| Autor | Wiadomość | 

| kyob 
   |   Chrześcijanie skopiowali od Buddystówbuddyjski oryginał  TRi-RaTNaS w języku sanskirt
   chrześcijańska kopia TRi-NiTaS w łacinie
   jak widać chrześcijanie "zaadaptowali" sobie dla własnych potrzeb buddyjską symbolikę...

| 

| Pt sie 31, 2007 0:39 | 

| 

|  |  | 

|  | 

| stern 
   | Buddyści mają Trójcę Św. ?
 To już wiem dlaczego Zen jest katolikiem  

| 

| Pt sie 31, 2007 6:03 | 

| 

|  | 

| Zencognito 
   | Niby kto jest katolikiem? :]
 Tri-ratnas, czyli Trzy Klejnoty  to Buddha, Dharma i Sangha. Z Trójcą Świętą nie mają oni nic wspólnego, a ten wzór trzech kółek jest na tyle prosty i powszechny , że moim zdaniem nie ma mowy o kopiowaniu go od buddystów.

| 

| Pt sie 31, 2007 7:16 | 

| 

|  |  | 

|  | 

| stern 
   | Zencognito napisał(a): Niby kto jest katolikiem? :]  Już nie zaprzeczaj. Jakiś czas temu pewna pani na tym forum Cię zdemaskowała. Zencognito napisał(a): Tri-ratnas, czyli Trzy Klejnoty  to Buddha, Dharma i Sangha. Z Trójcą Świętą nie mają oni nic wspólnego, a ten wzór trzech kółek jest na tyle prosty i powszechny , że moim zdaniem nie ma mowy o kopiowaniu go od buddystów.kyob i tak tego nie przeczyta. On tu bezmyślnie wrzuci każdą bzdurę żeby dokopać (w swoim mniemaniu) jakiejś religii.
 A swoją drogą tak coś czułem, że w podstawówce indoktrynowano mnie buddyjsko. Mnóstwo takich kółek rysowałem  

| 

| Pt sie 31, 2007 7:20 | 

| 

|  | 

| Zencognito 
   | stern napisał(a): Już nie zaprzeczaj. Jakiś czas temu pewna pani na tym forum Cię zdemaskowała.O kurde! Ale nie mów nikomu, ok? Bo powiedzą, że już nie jestem kul... stern napisał(a): A swoją drogą tak coś czułem, że w podstawówce indoktrynowano mnie buddyjsko. Mnóstwo takich kółek rysowałem  Mnie indoktrynowano żydowsko-muzułmańsko, bo rysowałem półksiężyce i gwiazdki  

| 

| Pt sie 31, 2007 7:24 | 

| 

|  |  | 

|  | 

| Rojza Genendel 
   | Zdaje się, że liczba trzy pojawia się w wielu kulturach, wyznaniach i systemach... Na przykład jest przynależna Trójbogini, która także występuje w trzech osobach.

| 

| Pt sie 31, 2007 8:44 | 

| 

|  | 

| NinaX 
   | A jak ja narysuję drzewo i jakaś dziewczyna w powiedzmy w Australii namaluje drzewo to to będzie kopia? _________________
 "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
 Antoine de Saint Exupery

| 

| Pt sie 31, 2007 14:54 | 

| 

|  | 

| kyob 
   | NinaX napisał(a): A jak ja narysuję drzewo i jakaś dziewczyna w powiedzmy w Australii namaluje drzewo to to będzie kopia?Weź mapę do ręki zobacz ile kilometrów dzieli Izrael od Egiptu. Wierzenia egipskie czy też inne wzajemnie się przenikały w mniejszym lub większym stopniu. W tamtych czasach trudno było sobie wyobrazić to co teraz nazywamy szczelnymi granicami patrz Korea Północna._________________
 Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony."

| 

| Pt sie 31, 2007 15:37 | 

| 

|  | 

| Katarzyna M. Orłoś 
   | Hmmm, a Buddyzm to religia?? Od kiedy??       Toz to oni Boga nie znaja ino do Nirwany daza!     Ale tak na serio, filozofia Buddy nie jest az taka zla, tylko blednie w SWIETLE Jezusa Chrystusa - takaz jest moja opinia!      Pozdrawiam Was serdecznie!     Katarzyna_________________
 Jezus powiedział: Bóg posłał Syna nie po to, aby świat osądzić, lecz aby przez Niego świat uratować.

| 

| Pt sie 31, 2007 15:44 | 

| 

|  | 

| Zencognito 
   | Katarzyna M. Orłoś napisał(a): Hmmm, a Buddyzm to religia?? Od kiedy??      Od 2500 lat  

| 

| Pt sie 31, 2007 15:51 | 

| 

|  | 

| kyob 
   | Katarzyna M. Orłoś napisał(a): Hmmm, a Buddyzm to religia?? Od kiedy??      Jeśli to do mnie zacytuj moją wypowiedź, gdzie piszę, iż Buddyzm to religia? Katarzyna M. Orłoś napisał(a): Toz to oni Boga nie znaja ino do Nirwany daza!     Ale tak na serio, filozofia Buddy nie jest az taka zla, tylko blednie w SWIETLE Jezusa Chrystusa - takaz jest moja opinia!     Możesz rozwinąć swoją myśl?_________________
 Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony."

| 

| Pt sie 31, 2007 15:52 | 

| 

|  | 

| Katarzyna M. Orłoś 
   | Zencognito napisał(a): Katarzyna M. Orłoś napisał(a): Hmmm, a Buddyzm to religia?? Od kiedy??      Niestety musze Ciebie rozczarowac!     Budda zyl wtedy, owszem, ale status religi  przyznanu Jego naukom niedawno i to tylko dla "swietego spokoju"!     Pozdrawiam serdecznie!    Katarzyna_________________
 Jezus powiedział: Bóg posłał Syna nie po to, aby świat osądzić, lecz aby przez Niego świat uratować.

| 

| Pt sie 31, 2007 15:55 | 

| 

|  | 

| Zencognito 
   | Katarzyna M. Orłoś napisał(a): Budda zyl wtedy, owszem, ale status religi  przyznanu Jego naukom niedawno i to tylko dla "swietego spokoju"!    Kto taki status przyznał i skąd masz te informacje? Mam na półce książki z nauczaniem mistrzów buddyzmu Chan żyjących ponad 1000 lat temu i jak najbardziej traktują buddyzm jako religię.

| 

| Pt sie 31, 2007 16:08 | 

| 

|  | 

| Rojza Genendel 
   | NinaX napisał(a): A jak ja narysuję drzewo i jakaś dziewczyna w powiedzmy w Australii namaluje drzewo to to będzie kopia?Generalnie chodzi o to, że niektóre symbole i obrazy są uniwersalne. Na przykład obraz trójcy. Albo matka z dzieckiem na ręku._________________
 Jestem panteistką.
 "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną."
 (Carl Sagan)

| 

| Pt sie 31, 2007 21:18 | 

| 

|  | 

| Kamyk 
   | Chciałbym zauważyć, że to nie jest temat o buddyzmie jako takim 

| 

| Pt sie 31, 2007 21:21 | 

| 

|  |