Jezus czy Horus, który jest prawdziwy?
Autor |
Wiadomość |
kyob
|
 Jezus czy Horus, który jest prawdziwy?
Tyle podobieństw czyż nie jest to dziwny zbieg okoliczności?
Jezus
- zwiastun nadejścia gwiazda na wschodzie Sirius
- urodzony 25 grudnia
- urodzony przez dziewicę
- świadkowie 3 królowie
- dokonywał cudów - chodził po wodzie i uzdrawianie
- został ukrzyżowany
- przez 3 dni był piekle
- po czym zmartwychwstał
- głosił 12 praw
- został nauczycielem w wieku 12 lat
- ochrzczony w wieku 30 lat
- 12 uczniów
Horus - Egipt 3000 lat przed Chrystusem
- zwiastun nadejścia gwiazda na wschodzie Sirius
- urodzony 25 grudnia
- świadkowie 3 królowie
- dokonywał cudów - chodził po wodzie i uzdrawianie
- został ukrzyżowany
- przez 3 dni był piekle
- po czym zmartwychwstał
- głosił 12 praw
- został nauczycielem w wieku 12 lat
- ochrzczony w wieku 30 lat
- 12 uczniów
Attis - Grecja 1200 lat przed Chrystusem
- urodzony 25 grudnia
- został ukrzyżowany
- przez 3 dni był zakopany w ziemi
- zmartwychwstał
Krishna - Indie 900 lat przed Chrystusem
- sygnał nadejścia gwiazda na wschodzie
- urodzona przez dziewicę
- dokonywała cudów
- zmartwychwstała
Dionysus - Grecja 500 lat przed Chrystusem
- urodzony 25 grudnia
- dokonywał cudów
- zmartwychwstał
Mithra - Persja 1200 lat przed Chrystusem
- głosił 12 praw
- urodzony 25 grudnia
- dokonywał cudów
- został ukrzyżowany
- przez 3 dni był zakopany w ziemi
- zmartwychwstał
oraz wilu innych bogów z całego świata miało podobne atrybuty:
Chrishna - Hindostan
Budha Sakia - Indie
Salivahana - Bermudy
Zulis, Zhule, Osiris, Orus - Egipt
Odin - Skandynawia
Critie - Chaldea (Mezopotamia)
Zoroaster - Persia
Baal i Taut - Phoenecia
Indra - Tybet
Bali - Afganistan
Jao - Nepal
Wittoba - Bilingonese
Thammuz - Syria
Atys - Frygia
Xamolxis - Tracja
Zoar - Bonzes
Adad - Asyria
Deva Tat, Sammonocadam - Siam (Chiny)
Alcidies - Teby
Alcides - Sintoos
Beddru - Japonia
Hesus, Eros, Bremrillah - Druidzi
Thor - Galia
Hil i Feta - Mandaites
Gentaut, Quexalcote - Meksyk
Universal Monarch - Sybilla
Ischy - Tajwan
Divine Teacher - Platon
Holy One - Xaca
Fohi i Tien - Chiny
Adonis - Grecja
Ixion i Quirinus - Rzym
Prometheus - Kaukaz
|
Pt sie 31, 2007 0:05 |
|
|
|
 |
kyob
|
z tymi 12 prawami to się pomyliłem, ale nie mogę edytować swojego wpisu
|
Pt sie 31, 2007 0:15 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Może podasz źródła tych "rewelacji"?
|
Pt sie 31, 2007 5:25 |
|
|
|
 |
kyob
|
Bud.ERR -- Budge, E. Wallis. . 1961.
Fraz.AAO -- Frazer, J. G. Adonis, Attis, Osiris. 1961.
Griff.OO -- Griffith, J. Gwyn. The Origins of Osiris and His Cult. Brill: 1996.
Meek.DL -- Meeks, Dimitri. Daily Life of the Egyptian Gods. 1996.
Short.EG -- Shorter, Alan. Egyptian Gods: A Handbook. 1937.
|
Pt sie 31, 2007 6:29 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Pytając o źródła, miałem na myśli materiały dostępne w necie i to po polsku.
|
Pt sie 31, 2007 7:17 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Z tego, co mogłem znaleźć w Wikipedii wynika, że chodzi o mitologię, a nie o osoby historyczne.
Attis — bóg wegetacji, w mitologii frygijskiej, towarzysz bogini Kybele, przedstawiany jako młody pasterz. Dotknięty obłędem pozbawił się męskości i umarł, lecz bogini przywróciła go do życia. Attis stał się prototypem korybantów. Mit o Attisie i Kybele był popularny na całym Bliskim Wschodzie, prawdopodobnie od czasów prehistorycznych i należy do najstarszych jakie znamy. Ich kult rozpowszechnił się w antycznym Rzymie w czasie panowania imperatora Klaudiusza.
Horus - opiekun monarchii egipskiej, panujący faraon utożsamiał się z nim i przyjmował jego imię. Bóg nieba. Czczony pod postacią sokoła lub człowieka z głową sokoła zwieńczoną tarczą słoneczną oraz jako dziecko z palcem w ustach. Był synem Ozyrysa i Izydy lub Geba i Neftydy. Po śmierci Ozyrysa walczył (jako prawowity następca tronu) z Setem (bratem Ozyrysa) o tron faraona. Po kilku konkurencjach Rada Dwunastu Bogów przyznała władzę Horusowi. Horus uosobiał cały Egipt. Wraz z nim często przedstawiano Nechbet i Wadżet, które symbolizowały połączony Egipt Górny i Dolny oraz uosobiały Hathor.
Kryszna (skt.: कृष्ण) - Bóg w hinduizmie, wg różnych tradycji jest ósmym awatarem Wisznu. W Bhagawad Gicie opisany jest jako Najwyższa Istota i Najwyższy Bóg. Zgodnie z podobnymi interpretacjami, takimi jak gaudija wisznuizm (wisznuizm bengalski), Kryszna jest źródłem wszystkich innych inkarnacji. Kryszna i związane z nim opowieści pojawiają się w wielu filozoficznych i teologicznych dziełach hinduizmu. Chociaż te opisy różnią się szczegółami, związanymi z daną tradycją, to zasadnicza charakterystyka jest zawsze taka sama. Opisuje ona boskie wcielenie (inkarnację), pasterskie dzieciństwo i młodość, a następnie bohaterskiego wojownika i nauczyciela. Ogromna popularność Kryszny w Indiach spowodowała, że także różne nie-hinduistyczne religie, pochodzące z Indii, znają tego boga.
Mitra - (sankr. mitra - przyjaciel, partner lub porozumienie, przyjaźń) - w mitologii indyskiej bóg wedyjski z grupy Aditjów, najczęściej wymieniany w tekstach wraz z Waruną. W kręgu cywilizacji perskiej znany był jako Mithra ميترا i z czasem urósł do roli jednego z ważniejszych bóstw zaratusztrianizmu. Główne bóstwo mitraizmu, znane jako Sol Invictus (Słońce Niezwyciężone), Kosmokratos (Władca Kosmosu), utożsamiane z Heliosem. Mimo to Mitra nie jest tożsamy z Sol (Słońcem), pierwotnie nie byl tez bóstwem solarnym.
|
Pt sie 31, 2007 7:23 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Leszek, Jan napisał(a): Może podasz źródła tych "rewelacji"?
Kulturoznawstwo ze specjalizacją religioznawczą, I rok, przedmiot "Wprowadzenie do religioznawstwa".
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Pt sie 31, 2007 8:46 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Leszek, Jan napisał(a): Z tego, co mogłem znaleźć w Wikipedii wynika, że chodzi o mitologię, a nie o osoby historyczne.
z czego wynika tyle,że znana chrześcijaństwu postać Jezusa to mitologia nałożona na osobę historyczną..
|
Pt sie 31, 2007 8:49 |
|
 |
Leszek, Jan
|
W przeciwieństwie do tych mitologii, Jezus Chrystus jest postacią, której istnienie zostało historycznie udokumentowane, o czym dobrze wiesz, ale wolisz kłamać niż zaakceptować prawdę.
|
Pt sie 31, 2007 10:46 |
|
 |
kyob
|
Leszek, Jan napisał(a): W przeciwieństwie do tych mitologii, Jezus Chrystus jest postacią, której istnienie zostało historycznie udokumentowane, o czym dobrze wiesz, ale wolisz kłamać niż zaakceptować prawdę.
Sprecyzuje, gdzie podałem kłamstwo i wskaż mi, gdzie napisałem, że Jezus nie istniał?
_________________ Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony."
|
Pt sie 31, 2007 11:02 |
|
 |
No
|
Cytuj: W przeciwieństwie do tych mitologii, Jezus Chrystus jest postacią, której istnienie zostało historycznie udokumentowane
Oj chyba nie do końca większość źródeł potwierdza raczej istnienie chrześcijaństwa niż samego Chrystusa...
|
Pt sie 31, 2007 11:09 |
|
 |
Kamyk
|
O historyczności Jezusa polecam mój dawny post viewtopic.php?p=236935#236935 oraz cały tamten wątek poświęcony temu zagadnieniu Proszę, aby dyskusja o istnieniu historycznego Jezusa odbywała się tam, a nie tutaj
|
Pt sie 31, 2007 11:13 |
|
 |
NinaX
|
Porównywać mitologię do Jezusa...
Brawo kyob! Przeszedłeś samego siebie...
Nie wydaje mi sie żebym mogła wypowiedzieć się na ten temat bo to po prostu nie ma tematu aby wypowiadać.
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
Antoine de Saint Exupery
|
Pt sie 31, 2007 14:59 |
|
 |
Katarzyna M. Orłoś
|
No napisał(a): Cytuj: W przeciwieństwie do tych mitologii, Jezus Chrystus jest postacią, której istnienie zostało historycznie udokumentowane Cytuj: Oj chyba nie do końca większość źródeł potwierdza raczej istnienie chrześcijaństwa niż samego Chrystusa...
A mozna prosic o podanie tych "wiekszosci zrodel"?  Nie tych rewelacji z netu, czy z Listy Racjonalisty lub od ewidentnych wrogow Chrzescijanstwa, z palca wyssanych informacji, od Brawna "historycznych" wiesci, z for "nowo-nawiedzonach", z przejkazow miedzyplanetarnych, itp!
Raczej uprzejmie poprosze o naukowe dowody - w te, czy w tamte strone, bo mi to lata czyjes spojrzenie - moja Wiara Jest Niezachwiana, ale szkoda, aby inni mieli wtapiane watpliwosci - szczegolnie w obecnej Erze!
Pozdrawiam Panstwa serdecznie!
Jezu Ufam Tobie!
|
Pt sie 31, 2007 15:13 |
|
 |
kyob
|
NinaX napisał(a): Porównywać mitologię do Jezusa...
Brawo kyob! Przeszedłeś samego siebie... Nie wydaje mi sie żebym mogła wypowiedzieć się na ten temat bo to po prostu nie ma tematu aby wypowiadać.
Jeśli uważasz, że jestem w błędzie popraw mnie. Chętnie dowiem się czegoś nowego.
_________________ Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony."
|
Pt sie 31, 2007 15:47 |
|
|
|