Buddyzm a chrześcijaństwo
Autor |
Wiadomość |
filippiarz
|
booker napisał(a): (...) Jednak nie podzielam tego zdania iż problemów nie ma, ponieważ można ich doświadczyć.
Fakt.
Dziękuję.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
So wrz 15, 2007 15:39 |
|
|
|
 |
Dominikdano
|
filippiarz napisał(a): Nie ma problemu. Budda przepowiedział, że jego nauki się zdegenerują z czasem i tak się dzieje, ale to przecież żaden problem - cała nieskończoność odrodzeń przed nami, a następny Budda przebudzi się może już w przeciągu najbliższych kilkudziesięciu tysiącleci 
To wlasnie jest magiczne myslenie. To jest zabobon. To jest problem.
Nikt inny sie nie przebudzi.
Obudz sie!
|
So wrz 15, 2007 17:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czy któryś ze znawców buddyzmu wie może kogo przedstawia ta figura?? Znajduje się ona w świątyni w Kioto...ale nic więcej nie wiem...

|
Wt wrz 18, 2007 16:19 |
|
|
|
 |
Zencognito
|
Nie mam pojęcia... a po wpisaniu jakiej frazy to znalazłaś i w jakiej świątyni znajduje się ten posąg? Możesz dać linka do galerii flickr w której znajduje się to zdjęcie, zamiast do samego pliku?
|
Wt wrz 18, 2007 18:51 |
|
 |
Boobr
|
Znawcą buddyzmy nie jestem ale wydaje mi się że to Suzaku, bóstwo opiekuńcze Południa, występujące w mitologii pod postacią ptaka (te skrzydła po bokach statuy).
|
Wt wrz 18, 2007 20:00 |
|
|
|
 |
Boobr
|
A tak swoją drogą nie wiesz w której świątyni w Kioto? To by ułatwiło sprawę, biorąc pod uwagę że jest ok 1500 świątyń w mieście, i 400 chramów.
|
Wt wrz 18, 2007 22:12 |
|
 |
Zencognito
|
Teresse napisał(a): Czy któryś ze znawców buddyzmu wie może kogo przedstawia ta figura?? Znajduje się ona w świątyni w Kioto...ale nic więcej nie wiem... Pokazałem ten obrazek Czcigodnemu Kanzenowi, o to co odpowiedział: Czcigodny Kanzen napisał(a): To postać Kannon. W naszej świątyni tez jest po prawej stronie od wejscia. ta na zdjęciu ma krzyż chrześcijański. Dla wczesnych chrześcijan Maria, matka Boska kojarzyla się w swojej dobroci z Kannon - Awalokiteśwara Bodhisattwą Współczucia. I często mówiono Maria-Kannon. ktoś zrobił taką rzeżbę chyba nawiążująć do tej tradycji. Ale jest to buddyjska rzeźba. W koronie głowy jest Rdzenny Guru Kannon - Amitabha Buddha.  [/quote]
|
Wt wrz 18, 2007 22:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dzięki Zen za wyczerpujące info
Figurkę znalazłam wpisując na flickr hasło "Virgin Mary"- myślałam więc że to jakieś wyjątkowo orientalne przedstawienie Maryji, ale teraz już wiadomo...
Zdjęcie jest jeszcze w zestawie Kioto i Japan...
Swoją drogą Kannon kojarzy mi się z Saint Seiya Ova Hades... 
|
Śr wrz 19, 2007 19:22 |
|
 |
Zencognito
|
Mi z aparatami Cannon (bo właśnie stąd pochodzi nazwa tej firmy)
Dla ciekawostki, przepiękna chińska rzeźba przedstawiająca Kannon:

|
Śr wrz 19, 2007 20:08 |
|
 |
Mark Zubek
|
Czy tym sposobem próbuje się wkomponować Maryję matkę Jezusa
do kanonu swiętych buddyjskich ?
Czcigodny Kanzen napisał;
- ...."Dla wczesnych chrześcijan Maria, matka Boska kojarzyla się w swojej dobroci z Kannon - Awalokiteśwara Bodhisattwą Współczucia"....
Co jest bzdurą do potęgi.
Matka Boża wcale nie kojarzyła się wczesnym chrześijanom z kim kolwiek innym jak z Najswiętszą Marią Panną.
I wcale nie była i niejest kojarzona z ...dobrocią.
Tylko z całkowitym oddaniem się woli Boga i świętością życia.
Jeśli czcigodny Kanzen nie wie co pisze to lepiej niech nie pisze
takich czcigodnych bzdur.
Pozdrawiam w ekumenicznym uniesieniu naszych braci buddystów.
:-)
|
Śr wrz 19, 2007 20:08 |
|
 |
Zencognito
|
Mark Zubek napisał(a): Czy tym sposobem próbuje się wkomponować Maryję matkę Jezusa do kanonu swiętych buddyjskich ? Oczywiście, że nie, bo po co? Mark Zubek napisał(a): Czcigodny Kanzen napisał;
- ...."Dla wczesnych chrześcijan Maria, matka Boska kojarzyla się w swojej dobroci z Kannon - Awalokiteśwara Bodhisattwą Współczucia"....
Matka Boża wcale nie kojarzyła się wczesnym chrześijanom z kim kolwiek innym jak z Najswiętszą Marią Panną.
Może nie dla wszystkich jest to takie oczywiste, ale Czcigodny Kanzen pisał o wczesnych chrześcijan w Japonii  O tej materii to on zaś ma jednak na pewno większe pojęcie niż Ty, bo uczył się wiele lat w japońskich klasztorach Soto i poznał historię kraju oraz kontaktów szkół buddyjskich z chrześcijanami w Japonii.
Btw. gdy chrześcijanie przybyli do Japonii najlepiej zostali przyjęci w buddyjskich klasztorach, bo mnichom podobało się że tak kochają Boga i pierwsze msze odbywały się właśnie w klasztorach buddyjskich.
|
Śr wrz 19, 2007 20:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: I wcale nie była i nie jest kojarzona z ...dobrocią. Tylko z całkowitym oddaniem się woli Boga i świętością życia.
Hmmm...Według mnie jest kojarzona...
A tak poza tym, to prawdą jest co napisał Zencognito, chodzi o chrześcijaństwo w Japonii...
|
Śr wrz 19, 2007 20:46 |
|
 |
booker
Dołączył(a): Pn cze 18, 2007 10:06 Posty: 625 Lokalizacja: Londyn
|
Mark Zubek napisał(a): Czy tym sposobem próbuje się wkomponować Maryję matkę Jezusa do kanonu swiętych buddyjskich ?
Czcigodny Kanzen napisał;
Mocne słowa
Nie chce tu komentować nauczania cz.Kanzena ale wydaje mi się iż odnosił się on do wczesnych chrześcian...ale w Japonii.
Podobno ta statuła pochodzi z czasów,kiedy chrześcijaństwo było nielegalne w Japonii.
Pozdrawiam
/M
|
Cz wrz 20, 2007 10:18 |
|
 |
Zencognito
|
Mi się wydaje, że to jest raczej zobrazowanie dawnej idei Marii-Kannon w czasach nam bliższych. Gdy podczas epoki Edo zabroniono chrześcijaństwa, japońscy chrześcijanie ukrywali krzyżyki które nosili, więc raczej by tak oscentacyjnie na figurze krzyża nie dali. No ale jak naprawdę jest z tą figurą to by nam powiedział chyba tylko ktoś z tej świątyni w Kyoto. 
|
Cz wrz 20, 2007 14:04 |
|
 |
booker
Dołączył(a): Pn cze 18, 2007 10:06 Posty: 625 Lokalizacja: Londyn
|
Zencognito napisał(a): Mi się wydaje, że to jest raczej zobrazowanie dawnej idei Marii-Kannon w czasach nam bliższych.
No spoko - mnie pierwsze skojarzenie poszło nie do Alvalokiteśvary (Kannon) a do Ksitigharby(jap. Jizo).
To ze względu na tą kulkę w rękach
(wyobraźnia  )
Pozdrawiam
/M
|
Cz wrz 20, 2007 14:20 |
|
|
|