Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 23:29

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
 jak to jest że kościół katolicki ma swoich kapelanów wojskow 
Autor Wiadomość

Post jak to jest że kościół katolicki ma swoich kapelanów wojskow
jezus nauczał kto od miecza wojóje ten od miecza zginie poza tym kiedy przyszli jezusa aby pojmać jego skarcił on swojego ucznia aby nie walczył mieczem i tu moje pytanie nauka jezusa nie walcz nauka kościoła kapelani ojczyzna, patriotyzm itd. przecież jezus nie był patriotom nie chciał walczyć a może był mięczakiem czy naprawdę kościłół katolicki głosi naukę jezusa czy naukę taką jaka jest jemu wygodna dla pozyskania owieczek które będą szły jak barany na rzeź
ma koś jakieś przemyślenia na ten temat?

Pt sie 24, 2007 18:04

Post Re: jak to jest że kościół katolicki ma swoich kapelanów woj
olob57 napisał(a):
jezus nauczał kto od miecza wojóje ten od miecza zginie poza tym kiedy przyszli jezusa aby pojmać jego skarcił on swojego ucznia aby nie walczył mieczem i tu moje pytanie nauka jezusa nie walcz nauka kościoła kapelani ojczyzna, patriotyzm itd. przecież jezus nie był patriotom nie chciał walczyć a może był mięczakiem czy naprawdę kościłół katolicki głosi naukę jezusa czy naukę taką jaka jest jemu wygodna dla pozyskania owieczek które będą szły jak barany na rzeź
ma koś jakieś przemyślenia na ten temat?

1. Miałeś już w szkole znaki interpunkcyjne?
2. Dlaczego przy pojmaniu kazał schować miecz (jest tam napisane ;) )?
3. Jeśli Jezus był takim "mięczakiem" skąd te miecze u uczniów? Bron rzadko leży na ulicach ;)
4. Gdzie jest napisane: "nie walcz"?
5. kościół głosi naukę Jezusa.
6. Jak się pozyska owieczki to owieczki pójdą na rzeź, nie barany ;)

Pt sie 24, 2007 18:19
Zobacz profil ICQ WWW

1. Miałeś już w szkole znaki interpunkcyjne?

może skupmy się na treści prawda że z interpunkcją u mnie nie najlepiej z polskiego miałem słabe trzy ale mam to w dupie :)

2. Dlaczego przy pojmaniu kazał schować miecz (jest tam napisane )?

"wtedy rzekł mu jesus schowaj miecz swój na miejsce wszyscy bowiem którzy za miecz będą chwytali od miecza poginą"

3. Jeśli Jezus był takim "mięczakiem" skąd te miecze u uczniów? Bron rzadko leży na ulicach

może tylko jezus miał wiarę a uczniowie jego nie zresztą piotr i tomasz dali przykład swojej wiary i jedności ze swoim nauczycielem

4. Gdzie jest napisane: "nie walcz"?

rzeczywiście nie ma nie walcz jest natomiast aby nadstawić drugi policzek :)

5. kościół głosi naukę Jezusa.

to akurat tylko pusty pewnik :) dla massssss

6. Jak się pozyska owieczki to owieczki pójdą na rzeź, nie barany

jest taki fragment w którym jezus mówi że ślepy prowadząc ślepego razem wpadną w dół to miała oznaczać ta rzeź :)

Pt sie 24, 2007 18:37

Zwróć też uwagę na kontekst całej wypowiedz, a nie na pojedyncze wyrwane z niego zdania.

Pt sie 24, 2007 18:41
Zobacz profil ICQ WWW

podobno wiara nie boi się pytań :) jak widać twoja uciekła w popłochu pokaż swoją wiedzę może i inni czytelnicy tego forum czegoś się dowiedzą od ciebie brachu

Pt sie 24, 2007 18:47

Ja bym powiedział, że wszystko zaczęło się z bardzo nieostrożnej egzezegy Mt 10,34. Nic nie może usprawiedliwić przemocy z rąk chrześcijan, nawet pojęcie "świętej" czy "sprawiedliwej wojny" w obronie ojczyzny bądź swoich bliskich.

pzdr

Pt sie 24, 2007 19:00
olob- z oceną wiary innych byłabym bardzo ostrożna. Widzę, że Tobie wydawanie sądów przychodzi łatwiej, niż korzystanie z wyszukiwarki ..

viewtopic.php?t=1738&highlight=wojskowa
viewtopic.php?t=2234&highlight=narz%EAdzia+zbrodni
- tutaj masz 11 stron dyskusji ... przeczytaj, zanim zadasz kolejne pytanie, na które jest już odpowiedź i stwierdzisz, że czyjaś wiara uciekła ...

Proszę też zapoznać się z nazwami działów i nie umieszczać wątków gdziekolwiek ...

Pt sie 24, 2007 19:08
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 7 ]