JAK GARNEK ZAPRZECZAŁ GARNCARZOWI
| Autor |
Wiadomość |
|
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
muszę Cię rozczarować Sewerynie:nie przezywam frustracji a jedynie dreszczyk.
nie przyjmujcie tylko mariolci do gangu bo zaniży Wam poziom i dreszczyk minie...
|
| Śr wrz 12, 2007 12:33 |
|
|
|
 |
|
Seweryn
|
WaszJudasz napisał(a): muszę Cię rozczarować Sewerynie:nie przezywam frustracji a jedynie dreszczyk.
Dreszcze mogą być ostatnim objawem agonii... w twoim przypadku intelektualnej.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| Śr wrz 12, 2007 12:42 |
|
 |
|
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
możliwe.zabiłeś mój umysł Garnkiem.
i tak oto Logos ustąpił ceramice.
|
| Śr wrz 12, 2007 12:46 |
|
|
|
 |
|
Seweryn
|
WaszJudasz napisał(a): możliwe.zabiłeś mój umysł Garnkiem.
i tak oto Logos ustąpił ceramice.
Zrobiłem to aby wybić ci z głowy obłudę .Ale nie chciałem zrobić ci krzywdy .
Spróbuj tego 
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| Śr wrz 12, 2007 12:52 |
|
 |
|
unbeliever
|
 Re: JAK GARNEK ZAPRZECZA£ GARNCARZOWI
Seweryn napisał(a): Twórcą dzieła nad dziełami może być tylko Bóg . Twierdzenie, że stało się to samo bez przyczyny lub przez przypadek jest o wiele mniej prawdopodobne niż to ,że garnek sam się ulepi , a już zupełnie śmieszne gdy garnek zaprzeczy garncarzowi.
Najpierw to trzeba spytac ktory bog, bo tyle ich jest ze trudno sie polapac nawet religoznawcom. A jesli juz ustalimy to w takim razie ciekawe kto i jego stworzyl.
|
| Śr wrz 12, 2007 13:12 |
|
|
|
 |
|
Seweryn
|
unbeliever napisał(a): Najpierw to trzeba spytac ktory bog, bo tyle ich jest ze trudno sie polapac nawet religoznawcom. A jesli juz ustalimy to w takim razie ciekawe kto i jego stworzyl.
Czytaj wcześniejsze posty ,ale mogę powtórzyć.
Bóg jest jeden i jest Mocą
Niezależnie jak nazwiesz Moc stwórczą to i tak nie zmienia to jej istoty .
Dopóki nie pojmiesz ,kto jest twórcą atomów twego nosa nie próbuj pojąć kto jest twórcą Boga .
To zupełnie tak jakby garnek chciał pojąć tego który stworzył garncarza ,podczas gdy samego garncarza pojąć nie może.
|
| Śr wrz 12, 2007 13:33 |
|
 |
|
Zencognito
|
Seweryn napisał(a): Dopóki nie pojmiesz ,kto jest twórcą atomów twego nosa nie próbuj pojąć kto jest twórcą Boga .
Podaj choć jeden sensowny argument za tym, że twórcą atomów jak i Boga nie jest ten sam byt/ta sama siła.
|
| Śr wrz 12, 2007 13:38 |
|
 |
|
Seweryn
|
Zencognito napisał(a): Seweryn napisał(a): Dopóki nie pojmiesz ,kto jest twórcą atomów twego nosa nie próbuj pojąć kto jest twórcą Boga . Podaj choć jeden sensowny argument za tym, że twórcą atomów jak i Boga nie jest ten sam byt/ta sama siła.
Czy pytasz o Moc ,która stworzyła Boga i atomy?
|
| Śr wrz 12, 2007 14:09 |
|
 |
|
Zencognito
|
Nie. Pytam o Twoje podstawy do zakładania że Bóg nie został stworzony tak samo jak atomy, wtedy bowiem pytanie o powstanie Boga jak najbardziej wiąże się z pytaniem o powstanie atomów.
|
| Śr wrz 12, 2007 14:20 |
|
 |
|
Seweryn
|
Zencognito napisał(a): Nie. Pytam o Twoje podstawy do zakładania że Bóg nie został stworzony tak samo jak atomy, wtedy bowiem pytanie o powstanie Boga jak najbardziej wiąże się z pytaniem o powstanie atomów.
Podstawa jest prosta.
Słowo Boże nie mówi ,że Bóg został stworzony ,mówi natomiast że Bóg jest stworzycielem świata ,więc jest twórcą wszystkiego ,także atomów .
|
| Śr wrz 12, 2007 14:40 |
|
 |
|
dobry_dziekan
|
Seweryn napisał(a): Podstawa jest prosta. Słowo Boże nie mówi ,że Bóg został stworzony ,mówi natomiast że Bóg jest stworzycielem świata ,więc jest twórcą wszystkiego ,także atomów .
Udowodnij, że Biblia mówi prawdę.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
| Śr wrz 12, 2007 14:41 |
|
 |
|
No
|
Cytuj: Słowo Boże nie mówi ,że Bóg został stworzony ,mówi natomiast że Bóg jest stworzycielem świata ,więc jest twórcą wszystkiego ,także atomów .
Skąd pewność, że Bóg powiedział nam prawdę ?
|
| Śr wrz 12, 2007 14:42 |
|
 |
|
Seweryn
|
No napisał(a): Cytuj: Słowo Boże nie mówi ,że Bóg został stworzony ,mówi natomiast że Bóg jest stworzycielem świata ,więc jest twórcą wszystkiego ,także atomów . Skąd pewność, że Bóg powiedział nam prawdę ?
Zabawny jesteś, po co Bóg miałby nas kłamać .
W kłamaniu i oszukiwaniu specjalizuje się ciemna stromna Mocy zwana szatanem.
|
| Śr wrz 12, 2007 14:52 |
|
 |
|
Zencognito
|
Zawiodłem się, Sewerynie. Myślałem, że napiszesz coś bardziej interesującego niż "bo tak mam napisane w swojej świętej księdze". No ale tymsamym sprawa sprowadza się do tego, że Twoje teorie przynajmniej w dwóch punktach opierają się na wierze:
1) że Biblia jest słowem Boga;
2) że Bóg nie nawciskał w Biblii ludziom kitu.
Jeżeli Twoje myślenie było racjonalne, to na tych dwóch punktach gdzie opierasz się na wierze, Twoja racjonalność się skończyła. Tyle.
|
| Śr wrz 12, 2007 14:53 |
|
 |
|
Zencognito
|
Seweryn napisał(a): Zabawny jesteś, po co Bóg miałby nas kłamać .
Można pomyśleć o wielu powodach - np. po to aby mieć wyznawców i zaspokoić tymsamym swoją potrzebę bycia adorowanym.
|
| Śr wrz 12, 2007 14:55 |
|
|
|