jaką Modlitwę Eucharystyczną zastosował celebrans ostatnio?
jaką Modlitwę Eucharystyczną zastosował celebrans ostatnio?
Autor |
Wiadomość |
angua
|
A, zapomniałam
W poprzednim tygodniu:
niedziela: II ME
poniedziałek: I ME o tajemnicy pojednania
wtorek: II ME w Mszy z udziałem dzieci
środa: II ME
czwartek: III ME
piątek: I ME o tajemnicy pojednania
sobota: V ME
Nie dam sobie wmówić tej ogólnej tragedii i katastrofy liturgicznej, jaką ma być nagminność II ME 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Wt mar 06, 2007 11:38 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
angua napisał(a): Nie dam sobie wmówić tej ogólnej tragedii i katastrofy liturgicznej, jaką ma być nagminność II ME 
Na podstawie moich ostatnich przezyć muszę się z tym zgodzić  Od bodajże miesiąca nie słyszałem II ME, a byłem w tym czasie na Mszach nie tylko w niedzielę
|
So mar 10, 2007 0:11 |
|
 |
Piotr1
|
Według komunikatu Watykanu jutro, tj. w niedzielę Benedykt XVI będzie podczas uroczystej mszy używał modlitwy eucharystycznej ..... , no której? Drugiej!
Dzisiaj podczas mszy była używana III ME.
|
So wrz 08, 2007 11:28 |
|
|
|
 |
Piotr1
|
Komunikat Watykanski odnosnie mszalu uzywanego podczas papieskiej wizyty w Austrii dostepny jest tutaj
|
So wrz 08, 2007 11:30 |
|
 |
vox de profundis
|
Piotr1 napisał(a): Według komunikatu Watykanu jutro, tj. w niedzielę Benedykt XVI będzie podczas uroczystej mszy używał modlitwy eucharystycznej ..... , no której? Drugiej! wyjaśnienie tutaj: Cytuj: † Piero Marini Arcivescovo tit. di Martirano Maestro delle Celebrazioni Liturgiche Pontificie
_________________ zrób to sam katolicy.net haft krzyżykowy
|
So wrz 08, 2007 21:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To wyjaśnienie nie jest zbyt zrozumiałe Proszę o przystępniejszą wersję 
|
So wrz 08, 2007 21:30 |
|
 |
vox de profundis
|
baranek napisał(a): To wyjaśnienie nie jest zbyt zrozumiałe Proszę o przystępniejszą wersję 
Grafik ME dla Ojca św. układał abp. Piero [...] Marini, odpowiedzialny za wiele dziwnych praktyk liturgicznych w Watykanie. Dzięki Bogu dostanie wkrótce kapelusz kardynalski i awans na stanowisko gdzie nie będzie mógł tyle szkodzić.
|
So wrz 08, 2007 21:48 |
|
 |
miki3
|
Cytuj: Grafik ME dla Ojca św. układał abp. Piero [...] Marini, odpowiedzialny za wiele dziwnych praktyk liturgicznych w Watykanie. Dzięki Bogu dostanie wkrótce kapelusz kardynalski i awans na stanowisko gdzie nie będzie mógł tyle szkodzić.
skąd pewność że następny Maestro delle Celebrazioni Liturgiche Pontificie będzie lepszy pod tym względem??[/code]
_________________ http://papa.jun.pl/index.php forum o papieżach i papiestwie.
|
N wrz 09, 2007 11:02 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Chyba tylko na tej zasadzie, że będzie "nowy".
Tak samo bez sensu, jak ludzie za każdym razem przed wyborami pewnie, że nowy rząd wszystko zmieni...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N wrz 09, 2007 17:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przypominam że to wątek o ostatnio zastosowanej Modlitwie Eucharystycznej, a nie o tym kto będzie następcą abpa Mariniego.
|
N wrz 09, 2007 17:43 |
|
 |
MK
|
U mnie było tak (i w każdym tygodniu jest tak samo):
poniedziałek: II ME
wtorek: II ME
czwartek: II ME
piątek: II ME
sobota: II ME
niedziela: II ME
Zakładka od "dwójki" w mszale aż się urwała  Mamy 3 księży na parafii i wszyscy na okrągło II ME... U nas księża sami sobie przewracają kartki w Mszale, w innym przypadku mógłbym "niechcący" otwierać Kanon ,a tak stoje obok celebransa i patrze ze złudną nadzieją ,że może dziś nie będzie "dwójki"...
_________________ Internet się zmienia, nadchodzi Muczacza
|
Śr wrz 12, 2007 15:28 |
|
 |
Kamyk
|
Chociaż nic do II ME nie mam, to taka monotonia może być denerwująca. Po to jest kilka ME, żeby z nich korzystać. Gdyby wciąż był używany np. Kanon, to też po pewnym czasie można by tym wymiotować ze znudzenia i monotonii
Chociaż u mnie też najczęściej jest stosowana II ME, to jednak istnieje pewna różnorodność
|
Śr wrz 12, 2007 16:46 |
|
 |
angua
|
Dawno nic nie pisałam, a widać potrzeba
niedziela: któraś z dziećmi [na takiej byłam Mszy]
poniedziałek: I ME [i tak wiem, że nie uwierzycie]
wtorek: III ME
Tak tak, wiem, że mam fajną parafię  :D
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Śr wrz 12, 2007 17:20 |
|
 |
Kamyk
|
Z ostatniego miesiąca w mojej parafii, z Mszy niedzielnych i nie tylko:
-I ME - raz - dzisiaj  była uroczysta Msza Święta z okazji diecezjalnego Dnia Muzyki Liturgicznej, co znalazło swe odbicie w oprawie Mszy Świętej
-II ME - 2 razy
-III ME - 3 razy
-IV ME - raz
Cieszy ta różnorodność, tym bardziej, że ilekroć uczestniczę w Mszy poza moją parafią, tylekroć słyszę II ME (albo to reguła, albo mam pecha zawsze trafić na jedną i tą samą ME)
|
N lis 18, 2007 21:45 |
|
 |
vox de profundis
|
Kamyk napisał(a): Gdyby wciąż był używany np. Kanon, to też po pewnym czasie można by tym wymiotować ze znudzenia i monotonii
Kiedyś był tylko Kanon i księża jakoś nie wymiotowali...
|
N lis 18, 2007 22:12 |
|
|
|