Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 4:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Trzeci Testament 
Autor Wiadomość

Post Trzeci Testament
Możliwe, że ten temat powinienem założyć w dziale o sektach lub new age.
Jeśli tak, przepraszam za błąd i proszę moderatorów o przesunięcie tematu...

Słyszeliście o tym czymś?

http://www.thirdtestament.com
www.trzecitestament.com

Ogólnie mawiają, że to jest dopełnienie Pisma Świętego, że niby było objawienie Boga Ojca w ST, Syna w NT i jest czas na Ducha w TT...
Poza tym niektórzy powołali się na fragment NT przy argumentowaniu prawdziwości, jak Jezus mówił apostołom, że ma jeszcze wiele do powiedzenia ale nie może wszystkiego teraz wyjawić, ale pośle Ducha Prawdy, który przyjdzie i wszystko oznajmi... itd.

Osobiście wygląda mi to na nowy ruch religijny zapoczątkowany objawieniem w Meksyku. Poza tym Chrystus wyraźnie mówił, by nie wierzyć, gdy ktoś powie że jest Nim lub coś tego typu. Niestety, na ten kontrargument zwolennicy zwracają uwagę na fragment który wcześniej przytoczyłem. Takie koło i wyglądająca na sprzeczność sytuacja.

Wiecie może coś więcej na temat tego rzekomego dopełnienia Pisma?
Jaki ma stosunek Kościół do tego i czy uznał w ogóle ciąg objawień w Meksyku?

N wrz 16, 2007 20:08
Zobacz profil WWW

Podobna herezja pojawiła się już w średniowieczu. Już wtedy Kościół zdecydowanie ją odrzucił

N wrz 16, 2007 20:17

Herezja, nie herezja – Bóg przemawiał i nadal przemawia przez różne sensytywne osoby, a czy to jest tylko fantazja czy rzeczywiście objawienia to już inna sprawa i należy je rozpatrywać indywidualnie a nie wrzucać do jednego worka z napisem herezja.
Nie sadzę aby NT zamykał czy też zawierał całe kompendium objawień, w końcu człowiek nadal poszukuje sensu życia a w tym pomocne są min. objawienia. A że niektóre są sprzeczne z oficjalnymi dogmatami kościoła to już wina ich interpretacji oraz pewnych zaszłości historycznych z których trudno jest się potem wycofać, a błąd jest powielany przez wieki

Pn wrz 17, 2007 11:17

Podobna herezja pojawiła się już w średniowieczu. Już wtedy Kościół zdecydowanie ją odrzucił

I co z tego? Tworcy pierwszego testamentu, Zydzi, odrzucili drugi testament. I kto ma racje?

Pn wrz 17, 2007 15:13

Objawienie jest kompletne - Stary i Nowy Testament.

Nie ma "nowszego" testamentu.

Wyrywkowe - "Ja jestem Chrystusem, który był w tym świecie prześladowany, wyszydzony i oskarżony. Po tym wszystkim, co uczyniliście Mi w Jezusie w "Drugim Czasie", przychodzę do was, aby wam jeszcze raz udowodnić, że wam przebaczyłem i że was kocham." - jak to się ma do NT :?:

Jezus mówi dokładnie w NT, że nie znamy dnia i godziny Jego powtórnego przyjścia. Więc jak wyjaśnić rozbieżność :?:

Cytuj:
.Gdyby na świecie nie istniała niewiedza, nie płynęła krew, gdyby nie było cierpienia i nędzy, nie byłoby powodu, aby Mój Duch się materializował, poprzez to, że czyni się dostępny waszym zmysłom. Ale wy Mnie potrzebujecie. Wiem, że tylko Moja Miłość może was w obecnym czasie ocalić i dlatego przyszedłem

Czyli - jakby kwestionowanie tego, że zbawienie nastąpiło na krzyżu, że wysłannik Boga musi jeszcze raz przyjść na ziemię i koniecznie pomagać teraz ludziom :?:

Nie, nie podoba mi się to.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn wrz 17, 2007 19:54
Zobacz profil WWW

Hmm, całkiem dobry kontrargument.. Racja, bo po co miałby wrócić by pomagać, gdy ma wrócić by sądzić?

Pn wrz 17, 2007 20:21
Zobacz profil WWW

buscador jak zapewne wiemy to Pismo Święte jest zamknięte. Nic do niego dodać, czy odjąc nie można. Poza tym mamy jeszcze Tradycje, która jest równoprawnym żródłem objawienia.

Co prawda nie wiem o którą herezje chodzi Kamykowi, ale i bez tego łatwo zauważyć że skoro coś podobnego już istniało i zostało odrzucone, to najprawdopodobniej i dziś zostanie tak samo odrzucone.
A to o czym mówisz to pewne nieporozumienie, bo nie wszystko co rzekomo nazywa się obajwieniem nim faktycznie jest.

unbeliever używasz dziwnego nazewnictwa. Drugi Testament? Zapewne chodzi o Nowy Testament. Sama nazwa trzeci testament wydaje mi się bardzo niefortunna, a Duch został już objawiony i nadal działa w Kościele, zatem to mocno naciągane że istnieje jakieś 3 obajwienie tym razem Ducha.

Pn wrz 17, 2007 20:26

podobna herezja była i w pierwszym (jakoby) roku i z niej mamy Kościół.

tak słyszałem.

Pn wrz 17, 2007 23:17

Czyli powstaje nowy ruch religijny z łona Kościoła:/.
Ino wie ktoś może, jaki jest stosunek Watykanu do tego?

Wt wrz 18, 2007 7:00
Zobacz profil WWW

Czyli powstaje nowy ruch religijny z łona Kościoła:/.

Raczej z objawień w Meksyku.

BioZ napisał(a):
Ino wie ktoś może, jaki jest stosunek Watykanu do tego?

Oficjalnie nie wiem, ale na pewno będzie negatywny.

Łączenie antytrynitaryzmu, ezoteryki i reinkarnacji raczej nie zostanie zaakceptowane przez Kościół Katolicki. Według mnie nie ma nawet podstaw w Piśmie Świętym. Poglądy wyznawców TT są podobne do różnych sekt gnostyckich z pierwszych wieków naszej ery łącznie z niematerialnym zmartwychwstaniem.

Wt wrz 18, 2007 7:48
W Meksyku objawienia są sprawą dnia codziennego :-)

Wt wrz 18, 2007 14:04

buscador jak zapewne wiemy to Pismo Święte jest zamknięte. Nic do niego dodać, czy odjąć nie można. Poza tym mamy jeszcze Tradycje, która jest równoprawnym źródłem objawienia.

Bo tak kiedyś zdecydowali ojcowie Kościoła, ale czy słusznie? Czy była ku temu jakaś racjonalna przesłanka.
Piszesz że nie można niczego dodać czy odjąć ale do / od czego? Do tego co w sposób dowolny ktoś kiedyś ustanowił jako obowiązujące prawdy.
Zapewne chodzi Ci o cytat: „Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni” - tylko że te słowa Jezusa dotyczą ST a nie dowolnie wybranych ksiąg z kanonu NT.

Żadne objawienie nie może być jakąś zamkniętą sprawą, bo Bogu nie da się zakneblować usta, przemawia kiedy chce i przez kogo chce i żadna ludzka tradycja Mu tego nie zabroni (Duch dmie tam gdzie chce), poza tym każdy ma bezpośredni dostęp do Boga kiedy tylko tego zapragnie, a Bóg ma dostęp do każdego kto się na Niego otworzy.
Żadna ludzka tradycja nie może być miernikiem obiektywnej prawdy, owszem w tradycjach tkwią pewne ziarnka prawdy ale nie można przyjmować jej (w całości) bezkrytycznie, tylko dla tego - bo to tradycja. Każda kultura ma swoje własne tradycje ale czy którąś z nich można przyjąć za miarodajną (jest tyle sprzeczności między nimi)

Cytuj:
A to o czym mówisz to pewne nieporozumienie, bo nie wszystko co rzekomo nazywa się obajwieniem nim faktycznie jest.

Owszem, dlatego napisałem że należy je traktować indywidualnie, bo nie wszystko złoto co się świeci.

Wt wrz 18, 2007 14:25

Kamyk napisał(a):

podobna herezja była i w pierwszym (jakoby) roku i z niej mamy Kościół.

tak słyszałem.

Ciekawy zabieg Idioto
Tak, Żydzi uważali Jezusa i chrześcijan za bluźnierców i heretyków. Ale to nijak ma się do sprawy testamentu. Nawet Nowego Testamentu, którego wtedy nawet nie było

Wt wrz 18, 2007 14:38

Poza tym w przypadku NT i Jezusa mamy do czynienia z tłumem świadków, ludzi, którzy poświadczają istnienie Jezusa, a będący nikoniecznie mu przychylni. Bóg zawsze w Historii Zbawienia dawał ludziom dowód materialny swych słów. Szczególnie Żydzi zawsze prosili o "znak". Pan Bóg jest generalnie dość przewidywawczy i zna ludzi. Wie, że Objawienie potrzebuje dowodu. W przypadku NT Historia stała przed wyborem- uznać Jezusa, albo mówić o absurdalnej masowej schizofrenii i fatamorganie. W przypadku Trzeciego Testamentu z braku dowodu można mówić jakimś problemie, bądź chęci zaistnienia, jakiegoś jego autora.

Wt wrz 18, 2007 15:38

buscador widze że próbujesz zdyskredytować Kościół, a dzięki temu wykazać że ten 3 testament to może być prawda. Tymczasem, bez obrazy, ale mówienie że ktoś kiedyś coś dowolnie sobie ustanowił jest nie tylko nieprzekonujące, ale żle świadczy o osobie która takie sądy wypowiada. Jedyne co nas czeka to powtórne przyjście Jezusa, a wszystko inne co nie będzie zgodne z tym co głosił Chrystus, apostołowie, oraz ich następcy jest fałszywe.

To co robisz to mylenie objawienia, z "objawieniem". To drugie nie pochodzi od Boga a weryfikuje się to właśnie przez porównanie z Tradycją i Biblią. Tam masz objawienie i wszystko co z nim nie jest zgodne jest fałszywe. Inaczej każdy fałszywy prorok może sobie mówić co chce, a jak widać tacy się zdarzają i faktycznie mówią co chcą. Możemy to zatem weryfikować, oraz odrzucać. Kościół ma do tego pełne prawo, szczególnie gdy ktoś głosi coś co jest sprzeczne z bożym objawieniem.

Problem w tym że to "objawienie" jest odrzucane bo jest sprzeczne z prawdziwym objawieniem Boga, a nie jakimś ludzkim zdaniem.

Wt wrz 18, 2007 18:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona