Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 0:06

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona
 South Park - Jezus i kumple 
Autor Wiadomość

ddv163, najpierw Ty odpowiedz na moje wcześniejsze pytanie...
espeja napisał(a):
Czy przedstawienie czegoś w sposób humorystyczny jest równoznaczne z wyśmiewaniem się z tego????

Wizard, dziękuję za opisanie tych obrażających Twoje uczucia sytuacji. Już spieszę z odpowiedzią.

Ad.1 Przesłanie opisywanego przez Ciebie odcinka jest jak najbardziej "życiowe", bo czy dzieci nie kojarzą świąt bardziej z Mikołajem, niż z Jezusem? Chyba niestety musisz przyznać mi rację? Jeżeli pominiemy kwestię "krwawej jatki" (niestety większość dzisiejszych kreskówek ma brutalne sceny, więc SP nie jest tu wyjątkiem), to czy konkluzja nie jest jak najbardziej pozytywna?? "Nagle ktoś z tłumu krzyczy, że przecież święta są czasem miłości i zrozumienia. Mikołaj z Jezusem opamiętują się i padają sobie w ramiona . "

Ad.2 Niestety odcinka nie widziałam, więc ciężko mi się ustosunkować:(

Ad.3 Czy fakt obstawiania zwycięstwa Szatana przez zwykłych ludzi i kler nie nasuwa Ci myśli o aluzji do stanu faktycznego? Mam na myśli- wytknięcie duchowieństwu pazerności, a ludziom faktu, że za mało ufają siłom dobra? (przypominam, że rzecz się dzieje w USA)

Co do ostatniego akapitu, to dla mnie szok, jeżeli możesz, to podaj źródło tej informacji?

Jeżeli wciąż uważasz, że takie przedstawienie Jezusa jest jego ośmieszaniem, to niestety nie zgadzam się z Tobą. Mogę jednak przyznać, że twórcy serialu dopuścili się nadużycia wizerunku Jezusa, a to nie jest jednoznaczne z ośmieszaniem. Rozumiem, że również owo nadużycie wizerunku noże być dla Ciebie, jako katolika, obraźliwe- w takim wypadku przyznam Ci, drogi Wizardzie rację. Sama pewnie byłabym urażona nadużyciem wizerunku osoby dla mnie ważnej.

Pozdrawiam!

życie nic nie zmienia, boję się..."

---"Dzisiaj Płaczę"---CREW

Pt sie 27, 2004 23:17
Tego typu "humor", jaki widziałem kiedyś w South Parku - tak.
A teraz powiedz co Cię w tym śmieszy.

Pt sie 27, 2004 23:26

Dzieci jak dzieci zawsze będą dla nich prezenty w czasie świąt ważniejsze od przezycia duchowego i nie ma w tym nic dziwnego więc nie za bardzo wiem po co robic z tego jakies wielkie zyciowe problemy. Poza tym jesli nawet autorzy tego odcinka mieli dobre zamiary to przedstawienie tego w taki sposob jest dla mnie nie do zaakceptowania.
Ad.2
Ja tez nie widzialem ale wiem , ze taki odcinek był.
Ad.3
Jeśli twierdzisz iż wszyscy księża są tacy sami czyli to pedofile , pedaly , oszuscu , hipokrycii itd to oczywiscie mozesz twierdzic , że odcinek ten to ciekawe przedstawienie "prawdy" . Ja jednak twierdze , że większosc kleru to dobrzy ludzie i odcinek w ktorym Jezus bije się z szatanem obraza nie tylko moje odczucia religijne ale stawia w zlym swietle ksiezy , ktorzy jak juz wspomnialem w wiekszosci sa dobrymi ludzmi.

Cytuj:
Co do ostatniego akapitu, to dla mnie szok, jeżeli możesz, to podaj źródło tej informacji?

http://grzeniusen.w.interia.pl/Sens.htm

Uważam , że Jezusa w tym przypadku (nie wiem czy świadomie ) ośmieszono i jak dobrze zauważyłaś doszło do nadużycia jego wizerunku . Z tego co się dowiedzialem o autorach tego serialu to wniosek jest dla mnie prosty :
Zepsuci ignoranci nie mający poszanowania dla uczuć innych.

So sie 28, 2004 0:32
W jednym z postów na tym forum twierdzisz, że piszesz z przyjemnością na to forum.
espeja napisał(a):
Absolutnie nie liczę na to, że będziecie się ze mną zgadzać w dyskusjach na tym forum, tak samo, jak na forach niekatolickich, czy wręcz antykatolickich, z Wami nie zgadzałoby się 99% forumowiczów. Jednak ten fakt nie odbiera mi przyjemności dyskutowania z Wami- a zresztą, co Wy byście zrobili bez takich osób jak ja?;)

A ja Ci powiem, że nie piszę na "zateizowane" fora z czysto praktycznych względów - nie sprawia mi absolutnie żadnej przyjemności pisanie na jakieś tam 'forum' na którym osoba wierząca jest notorycznie poniżana i obrażana - tylko z racji tego, że jest osobą wierzącą.
Z jednej strony - wielkie słowa na ustach, wielkie ideały.
Wykonanie w praktyce - zejście poziomu kutury prawie do dna.
Jeżeli to"ateizacja" doprowadza do czegoś takiego - to radzę wszystkim omijać "ateizm" dalekim kręgiem.

Jeżeli takie "dzieło" jak "Soth park" kogoś wogóle śmieszy - to chyba tylko osoby - to chyba tylko osoby ubielbiające horrory.
Wyobraź sobie, ze przenosisz scenariusz z kreskówki na film.
Przecież powstanie potwornie butalny, besensowny horror :(
NIe życzę sobie, by w czymś takim były profanowane osoby, które są dla mnie bardzo ważne - wyobraź sobie, że w "South Parku" przedstawiają Twoją matkę.
Zgodziłabyś się na to, czy protestowała ?

Ja jako osoba wierząca lubię piękno, nie brzydotę. Kulturę nie chamstwo.
A nawet gdyby mi się zdarzyło wyjść kiedyś w czymś poza granice kultury - to zawsze mam "wskaźnik" tego, że robię źle w - postaci Dekalogu.
I Spowiedź Św. - jako narzędzie do naprawy swych błędów.
I wszystko to, co ze Spowiedzią związane.

So sie 28, 2004 7:09

Co prawda nigdy nie widzialem zadnego odcinka tego serialu. Jednak czytajac to co tutaj mowicie plus link podany przez Wizarda....opinie juz sobie wyrobilem.
Tak jak to mowia tworcy tego filmu powiem jedno:
Nie bede ogladal tego g.... i nie pozwole na to by ogladal je moj syn.

Domyslam sie, ze byc moze jakis profesorek uzna moje dzialania za niezgodne z prawami dziecka....ale odpowiem na to krotko:
Moj dom, moja twierdza...i wara smiesznym profesorkom od mojego dziecka.

Cytat z linku podanego przez Wizarda:
Cytuj:
Parker & Stone kpią, drwią, szydzą z trzech amerykańskich świętości: Boga, american way of life i telewizji.

- Dlaczego to robicie? - pytali oburzeni obrońcy świętej Trójcy.

- A dlaczego nie? - pyta Parker

- Bo w zeszłym tygodniu skończyła się moja ulubiona pasta do zębów - odpowiadał Sto

Elokwencja godna kretynow.....

pozdrowka

So sie 28, 2004 8:07

Staję po stronie Espeji, w serialu South Park Jezus jest przedstawiany zawsze jako postać pozytywna, więc nie wiem, o co tyle szumu?

ddv163, Tobie nikt nie każe wchodzić na zateizowane fora, ale też nikt nie zabrania, tak samo jak-mam nadzieję- nikt nie zabrania wchodzić niekatolikom na to forum? A jeśli ktoś tu wchodzi, to dla jakiego powodu miałby to robić, jeśli nie dla przyjemności?

Wracając do tematu, aż głupio, że taki świetny serial jest tak opluwany przez takich ludzi jak Wy, już mnie to totalnie wkurza, bo tutaj to WY obrażacie rzeczy dla mnei ważne (fanem South Park jestem od lat).
Niniejszym, zamykam ten temat!

Moderator przemówił. NARA

So sie 28, 2004 8:21
Wracając do tematu, aż głupio, że taki świetny serial jest tak opluwany przez takich ludzi jak Wy, już mnie to totalnie wkurza, bo tutaj to WY obrażacie rzeczy dla mnei ważne (fanem South Park jestem od lat).

W takim razie pozostaje mi tylko wyrazic ci wspolczucie z powodu Twojego smaku.
Jezeli krytyka serialu w ktorym padaja obrzydliwe przeklenstwa i ktory wysmiewa WSZYSTKO co wartosciowe, jest dla Ciebie oburzajaca.
To zastanawiam sie czy jeszcze wogole warto z Toba rozmawiac o czymkolwiek.

Jednym slowem...to serial dla ludzi o "bardzo malym rozumku"

NARA

So sie 28, 2004 8:38
Pomyśl, że gdyby nie rozluźnienie obyczajowości - taki serial nigdy nie miałby prawa ukazać się na rynku.
Przecież - to uraża wszelkie pozytwne uczucia - piękna,miłości, poszanowania innych.

Jeżeli komuś taki serial odpowiada - to wydaje mi się, że chyba poczucie piękna i moralności jest coś stepione :(

Kolejna rzecz - jak się to dzieje?
Jeżeli ktoś obraża innych na zateizowanym forum - to wydaje mu się, że jest OK.
Jeżeli katolicki biskup powie o tym że pewna Pani to "feministyczny beton" - to zaczyna się wrzawa ... :( - Określenie może i dość surowe, jednak mieszczące się w ramach obowiązującej kultury ...
Wychodzi zatem na to, że naprawdę poczucie moralności co niektórych "ateizujących" sprowadza sie do "filozofii Kalego" :(

So sie 28, 2004 9:17

Phantom: de gustibus non disputandum est.
"Rzeczy" dla Ciebie ważne - piszesz, że to SP. Kreskówka, bajka hm...
Dla mnie ważny jest Jezus Chrystus, mój Bóg, Zbawiciel, Król, Cel, do którego zmierzam, cel mojego życia...

Chyba widzisz różnicę pomiędzy Bogiem a kreskówką?
Nikt Ci nie zabrania oglądania SP, więc nie zabraniaj nam krytykowania tegoż.
Gdzie tolerancja?

Beli...Kubuś Puchatek, mógłby się obrazić, że stawiasz go pośród fanów SP :D:D:D

pzdr :)

Pn sie 30, 2004 6:56

Witam wszystkich. To jest mój pierwszy post na tym forum.
Widze że jest tu temat o SP. Osobiście jestem wielkim fanem tego serialu. Widziałem wszystkie odcinki po kilka/naście razy i jestem moderatorem, że największym SP forum w Polsce - to tak by wyjaśnić, że wiem o czym mowa.

Myli sie każdy, kto mówi, że SP to serial głupi i pozbawiony wszelkiej mądrości. Taka krytyka, jeśli nie jest poprzedzona obejrzeniem conajmniej 8 odcinków jest głupia :?

Co robi Jezus w SP ? hmmmm to już jest troche mnie różowa sprawa.
M & T - twórcy SP mają zwyczaj wiele rzeczy wyśmiewać, dając czasem coś do zrozumienia. Jezus w tym serialu przedstawiony jest bardzo ludzko, a żarty z jego udziałem nie są obraźliwe. Trzeba na to wszystko przymknąć oko, bo to komedia. Pzypomin mi sie scena, w której ktoś na stadione modli sie głośno do Jezusa o wygrany mecz. Po chwili kamera przejeżdza troche dalej i tam siedzi Jezus, który mówi coś w tym rodzaju "Zostaw mnie w spokoju" . Nie powinniśmy sie bulwersować, z byle powodu. Bóg to nie jest szytwniak.

N wrz 19, 2004 18:48

Chciałem jeszcze dodać, że osoby takie jak Belizariusz, które to bez znajomości tematu, tak radykalnie wypowiadają sie o nim, robią poprostu baaardzo głupio. Znam SP i znam ludzi zafascynowanych tym i wiem czym to jest. Jak można po kilku posach, które nigdy nie powiedzą całej prawdy i po zaglądnięciu na strone (mojego kolego z forum) na której można przeczytać kilka opisów bohaterów i odcinków, ocenić cokolwiek ?
To jest idiotyzm !

N wrz 19, 2004 18:58

Skoro dla Ciebie takie teksty jak te podane na tej stronie sa zachwycajace..........to naprawde nie mamy o czym dyskutowac.
Tylko wypada sie gleboko zastanowic, kto tutaj jest IDIOTA!

pozdrowka

P.S.
Osoby wrazliwe na wulgaryzmy, niech lepiej nie wchodza na podana przeze mnie strone

N wrz 19, 2004 19:31

Erelu a ile to odcinkow trzeba obejrzec zeby byc "fachowcem" od tegoz serialu? A moze trzeba sobie doktorat zrobic w tym temacie by móc sie wypowiedziec na tresci jakie sa tam przekazywane?

N wrz 19, 2004 20:16

Doktorat to może nie, ale kilka odcinków zobaczyć trzeb by sie wypowiadać. Jeśli cie to interesuje i masz możliwości, to ci moge podać tytuły takich odcinków, byś miał przekrój SP. Nie pomine w tym postaci Jezusa.

Belizariusz - nie ma jak powycinać pare tekstów bez przedstawienia ich w kontekście w jakim powstały. Teksty SP znam na pamięć, więc:

-tłymaczenia są dość dziwne. Język angielski ma to do siebie, że go można szerzej interpretować. Nie jest więc problemem troche wyolbrzymić i zamiast "odwal sie" napisać "(censored)"

- Cały pełnometrażowy film SP B.L.U. opowiada o chłopcach, którzy nauczyli sie przeklinać przez oglądanie filmów nie przeznaczonych dla dzieci. Ten film specjalnie był tak pokazany i sporo tekstów z twojego linku pochodzi właśnie z niego. Nie chodziło w tym wszystkim, o to by śmiać sie z " pieprz mnie w dupe i nazwij dziwką" (dialog bohaterów tego filmu w filmie) lecz by pokazać jak odnoszą sie do tego dzieci.

-Sp to nie jest bajka dla dzieci. Pokazuje ona życie 8\9 latków, ale by to oglądać i odpowiednio odbierać, to naprawde trzeba mieć sporo więcej. osobiściepolecam Przejść sie po placach zabaw, boiskach itp. i przysłuchać sie takim 8/9 latką. Czasami SP wypada przy nich jak ocenzurowana wersja życia.

N wrz 19, 2004 20:34
Jeżeli takie "dzieło" jak "Soth park" kogoś wogóle śmieszy - to chyba tylko osoby - to chyba tylko osoby ubielbiające horrory.
Wyobraź sobie, ze przenosisz scenariusz z kreskówki na film.
Przecież powstanie potwornie butalny, besensowny horror :(
NIe życzę sobie, by w czymś takim były profanowane osoby, które są dla mnie bardzo ważne - wyobraź sobie, że w "South Parku" przedstawiają Twoją matkę.

Co Ty na to ??
Wiesz - ja odnoszę wrażenie, że tego typu "obrazy" są dla osób... o niezupełnie dobrze rozwiniętym poczuciu:
- smaku
-piękna
-moralności

N wrz 19, 2004 20:42
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona