Autor |
Wiadomość |
kyob
|
 Przewrotne pytanie
Co nowego/innego wprowadzili religia Chrześcijan, a czego wcześniej nie znała historia i czym konkretnie na tle wcześniejszych religii/wierzeń wyróżnia Chrześcijan?
Przykład, który jest złym przykładem: zmartwychwstanie, cuda, matka dziewica, jeden Bóg, 25 grudzień, uzdrawianie, chrzest, nie uleganie pokusom, chodzenie po wodzie, ukrzyżowanie, grobowce, piekło, dobro i zło, zbawiciel ludzkości, dobry pasterz, baranek boży, rybak, znak zodiaku Ryby, chrząszcz, wino, kij pasterski <= to wszystko już było przed Chrześcijanami
_________________ Marek 16:16 "Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony."
|
Pt sie 31, 2007 18:08 |
|
|
|
 |
Katarzyna M. Orłoś
|
Wiara w Nauki Jezusa, czyli religia na nich oparta, "wprowadzila" BEZWARUNKOWA MILOSC, czyli nawet do nie-przyjaciol (nadstawianie drugiego policzka, itp) i PRZEBACZANIE oraz rownosc i nieosadzanie blizniego jak i emancypacje!  Tego zadna inna religia (mi znana) nie propagowala!
Pozdrawiam Was Kochani! 
_________________ Jezus powiedział: Bóg posłał Syna nie po to, aby świat osądzić, lecz aby przez Niego świat uratować.
|
Pt sie 31, 2007 20:36 |
|
 |
Katarzyna M. Orłoś
|
Dodam, ze czegos tuaj nie rozumiem:
Cytuj: Przykład, który jest złym przykładem: zmartwychwstanie, cuda, matka dziewica, jeden Bóg, 25 grudzień, uzdrawianie, chrzest, nie uleganie pokusom, chodzenie po wodzie, ukrzyżowanie, grobowce, piekło, dobro i zło, zbawiciel ludzkości, dobry pasterz, baranek boży, rybak, znak zodiaku Ryby, chrząszcz, wino, kij pasterski <= to wszystko już było przed Chrześcijanami
To bylo wczesniej? Szczegolnie Baranek Bozy? Hmm, napisz cos wiecej na ten temat - bardzo prosze!
Z gory dziekuje za informacje, ktore beda nowe dla mnie! 
_________________ Jezus powiedział: Bóg posłał Syna nie po to, aby świat osądzić, lecz aby przez Niego świat uratować.
|
Pt sie 31, 2007 20:42 |
|
|
|
 |
Zencognito
|
Muszę Cię zmartwić, bo Budda Śakjamuni nauczał takich rzeczy 500 lat przed Chrystusem 
|
Pt sie 31, 2007 20:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie ma innej dogi zbawienia jak tylko przez Chrystusa. Nikt inny zbawienia ludziom nie przyniosl.
|
Pt sie 31, 2007 21:05 |
|
|
|
 |
Gimlas
|
Odpowiedz na przynajmniej niektore zagadnienia Kod: http://trinitarians.info/swiadkowie-jehowy/inne/art_315_Mitra-i-Swiadkowie-Jehowy.htm
|
Pt sie 31, 2007 21:15 |
|
 |
Kamyk
|
Z mojego punktu widzenia
Uważam, że absolutnym novum, które wprowadził Jezus i chrześcijaństwo, to bezwarunkowa miłość wszystkich ludzi - nawet nieprzyjaciół
|
Pt sie 31, 2007 21:25 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Dla mnie chrześcijańskim unikatem wśród innych religii jest odkupienie grzechów całego świata, nie tylko danej grupy lub narodu.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Pt sie 31, 2007 21:28 |
|
 |
gosc12
|
Hmmm...Zmartwychwstanie już było zanim Chrystus zmartwychwstał ?
Ponadto, już był na forum niejaki bolo czy olob, któremu za nic były świętości i pytam kolejny raz, czy uzywanie nazw i imion, zwłaszcza drogich chrześcijaństwu musi byc pisane z małej litery ?
Pozdrawiam.
_________________ "Szanuj kazdego czlowieka,bo Chrystus w nim zyje."
|
Pt sie 31, 2007 21:29 |
|
 |
Katarzyna M. Orłoś
|
Mnie nie martwi fakt, ze Budda nauczal wczesniej "takich rzeczy", a raczej brak Twojej KONKRETNEJ odpowiedzi na moje konkretne pytanie?
Podaj chociaz przyklad z Barankiem Bozym, bo za Syna Bozego, to chyba Ksiaze Hinduski sie nie uwazal?  Tez nie kojarze, aby cos wydumal pod tym Bodhi Tree o ukrzyzowaniu czy tez o zmartwychwstaniu - o Bogu tez chyba nie myslal, bo ten koncept temi czasy byl "im" obcy, ale moge sie mylic, wiec licze na Twoja wiedze popartom przykladami - oki?
Pozdrawiam! 
|
Pt sie 31, 2007 21:30 |
|
 |
Rojza Genendel
|
gosc12 napisał(a): Hmmm...Zmartwychwstanie już było zanim Chrystus zmartwychwstał ?
Było. Było sporo bóstw które wstawały spośród martwych na wiosnę. Na przykład Tammuz, Adonis, Attis.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Pt sie 31, 2007 21:48 |
|
 |
Zencognito
|
Katarzyna M. Orłoś napisał(a): Mnie nie martwi fakt, ze Budda nauczal wczesniej "takich rzeczy", a raczej brak Twojej KONKRETNEJ odpowiedzi na moje konkretne pytanie? 
Przecież nie zadałaś mi żadnego pytania  To Twój pierwszy post w tym temacie od mojego postu. Mój zaś post tyczył się tylko Twojego pierwszego (o przebaczaniu itd.) - drugiego posta napisałaś w trakcie, gdy ja pisałem swojego 
|
Pt sie 31, 2007 21:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja myślę, że novum jest droga ewangelicznego awansu...
"Kto chce być pierwszy między wami, niech będzie niewolnikiem wszystkich” (MK 10,44)"...
|
Pt sie 31, 2007 22:05 |
|
 |
Katarzyna M. Orłoś
|
Rojza Genendel napisał(a): gosc12 napisał(a): Hmmm...Zmartwychwstanie już było zanim Chrystus zmartwychwstał ? Było. Było sporo bóstw które wstawały spośród martwych na wiosnę. Na przykład Tammuz, Adonis, Attis.
Bylo? Masz poparciew faktach?  Czy TYLKO znow MITOLOGIA? 
|
So wrz 01, 2007 5:45 |
|
 |
Katarzyna M. Orłoś
|
Zencognito napisał(a): Katarzyna M. Orłoś napisał(a): Mnie nie martwi fakt, ze Budda nauczal wczesniej "takich rzeczy", a raczej brak Twojej KONKRETNEJ odpowiedzi na moje konkretne pytanie?  Przecież nie zadałaś mi żadnego pytania  To Twój pierwszy post w tym temacie od mojego postu. Mój zaś post tyczył się tylko Twojego pierwszego (o przebaczaniu itd.) - drugiego posta napisałaś w trakcie, gdy ja pisałem swojego 
Nie zadalam Tobie pytania, jednak Ty odpowiedziales i to bez sensu (wybacz, ze oceniam!;)), a jesli cos pomylilam (czytaj autorstwa postow i pytan), to miej zal i smutek do Admina, ze nie ustawi forum na cytowanie czesciowe, a moze sie nie ta takiej funkcji wprowadzic..
Pozdrawiam serdecznie! 
|
So wrz 01, 2007 5:48 |
|
|
|