| 

jak to jest z tą Matką Boską? 

| Autor | Wiadomość |  
			| olob57 
   |   jak to jest z tą Matką Boską?skoro bóg był pierwszy to jak może istnieć jego matka chyba że bóg nie był pierwszy ale jego matka może to mi ktos wytłumaczy ? 

|  
			| Wt sie 28, 2007 16:14 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| ToMu 
   | Trzy osoby boskie - Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty. 
 Trzy osoby - jedna natura. Bóg - trójosobowy - jest początkiem wszystkiego.

Jednak Jezus jako Syn Boży, Bóg-Człowiek, istota ludzka - ma na ziemi konkretny początek swojego istnienia, datowany na ok. 2000 lat wstecz. Nie zjawił się ot, tak po prostu - został urodzony przez kobietę, Miriam - przez Kościół czczoną jako Matkę Bożą - jako że urodziła na ziemi Boga-Człowieka, Syna Bożego, Jezusa Chrystusa.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

|  
			| Wt sie 28, 2007 16:45 | 

|  
		|  |  
			| olob57 
   | przecież każdy z nas jest synem bożym jezus nie był żadnym bogiem był taki jak my poza jednym on słuchał boga a my nie i za to on miał u boga fory a my ich nie mamy to tak jak z tatusiem który ma 5 synów ale najmłodszy jest najukochańszy natomiast bóg nie patrzy kto jest najmłodszy lub najukochańszy ale kto wypełnia wolę boga ten kto jest sprawiedliwy ten ma fory u boga
 przecież to bzdura jezus pół bóg pół człowiek to tak jak w mitologii pogańskiej  

|  
			| Wt sie 28, 2007 16:53 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Kamyk 
   | Sobór chalcedoński, Definicja wiary, 11
"[...]Syn, Pan nasz Jezus Chrystus, doskonały w Bóstwie i doskonały w człowieczeństwie [...] przed wiekami zrodzony z Ojca co do Boskości, w ostatnich czasach narodził się co do człowieczeństwa z Maryi Dziewicy, Matki Bożej"

Wnioski:
 -Jezus jest jednocześnie Bogiem i człowiekiem, a nie pół-Bogiem i pół-człowiekiem
 -zrodzenie dotyczy ludzkiej natury Jezusa, a nie Boskiej

|  
			| Wt sie 28, 2007 20:01 | 

|  
		|  |  
			| No 
   | Czyli Jezus nie zawsze był człowiekiem ? 

|  
			| Wt sie 28, 2007 20:03 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Kamyk 
   | Oczywiście że nie zawsze. Ale to temat do innego wątku 

|  
			| Wt sie 28, 2007 20:06 | 

|  
		|  |  
			| mcfunthomas 
   |  olob57 napisał(a): skoro bóg był pierwszy to jak może istnieć jego matka chyba że bóg nie był pierwszy ale jego matka może to mi ktos wytłumaczy ?Matka Boska to dokładniej Matka Jezusa, Boga-Człowieka. W sumie to zamiast tytułu Matka Boska powinno być dla przejrzystości Matka Boga-Człowieka. Nie byłoby dziwnych wniosków i zamieszania.    Poza tym możnaby powiedzieć, że jest Córką Boga-Ojca i Oblubienicą Ducha Św. olob57 napisał(a): przecież każdy z nas jest synem bożym jezus nie był żadnym bogiem był taki jak my poza jednym on słuchał boga a my nie i za to on miał u boga fory a my ich nie mamy to tak jak z tatusiem który ma 5 synów ale najmłodszy jest najukochańszy natomiast bóg nie patrzy kto jest najmłodszy lub najukochańszy ale kto wypełnia wolę boga ten kto jest sprawiedliwy ten ma fory u boga przecież to bzdura jezus pół bóg pół człowiek to tak jak w mitologii pogańskiej  Nie każdy człowiek jest synem bożym, nie wiem skąd u ciebie takie założenie. Chyba nie z przysłowiowej "czapki".   Masz rację pisząc że Jezus jako pół-Bóg pół-Człowiek to BZDURA, co zostało już wyżej wyjaśnione.  Ciekawe dlaczego twierdzisz że Jezus nie był Bogiem? No ale to już jest OT. Ciekawe na czym opierasz swój obraz Jezusa i naszej relacji z Bogiem-Ojcem? Mam nadzieję, że nie na osobistym widzi-mi-się...    No ale i to jest OT. olob57 napisał(a): Czyli Jezus nie zawsze był człowiekiem ?kamyk napisał(a): Oczywiście że nie zawsze. Ale to temat do innego wątku  a to dla mnie nowość. Ciekawe kiedy Jezus nie był człowiekiem...    Chyba że to jakiś skrót myślowy z Waszej strony...  _________________
 Indifference of the GOoD is enough for the EviL to succeed

|  
			| Śr sie 29, 2007 1:10 | 

|  
		|  |  
			| Zencognito 
   | mcfunthomas napisał(a): :o a to dla mnie nowość. Ciekawe kiedy Jezus nie był człowiekiem...    Chyba że to jakiś skrót myślowy z Waszej strony...  Jak Żydzi wychodzili z Egiptu to jakim człowiekiem był Jezus?

|  
			| Śr sie 29, 2007 6:42 | 

|  
		|  |  
			| Leszek, Jan 
   | Aleś się skompromitował. Przecież wtedy nie nastąpiło jeszcze Wcielenie.
Pała z religii.

|  
			| Śr sie 29, 2007 7:07 | 

|  
		|  |  
			| Zencognito 
   | To do mnie było? 

|  
			| Śr sie 29, 2007 7:08 | 

|  
		|  |  
			| Leszek, Jan 
   | Oczywiście. 

|  
			| Śr sie 29, 2007 7:09 | 

|  
		|  |  
			| Zencognito 
   | To może uważniej czytaj posty. Ja nie twierdzę, że Jezus był jakimś człowiekiem jak Żydzi wychodzili z Egiptu. Mcfunthomas napisał tak, jakby uważał że Jezus zawsze był człowiekiem, więc wybrałem pierwszy lepszy okrez przed Chrystusem i spytałem kim wtedy był Jezus, skoro zawsze był człowiekiem. 

|  
			| Śr sie 29, 2007 7:13 | 

|  
		|  |  
			| Leszek, Jan 
   | Cytuj: Masz rację pisząc że Jezus jako pół-Bóg pół-Człowiek to BZDURA, co zostało już wyżej wyjaśnione.Jezus Chrystus nie jest jakimś demiurgiem. Przy Wcieleniu nastąpiło pełne zjednoczenie natury boskiej i ludzkiej w jednej osobie.

|  
			| Śr sie 29, 2007 7:26 | 

|  
		|  |  
			| ToMu 
   |  [...]pedziwiatrolob57 napisał(a): przecież każdy z nas jest synem bożym jezus nie był żadnym bogiem był taki jak my poza jednym on słuchał boga a my nie i za to on miał u boga fory a my ich nie mamy to tak jak z tatusiem który ma 5 synów ale najmłodszy jest najukochańszy natomiast bóg nie patrzy kto jest najmłodszy lub najukochańszy ale kto wypełnia wolę boga ten kto jest sprawiedliwy ten ma fory u boga przecież to bzdura jezus pół bóg pół człowiek to tak jak w mitologii pogańskiej  Nie - każdy z nas nie jest Synem Bożym. Jezus Nim był.  Bóg nie miał 5 synów. U Boga nikt "forów" nie ma. Cytuj:  przecież to bzdura jezus pół bóg pół człowiek to tak jak w mitologii pogańskiej Nic nie rozumiesz.  Nie pół taki, pół taki - cały. Jedna osoba - ale zarazem Bóg, zarazem człowiek. Bóg-Człowiek. Pełnia Bóstwa w ludzkiej postaci, Bóg będący jednocześnie człowiekiem takim jak my (ale bez grzechu).  Cytuj:  Czyli Jezus nie zawsze był człowiekiem ? A jak miał być człowiekiem, zanim się nie urodził jako człowiek   [/b]_________________
 Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

|  
			| Śr sie 29, 2007 21:10 | 

|  
		|  |  
			| Kamyk 
   | Cytuj: a to dla mnie nowość. Ciekawe kiedy Jezus nie był człowiekiem... Pytajnik Chyba że to jakiś skrót myślowy z Waszej strony...W zasadzie to był mój błąd, skrót myślowy    To Syn Boży nie zawsze był człowiekiem

|  
			| Śr sie 29, 2007 21:21 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach