Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 23:56

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Pytanie faryzejskie 
Autor Wiadomość

Post Re: Pytanie faryzejskie
kyob napisał(a):
Czy Bóg potrafi stworzyć taki kamień, którego nie będzie potrafił podnieść?

To jest cytat mojej wypowiedzi z tej strony co na to pytanie bardzo dobrze odpowiada: viewtopic.php?t=11107&postdays=0&postorder=asc&start=915 :biggrin:

" To jest mój poprawiony list z tej strony co odpowiada na niektóre twoje wątpliwości: http://dyskusje.katolik.pl/viewtopic.ph ... c&start=15 . Bo STWORZYCIEL Wszechświata nie musi być jakimś ABSOLUTEM (i logicznie też nie może Być), wystarczy że Ma na Tyle Siły Aby Stworzyć Wszechświat, nie więcej.

I oprócz tego to ja uważam że my jesteśmy Zabawkami BOGA (i że Dlatego ON nasz Stworzył, bo chyba Był Samotny i Chciał Się Pobawić), i że ON Może Robić Rzeczy (i że ON Robi Te Rzeczy) z nami, jak wydawanie nasz na pokuszenie (jak Adama i Ewę) i cierpienie dla SWOJEJ Własnej Zabawy. Bo patrzcie = “ 36 Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe? 37 On mu odpowiedział: Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. 38 To jest największe i pierwsze przykazanie. 39 Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. 40 Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy. ” (Mt 22) = Przykazanie o Miłości Do BOGA jest Najważniejsze, a przykazanie o Miłości do człowieka mniej ważne, i Sam BÓG chyba Się Trzyma Tych Przykazań, bo Przede Wszystkim ON KOCHA SAMEGO SIEBIE, a dopiero drugorzędnie Kocha nasz, i że Dlatego ON Myśli Przede Wszystkim O SWOJEJ Własnej Zabawie (Szczęściu) a dopiero drugorzędnie o naszym szczęściu i cierpieniu. Ze my chyba musimy cierpieć i być kuszeni Dla JEGO Wysokiej Zabawy (my jesteśmy wtedy jakby Teatrem dla NIEGO), bo przecież jaki kłopot byłby Dla BOGA dać nam wszystkim najwyższe szczęście? Ale że cierpienie jest powodem przemian w naszym życiu (żeby go uniknąć), to w stanie wiecznego najwyższego szczęścia my nie musieliśmy by nawet się ruszać, a taki nasz bezruch byłby chyba Bardzo Nudny Dla BOGA, i Dlatego ON Na To Nie Pozwolił. Bo chyba nawet nasi pierwsi rodzice w Raju cierpieli chociaż trochę, bo czemu inaczej chcieliby polepszyć swój poziom szczęścia przez Zerwanie Zakazanego Owocu? A czy BÓG Sam Cierpi? Może Trochę, bo tak wynika z Pisma Świętego chyba (o chyba płaczącym BOGU z powodu naszych grzechów na przykład), i przecież ON Jest Też Ograniczony przez Pewne Prawa, Bo Jakby ON Zniszczył Samego SIEBIE Na Wieczny Czas, Czy ON Mógłby Po Takim Uczynku Ożyć Znowu? Wszelkie reguły naszego myślenia mówią że nie, a nawet Jakby Mógł to, To Też by Ograniczało JEGO Wszechmoc bo To Oznaczałoby że ON Nie Może Zniszczyć Samego SIEBIE. Że BÓG Może Wtedy Wszystko Co Jest Możliwe, ale nie Wszystko Jest Możliwe. A jak Sam BÓG Cierpi (najlepszy przykład to JEZUS) to czemu my mielibyśmy mieć się lepiej (= Oczywiście że Nie)? “ 16 Izraelici winni pilnie przestrzegać szabatu jako obowiązku i przymierza wiecznego poprzez pokolenia.
17 To będzie znak wiekuisty między Mną a Izraelitami, bo w sześciu dniach Pan stworzył niebo i ziemię, a w siódmym dniu odpoczął i wytchnął.
18 Gdy skończył rozmawiać z Mojżeszem na górze Synaj, dał mu dwie tablice Świadectwa, tablice kamienne, napisane palcem Bożym.
“ (Księga Wyjścia 31) = Widocznie Nawet BÓG Może Się Zmęczyć, co też Ogranicza JEGO Wszechmoc, i prawda że księża mówią Że ON Nie Może Się Zmęczyć, ale komu mamy bardziej wierzyć, ich teologi nowoczesnej, albo Pismu Świętym (bo przecież w odróżnieniu od proroków nasi księża nie umieją robić cudów) ?! "

Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!

N sie 26, 2007 23:12

Ten post na górze proszę zostawić, a ten post-kopia przed nim proszę wymazać. Pomyłka z naokoło mojej strony.

Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!

N sie 26, 2007 23:14

napisałeś się, ale skoro Bóg jest doskonały to skąd u niego samotność przeczysz sam sobie

Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony." :)

N sie 26, 2007 23:16

Post Czytajcie, a zrozumiecie...
Po pierwsze to ty widocznie nie przeczytałeś całego mojego postu, bo drugie tu jest odpowiedź z tego twojego drugiego tematu: viewtopic.php?p=279212#279212
Cytuj:
Już na to odpowiedziałem w tym twoim temacie: viewtopic.php?t=13327&postdays=0&postorder=asc&start=30 .
Ale krótko mówiąc to ja wierzę że BÓG Jest Najbardziej Doskonałą ISTOTĄ we Wszechświecie, ale nie że jest "nieskończenie (: co znaczy?? : brzmi nielogicznie...) Doskonały" jak teolodzy mówią, bo to brzmi jak niezrozumiały absurd, ani że jest “doskonale Doskonały”: np. że Jest Doskonale Szczęśliwy, bo inaczej, jak właśnie mówisz, czemu miałby Stworzyć cokolwiek, np. ludzi, to byłoby nielogiczne jakby mu doskonale nic nie brakowało Do SWOJEGO WŁASNEGO Szczęścia.

N sie 26, 2007 23:29

Jeśli może się wszystko to nie powinno to stanowić problemu.

Uważasz że łatwiej jest wypełnić pełną butelkę niż stworzyć kolejną nieskończoność, bo odniosłeś się jedynie do tej alegorycznej butelki. Mimo wszystko Bóg jest logiczny.
Poza tym (jak dopisałem) Bóg niczego nie stwarza i nie będzie robił wyjątku nawet dla kyob’a aby ten mógł dowieść że Bóg nie jest wszechmocny skoro nie może stworzyć większego kamienia niż może udźwignąć :)

N sie 26, 2007 23:42

Bóg niczego nie stwarza i nie będzie robił wyjątku nawet dla kyob’a aby ten mógł dowieść że Bóg nie jest wszechmocny skoro nie może stworzyć większego kamienia niż może udźwignąć :)

widocznie znasz Boga lepiej niż on sam, że wiesz co lepiej co może a czego nie może

Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony." :)

N sie 26, 2007 23:47

Post Re: Czytajcie, a zrozumiecie...
myślący napisał(a):
Ale krótko mówiąc to ja wierzę że BÓG Jest Najbardziej Doskonałą ISTOTĄ we Wszechświecie

w którym wszechświecie naszym czy którymś z równoległych?

N sie 26, 2007 23:56
Myślę, że to źle zadane pytanie- bo Bóg wymyka się naszemu ludzkiemu rozumowaniu i naszym prawom fizyki czy definicjom...

TO CZEMU TYLE O NIM MÓWISZ????????????????? :o

N sie 26, 2007 23:58

Post Re: Czytajcie, a zrozumiecie...
kyob napisał(a):
myślący napisał(a):
Ale krótko mówiąc to ja wierzę że BÓG Jest Najbardziej Doskonałą ISTOTĄ we Wszechświecie

Cytat mojej wypowiedzi z tego tematu: http://www.forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=13254 (Ale i ja właśnie powiedziałem: “Wszechświecie”, żeby wszystko w kluczyć w Niego. A i ten multiwersum z łatwością obaliłem w cytacie na dole dzięki prawom logiki.) =

"to proste jest pewien paradoks dziadka. Mówi on o tym, że jeśli cofniesz sie o np 20 lat i spotkasz siebie o 20 lat młodszego to znaczy, że wylądowałeś w innym wszechświecie, czemu? Bo jak byłeś 20 lat młodszy nie spotkałeś siebie o 20 lat starszego." Tak, ja teraz siebie nie spotkałem, ale przeszłość przecież się przemienia przez podróże w czasie, że wpierw ja pojadę spowrotem w czasie, a dopiero potem się przeszłość przemieni, według kolejności rzeczy, chyba (to jest trudna logika...), tak jest/to działa tak np. w filmach o podróżach w czasie. "Jest teoria, która mówi, że każde nasze działanie stwarza nieskończoną liczbę innych wymiarów, które się od naszego różnią, pewnymi rzeczami. Cofniecie się w czasie, żeby spróbować cos zmienić nie ma sensu, bo po prostu znajdziemy się w innym wymiarze, a nie w naszym." + "To o czym mówił dragon to teoria multiwersum z której to wynika że zawsze gdy zachodzi wybór kwantowy nasz wszechświat kopiuje się i tyle" Po pierwsze= idea kopiującego się Wszechświata przy każdym wyborze kwantowym łamie regułę: że coś z niczego nie może pochodzić, bo coś musi zawsze pochodzić z czegoś innego: np. krowa nie wyniknie nagle z całkowitej pustki przez przypadek, raczej ona jest rodzona przez coś, zwykle to coś to jest inna krowa, matka tej pierwszej. ... Bo np. komórka może się kopiować w naszym ciele (to dzieje się każdy dzień), ale wtedy oba części muszą być (zwykle) połową pierwszej/oryginalnej komórki, że jedyny sposób na kopiowanie się Wszechświata byłoby podzielanie go na dwa mniejsze części, i w ten sposób nasz Wszechświat by się wtedy dzielił w niewyobrażalnej szybkości na mniejsze części, co przecież chyba na pewno nie jest obserwowane, przez np. astronomów. Bo jak Uniwersum nie dzieli się na 2 części, to materia i energia na drugą część jest wzięta z niczego... Po drugie, czemu w ogóle Wszechświat miałby się dzielić ?? Żeby wytłumaczyć podróże w czasie w fajny sposób? Bo innego, naukowego, dowodu nie widzę. I, w końcu, po trzecie, Dragon, ty wtedy mówisz o podróżach w czasie i przestrzeni, bo wtedy ty się przenosisz nie tylko w czasie (albo ty w ogóle się nie przenosisz w czasie, ale tylko w przestrzeni, może do innego wymiaru wtedy...) ale też w przestrzeni, do innego, alternatywnego uniwersum wtedy... Bo ja mówię o podróżach tylko w czasie, że miejsce(/pozycja) twoja w przestrzeni się w ogóle nie przemienia, tylko czas dookoła ciebie ulega zmianie, wtedy. I to właśnie jest niemożliwe...
"Tak poza tym podróż wstecz w czasie jest nie możliwa," Jeden cytat z gazety: "Wiedza i życie, numer specjalny, CZAS, 1/2006"= "Wehikuł Everetta, Składniki: czasoprzestrzeń, energia, materia egzotyczna. Produkcja: wytworzyć bąbel czasoprzestrzenny. Działanie: bąbel-fragment czasoprzestrzeni będący w ruchu względem jej reszty-może poruszać się w czasoprzestrzeni z dowolną prędkością. przy prędkościach bliskich c przenosiłby w przyszłość, po jej przekroczeniu-w przeszłość. Wady: zużywa olbrzymie ilości energii. używa materii egzotycznej, co do której nie ma pewności, czy w ogóle istnieje." I to jest tylko jeden z 9 przykładów (naukowych) wehikułów czasu w tej gazecie, oprócz tego ogólnego jak podróż w czasie przez prędkość światła.

Pn sie 27, 2007 0:07

widocznie znasz Boga lepiej niż on sam, że wiesz co lepiej co może a czego nie może

Ale lepiej od Ciebie :PPP

Dobra, skopiowałem jedną z moich wcześniejszych wypowiedzi w podobnym temacie, jest ich więcej (jeśli chce Ci się szukać)

viewtopic.php?t=227&postdays=0&postorder=asc&start=30

Wbrew pozorom (potocznemu rozumowaniu) wszechmoc Boga nie polega na działaniu – tworzeniu czegokolwiek ale wręcz przeciwnie – to brak jakiegokolwiek działania. Jeśli Bóg miał by cokolwiek tworzyć „robić” aby cokolwiek udowodnić byłoby to oznaką Jego bezsilności i słabości
Bóg nie tworzy niczego „zewnętrznego” ponieważ wszystko co istnie zawsze było w Nim samym (zawierało się w nim) dlatego nie ma potrzeby tworzenia czegokolwiek, po co tworzyć coś co zawsze było – istniało? Przecież to absurd. Wieczność polega między innymi na tym że to co istnieje istniało zawsze a to czego nie ma istnieć nigdy nie będzie.
Bóg jeśli coś „tworzy” robi to z samego siebie (albo inaczej rodzi to coś) - to coś wyłania się z niego samego, a więc to coś musi istnieć w nim zawsze, oczywiście w sensie potencjalnym. Jeśli Bóg zmuszony byłby coś zrobić tym samym musiałby stwierdzić, że nie jest pełnią samą w sobie – czegoś mu brakuje, nie jest samowystarczalny - nie jest absolutem, a tym samym nie jest wszechmocny.

Pn sie 27, 2007 0:26

Na tak rzeczowe pytanie należy się rzeczowa odpowiedz – nie w światach równoległych bo te są jedynie przesunięte w fazie raczej te istniejące w wyższych częstotliwościach fali elektromagnetycznej :-D To chyba oczywiste, nie

Pn sie 27, 2007 0:44
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3