:04

A wracając do tematu (chiciaz ja wcale o nim nie zapomniałem )to chciałbym powtórzyć ,że Bóg nie stwarzał zadnych dinozaurów .Jezeli ktoś chciałby sie dowiedzieć, co Bóg stworzył to niech otworzy Biblie i czyta, tam wyrażnie pisze ,co Bóg stworzył.

Pn sie 20, 2007 0:30

Dzięki Ci Snafu ,że chciało Ci się to wyszukać ,oto dowód ,że inerpretacja Bibli z biegiem lat zmieniała się a pod w pływem współczesnej nauki o początku wszechswiata i ewolucji człowieka, kompletnie oszalała!Na szczęście można czytać Biblię bez teologicznych wybiegów .

Buhaha.

Odkrycia nauki odnośnie początku wszechświata i ewolucji człowieka w I wieku naszej ery? :o To żeś przyfasolił. :D

To raczej dowód na to, że pomimo braku rzeczywistej wiedzy odnośnie tych dwóch zagadnień pojawiła się intuicja aby nie odczytywać 7 dni w sposób literalny. Dodam, że u Filona połączona z krytyką gatunków biblijnych (wspomniane powtarząjące się "I widział Bóg, że było dobre ..", oraz "I tak minął wieczór i poranek ...").

Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Otóż to ,gdyby dzisiaj ludzie pisali Biblię to nikt by nie napisał ,że wszystko stworzył Bóg ,bo mamy juz wiekszą wiedze na ten temat .Starożytni mieli znikomą wiedzę o budowie i strukturze wszechświata ,nie wiedzieli kim tak naprawde jest człowiek ,skąd pochodzi i w jaki sposób pojawił sie na ziemi ,dlatego przyszło im do głowy ,że to wszystko musiał ktos stworzyć,dziś juz wiemy ,ze byli w błedzie.

Ta. A Mickiewicz nigdy nie był na Krymie ponieważ nie ma tam takich ewenementów przyrody jak suchy ocean. Pisząc "wpłynąłem na suchego przestwór oceanu" dowodzi on jedynie tego jak mało wie o tamtym rejonie i właśnie z tego wynika, że nie wie o czym pisał. Gdyby miał większą wiedzę to by napisał że ocean jest mokry.

Początek Księgi Rodzaju jest hymnem. Jest to gatunek liryczny. Już w podstawówce uczą, że dosłowne odczytywanie gatunków lirycznych nie jest właściwą metodą ich interpretacji.

Jezeli ktoś chciałby sie dowiedzieć, co Bóg stworzył to niech otworzy Biblie i czyta, tam wyrażnie pisze ,co Bóg stworzył.

Oczywiście radzę to robić z wyczuciem gatunku literackiego.

P.S.
No tak ,ja tylko jabłko sobie wymyśliłem i nie ma mowy nic o jabłku[...]

Tak. Tam nie ma mowy o jabłku, wymyśliłeś je sobie. To tylko podkreśla na jakim poziomie stoi Twoja wiedza na temat Biblii.

Pn sie 20, 2007 8:18

Inny_punkt_widzenia: a nie da się dinozaurów pod coś "podciągnąć"?

słyszałam, że o dinozaurach może nie ma mowy w samej genesis, ale gdzieś dalej jest mowa o istotach, które można by zinterpretować właśnie jako dinozaury.

no chyba, że uznamy, że te skamieniałości to żart. w końcu bóg też może mieć poczucie humoru i teraz siedzi i patrzy, jak się miotamy... ;)

skoro genesis jest hymnem, dlaczego choćby w tysiąclatce nie ma typowej formy hymnu, pieśni etc.?

that thou mayest live, thou and thy seed"

(Deut. 30:19)

Pn sie 20, 2007 8:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 287 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 20  Następna strona