Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 15:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Dlaczego Jezus nie był kobietą? 
Autor Wiadomość

Czy Narodziny Zbawiciela oznaczają koniec wolnej woli u ludzi?

tak

Paweł 93 napisał(a):
Jezus, swoją śmiercią na krzyżu, wyzwolił ludzi spod niewoli grzechu, a zmartwychwstając pokonał śmierć i dzięki temu i my po śmierci zmartwychwstaniemy...

brawo kolejny dowód na wspaniałomyślność Jezusa - zapytał się wszystkich ludzi czy chcą zostać wyzwoleni, ale nie lepiej przymusem hurtowo wszystkich wyzwolić to jest atak w wolną wolę, która uprzednio dał nam Bóg

Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony." :)

Wt sie 28, 2007 14:41

ToMu napisał(a):
czy tylko mi się wydaje - że zadajesz (w kolejnym nowym dzisiaj topiku) pytania o rzeczy, których NIKT NIE JEST W STANIE WYJAŚNIĆ :?:

kiedy czegoś nie wiem pytam i jak dotąd zawsze ktoś mi odpowiada, więc dlaczego twierdzisz, że nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na moje pytania?

Jeśli lubisz gdybanie lub odpowiedzi w stylu "bo tak"...

Otóż dlatego, że każdy zawsze może Ci coś odpowiedzieć. Czy z tego wynika, że odpowiedź jest prawidłowa, że osoba ma rację :?: Nie.

Pytasz o to, dlaczego Bóg zdecydował aby Jego Syn był mężczyzną a nie kobietą. Kto na to może odpowiedzieć :?: Bóg. Zapytasz Go :?: Nie masz jak. Nie dowiedziesz tego, nie wywnioskujesz itp. Po prostu pytanie bez odpowiedzi.

kyob napisał(a):
ToMu napisał(a):
Odnoszę wrażenie, że chciałbyś wiedzieć o Bogu wszystko. Ale tak się nie da.

staram się dowieść, że wiara jest tylko absurdalnym ludzkim wymysłem, która rzeczy nie znane tłumaczy wiarą...

...

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt sie 28, 2007 15:10
Zobacz profil WWW

Paweł 93 napisał(a):
Jezus, swoją śmiercią na krzyżu, wyzwolił ludzi spod niewoli grzechu, a zmartwychwstając pokonał śmierć i dzięki temu i my po śmierci zmartwychwstaniemy...

brawo kolejny dowód na wspaniałomyślność Jezusa - zapytał się wszystkich ludzi czy chcą zostać wyzwoleni, ale nie lepiej przymusem hurtowo wszystkich wyzwolić to jest atak w wolną wolę, która uprzednio dał nam Bóg

A po co miał pytać :?:

Z samego faktu Jego śmierci - a więc otwarcia drogi do zbawienia - nie wynika automatycznie zbawienie każdego człowieka.

Człowiek, dzięki zmartwychwstaniu - ma możliwość osiągnięcia wysłużonego na krzyżu przez Jezusa zbawienia. Może je osiągnąć, żyjąc wg pewnych wytyczonych zasad i reguł, pozostawionych w Ewangelii.

Ale człowiek też może owe zasady odrzucić - robić po swojemu, zupełnie inaczej, niszczyć, kraść, zabijać itp itd.

Człowiek jest bez wyjścia, jak to sugerujesz :?: Bzdura. Człowiek cały czas ma wybór.

Wt sie 28, 2007 15:15
Zobacz profil WWW

NinaX napisał(a):
kyob napisał(a):
NinaX napisał(a):
Mam dokładnie takie samo zdanie na ten temat. Kobieta byłaby po prostu całkowicie zlekceważona. Bo trzeba wziąć pod uwagę czasy w których żył i nauczał Jezus.

dlaczego nie wybrał innych czasów?

na to pytanie to już chyba nikt nie zna odpowiedzi oprócz samego Boga. Może po prostu uznał, że na świecie właśnie wtedy źle sie dzieje i właśnie nadszedł odpowiedzi moment aby powołać do życia Zbawcę.

Bóg dał ludziom wolną wolę, więc liczył się z tym co może się stać na Ziemi?

jak mógł nie wiedzieć? przecież jest Bogiem, więc jak to jest najpierw daje nam wolną wole, a potem mu się nie podobają nasze wyczyny i sprowadza Zbawcę?

nie rozumiem tego....

Bóg dał nam wolną wolę ale nie wiedział co my, ludzie z nią zrobimy! Nie mógł przewidzieć co zrobimy, bo to co zrobimy jest NASZA WOLNĄ WOLĄ! I skoro nam ja dał to nie może jej kontrolować. Przyglądał się temu co się dzieje, w końcu zobaczył, że dzieje się źle, że nasza wolna wola prowadzi od grzechu i chaosu, więc powołał Zbawiciela żeby uratował nas, ale chociaż mógł to nie zabrał nam wolnej woli. Mówisz, że przyjście Zbawiciela odebrało nam wolna wolę, nie zgadzam się. Dalej ja mieliśmy, bo dalej sami możemy decydować o sobie. Dalej możemy grzeszyć. Myślę, że gdyby Bóg zabrał nam wolna wole to nie bylibyśmy grzeszni, bo On by do tego nie dopuścił kontrolując nas.

Wt sie 28, 2007 15:18
Zobacz profil WWW

Bóg dał nam wolną wolę ale nie wiedział co my, ludzie z nią zrobimy! Nie mógł przewidzieć co zrobimy, bo to co zrobimy jest NASZA WOLNĄ WOLĄ!

Acha, czyli Bóg w którego Ty wierzysz nie jest ani wszechmogący (nie wiedział), ani wszechmogący (nie mógł przewidzieć).

Wt sie 28, 2007 15:22

NinaX napisał(a):
Bóg dał nam wolną wolę ale nie wiedział co my, ludzie z nią zrobimy! Nie mógł przewidzieć co zrobimy, bo to co zrobimy jest NASZA WOLNĄ WOLĄ!

Acha, czyli Bóg w którego Ty wierzysz nie jest ani wszechmogący (nie wiedział), ani wszechmogący (nie mógł przewidzieć).

Bóg w którego ja wierzę, jest Bogiem katolików, chrześcijan. Źle mnie zrozumiałeś, Bóg jest wszechmogący, ale po to nam dał wolna wole abyśmy mogli zrobić z nią to co chcemy. Nie kontrolował nas. Być może przewidział co sie stanie, ale nie chciał temu zapobiegać wcześniej. Obdarzył nas pełnym zaufaniem, bo nas kocha. Kocha miłością największą. Zaufał nam, a my go zawiedliśmy.

A tak w ogóle zboczyliśmy z tematu.

Wt sie 28, 2007 15:40
Zobacz profil WWW

A po co miał pytać :?:

to po co dał nam wolną wolę ?

ToMu napisał(a):
Z samego faktu Jego śmierci - a więc otwarcia drogi do zbawienia - nie wynika automatycznie zbawienie każdego człowieka.

racja do są ludzie, którzy o nim nie słyszeli...

ToMu napisał(a):
Ale człowiek też może owe zasady odrzucić - robić po swojemu, zupełnie inaczej, niszczyć, kraść, zabijać itp itd.

Człowiek jest bez wyjścia, jak to sugerujesz :?: Bzdura. Człowiek cały czas ma wybór.

szanuję tych, którzy mnie szanują, ale jeśli ktoś chce umierać za moje grzechy to wypadałoby mnie zapytać o zdanie...

Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony." :)

Wt sie 28, 2007 16:07

Z samego tego, że Jezus umarł za grzechy wszystkich - nie wynika to, że jego ofiara i zmartwychwstanie wywrze jakiś skutek bezpośrednio na Ciebie.

Właśnie na tym polega wolna wola - możesz świadomie i dobrowolnie odrzucić to wszystko, zanegować istnienie w ogóle albo boskość Jezusa, nie wierzyć w Niego, nie kierować się wytyczonymi przezeń zasadami. Co prawda - skończysz, jak skończysz - ale możesz postawić na swoim: Bóg nie da rady Cię zbawić bez Twojej woli, Twojego udziału.

Wt sie 28, 2007 16:43
Zobacz profil WWW

Z samego tego, że Jezus umarł za grzechy wszystkich - nie wynika to, że jego ofiara i zmartwychwstanie wywrze jakiś skutek bezpośrednio na Ciebie.

tak słyszałem już o tej i innych teoriach

ToMu napisał(a):
Właśnie na tym polega wolna wola - możesz świadomie i dobrowolnie odrzucić to wszystko, zanegować istnienie w ogóle albo boskość Jezusa, nie wierzyć w Niego, nie kierować się wytyczonymi przezeń zasadami. Co prawda - skończysz, jak skończysz - ale możesz postawić na swoim: Bóg nie da rady Cię zbawić bez Twojej woli, Twojego udziału.

z tego wyniki jednoznacznie, że Bóg może stworzyć kamień, którego nie podniesie...

Wt sie 28, 2007 17:18

Post Re: Dlaczego Jezus nie był kobietą?
Z tego samego powodu dla ktorego Lepper nie jest kobieta, a Doda nie jest mezczyzna.

Śr sie 29, 2007 17:00

staram się dowieść, że wiara jest tylko absurdalnym ludzkim wymysłem, która rzeczy nie znane tłumaczy wiarą...

Chociaż raz szczerze.

kyob napisał(a):
Bóg dał ludziom wolną wolę? to chyba liczył się z tym co może się stać na świecie?
przecież jest Bogiem? więc jak to jest najpierw daje wolną wole potem mu się nie podoba i sprowadza Zbawcę?
nie rozumiem tego....

Ja też nie rozumiem co jest dla Ciebie niejasne.
Może wysil umysł i napisz.

Śr sie 29, 2007 17:19
Zobacz profil ICQ WWW

ponoć nie ma głupich pytań - ale to wydaje mi się... mało głębokie :D
- gdyby Zbawiciel urodził się kobietą, zadałbyś pytanie: dlaczego nie mężczyzną. Zatem co? miał się narodzić transwestytą? dopieroż by były pytania... :yes:
A tak poważnie; przecież we wcieleniu kobiecym, Jego misja byłaby niewykonalna.

kyob: złą drogę obrałeś, by dowieść absurdalności mojej wiary, bo pretensje do Jezusa, że umarł za Ciebie, nie pytając Cię czy sobie tego życzysz, są jeszcze bardziej absurdalne niż gdybyś miał pretensje do np. Kolumba, że odkrył Amerykę. No, spróbuj obronić się przed skutkami odkrycia Ameryki; Zbawienia- wystarczy nie przyjąć.

Śr sie 29, 2007 18:16

z tego wyniki jednoznacznie, że Bóg może stworzyć kamień, którego nie podniesie...

Jej, Ty naprawdę nic, ale to nic nie kumasz...

Nie chodzi o to, aby na siłę zbawić wszystkich, jak najwięcej. Ale aby człowiek sam tego chciał.

Śr sie 29, 2007 21:25
Zobacz profil WWW

kyob napisał(a):
NinaX napisał(a):
kyob napisał(a):
NinaX napisał(a):
Mam dokładnie takie samo zdanie na ten temat. Kobieta byłaby po prostu całkowicie zlekceważona. Bo trzeba wziąć pod uwagę czasy w których żył i nauczał Jezus.

dlaczego nie wybrał innych czasów?

na to pytanie to już chyba nikt nie zna odpowiedzi oprócz samego Boga. Może po prostu uznał, że na świecie właśnie wtedy źle sie dzieje i właśnie nadszedł odpowiedzi moment aby powołać do życia Zbawcę.

Bóg dał ludziom wolną wolę, więc liczył się z tym co może się stać na Ziemi?

jak mógł nie wiedzieć? przecież jest Bogiem, więc jak to jest najpierw daje nam wolną wole, a potem mu się nie podobają nasze wyczyny i sprowadza Zbawcę?

nie rozumiem tego....

Bóg dał nam wolną wolę ale nie wiedział co my, ludzie z nią zrobimy! Nie mógł przewidzieć co zrobimy, bo to co zrobimy jest NASZA WOLNĄ WOLĄ! I skoro nam ja dał to nie może jej kontrolować. Przyglądał się temu co się dzieje, w końcu zobaczył, że dzieje się źle, że nasza wolna wola prowadzi od grzechu i chaosu, więc powołał Zbawiciela żeby uratował nas, ale chociaż mógł to nie zabrał nam wolnej woli. Mówisz, że przyjście Zbawiciela odebrało nam wolna wolę, nie zgadzam się. Dalej ja mieliśmy, bo dalej sami możemy decydować o sobie. Dalej możemy grzeszyć. Myślę, że gdyby Bóg zabrał nam wolna wole to nie bylibyśmy grzeszni, bo On by do tego nie dopuścił kontrolując nas.

Posłuże się sytatem (nie z forum): pytanie:
Cytuj:
Jeśli Bóg wie wszystko, to znaczy że wie także, co zrobię. Gdzie więc miejsce na mój wolny wybór?

i odpowiedź (a dokladnie część całej odpowiedzi):
Cytuj:
Bóg zna przyszłość, ale nikogo do niczego nie zmusza. Po prostu wie, co w swojej wolności wybierzemy. Znając nasze wolne wybory może tak a nie inaczej "zaplanować" różne inne wydarzenia. Ale mimo to nie można powiedzieć, jakoby odbierał nam naszą wolność.

A poza tym: @Kyob - odpoweidz mi na pyatanie, czemu niby Narodziny Zbawiciela oznaczają koniec wolnej woli u ludzi ??

Cz sie 30, 2007 14:15

Skoro jesteś święcie przekonany że wiara jest ludzkim wymysłem to nie bardzo wiem po co chcesz jeszcze cudzej opinii na ten temat, przecież Ty już to wiesz.

Cz sie 30, 2007 19:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona