Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 9:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
 czy Bóg jest doskonały? 
Autor Wiadomość

Zgadzam się z Kamykiem. Bóg jest doskonały w takim sensie, że nie ma nic doskonalszego od Niego. On jest najdoskonalszy ze wszystkiego, nie ma niczego bardziej doskonałego od Boga. Ale czy jest On doskonały przez pojęcie nie wiemy. Jest po prostu najdoskonalszy z tego co trwa, ale czy jest doskonały całkowicie nie wiem. Uważam natomiast, że jest doskonalszy od wszystkiego innego.

Ktoś na początku tego tematu napisał, że Bóg nie jest doskonały, bo nie potrafił stworzyć doskonałego człowieka tylko takiego, który grzeszy. A skąd przekonanie, ze człowiek miał być doskonały? Moim zdaniem Bóg tworząc człowieka nie myślał o tym czy on ma być doskonały cz też nie. On dał mu po prostu wolną wolę, a człowiek sam decyduje co z tym zrobi. [/b]

Wt sie 28, 2007 11:53
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

On jest najdoskonalszy ze wszystkiego, nie ma niczego bardziej doskonałego od Boga.

chyba,że istnie byt tak doskonały,że nic mu nie jest potrzebne,nic nie robi i niczym się nie interesuje,a więc nie manifestuje się w żaden sposób...

...wiem!.

Pustka jest doskonalsza od Boga.

Wt sie 28, 2007 11:57

Zgadzam się z Kamykiem. Bóg jest doskonały w takim sensie, że nie ma nic doskonalszego od Niego. On jest najdoskonalszy ze wszystkiego, nie ma niczego bardziej doskonałego od Boga. Ale czy jest On doskonały przez pojęcie nie wiemy. Jest po prostu najdoskonalszy z tego co trwa, ale czy jest doskonały całkowicie nie wiem. Uważam natomiast, że jest doskonalszy od wszystkiego innego.

jeśli nie nic doskonalszego ponad nim to jest doskonały

NinaX napisał(a):
Ktoś na początku tego tematu napisał, że Bóg nie jest doskonały, bo nie potrafił stworzyć doskonałego człowieka tylko takiego, który grzeszy. A skąd przekonanie, ze człowiek miał być doskonały?

nie może stworzyć, bo ma zakaz klonowania!

NinaX napisał(a):
Moim zdaniem Bóg tworząc człowieka nie myślał o tym czy on ma być doskonały cz też nie. On dał mu po prostu wolną wolę, a człowiek sam decyduje co z tym zrobi. [/b]

jest najdoskonalszy, więc co on robi myśli czy nie myśli? w jaki sposób myśli...

"wolna wola" to taki trik marketingowy, bo z jednej strony masz wolna wolę a z drugiej masz zbiór zasad według Bóg chciałby i bądź tu mądry....

Wt sie 28, 2007 12:02
zbanowany na stałe

..tak,to mi się podoba i czekam wyrazy uznania lub argumenty przeciw tezie,która postawiłem.

Wt sie 28, 2007 12:04

Nawet jeśli przyjmiemy, że Bóg istnieje może być doskonały tylko dla pewnej wizji doskonałości wyznawanej przez chrześcijan.

Wt sie 28, 2007 12:08
zbanowany na stałe

Nic jej nie można zarzucić.

Wt sie 28, 2007 12:10

..tak,to mi się podoba i czekam wyrazy uznania lub argumenty przeciw tezie,która postawiłem.

To masz wyrazy uznania od buddysty ;-)

Wt sie 28, 2007 12:30
zbanowany na stałe

No faktycznie,że też nie pomyślałem...

Wt sie 28, 2007 12:35

NinaX napisał(a):

jeśli nie nic doskonalszego ponad nim to jest doskonały

Wcale tak nie musi być. On jest najdoskonalszy ponad wszystko, ale nie musi być doskonały. Bo może nie ma nic doskonałego całkowicie? Może w ogóle pojęcie "doskonałość" nie powinno istnieć.

Wt sie 28, 2007 15:29
Zobacz profil WWW

Tylko Pustka jest doskonała.

Powiem Ci, że wpędziłeś mnie tym stwierdzeniem w największe zamyślenie. Muszę sie nad tym głębiej zastanowić, bo na razie nie mam argumentów ani za ani przeciw. A naprawdę rzadko się zdarza, żebym nie wiedziała co powiedzieć...

Wt sie 28, 2007 15:33
Zobacz profil WWW

WaszJudasz napisał(a):
Tylko Pustka jest doskonała.

Powiem Ci, że wpędziłeś mnie tym stwierdzeniem w największe zamyślenie. Muszę sie nad tym głębiej zastanowić, bo na razie nie mam argumentów ani za ani przeciw. A naprawdę rzadko się zdarza, żebym nie wiedziała co powiedzieć...

mnie również zatkało...

Wt sie 28, 2007 16:37

Post głupota...?
Pustka jest doskonała... jako doskonały brak wszystkiego. Piłka może być doskonała... doskonale okrągła. Człowiek może być doskonały... doskonały w służeniu BOGU (= co znaczy wykorzystanie swojej wolnej woli do nie grzeszenia). A BÓG Jest Najdoskonalszy (bo nie wierzę że Absolutnie Doskonały, to wprowadza nielogiczności(/absurdy))... Bo Może np. cały Wszechświat Stworzyć, a i jak Stworzyć to i zniszczyć chyba. Że BÓG Może np. uzdrowić cię od choroby. Pustka natomiast nic dla ciebie nie zrobi... co wynika z tego że jest nicością... Że ja naprawdę, naprawdę uważam że ta rozmowa nie trzyma tak wysokiego poziomu jakiego powinna.

Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!

Wt sie 28, 2007 16:48
czy wyskok poziom według ciebie to brak głębszych refleksji?

a to że cię bóg uleczyć może to znaczy tyle że albo miły jest dla ciebie jeśli nie jesteś mu wierny (i to ma wartość moralną bo jest to działanie wolne od zysków) albo cię może uleczyć za siłę twej wiary i to już jest jakiś handel.

Wt sie 28, 2007 17:24

"działanie wolne od zysków" jest oszustwem. Wszystko się robi dla zysku, ale dla wierzącego większym zyskiem jest Niebo niż pieniądze.= Moralność ma swój zysk w Niebie i błogosławieństwie BOŻYM na Ziemi, ale co prawda rzadko między ludźmi (: tam raczej kary czekają za mówienie prawdy... ).
I ty przeczysz nauce swoim jakimś bełkotem o moralności bez zysku, bo czy biologiczna jednostka nastawiona na swoje własne "samo przetrwanie"/"szczęście" miała by robić rzeczy bez zysku? A i ty przeczysz też religii, bo chyba we wszystkich religiach jest nagroda Wyższa za moralność.: Że jak ani nie masz poparcia religii ani nauki to kogo poparcie masz? Diabła: ojca kłamstw... I jego sług, ateistycznych filozofów... ? :cry:

Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!

Wt sie 28, 2007 17:35

a taki liścik o miłości to pewno co wieczór powtarzasz nie mając pojęcia o tym mówią jego słowa...
bardzo, bardzo smutne!

sprawy moralności nie rozstrzyga nauka a pewne inne instancje naukowo raczej nie badane...

Wt sie 28, 2007 18:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona