Autor |
Wiadomość |
Mich@ł
|
 BÓG i SZATAN
Witam
Jestem tutaj nowym, katolikiem tracący juz powoli wiarę. Szukam tylko niekiedy kilku odpowiedzi, których nie mogę zrozumieć. Od lat wierzyłem w naszą wiarę, zawsze uczęszczałem na msze św. nawet mnie interesowała religia, ale... Zaczynam powoli wątpić.
Jeżeli Bóg nas tak kocha, to dlaczego dobra całej ludzkości na ziemi, i w niebie, nie pozbędzie się szatana.
Dlaczego nie pozbędzie się go z powłoki Nieba i Ziemi. Czy Bóg chce aby on istniał, i opętał ludzi
|
Cz sie 30, 2007 11:01 |
|
|
|
 |
Zencognito
|
Uważasz, że zniszczenie szatana automatycznie zniszczyłoby całe zło na świecie i sprawiło, że ludzie byliby dobrzy?
|
Cz sie 30, 2007 11:28 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Przecież to, że ludzie postępują dobrze czy źle wynika z ich wolnej woli, a także zalet i wad charakteru. Gdyby nie istniało to co złe i brzydkie nie umielibyśmy doceniac tego co dobre i piękne.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Cz sie 30, 2007 11:32 |
|
|
|
 |
VANHELSING
|
Widzę Michale ze nikt Ci na to pytanie nie odpowie, bardzo bym chciał, ale tylko przglądam to forum z ciekawości.
Wydaje mi się że trudno im odpowiedziec na to pytanie iż nie kiedy zło jest lepsze od dobra, tak mi się tylko wydaje, nie obrażając nikogo 
|
Cz sie 30, 2007 11:56 |
|
 |
stern
|
VANHELSING napisał(a): Widzę Michale ze nikt Ci na to pytanie nie odpowie, bardzo bym chciał, ale tylko przglądam to forum z ciekawości.
czy tylko ja widzę posty powyżej?
|
Cz sie 30, 2007 12:11 |
|
|
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
dlaczego piszecie Szatana z małej litery?
urażacie moje uczucia.
|
Cz sie 30, 2007 12:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To w geście oburzenia porzuć to forum 
|
Cz sie 30, 2007 12:20 |
|
 |
NinaX
|
Szatan nie miałby mocy sprawczej bez grzechów ludzi. Każdy grzech człowieka czyni Szatana silnym i mocnym.
Zniszczenie Szatana nic nie da. Zgadzam się tu z Zencognito. To ludzie wprowadzają zło, a tego chce właśnie Szatan. Z tego sie cieszy i raduje.
To, że jest zło, że ludzie grzeszą wynika z tego, że maja wolna wole i w taki sposób ją wykorzystują: do złego.
Żeby na świecie nie było zła, Bóg by musiał zabrać nam wolna wolę. Gdybyśmy jej nie mieli już mógłby nas kontrolować i wtedy by nie dopuścił, żebyśmy czynili zło.
Racje ma także Rojza Genendel - bez zła nie docenialibyśmy szczęścia jakim jest dobro.
@VANHELSING: Nie prowokuj i nie ironizuj. To nie na miejscu.
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
Antoine de Saint Exupery
|
Cz sie 30, 2007 12:27 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
nie.będe bolał w milczeniu i w podtekście.
a tak wogóle to słyszałem o takiej teorii,że Szatan był tym spośród stworzenia,który tak bardzo podziwiał Boga,że zapragnął być taki jak On,za co został trącony.wynika z tego,że ze wszystkich stworzeń On najbardziej Boga pokochał i chciał zrozumieć,zaś Bogu na rozumieniu Diabła nie bardzo zależało.
No i widocznie Go nie kochał,a w każdym razie bardziej kochał siebie.
|
Cz sie 30, 2007 12:28 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
NinaX napisał(a): Z tego sie cieszy i raduje.
o ile wiem,z nauki KK wynika,że Diabeł jako potępiony nie raduje się z niczego.
|
Cz sie 30, 2007 12:30 |
|
 |
NinaX
|
WaszJudasz napisał(a): NinaX napisał(a): Z tego sie cieszy i raduje.
Dobrze, źle sie wyraziłam. Jest mu to na rękę.
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
Antoine de Saint Exupery
|
Cz sie 30, 2007 12:34 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
 też nie bardzo.,.co może zyskać?
|
Cz sie 30, 2007 12:35 |
|
 |
NinaX
|
WaszJudasz napisał(a): :D też nie bardzo.,.co może zyskać?
Satysfakcję, no chyba, ze tego też nie może odczuwać...
Antoine de Saint Exupery
|
Cz sie 30, 2007 12:44 |
|
 |
Zencognito
|
WaszJudasz napisał(a): NinaX napisał(a): Z tego sie cieszy i raduje.
Gdzie się z taką nauką spotkałeś? Ja nigdy niczego podobnego w nauce KK nie widziałem.
|
Cz sie 30, 2007 12:50 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
nie może.jest potępiony i żadne budujące,pozytywne uczucia nie są dla Niego dostępne.
czytałem gdzieś o takiej interpretacji,że motywem działania Szatana jest wyłącznie zazdrość i nienawiść,ale każdy sukces tak naprawdę przysparza Mu tylko cierpienia,..
właściwie wychodzi na to,że Szatan to taka maszyna Boga służąca do ściągania ludzi na złą drogę.
|
Cz sie 30, 2007 12:51 |
|
|
|