Być może wszechświat nie miał początku .
Autor |
Wiadomość |
Inny_punkt_widzenia
|
Pepe napisał(a): Tu nie chodzi o czynienie zła tylko o sam fakt możliwości zła. Nie ma czegoś takiego jak sam fakt możliwości zła ,bo zło nie bierze się z marsa ,a tobie chodzi oto ,że bez zła nie będzie dobra .
|
N lip 15, 2007 18:12 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Nie ma czegoś takiego jak sam fakt możliwości zła ,bo zło nie bierze się z marsa ,a tobie chodzi oto ,że bez zła nie będzie dobra .
Jest takie coś jak możliwość zła bo zło bierze się z marsa. Mnie chodzi o to że zło i dobro to przeciwstawne wartości tego samego elementu. Robiąc bądź myśląc pozytywnie czynimy dobro tym samym likwidujemy zło. Kapujesz o co mi chodzi?
|
N lip 15, 2007 19:35 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Pepe napisał(a): Jest takie coś jak możliwość zła bo zło bierze się z marsa. Mnie chodzi o to że zło i dobro to przeciwstawne wartości tego samego elementu. Robiąc bądź myśląc pozytywnie czynimy dobro tym samym likwidujemy zło. Kapujesz o co mi chodzi? Acha kapuje ,a robiąc bądż mysląc negatywnie czynimy zło tym samym likwidujemy dobro?Acha to zupełnie tak samo jak z rowerem albo jedziemy do przodu albo do tyłu ,albo ze światłem ,raz jest ciemno ,a raz jasno,a i trzeba jeszcze dodać ,że zło walczy z dobrem ,a ciemność ze światłem ,ciekawe tylko z czym walczy kolarz?Pewnie też ze złem.Bog to dobro a szatan to zło z tym ,że szatan mieszka na marsie .Pepe co ty za nauke potajemnie głosisz?I nie będe pytał tych którzy Ciebie słyszeli.
|
N lip 15, 2007 22:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Acha to zupełnie tak samo jak z rowerem albo jedziemy do przodu albo do tyłu ,albo ze światłem ,raz jest ciemno ,a raz jasno,a i trzeba jeszcze dodać ,że zło walczy z dobrem ,a ciemność ze światłem ,ciekawe tylko z czym walczy kolarz?Pewnie też ze złem.Bog to dobro a szatan to zło z tym ,że szatan mieszka na marsie .Pepe co ty za nauke potajemnie głosisz?I nie będe pytał tych którzy Ciebie słyszeli.
Zło nie walczy z dobrem. Zło i dobro to dwa przeciwstawne elementy które się przyciągają jak magnesy różnobiegunowe. To człowiek walczy z nimi.
Kolarz kiedy jedzie do przodu walczy z sobą żeby nie jechać do tyłu.
|
Pn lip 16, 2007 1:00 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Jeżeli dobro i zło są tak naturalne i oczywiste ,jeżeli jedno nie wyklucza drugiego i istnieją równolegle obok siebie ,jeżeli te rzeczy nawzajem się uzupełniają i tam gdzie nie ma dobra ,jest zło ,a tam gdzie nie ma zła ,jest dobro ,jeżeli to są dwa przeciwstawne magnesy to nie ma tu miejsca dla Boga ,bo gdyby Bog istnieł zło nie było by tak konieczne jak dobro ,a skoro zło ma takie samo znaczenie i taką samą potrzebe i wartość jak dobro, z tym tylko ,że jest to tylko inny biegun to w tej perspektywie Boga nie ma ,nie jest konieczny i jego istnienie zła nie zmienia .
|
Wt lip 17, 2007 12:50 |
|
|
|
 |
sp
|
zlo nie musi Istniec ...
Jesli mówimy ze Bóg IStnieje to Bóg Jest Źródłem wszelkiego Dobra ... a zło wynika jedynie z zlego korzystania wolnosci
_________________ Jeśli Bóg z nami któż przeciwko nam ?
|
Wt lip 17, 2007 13:02 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
sp napisał(a): zlo nie musi Istniec ... To kardynalnie rózni sie od tego co utrzymywał pepe ,ale jeszcze bardziej przeciwstawia sie istnieniu Boga ,skoro zło nie musi istnieć ,a Bog dopuszcza istnienie zła to nie powinien mieć do nikogo żalu oto ,że ludzie grzeszą i są żli .Ja jako ojciec nigdy niepozwoliłbym na to aby wąż ukąsił moje dzieci ,a ON nie dość ,że przyzwolił i przyglądał się temu to jeszcze póżniej postąpił nieadekwatnie do ich czynu i sadystycznie wygonił ich z domu.Nigdy nie dał bym ludziom wolności gdybym nie był pewny ,ze dobrze i własciwie ją spożytkują ,nigdy nie posadziłbym za kierownicą małego dziecka nie bedąc przekonany ,że wiedzą do czego ona służy!Tak postepuje tylko nieodpowiedzialny ojciec ,lekkomyslny .Istnienie zła przeciwstawia sie Bogu i zmniejsza prawdopodobieństwo Jego istnienia.
|
Wt lip 17, 2007 13:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): gdyby Bog istnieł zło nie było by tak konieczne jak dobro ,a skoro zło ma takie samo znaczenie i taką samą potrzebe i wartość jak dobro, z tym tylko ,że jest to tylko inny biegun to w tej perspektywie Boga nie ma ,nie jest konieczny i jego istnienie zła nie zmienia .
Ale masz pokrętne rozumowanie.
Zło nie jest tak samo konieczne jak dobro to są tylko 2 przeciwstawne elementy. Kto Ci powiedział że czynienie zła ma taką samą wartość i potrzebe jak czynienie dobra?
|
Wt lip 17, 2007 14:02 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Pepe napisał(a): Zło nie jest tak samo konieczne jak dobro to są tylko 2 przeciwstawne elementy. Kto Ci powiedział że czynienie zła ma taką samą wartość i potrzebe jak czynienie dobra? Jeżeli ktoś z nas ma pokretne rozumowanie to na pewno ty .Jeżeli zło jest tylko przeciwstawnym elementem dobra to ma taką samą wartość i znaczenie jak jego przeciwstawny element ,to ty przyrównałes dobro i zło do biegunów magnesu .Zanim coś powiesz to lepiej sie długo zastanów .
|
Wt lip 17, 2007 19:49 |
|
 |
Sławek_
|
 Re: Być może wszechświat nie miał początku .
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Ktoś powiedział ,że ...
Czy jeśli żywisz do swojej mamy uczucie miłości, to uważasz, że jest to tylko twoim 'urojeniem'? Czy jeśli ktoś z dobrego serca, bezinteresownie uczyni coś dla Ciebie, to powodował się 'urojeniami' i wolałbyś, żeby następnym razem tak nie postąpił względem Ciebie? Skąd więc to się bierze? Z bezdusznego matematycznego wszech_i_nic kalkulatora urojeń?
Ja wiem, że istnieję i wiem, że moje wybory nie są jakimiś 'urojeniami'.
Czy Ty, w imię "udowodnienia" swoich teorii jesteś gotów zaprzeczyć własnemu, rozumnemu istnieniu? Skoro sam uważasz, że wszystko jest 'urojeniem', jednym wielkim bezsensem ciągnącym się tak przez wieki, a Ty masz być jego 'skutkiem', to dlaczego ja mam wierzyć w to co piszesz? Skoro wszystko jest bez sensu, to i wypisane tu Twoje słowa go nie mają - okrutne, ale logiczne.
|
Śr sie 29, 2007 23:51 |
|
 |
Sławek_
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): sp napisał(a): zlo nie musi Istniec ... To kardynalnie rózni sie od tego co utrzymywał pepe ,ale jeszcze bardziej przeciwstawia sie istnieniu Boga ,skoro zło nie musi istnieć ,a Bog dopuszcza istnienie zła to nie powinien mieć do nikogo żalu oto ,że ludzie grzeszą i są żli .Ja jako ojciec nigdy niepozwoliłbym na to aby wąż ukąsił moje dzieci ,a ON nie dość ,że przyzwolił i przyglądał się temu to jeszcze póżniej postąpił nieadekwatnie do ich czynu i sadystycznie wygonił ich z domu.Nigdy nie dał bym ludziom wolności gdybym nie był pewny ,ze dobrze i własciwie ją spożytkują ,nigdy nie posadziłbym za kierownicą małego dziecka nie bedąc przekonany ,że wiedzą do czego ona służy!Tak postepuje tylko nieodpowiedzialny ojciec ,lekkomyslny .Istnienie zła przeciwstawia sie Bogu i zmniejsza prawdopodobieństwo Jego istnienia.
Czy, skoro nauczyłeś dziecko jeździć, to oznacza, że nie będzie wypadku?
Czy więc jako 'dobry ojciec' nie pozwolisz swoim dzieciom nigdy wsiąść do samochodu? Czy zastanowiłeś się dlaczego Bóg dał ludziom wolność?
Adam i Ewa nie posiadali takiej skłonności do grzechu, jaką my mamy i mieli pełną wiedzę o swoim czynie. Zrobili to, co zrobili, najzupełniej świadomie. Czy gdyby nie mieli możliwości uczynienia takiego kroku, to byliby więcej warci niż dwa roboty piejące zaprogramowane wcześniej pochwały na cześć swojego konstruktora? Wartość mają natomiast takie stworzenia, które z własnego wyboru chcą być przy swoim Stwórcy. Jeśli ktoś nie chce przy Nim być, to chyba nie ma nic "okrutnego" w tym, że Bóg mu to umożliwia? Bóg może mieć jednak do takich osób żal choćby z tego powodu, że On ofiarował im tylko dobro, oni zaś się od Niego odwrócili, a mimo to zgadza się na ich wybór.
Zło nie musiało zaistnieć - i to jest prawda. Ale zło jest jedną z możliwych konsekwencji istnienia wolnej woli. Nie ma sensownego istnienia bez wolnej woli. Czy więc wolałbyś nie istnieć albo wolnej woli nie posiadać?
|
Cz sie 30, 2007 0:16 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Sławek napisał(a): Czy, skoro nauczyłeś dziecko jeździć, to oznacza, że nie będzie wypadku? Czy więc jako 'dobry ojciec' nie pozwolisz swoim dzieciom nigdy wsiąść do samochodu? Czy zastanowiłeś się dlaczego Bóg dał ludziom wolność? Adam i Ewa nie posiadali takiej skłonności do grzechu, jaką my mamy i mieli pełną wiedzę o swoim czynie. W tym miejsu muszę sie z Tobą kategorycznie niezgodzić.Adam i Ewa byli pierwszymi ludzmi i nie mieli żadnego doświadczenia z grzechem więc kara która otrzymali była nieadekwatna do ich czynu .My ludzie nie mamy doczynienia z kierowaniem pojazdami poraz pierwszy ,podobnie Bóg doskonale znał szatana i znał przyszły przebieg wydażeń .Tak samo ja ,gdybym wiedział ,że moje dzieci kiedy wsiądą za kierownicę i po chwili udeżą w drzewo to nigdy nie dał bym im mozliwości kierowania pojazdem czy własnym życiem .Tylko sadysta chce nieszczęścia dla swoich dzieci .Bóg wiedział ,że szatan oszuka ludzi a mimo to pozwolił mu działać ,byc może szatana kocha bardziej niz ludzi i stworzył nas aby szatanek miał się z kim bawić . Sławek napisał(a): Jeśli ktoś nie chce przy Nim być, to chyba nie ma nic "okrutnego" w tym, że Bóg mu to umożliwia? I jeszcze coś mi przypomniałeś:Jeśli piesek mi sie juz znudzi to nie ma przecież żadnego przymusu ,żeby dłużej pozostawał z nami ,więc go wywozimy 50 kilometrów od rodzinnego domu i niech sobie idzie do lasu ,co nas to obchodzi ! Oto dowód ,że Boga nie ma .Okrócieństwo świata zaprzecza jakoby stworzył go Ktoś rozumny.Nikt przy zdrowych zmysłach nie stworzył by świata tak okrótnego ,gdzie życie przenoszone jest drogą płciową tak samo jak wirusy,bakterie i choroby. Sławek napisał(a): Zło nie musiało zaistnieć - i to jest prawda. Ale zło jest jedną z możliwych konsekwencji istnienia wolnej woli. Nie ma sensownego istnienia bez wolnej woli. Czy więc wolałbyś nie istnieć albo wolnej woli nie posiadać? Oczywiście ,że wolałbym juz nie istnieć i nigdy sie nie urodzić ,mam gdzieś taki dar .Czy Bóg pyta sie kogoś ?On sie nikogo nie pyta czy ten chce żyć ,daje mu życie i juz ,a jak sie niepodoba to do piekła .I tacy są wszyscy ojcowie 
|
Cz sie 30, 2007 19:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): W tym miejsu muszę sie z Tobą kategorycznie niezgodzić.Adam i Ewa byli pierwszymi ludzmi i nie mieli żadnego doświadczenia z grzechem więc kara która otrzymali była nieadekwatna do ich czynu .My ludzie nie mamy doczynienia z kierowaniem pojazdami poraz pierwszy ,podobnie Bóg doskonale znał szatana i znał przyszły przebieg wydażeń .Tak samo ja ,gdybym wiedział ,że moje dzieci kiedy wsiądą za kierownicę i po chwili udeżą w drzewo to nigdy nie dał bym im mozliwości kierowania pojazdem czy własnym życiem .Tylko sadysta chce nieszczęścia dla swoich dzieci .Bóg wiedział ,że szatan oszuka ludzi a mimo to pozwolił mu działać ,byc może szatana kocha bardziej niz ludzi i stworzył nas aby szatanek miał się z kim bawić .
Powiedz mi jaką karę otrzymali Adam i Ewa? Życie to dla ciebie jest kara? Jak ci sie nie podoba świat to w każdej chwili możesz go unicestwić. Inny_punkt_widzenia napisał(a): I jeszcze coś mi przypomniałeś:Jeśli piesek mi sie juz znudzi to nie ma przecież żadnego przymusu ,żeby dłużej pozostawał z nami ,więc go wywozimy 50 kilometrów od rodzinnego domu i niech sobie idzie do lasu ,co nas to obchodzi ! Oto dowód ,że Boga nie ma .Okrócieństwo świata zaprzecza jakoby stworzył go Ktoś rozumny.Nikt przy zdrowych zmysłach nie stworzył by świata tak okrótnego ,gdzie życie przenoszone jest drogą płciową tak samo jak wirusy,bakterie i choroby. Świat jest okrutny, jak dla kogo? Jakby był okrutny to byś się urodził w piekle gdzie by cie wiecznie torturowali. To by sie wtedy nazywało okrunieństwo do potęgi ntej. Inny_punkt_widzenia napisał(a): Oczywiście ,że wolałbym juz nie istnieć i nigdy sie nie urodzić ,mam gdzieś taki dar .Czy Bóg pyta sie kogoś ?On sie nikogo nie pyta czy ten chce żyć ,daje mu życie i juz ,a jak sie niepodoba to do piekła .I tacy są wszyscy ojcowie 
A po co ma się ciebie pytac czy chcesz żyć skoro w każdej chwili można sie zabić jak ci sie to wszystko nie podoba. Pozatym w jaki sposób ma się ciebie spytać skoro przed narodzinami stanowiłeś zero absolutne?
|
Cz sie 30, 2007 20:26 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Pepe napisał(a): Powiedz mi jaką karę otrzymali Adam i Ewa? Skoro nie czytałes Biblii to ci powiem ,karą tą było życie na ziemi a i my tę karę jeszcze ponosimy.To zupełnie tak jak ja bym ukarał psa za to ,że nie umie mówić i zamknął bym go w lesie skazując go tam wraz z jego potomstwem na dożywotni pobyt.Oczywiście wiemy ,że las nie jest domem dla psów ,psa stworzył człowiek ,nigdzie w przyrodzie nie wystepują naturalne dzikie psy i las nie jest sprzyjającym środowiskiem dla psów ,tak samo jak ziemia dla człowieka .Skoro człowiek urodził sie w raju to tam był nasz dom ,a nie ziemia gdzie jesteśmy tułaczami i zbiegami ,co zawdzięczamy oczywiście naszemu" " "-odpowiedzialnemu-" " "Ojcu.
|
Pt sie 31, 2007 6:07 |
|
 |
Seweryn
|
Posłuchaj inny jeśli wszechświat nie miał początku to znaczy, że też nie miał przyczyny . Bezprzyczynowośc nie istnieje . Można to bardzo łatwo sprawdzić . Wystarczy wejść na Google i wpisać słowo bezprzyczynowość.
Zgadnij jakie artykuły podaje wyszukiwarka? Otóż są to artykuły Big Maca i twoje z forum , no i jeszcze kilku innych Ateistów zaprzeczających nauce . Natomiast artykółów naukowych nie ma żadnych . Z tego prostego powodu możesz uważać swój mit za obalony. Ale nie wątpię , że teraz bedziesz zaprzeczał ,że google nie istnieje, lub się popsuło 
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pt sie 31, 2007 7:18 |
|
|
|