| Autor |
Wiadomość |
|
stern
|
 Pytanie do niewierzących
Rita mnie zainspirowała:
Przyjmując na potrzeby tej dyskusji za pewnik, że Bóg istnieje, czy wolelibyście:
a) nie wiedzieć o tym, żyjąc jak dotąd? (zakładam, że żyjemy mniej więcej zgodnie ze sobą)
czy
b) dowiedzieć się o tym, aby życ jak On każe?
|
| Pn wrz 10, 2007 6:48 |
|
|
|
 |
|
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
c) wiedzieć o tym i żyć zgodnie ze sobą
|
| Pn wrz 10, 2007 6:53 |
|
 |
|
stern
|
WaszJudasz napisał(a): c) wiedzieć o tym i żyć zgodnie ze sobą
czyli generalnei chodzi o to, żeby On się do niczego nie mieszał?
|
| Pn wrz 10, 2007 7:22 |
|
|
|
 |
|
Zencognito
|
Ale jaki Bóg? Taki chrześcijański, który daje alternatywę - rób co każę, albo piekło? Czy taki, który od ludzi niczego nie chce i nie stosuje żadnych kar za brak kultu? A może jeszcze jakiś inny?
|
| Pn wrz 10, 2007 8:17 |
|
 |
|
dobry_dziekan
|
Powiem tak.
Jeżeli dowiedziałbym się, że bóg istnieje na 100%, stało by się z moim życiem to, co podczas procesu zostawania ateistą.
Czyli zupełnie nic.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
| Pn wrz 10, 2007 8:22 |
|
|
|
 |
|
hunta
|
nie potrzebuje Boga, ktorego nie ma
nie potrzebuje matki, której nie ma
nie potrzebuje ojca, którego nie ma
nie potrzebuje brata i siostry, ktorych nie ma
pytanie z serii: cukier jest kwaśny czy słony?
|
| Pn wrz 10, 2007 8:34 |
|
 |
|
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
stern napisał(a): WaszJudasz napisał(a): c) wiedzieć o tym i żyć zgodnie ze sobą czyli generalnei chodzi o to, żeby On się do niczego nie mieszał?
jak ma byc taki jak go malują to owszem 
|
| Pn wrz 10, 2007 9:46 |
|
 |
|
stern
|
Gwoli uścislenia.
Założenia wątku
Dowiedziono, że Bóg istnieje.
Tenże Bóg objawia swoje zasady.
Co robicie? 
|
| Pn wrz 10, 2007 10:31 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
stern napisał(a): Gwoli uścislenia. Założenia wątku Dowiedziono, że Bóg istnieje. Tenże Bóg objawia swoje zasady. Co robicie? 
Kościół już od 1000 lat dowodzi, że bóg istnieje  .
Ale cóż.
Jeżeli jakiś naukowiec udowodnił by istnienie boga.
Najpierw sam osobiście sprawdził bym ten dowód, czyli przeprowadził doświadczenie które to potwierdzi. Bo dowód na tym właśnie polega, że każdy może go sobie wykonać. Gdyby dowód się potwierdził, to uwierzył bym w tego boga.
A czy postępował bym zgodnie z jego zaleceniami, to zależy co miałby mi do zaoferowania i za ile.
Jak wiadomo bóg nie jest bezinteresowny i nic nie robi za darmo. Wszystko kosztuje 
|
| Pn wrz 10, 2007 11:38 |
|
 |
|
Shalka
|
stern napisał(a): Gwoli uścislenia. Założenia wątku Dowiedziono, że Bóg istnieje. Tenże Bóg objawia swoje zasady. Co robicie? 
Ja przyjmuje do wiadomości, że ktoś dowiódł że bóg(pewnie masz namyśli boga chrzescijan) istnieje, natomiast nie staje sie wyznawczyną religi katolickiej.
Pytanie do ciebie: jesli ktos dowiedzie, ze Allah istnieje to zmienisz wiare na islam i zaczniesz zyc zgodnie z "wytycznymi" zwiazanymi z ta religia?
_________________ Ubieram sie u Prady... jestem Diabłem?
|
| Pn wrz 10, 2007 12:34 |
|
 |
|
stern
|
Shalka napisał(a): Ja przyjmuje do wiadomości, że ktoś dowiódł że bóg(pewnie masz namyśli boga chrzescijan) istnieje, natomiast nie staje sie wyznawczyną religi katolickiej. Mam na myśli Boga, bez wchodzenia w szczegóły. Mniej więcej każdy intuicyjnie wie, co oznacza to słowo. Shalka napisał(a): Pytanie do ciebie: jesli ktos dowiedzie, ze Allah istnieje to zmienisz wiare na islam i zaczniesz zyc zgodnie z "wytycznymi" zwiazanymi z ta religia?
nie pozwolę na off topy w moim wątku 
|
| Pn wrz 10, 2007 12:38 |
|
 |
|
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
stern napisał(a): nie pozwolę na off topy w moim wątku 
acz pytanie wydaje się jeszcze ciekawsze a kolejnego tematu z tego cyklu nie ma chyba sensu zakładać-co zrobiłbyś jako katolik gdyby niezbicie okazało się,że rację mają np. wyznawcy Krysny?
|
| Pn wrz 10, 2007 12:41 |
|
 |
|
Shalka
|
stern napisał(a): Mam na myśli Boga, bez wchodzenia w szczegóły. Mniej więcej każdy intuicyjnie wie, co oznacza to słowo.
no wiec odpowiedz mimo wszystko taka jak powyżej: przyjme do wiadomości ze bóg istanieje ale nie stane sie jego wyznawcą. Cytuj: Shalka napisał(a): Pytanie do ciebie: jesli ktos dowiedzie, ze Allah istnieje to zmienisz wiare na islam i zaczniesz zyc zgodnie z "wytycznymi" zwiazanymi z ta religia?
nie pozwolę na off topy w moim wątku 
To jest identycznie postawione pytanie jak to które zadajesz tu ateistom...
Tak wiec prosze odpowiedz.
_________________ Ubieram sie u Prady... jestem Diabłem?
|
| Pn wrz 10, 2007 12:43 |
|
 |
|
stern
|
Shalka napisał(a): To jest identycznie postawione pytanie jak to które zadajesz tu ateistom... Tak wiec prosze odpowiedz.
załóz odrębny wątek.
|
| Pn wrz 10, 2007 13:00 |
|
 |
|
Zencognito
|
stern napisał(a): Gwoli uścislenia. Założenia wątku Dowiedziono, że Bóg istnieje. Tenże Bóg objawia swoje zasady.
A za nieprzestrzeganie tych zasad grozi jakaś kara?
|
| Pn wrz 10, 2007 13:04 |
|
|
|