Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 4:37

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Wszystko świadczy o Bogu 
Autor Wiadomość
Post Re: Wszystko świadczy o Bogu
unbeliever napisał(a):
To i dzieci syjamskie sa tez oznaka boga. Strzez nas..... wlasnie kto, przed takim bogiem.

Trzeba przyznać że Bóg lubi eksperymentować.

A teraz kilka pytań do ateistów:
Co kierowało że organizmy zaczęły ewoluować w coraz to złożone i doskonalsze formy?
Jakie jest prawdopodobieństwo wyeulowania wszystkich praw fizycznych w kilka sekund?
Dlaczego prawa fizyczne są takie jakie są i dlaczego umożliwiają powstanie życia?

Pn sie 27, 2007 19:33

Pepe napisał(a):
A teraz kilka pytań do ateistów:
Co kierowało że organizmy zaczęły ewoluować w coraz to złożone i doskonalsze formy?

Mutacja i dobór naturalny.
Pepe napisał(a):
Jakie jest prawdopodobieństwo wyeulowania wszystkich praw fizycznych w kilka sekund?

Prawa fizyczne to nie jest coś, co podelega ewolucji. Ewolucji mogą podlegać byty.
Pepe napisał(a):
Dlaczego prawa fizyczne są takie jakie są i dlaczego umożliwiają powstanie życia?

Tego nikt nie wie, ale co za różnica?

Pn sie 27, 2007 19:42

Post ;(
Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Jaką płeć ma obojniak , a może lepiej żeby tacy wynaturzeńcy po ziemi nie chodzili i wierzących nie gorszyli?

Zawsze tylko jedną, bo płeć leży w genach, a jakaś deformacja/mutacja co robi że ma jakąś podobiznę drugiej płci genitaliów, tego nie zmienia, bo płeć w genach zawsze jest jedna. Troszeczkę się uczyłem o tych rzeczach z mediów.

Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!

Pn sie 27, 2007 19:53

Pepe napisał(a):

Prymitywna i początkowa chęć przetrwania?
Rywalizacja? (Mięsożercy/Roślinożercy)

Pepe napisał(a):

Nie wiem, nie widziałem przypadku powstania drugiego wszechświata, więc o prawdopodobieństwie wypowiadać się nie będę.

Pepe napisał(a):

Nie wiem, bo akurat takie się wytworzyły?
Gdyby była grawitacja nieco mocniejsza, możliwe że mielibyśmy lepiej wykształcone i umięśnione z miejsca nogi.
Tak samo z innymi dziedzinami.
Gdyby tlenu było nieco mniej, możliwe że nasze płuca by lepiej filtrowały powietrze i bralibyśmy głębsze wdechy.

Pn sie 27, 2007 19:58
Zobacz profil WWW

Bo dzięki temu zwiększały swoją szanse na przetrwanie chociaż "doskonalsze" nie jest tu najszczęśliwszym słowem świetne przystosowanie do konkretnego środowiska na dłuższą mete zawsze okazuje się wadą (patrz dinozaury) mniej złożone organizmy mogą się łatwiej dostosować do nowych warunków i zająć ich miejsce.

Pn sie 27, 2007 20:25
Zencognito napisał(a):
Mutacja i dobór naturalny.

To czym w takim razie kieruje się mutacja i dobór naturalny?

Zencognito napisał(a):
Prawa fizyczne to nie jest coś, co podelega ewolucji. Ewolucji mogą podlegać byty.

To czemu podlegają prawa fizyczne?

Zencognito napisał(a):
Tego nikt nie wie, ale co za różnica?

Róznica jest taka że świat wygląda tak jakby był specjalnie zrobiony żeby była możliwość zaistnienia życia. Dlaczego jest taka możliwość?

Pn sie 27, 2007 21:30

Pepe napisał(a):
To czym w takim razie kieruje się mutacja i dobór naturalny?

Mutacja to proces losowy. Na komputerze możesz ją zasymulować, tworząc chromosom w postaci macierzy i określić prawdopodobieństwo z jaką jakiś jej element zostanie zmieniony. Dobór naturalny niczym zaś się nie kieruje. Po prostu te osobniki, które najlepiej sobie radzą zdobywają partnerów/przeżywają i w ten sposób przekazują swoje geny dalej.
Pepe napisał(a):
To czemu podlegają prawa fizyczne?

A ja napisałem, że czemuś podlegają?
Pepe napisał(a):
Róznica jest taka że świat wygląda tak jakby był specjalnie zrobiony żeby była możliwość zaistnienia życia.

No cóż, to Twoje odczucie. Ja mam inne odczucie i nie dopatruję się w tym wszystkim intencji ani celowości.

Pn sie 27, 2007 21:46

Jak to jest Sewerynie, ze z taka pasja zaprzeczasz nauce kiedy tylko sie to da ale jednoczesnie uwielbiasz korzystac z owocow jej wiedzy? Wszystko co jesz, pijesz, kazde narzedzie z ktorego korzystasz, kazdy mebel w Twoim domu, Twoj komputer, sprzet AGD/RTV, kazda ksiazka ktora czytasz, kazdy lek ktory bierzesz - WSZYSTKO to zawdzieczasz nauce. Owoce empirycznego podejscia do otaczajacego nas swiata wrecz przytlaczaja Cie na kazdym kroku Twojego zycia.

A Ty ciagle sie buntujesz i pomimo tego, ze w 99% chwil swojego zycia obserwujesz bezposrednie dowody na to, ze nauka ma racje i dziala - ciagle szukasz w niej dziur na rzecz bytu ktorego nigdy nie zaobserwowales, a jedyne relacje o obserwacji takowego wynikaja z starozytnych, pelnych bredni, zaprzeczen i metafor ksiazek napisanych przez "koczownikow" sprzed 2-6 tys. lat.

Po prostu wytlumacz mi jak mozesz watpic w potege odkrywcza nauki i jej wiedze gdy non-stop obserwujesz to, ze ta wiedza jest poprawna, dziala i sprawdza sie - i sam korzystasz z tej wiedzy.

W rozmowach z Ateistami wielokrotnie musiałem bronić nauki i logiki gdyż Ateiści jej zaprzeczali .Jesli twierdzisz Tommy że zaprzeczam nauce to nie badź gołosłowny i zacytuj . Wielokrotnie unikałeś odpowiedzi gdy prosiłem o przykłady ,po prostu znikałeś .Było tak np .gdy prosiłem abyś wybrał 5 nauk Jezusa, które twierdzisz ,że sa głupotą, lub abyś podał laureata nagrody Nobla z dziedziny bezprzyczynowości. Odsyłałeś mnie wtedy do Big Maca ,który zaprzeczał nie tylko nauce i logice ale takrze własnej matce i dodam tylko że jest on oczywiście też Ateistą.

Nigdy nie wątpiłem w nauke .Często powołuję się na naukę gdy mówię o Bogu. W tym temacie będę przedstawiał przykłady na to , że wszystko świadczy o Bogu . Nauka nie zna początku powstania rozdzielności płciowej co nie znaczy że kiedyś ją pozna .Jednak rzesze naukowców twierdzą, że pierwszą przyczyną rozdzielności płciowej jest Bóg. Są to naukowcy wierzący.

Pn sie 27, 2007 22:18

Tak, a naukowcy mormońscy uważają, że kiedyś na terenie USA istniała wielka cywilizacja żydowska.

Pn sie 27, 2007 22:20
Zencognito napisał(a):
Mutacja to proces losowy. Na komputerze możesz ją zasymulować, tworząc chromosom w postaci macierzy i określić prawdopodobieństwo z jaką jakiś jej element zostanie zmieniony.

To zasymuluj mi proces powstania cząstki białka. Podobno ewolucjoniści uważają że wynosi ono jak 1 do 10 do potęgi 113 natomiast według matematyków zdarzenia powyżej 1 do 10 do potęgi 50 nigdy nie nastąpią.
Natomiast prawdopodobieństwo powstania proteiny wynosi jak 1 do 10 do potęgi 40000. Co z tego wynika? że niby jesteśmy przypadkiem losowym który według matematyków jest niemożliwy?

Zencognito napisał(a):
A ja napisałem, że czemuś podlegają?

Czyli według Cibie prawa fizyczne nie podlegaja niczemu i są jakby to powiedzieć samoistną bezlogiczną podstawą. Nie wiadomo dlaczego takie są wiadomo tylko że takie są z góry ustawione i już.

Zencognito napisał(a):
No cóż, to Twoje odczucie. Ja mam inne odczucie i nie dopatruję się w tym wszystkim intencji ani celowości.

To wszystko nie ma celowości? To co my tutaj robimy? zmykajmy lepiej tam skąd przybywamy, nieprawdopodobne przypadki. hehe

Pn sie 27, 2007 22:40

Pepe napisał(a):
To zasymuluj mi proces powstania cząstki białka.

A sam sobie symuluj. Ja symulowałem na zajęciach ze sztucznych sieci neuronowych algorytmy genetyczne, a mutacja z białkami nic wspólnego nie ma ;-)
Pepe napisał(a):
Podobno ewolucjoniści uważają że wynosi ono jak 1 do 10 do potęgi 113 natomiast według matematyków zdarzenia powyżej 1 do 10 do potęgi 50 nigdy nie nastąpią.
Natomiast prawdopodobieństwo powstania proteiny wynosi jak 1 do 10 do potęgi 40000. Co z tego wynika? że niby jesteśmy przypadkiem losowym który według matematyków jest niemożliwy?

A prawdopodobieństwo istnienia wszechwiedzącego i wszechmocnego Boga też ci matematycy obliczyli?
Pepe napisał(a):
Czyli według Cibie prawa fizyczne nie podlegaja niczemu i są jakby to powiedzieć samoistną bezlogiczną podstawą. Nie wiadomo dlaczego takie są wiadomo tylko że takie są z góry ustawione i już.

Wiadomo, że są i tyle.
Pepe napisał(a):
To wszystko nie ma celowości? To co my tutaj robimy?

Taplamy się w Samsarze ;-)

Pn sie 27, 2007 22:49

Analogicznie Ty możesz mieć tylko nadzieję, że to co jest w Biblii napisane jest prawdą. Ja uważam, że rozsądniej jest wierzyć w teorie XXI-wiecznych biologów niż w teorie koczowników sprzed kilku tysięcy lat.
.

Wątpię żebyś wieżył w teorię XXI-wiecznych biologów, skoro nie wierzysz w teorię XXI-wiecznych fizyków i chemików i na moje twierdzenie ,że gleba posiada wszystkie niezbędne pierwiastki do budowy człowieka ty twierdzisz co nastepuje:

Zencognito napisał(a):
W drewnie też je można znaleźć, więc równie dobrze można napisać, że nauka potwierdza iż Bóg wystrugał człowieka z drewna jak Pinokia.
Temat "Przyczynowość i czas"

Jako, że w drewnie nie ma wszystkich potrzebnych pierwiastów do budowy człowieka jest to dowodem na to , że nie masz nic sensownego do powiedzenia i zaprzeczasz nauce jak niejeden Ateista, czy Buddysta.

Pn sie 27, 2007 22:58

Jakich konkretnie pierwiastków z których składa się człowiek nie ma w drewnie i w jakiej glebie znajdują się te wszystkie pierwiastki? Na świecie jest mnóstwo różnych rodzajów gleby o różnym składzie.

Pn sie 27, 2007 23:04
Zencognito napisał(a):
A sam sobie symuluj. Ja symulowałem na zajęciach ze sztucznych sieci neuronowych algorytmy genetyczne, a mutacja z białkami nic wspólnego nie ma ;-)

Białko nie powstało poprzez proces mutacji? To co to było?

Zencognito napisał(a):
A prawdopodobieństwo istnienia wszechwiedzącego i wszechmocnego Boga też ci matematycy obliczyli?

No, podobno obliczyli że prowdopodobieństwo stworzenia świata przez Boga jest o wiele większe niz przez przypadek.

Zencognito napisał(a):
Wiadomo, że są i tyle.

Wiadomo że nic nie wiadomo i tyle.

Zencognito napisał(a):
Taplamy się w Samsarze ;-)

To taplaj się dalej.

Pn sie 27, 2007 23:12

Jakich konkretnie pierwiastków z których składa się człowiek nie ma w drewnie i w jakiej glebie znajdują się te wszystkie pierwiastki? Na świecie jest mnóstwo różnych rodzajów gleby o różnym składzie.

Widzę że brniesz .
Biorąc wszystkie rodzaje gleb można w nich znaleźć wszystkie potrzebne pierwiastki .Natomiast jeśli weźmiesz wszystkie gatunki drzew nie znajdziesz nawet kilku procent tych pierwiastków, które są potrzebne do budowy człowieka. Czyżbyś był aż tak mało bystry ,zadając pomocnicze pytania?

Pn sie 27, 2007 23:13
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona